Pohádky v BU

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod mao » stř 18. říj, 2006 11:33

irzounek píše:Mno, ani Ti nepisu "Zdar", Miro...

"ne.er si do huby Miro" (sorry za vulgarismus, jsem proste ze Zizkova :-)), co napsal LUEN v Tvem bodu 4. ? Precti si to.
Mimo jine o wing chun je tu diskuzi hafo, neumis cist?

:) haha! uz vim kdo byl zizkovskej pepik co tu provokoval s fackou!

panove, je opravdu tato diskuse prinosem? chytate se tu za slovo a na tom stavite kdo cemu rozumi. Pokud chcete diskutovat takovym zpusobem tak bych se primlouval abyste pouzivali nejaky matematicky formalizovany jazyk (napr. jazyk predikatorove logiky) nad kterym se daji delat logicke operace a ne jako v cestine, kde to nejde. A z neho lze nasledne utvorit nejaky logicky zaver mimo soucasneho zaveru o hodnotnosti teto diskuse. :)
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod irzounek » stř 18. říj, 2006 11:45

mao píše:
irzounek píše:Mno, ani Ti nepisu "Zdar", Miro...

"ne.er si do huby Miro" (sorry za vulgarismus, jsem proste ze Zizkova :-)), co napsal LUEN v Tvem bodu 4. ? Precti si to.
Mimo jine o wing chun je tu diskuzi hafo, neumis cist?

:) haha! uz vim kdo byl zizkovskej pepik co tu provokoval s fackou!

Cest,
:lol: no jasne :roll: ... bacha na nasi zizkovsko-nuselsko-kladenskou (to Kladno jsem musel, nedavno jsem jednoho z nich pasoval na zizkovaka :-) ) kliku :lol: , zvou na caje a pak zerou lidi z internetu ... 8O 8O 8O
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 18. říj, 2006 11:46

Proč nejde argumentovat k věci(jako Sun a Riverman-ten to shrnul moc pěkně)???Proč to všichni berete tak osobně???Baví Vás,co cvičíte???Tak Vám pár slov přece nevezme chuť do života,ne?! :wink: Máte tu potřebu diskutovat???Tak reagujte k věci a na úrovni,ne arogantě,peskujíc ostatní(sorry Miro,ale Tvůj přístup otce kárajícího malý haranty už fakt nemusím,věřil jsem,že zrovna Ty dokážeš věcně a přesně reagovat,jako zkušený praktik TaiChi-zklamal jsi mne).Jestli se Vás to dotýká a cítíte,že to v klidu nepůjde,proč si kazíte den a rozčilujete se???
Já nevím,mně osobně štvou jiné věci,než když o mně někdo řekne,či napíše,že jsem teoretik,že cvičím hlouposti,že můj styl je k ničemu....já to cvičím proto,protože chci.MNĚ to uspokojuje...jinak bych to nedělal.A budu tomu říkat,jak chci.A můžete se stavět na hlavu,je mi to jedno.A jsem schopen si o tom popovídat...v klidu.....klidně z oka do oka,nejen po netu.
Je to stejný,jako mezi karatistama,praktikama WCH/WT,aikidokama...pořád to stejný....luen se jen ptal,jestli je tu někdo,kdo si troufne označit své TaiChi za "bojové"(ať si pod tím představuje kdo chce,co chce) a případně je schopen se poměřit.....a nikdo se,zatím,neozval.Alespoň takhle celou tu diskuzi zatím chápu.....je tu spousta okecávání(no,taky to trošku chápu,proč....),ale narovinu....spousta zbytečných slov.Co se vrátit k původním bodům???

1. Obecne a specificke principy pro dany styl.
    2. Schopnosti, dovednosti a zkusenosti ktere jsou potreba k aplikaci techto principu.
    3. Metodiku nacviku techto schopnosti a dovednosti. System pro ziskavani zkusenosti.
    4. Porovnani teto metodiky s metodikou ostatnich stylu, konfrontace s okolim. Otazka sebestrednosti a arogance typicke pro dany styl.
    5. Polemika o zazitych pravdach a mystifikacich k danemu stylu.

Já osobně si myslím,že jen málokterý klub,či škola,vyjde úplně čistá...podle toho seznamu...neříkám,že bude splňovat všechny body,alespoň jeden však každá škola splňuje.Toť můj názor.....sám vím o jedné,kde bych si troufnul tvrdit,že utečou všem jmenovaným bodům..a to SITRA ACHRA Martina Cibulky(+pobočka Clifoth Academy).....ano,samozřejmě,že neznám všechny kluby a školy v republice,takže bych rád,aby někdo přihodil do placu další.:wink:
Zkusme to teď vzít z tohohle konce.......
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ly » stř 18. říj, 2006 11:50

Ahojte,

Napriek Yiwanovmu prianiu este dam svoje dva centy a potom sa mozme bavit o nezmysloch a rozpravkach v comkolvek.

PM, diky, pekne si to napisal. Snazim sa najst nejaky rozumny spolocny bod pre toto vsetko, lebo jednak neverim, ze su ludia, ktori by si predstavovali, ze po par rokoch TJQ budu z nich takito manici :lol: http://ilram.com/M_taichimasters_temp.html
a jednak mam sama kamosov, ktori zazili Hladika a "radi" na to spominaju.
-------
Zda sa mi vsak prinajmensom cudne, ze na vsetkych tych Taiji dnoch a podobnych akciach sa nikdy nenasiel priestor na podobne vyjasnovanie (nie v style vyzvy na boj) a zrovnavanie. A to su pritom pritomni diskuteri vo velmi dobrych vztahoch so skolami TJQ v Cechach! Ty, SiuLouFu mas tusim dokonca priatelku, ktora cvici u pana Qina. Cize mi pride na mieste ist a pytat sa tam, ako je to s tym TJQ a ako sa nacvicuju udery a kopy, preco sa cvici tak ako sa cvici...nie tuna na nete, kde sa da vsetko skreslit, pochytat za slovicka...Osobne vobec nemam problem ukazat komukolvek, co a ako robim na treningu so svojimi ucitelmi (jibengong, zostavy, parove cvicenia,strecing, qingong).

To, ze niektori ucitelia TJQ, bagua maju odlisne metodiky od stylov povedzme ze vonkajsich, este automaticky neznamena, ze su tie metodiky nespravne. Ale preco tak ucia, kde k tym metodikam prisli? Zvycajne ich to naucil priamo ich ucitel alebo k tomu dospeli vlastnou skusenostou...Napriklad moj oblubeny pan Ma Chuan Xu (este zije, takze ziadne reci o davno mrtvych hrdinoch :wink: ) uci AKEKOLVEK TECHNIKY (a to uz vobec nehovorim o sparringu a volnom boji) az ked student ma nejaky neigong (6-7 rokov, niekto nikdy), dovtedy to berie ako stratu casu svojho aj studentovho... Je to pan, ktory je verejne znamy a uznavany (je predsedom Baguazghang asociacie v Pekingu), a ma vybojovanych kopu zapasov. Ako neigong definuje pracu s dantien, xixi (vyzva pre rozpravkarov), ale zaroven aj popisuje ako sa k takemu comusi dostat a upozornuje, ze ziadna skratka nie je. OK, toto je extrem, ale je to ukazka, ze tato cesta nie je tak uplne od veci.

V nasom jibengongu mame kopu veci, kde je bojovy zamer ukryty fakt dokladne-napriklad jedno cvicenie shuai shou, napohlad jednoduche svihanie pazami, minule sme ho robili na spolocnom nedelnom treningu tri a pol hodiny. Clovek si povie, ziadna velka veda. Nie, ale uvolnit kompletne vsetky klby v ruke a ramene (celom tele) a pritom robit aktivny pohyb s nevyhnutnym minimom sily –co je vyrazny rozdiel oproti handrovej babike, ktoru si clovek predstavuje pri pojme “BYT UVOLNENY” to uz chce trosku viacej popracovat. Iste nikoho v boji nebudem svihat pazami…ale napriklad nas ucitel He Jinghan ma ramena, ktore sa takmer nedaju chytit do qinna a ked mi povie, cvic shuai shou lebo takto som k tomu prisiel ja, tak budem cvicit shuai shou. To je moja vyzva, nie to, ci dam sparringovi do nosa…Bojovy zamer pre mna neznamena automaticky boj. Tak ale potom to zase podla niektorych diskuterov tuna, to co robim nie je bojove umenie ale balet, gymnastika a sme tam kde sme boli. :?

* SiuLouFu -K tomu jsem se jiz nekolikrat take vyjadril - prace s energii (a dalsi aspekty "vnitrnich" stylu) ano, ale jak napsal Pavel Macek Sifu (nebo ja v jinem prirovnani o autoskole) - nejprve je nutne zvladnout zaklady a teprve potom se muzeme poustet do latky pro vysokou skolu (nebo ridice formule jedna). Pokud jsem nekoho zesmesnoval, tak pak ty, co nemaji ani zakladni navyky a dovednosti, a uz se bavi o vedeni Qi a dalsich aspektech. I kdyz neumeji ani smerovat "hrubou" a "obycejnou" fizickou silu (ktera je alespon podle principu "vnitrnich" systemu ovladatelna snadneji, nez treba Qi) ...*

Jo, to je sice pekne, ze to hovoris teraz, ale o com boli vsetky tie reci predtym, ze kde su aplikacie na ulicu a kde je nacvik realneho fightingu? Ked Miro, Pavela aj Sun zhodne tvrdili (v tomto threade, v threade o samoukoch) to iste-ze najprv je treba poriadne cvicit zaklady az potom sa da ist vyssie, ked ti Sun jasne vysvetlil, aky je jibengong pre TJQ ako ho uci jeho ucitel… furt sa tu pisalo len o tom, ako v Cine cvicia TJQ sparring a v Cechach je to na h_vno, lebo sparring sa necvici…a dedkom v Cine to frci a tuna nikomu nic nefrci…Ale ok, zabudnime na to, ked sa raz stretneme, tak si to vysvetlime a bude. Takto je to stejne na dve veci…

* Marvin-No tak ja neviem, ale pozri sa na to realne. Ludia ktori pridu na nejaky trening b.u. tak sa rozhoduju podla toho co tam vidia a co sa tam cvici. Keby si trener stal za svojim a drzal uroven taku aka ma byt. T.J. zo vsetkym co k tomu patri tak by srackoometaci rychle vypadli a ludia co maju radi tvrdsie b.u. by zase prisli. Je to uplne normalne prirodzne. Na trenig MT sa tiez chodia pozerat ludia a tiez nezostavaju vsetci. Po tom co vidia vela z nich uz nepride. To co povedal ten trener je len alibizmus. Keby skutocne chcel, zmeni trening a vlozi tam veci, ktore tam maju byt resp. nebude na treningu tolerovat neochotu absolvovat ich a upravilo by sa to do roka samo. Lenze to by nebolo asi tak financne vyhodne. Takze potom je to tak ako je. Proste na niektore veci netreba robit reklamu. To, ze je nieco funkcne ludia zistia sami a velmi rychlo a roznesie sa to tak isto ako sa roznieslo ze taichi, aikido a pod. je cvicenie pre tehotne zeny.*

Jojo, suhlasim -kazdy ucitel sa moze rozhodnut podla seba, moze mat viacero skupin studentov podla veku, ci zamerania, je milion sposobov, ako predist tomu o com sa tu pise. A ak si chce niekto formy odchodit, na trening chodi ako na spolocensku udalost tak je to jeho problem a problem jeho ucitela, preco to riesit tuna na fore? Este furt su tu vsak ludia, ktori to robia poctivo, podla prispevkov si myslim, ze je to napriklad Sun, Riverman, JRup, PC, RomanTimpl (a osobne poznam aj dalsich) a nepaci sa mi toto generalizovanie…A ak uz teda nieco riesit, tak sa bude asi lepsie fakt sa vyjadrit, ktora konkretna skola, ktory konkretny ucitel si nevie urobit poriadok a potom bude hned vsetko jasnejsie. A nie taketo zabrdanie, ala "TJQ v Cechach je na slabej urovni a my kedze mame TJQ radi to chceme zmenit".

Mimochodom, nikto cvicencovi TJQ (ci cohokolvek ineho) nebrani kupit si doma mech, vedierko s mungo fazulami a buchat do nich, ci si ist v ramci vlastneho treningu zasparovat s kamosmi-je to na kazdom, ako sa ku cviceniu postavi...
A este jeden (riesitelny) problem v ceskom a aj inom TJQ vidim a to ten, ze sa ucitel berie ako panbozko a tym padom sa ho nikto nic neopyta...a jeho sameho mozno ani nenapadne, zeby jeho studenti mohli mat o nejake bojove vyuzitia vobec zaujem...

Lydia
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Miro » stř 18. říj, 2006 12:04

Ywan,

*To delas Ty ??? ze prikazujes svym zakum co maji delat?! co maji psat?! co nemaji psat?! co maji jist?! kdy maji kakat?! specielne pro Tebe jeste jednou - mam dospele lidi kteri sami vedi co delat, nepotrebuji hlidat a nepotrebuji povely.*

Nie, ale neustale sa im snazim vstepit, ze si treba uctit nielen toho, kto ma odvahu vojst do ringu, ci toho, kto ma odvahu dat a prijat ranu - ale kazdeho. Snazim sa im vstepit, ze uctu a respekt si zasluzi kazdy automaticky, zdarma.
Aj ten, kto cvici plandave taiji raz do tyzdna dve hodiny. A dokonca aj ten, kto nevie dat ranu - uz len kvoli tomu, ze v sebe najde odvahu sa aspon trosku popasovat sam so sebou, so svojou lenivostou, ze chce na sebe pracovat. Lebo ako sam vies, velke veci su vzdy v malickostiach. A aj dospelym ludom unika spusta malickosti a castokrat potrebuju usmernit.

Inak diky za chladnokrvny prispevok bez emocii. Naprosto s Tebou suhlasim, ze pri pisani takychto threadov treba, aby si pisatelia neustale vraveli: "...bud hodne opatrnej..." Pretoze neadekvatne formulacie (napriklad o lzivej prezentacii taiji v Cechach) mozu sposobovat velke problemy. Dufam, ze tymto je tento thread pre mna ukonceny.

Cest.
Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hyperboreus » stř 18. říj, 2006 12:34

pro SiuLouFu:A povedzte mi, Hyperboreus, co vy si predstavujete pod takym slovom Qi?

Promiň,já jsem se zeptal dřív,takže znova,jestli můžu,ptám se,co míníš pojmem"vedení Qi"?
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 18. říj, 2006 12:44

ly píše:... (zkraceno) ...
PM, diky, pekne si to napisal. Snazim sa najst nejaky rozumny spolocny bod pre toto vsetko, lebo jednak neverim, ze su ludia, ktori by si predstavovali, ze po par rokoch TJQ budu z nich takito manici :lol: http://ilram.com/M_taichimasters_temp.html
a jednak mam sama kamosov, ktori zazili Hladika a "radi" na to spominaju.

Obrázek Hodne husty video ...

ly píše:Zda sa mi vsak prinajmensom cudne, ze na vsetkych tych Taiji dnoch a podobnych akciach sa nikdy nenasiel priestor na podobne vyjasnovanie (nie v style vyzvy na boj) a zrovnavanie. A to su pritom pritomni diskuteri vo velmi dobrych vztahoch so skolami TJQ v Cechach! Ty, SiuLouFu mas tusim dokonca priatelku, ktora cvici u pana Qina. Cize mi pride na mieste ist a pytat sa tam, ako je to s tym TJQ a ako sa nacvicuju udery a kopy, preco sa cvici tak ako sa cvici...nie tuna na nete, kde sa da vsetko skreslit, pochytat za slovicka...Osobne vobec nemam problem ukazat komukolvek, co a ako robim na treningu so svojimi ucitelmi (jibengong, zostavy, parove cvicenia,strecing, qingong).

Nazor Qin Ming Tang Sifu jsem jiz tady jednou tlumocil. Ja odpovedi na tyto otazky znam. Mistr Qin ma hodne podobne nazory, jako treba ja nebo luen ...

ly píše:To, ze niektori ucitelia TJQ, bagua maju odlisne metodiky od stylov povedzme ze vonkajsich, este automaticky neznamena, ze su tie metodiky nespravne. Ale preco tak ucia, kde k tym metodikam prisli? Zvycajne ich to naucil priamo ich ucitel alebo k tomu dospeli vlastnou skusenostou...

...(zkraceno) ...

To tu nikdo netvrdil. Precti si tuto diskuzi jeste jednou, celou a od zacatku ... Mozna Ti neco uniklo :D

ly píše:Jo, to je sice pekne, ze to hovoris teraz, ale o com boli vsetky tie reci predtym, ze kde su aplikacie na ulicu a kde je nacvik realneho fightingu? Ked Miro, Pavela aj Sun zhodne tvrdili (v tomto threade, v threade o samoukoch) to iste-ze najprv je treba poriadne cvicit zaklady az potom sa da ist vyssie, ked ti Sun jasne vysvetlil, aky je jibengong pre TJQ ako ho uci jeho ucitel… furt sa tu pisalo len o tom, ako v Cine cvicia TJQ sparring a v Cechach je to na h_vno, lebo sparring sa necvici…a dedkom v Cine to frci a tuna nikomu nic nefrci…Ale ok, zabudnime na to, ked sa raz stretneme, tak si to vysvetlime a bude. Takto je to stejne na dve veci…

Hmm, fakt si precti jeste jednou me prispevky od zacatku a rozlisuj, mezi tim, co jsem rekl ja a co rekl nekdo jiny ... :roll: OK, beru Te za slovo, pokud budu mit cestu na Slovensko (nebo obracene), tak Ti urcite dam vedet. Prakticky se veci ukazuji lepe, nez od stolu s klavesnici ...

ly píše:A este jeden (riesitelny) problem v ceskom a aj inom TJQ vidim a to ten, ze sa ucitel berie ako panbozko a tym padom sa ho nikto nic neopyta...a jeho sameho mozno ani nenapadne, zeby jeho studenti mohli mat o nejake bojove vyuzitia vobec zaujem...

Lydia

V tomto s Tebou souhlasim :wink:
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » stř 18. říj, 2006 13:33

irzounek píše:bud hodne opatrnej v tom co pises Miro, nejenom ze uz zacinas psat uplne blbosti ale zacinas uz i utocit na konkretni lidi. Kdyz se Te to vsechno tak moc netyka a jsi tak vpohode, tak takovy veci skrabej na stenu ve svy meditacni jeskyni kde to nikdo nikdy nebude cist. Protoze kdyby to nahodou mohlo nekoho nastvat a nevedel by ze se Te to tak moc netyka a jsi uplne vpohode a vysmatej, kdyby to proste fakt nevedel, tak se muze stat ze se Te nekdy z oci do oci zepta jak jsi to vlastne myslel :-) .

Yiwane,

velmi mě mrzí, když učitel čínských bojových umění hovoří jazykem těch co dělali hon na čarodejnice. Promiň, to je fakt nízko. Chybí mi tu nadhled.

Chtěl bych jen připomenout, že na jedné straně vaše škola účinkuje na společných akcí s taijisty a využívá jejich prostory (viz letošní Taiji den v Praze) a pak její žáci s posměchem poukazují na jejich webové stránky, viz strana 19. Není to pak pokrytectví? V souladu s Tvým vyjádřením na straně 21 jsi vše shledal vpořádku…(?)

Řekl jsi snad sifu Kolářovi, Qinovi nebo Huškovi, že vyučuje naprd (myslím výuku, ne to co sami zvládnou) a za celá dlouhá léta nemají žáky schopné aplikace? Nebo, že je dokonce vodí za nos a učí je to „zdravotně“ nebo pro veřejné ukázky? Řekl jim to někdo od vás, když tak urputně bojujete za pravdu a image ČBU u nás?

Prosím přemýšlejte, aby nám ten společný čaj (v dobrém) ještě upřímně chutnal. Míč, kterým to lze vrátit alespoň do mezí slušnosti je na vaší straně.

JR.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » stř 18. říj, 2006 13:41

JRup píše: ... Chtěl bych jen připomenout, že na jedné straně vaše škola účinkuje na společných akcí s taijisty a využívá jejich prostory (viz letošní Taiji den v Praze) a pak její žáci s posměchem poukazují na jejich webové stránky, viz strana 19. Není to pak pokrytectví? V souladu s Tvým vyjádřením na straně 21 jsi vše shledal vpořádku…(?)

ta veta tam je zavadejici i podle me... co s tim souvisi nejake kulturni akce kde se mimo jine vyskytneme i my? ostatni trochu niz -

Řekl jsi snad sifu Kolářovi, Qinovi nebo Huškovi, že vyučuje naprd (myslím výuku, ne to co sami zvládnou) a za celá dlouhá léta nemají žáky schopné aplikace? Nebo, že je dokonce vodí za nos a učí je to „zdravotně“ nebo pro veřejné ukázky? Řekl jim to někdo od vás, když tak urputně bojujete za pravdu a image ČBU u nás?

samozrejme se o tom bavime. Radek zna uplne presne muj nazor, kecame o tom pokazde kdyz se vidime. Husek sifu a strejda Qin jakbysmet a kupodivu nemame nikde problem...

Prosím přemýšlejte, aby nám ten společný čaj (v dobrém) ještě upřímně chutnal. Míč, kterým to lze vrátit alespoň do mezí slušnosti je na vaší straně.JR.

do krovi mimo hriste pro nej musi ten kdo ho tam kopa :-), tak jsme to meli jako kluci na Zizkove.
Ivan Rzounek

www.wing-chun.cz
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 18. říj, 2006 14:11

Mistr Li I-še a jeho pár poznámek ke cvičení:

Chtít umět vést soupeře, aby zautočil a pak padl do prázdna, umět silou čtyř liangů odhodit soupeřových tisíc tinů, znamená nejprve rozumět sobě a protějšku.
Chtít rozumět sobě a protějšku znamená nejprve zapomenout na sebe a následovat soupeře.
Chtít zapomenout na sebe a následovat soupeře znamená nejprve získat příležitost a výhodnou pozici.
Chtít získat příležitost a výhodnou pozici znamená nejprve uvést celé tělo v soulad.
Chtít uvést celé tělo v soulad znamená nemít mezery.
Chtít nemít mezery znamená nejprve stáhnout mysl a čchi do kostí.
Chtít stáhnout mysl a čchi do kostí znamená nejprve mít v kyčlích sílu, uvolnit ramena a čchi spouštět dolů.

Všimněte si, že mistr začíná od konce, tedy od toho co by se chtěl cvičenec taijiquan naučit a končí tím čím by měl začít a co to je? Zopakuji:
čchi spouštět dolů
To jasně sděluje všem tedy i těm co taijiquan necvičí, že vůbec první věc ke které se člověk musí docvičit je poznání čchi a k tomu co se tím v taijiquan myslí. Zatím to nikdo nebyl schopen popsat - je to tedy informace získaná na základě zkušeností každého jednotlivého cvičence, na kterou musí přijít sám a se kterou mu nikdo nepomůže, má ovšem cvičení, které k tomu vedou.

Dále mistr pokračuje:
Síla vychází z pat, mění se v nohou, shromažďuje v hrudi, vede do ramenou, ovládá v pase.
Nahoře se vede po navzájem propojených pažích, dole po vzájemně spolupracujících nohou. Síla vychází zevnitř, stahování je zavíráním, vydávání je otvíráním.
Klid způsobí, že vše je v klidu, klid je zavíráním, v zavření je však obsaženo i otevření.
Pohyb způsobí, že vše je v pohybu, pohyb je otevřením, v otevření je i počátek zavření.
Spojení obou vede k vědoménu, kontrolovanému pohybu vez strnulostí a nesnází, teprve pak lze vést soupeře, aby zaútočil a padl do prázdna, teprve pak lze silou čtyř liangů odhodit soupeřových tisíc tinů.

Jak vidíte, zde je to seřazeno od začátku ke konci. Od síly až po dovednost. Takže zase to shrnu. Nejprve čchi, pak síla, pak další dovednosti až se to završí.
Takže není pravdou, že čchi je vrchol, že se tomu nemá cenu věnovat od začátku a další podobné názory, kterými se to jen hemží.
Pak teprve následuje síla a pak teprve následuje dovednost. Fyzickému provádění se zde mistr vůbec nevěnuje, protože ten kdo to zatím dělá pouze fyzicky není ještě ani na začátku. Vše začíná až od čchi pak následuje síla - budování a schopnost vydat sílu, pak následuje uplatnění taijiquan se soupeřem. Pokud tento návod někdo porušuje nemá podle mne šanci na úspěch. Když neovládá čchi nenaučí se rozumět síle. Když nerozumí síle, nemá cenu bojovat se soupeřem. Když jsem se našeho mistra ptal jestli zná někoho ze západu, kdo tohle (tedy až po sílu už vůbec ne bojové schopnosti) zvládl, tak řekl, že nezná. Samozřejmě, že jsem se zeptal a proč tomu tak je. Následovala stručná odpověď.
Protože nedělají to co mají.
Já to vidím tahle. Jedni cvičí relativně správně, ale málo a stejně časem přestanou.
Druzí cvičí sice hodně a vydrží hodně dlouho, případně pořád, ale jejich motivací je primárně boj, takže zařazují do své přípravy nevhodná cvičení, popřípadě kombinují nevhodné styly.
Sladit to dohromady, tedy cvičit hodně a pořád a přitom se soustředit na to na co se mám, to by mělo být řešení. Jak jednoduché a přitom tak těžké, že jo. Ale stojí za to se o to pokusit.
Naposledy upravil sun dne stř 18. říj, 2006 14:13, celkově upraveno 1
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SiuLouFu » stř 18. říj, 2006 14:13

Hyperboreus píše:pro SiuLouFu:A povedzte mi, Hyperboreus, co vy si predstavujete pod takym slovom Qi?

Promiň,já jsem se zeptal dřív,takže znova,jestli můžu,ptám se,co míníš pojmem"vedení Qi"?

Na me soucasne urovni cviceni pod pojmem prace s Qi rozumim praci s dechem.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » stř 18. říj, 2006 14:39

Miro, já se nezlobim ale prostě jsem zastánce příbuznosti až stejnosti všech stylů, o které pochybují hlavně lidé zahledění pouze do svého stylu. Ale jak říkám, je to spíš na osobní setkání, protože tohle je teorie. A znovu opakuju, že stav BU v Čechách nepovažuju za katastrofální a naopak si myslím, že máme docela slušnou úroveň. Samozřejmě že kluci jako třeba Radek Kolář nebo Sun a další nemají a nemůžou mít skutečně hluboké znalosti Taijiquan ale to přece nevadí, hlavně že zvyšují svojí úroveň a snaží se aby to jejich školy dělaly tak jak se má, to znamená ne pouze pro zdraví, ne pouze pro rvačky ale hlavně SPRÁVNĚ.(na rozdíl třeba od sdružení taoistického taiji nebo Trautnberka, kteří jsou prostě hochštapleři a vědomě klamou lidi) Ani si nemyslím, že je nějak nefér kecat o Taiji, protože, přiznejme sei to, je to styl opředený pohádkami snad nejvíce a debatou ale hlavně setkáním na čajích a vzájemnou i praktickou výměnou zkušeností a názorů se posuneme vpřed. Podívejte se jenom na to, kolik báchorek a omylů se na západě o Taiji traduje. A poznámka na závěr, mám pocit, že hodně rozšířené přesvědčení, že Taiji se nehodí k bojování vychází z toho, že si zápaďák dost těžko dokáže představit, že něco co se cvičí pomalu může být taky hodně rychlé. A přitom hlavně tím "pomalu" se v čínských BU kumuluje síla,která je odlišná od síly "rychlé" a lze jí nazývat čchi. Zkrátka jak říkáme my judisté, nemusí pršet, jen když kape. A chlapi, jsme tady všichni dospělí a v BU ,máme nějaké ty zkušenosti, vykašleme se na konfrontační tón a budeme konstruktivně hledat konsensus, co vy na to? Obrázek
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » stř 18. říj, 2006 14:44

irzounek píše:
JRup píše: ... Chtěl bych jen připomenout, že na jedné straně vaše škola účinkuje na společných akcí s taijisty a využívá jejich prostory (viz letošní Taiji den v Praze) a pak její žáci s posměchem poukazují na jejich webové stránky, viz strana 19. Není to pak pokrytectví? V souladu s Tvým vyjádřením na straně 21 jsi vše shledal vpořádku…(?)

ta veta tam je zavadejici i podle me... co s tim souvisi nejake kulturni akce kde se mimo jine vyskytneme i my? ostatni trochu niz -

samozrejme se o tom bavime. Radek zna uplne presne muj nazor, kecame o tom pokazde kdyz se vidime. Husek sifu a strejda Qin jakbysmet a kupodivu nemame nikde problem...

Tak si představuji kopání míče do křoví.

Nemáte problém, hovoříte o tom, víte to… Hmm. Nemáte problém, ale nejsou žáci vyhovující představám některých o dovednosti žáku těchto škol. Tímto říkáš, že se o tom ví, mluví, ale tvoji žáci to chtějí měnit! Učitelé si však chtějí jenom povídat. Chápu to chybně? Tímto upřesňuješ co se dá od Taiji v daných školách očekávat (z mé strany je to jen logická dedukce, ne názor)? Pak je celý tento thread bez cíle a smyslu. O věcech se ví, jsou diskutovány s předními praktikujícími učiteli, vše je jasné. Co mi není jasné, proč se ptát, kde je voda, když se už koupu v rybníku. Toť vše.

JR.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » stř 18. říj, 2006 14:49

JRup píše:
irzounek píše:

Tak si představuji kopání míče do křoví.

Nemáte problém, hovoříte o tom, víte to… Hmm. Nemáte problém, ale nejsou žáci vyhovující představám některých o dovednosti žáku těchto škol. Tímto říkáš, že se o tom ví, mluví, ale tvoji žáci to chtějí měnit! Učitelé si však chtějí jenom povídat. Chápu to chybně? Tímto upřesňuješ co se dá od Taiji v daných školách očekávat (z mé strany je to jen logická dedukce, ne názor)? Pak je celý tento thread bez cíle a smyslu. O věcech se ví, jsou diskutovány s předními praktikujícími učiteli, vše je jasné. Co mi není jasné, proč se ptát, kde je voda, když se už koupu v rybníku. Toť vše.

JR.

Zdar,
kdyz Ti odpovim, budeme za chvili mimo tema. Jestli jsi prazskej, muzeme se videt a vyjasnit si to o cem vlastne mluvime snadneji nez datlovanim do klaves, howg.
Ivan Rzounek

www.wing-chun.cz
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 18. říj, 2006 14:55

:D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 11:30, celkově upraveno 2
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hyperboreus » stř 18. říj, 2006 15:02

pro SiuLouFu:dík za odpověď.Nemám dalších otázek. :)
Hyperboreus
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod PC » stř 18. říj, 2006 15:26

irzounek píše:PC - nechces neco napsat? neco z osobni zkusenosti? jakej mas feeling z wing chunu? :-)

Zdar vsem, pratelum i nepratelum (nejak se v tom uz neorientuji :) ),
ani jsem se nechtel nechat do teto debaty zatahnout, ponekud mi jiz unika jeji smysl a zda se mi, ze prechazi do oblasti osobnich invektiv (ci spise hysterie), ktere, dle meho nazoru, jsou naprosto zbytecne a kontraproduktivni. Nicmene nejsem zvykly uhybat vyzvam takze....

Moje osobni zkusenosti z Ciny jsem nekolikrat sdilel v jiných vlaknech, nebudu je opakovat, lze si je dohledat, jsou vezkrze bojove. Metodika se od te evropske lisi a to dost podstatne. Mam ale pocit, ze spousta lidi co tam jezdi, jsou jen tzv. "sberatele sestav", takze ignoruji pripominky a namety mistru, ktere jdou tak trosku mimo jejich vnimani. Takze kdyz jim nekdo predvede prakticky drill (nacvik) aplikace formy ze sestavy, prijde jim to divne a jiz v letadle domu jsou vymazany z pameti. Radeji setrvavaji ve sve pohadce, ze to odnekud spadne.. nespadne!!! To je muj nazor. Kdyz clovek dovednost neziska prakticky (uhly, distance atd (bojove dovednosti)), v sestave se to, bez predchozi zkusenosti z jineho treba vnejsiho BU, nenauci a zde zduraznuji ve skolach Taiji, ktere jsem navstivil zde v CR. Jestli mas Sune odviceno nevim kolik let, muzes mi to vyvratit, ale prakticky. Tady to mohu podporit zkusenosti se svymi zaky, kteri nekdy prichazeji i po dlouholetem cviceni, ale nechapou zakladni veci, jako napr, kde a jak se aplikace v sestave odehrava, lidove k cemu to je? (jsem taky zizkovak :wink: ) Takze se to zpetne odrazi ve spatnem cviceni sestavy a to jak z hlediska boje, tak i ze sekundarního hlediska zdravotního. Nerikam timto: Nandejme lapy, zavesme pytle... ale urctity druh parovych nacviku, v metodice skol v CR chybi... ne tak v Cine. Mam take pocit, ze mnoho lidi nechape ani smysl sestavy jako takove, nechapou, ze jsou to pouze za sebou serazene bojove formy... a proto je opradaji ruznymi myty. Nerikam, ze symbolika/principy hvezd, yin/yang, zde neni, ale toto lze bez ostychu rici o starych dlouhych formach (napr.:108, 74) a to jeste po dlouholetem cviceni. Co ale sestavy 13, 18, 24? Ani Stephen Hawking by do toho nenarouboval matematicko fyzikalni algoritmus... tyto zkracene sestavy, opet imho, jsou derivaty dlouhych tradicnich sestav, tak, aby cvicenec rovnomerne rozvijel sve dovednosti. Nevyjadruji se timto k jinym neijia (xin yi, bagua apod) neznam je tak dobre.

Co rozumim pod souslovim BU.
Zde se ridim timto: Jen boj ktery nezacal lze povazovat za vyhrany! A hned dodavam, kdyz uz neni zbyti, je treba se k tomu postavit celem tzn. mit tu dovednost, abych neupadl treba sam od sebe jen co se souper pohne. :) BU je pro me tedy necim jakoby stalo pozornosti, odhadem situace krizovych mist, zaujmutim vyhodne strategicke polohy (treba v hospe nesedet zady do salu)... ale to vestina asi zna a nehodlam mentorovat... takto ja rozumim tomu, jak Miro rika "nefighting".
Ale co pak co kdyz nastane ten boj, co kdyz se mu nelze za zadnou cenu vyhnout? At si kazdy z Taiji cvicencu odpovi sam, zda by obstal se cti?!
To neznamena, ze nekoho otoci naruby, ale alespon dokaze odrazit utok. Co se tyce neijia, jakozto BU, neverim proste tomu, ze si dejme tomu v Chenjiagou mohli dovolit cvicit 10-20 let a pak valet, nemyslim, ze by bandite suzujici tuto oblast sedeli a cekali az se to ty kuci nauci. Kdyby se efektivita Taiji mela projevit az po takove dobe, asi se dnes nemame kde a od koho to Taiji ucit.

Tento tyden jsem se sesel s jednim ze zaku Ivana Rzounka. Vecer probehl v naproste pohode. Demonsrovali jsme si nektere veci, o kterych jsme si predtim psali. A tady jsme mozna tak trochu u jadra pudla. Celkem dlouho nam po netu trvalo, nez jsme si vyjasnili terminologii... osobni setkani pak vse resilo okamzite. Nerozumim,ukaz! Ahaaa jo takle jasne. Myslim, ze zde zpocatku doslo take k urcitym nejasnostem, ktere vyustili v to jak to ted vypada :cry:

A muj feeling z Wing chun? Velmi bojove az skoro ringove :) zamerene BU, samozrejme ze take diky predvadejicimu :wink: , ktere vyuziva jine metodiky, nicmene cil je spolecny. Videl jsem plno fajing, zavirani/otvirani v kyclich, vedeni energie a dalsich veci, o kterych se mluvi v souvislosti s nejia.
Nekdy tam nastupovala prilisna tvrdost, kterou by vyspelejsi borec v Taiji nez jsem ja jiste dokazal vyuzit, ne tak ja. Dale musim rici, ze jsem ani jednou behem naseho kockovani (jinak se tomu rici neda :) ) Nedostal prilezitost soupere strhnout, coz se mi dlouho nestalo. Cely vecer probehl v naprosto pratelskem duchu a jsem rad, doufam ze mohu rici, ze jsem nasel noveho kamarada pres BU.

A ted jeste k Markovi, Marku tvou snahu jsem pochopil az po ustnim dovysvetleni. Ale predstav si, ze ja jakozto WT laik, se vam tady zacnu posmivat dejme tomu kvuli zakladnimu postoji, ktery mi vzdy pripadal legracni a nechapal jsem ho. Co by se asi stalo? Zmenily by jste postoj? Asi ne vid?... Dostal bych nejspis nekolik pozvanek na caj..... :wink: Ale ja si radsi pockal nechal si to osvetlit od nekoho kompetentniho a pohoda, legracni na pohled mi prijde stale, ale chapu o co jde, alespon esencialne....
Tak pochop, ze tu je lidem proti srsti, kdyz, byt v dobre vire, se jim do toho montujes, navic po netu to jde opravdu spatne vysvetlovat....a i pochopit.

Dale je zde otazka, proc je tu uroven Taiji, takova jako tu je? Protoze to lidi chteji, tot vse, casem se to zmeni, ale jeste ne. Moji zaci se na treninku zpoti a tresou se jim nohy jak drahejm psum a ptaji se to je normalni... ANO to je normalni, rikam ja na to. Cvicim s nimi protahovani a la jibengong z weijia, a ptaji se: To je Taiji? a ja rikam, ne to neni Taiji. A oni tak proc to delame? A ja rikam, protoze to potrebujete abyste Taiji mohli zacit vubec cvicit.... nemame zaklady, zijeme ve spolecnosti, ktera nas zdegenerovala, nemame tu prirozenou dovednost tela. Z tohoto duvodu si mylsim, ze krasne reci o prirozene jednolitost tela, z valne casti zustanou krasnymi recmi, protoze my uz to telo ani poradne nevnimame a nevime jak s nim zachazet.

Dale chci jeste rici, ze jsem absolvolal nekolik seminaru, jak s Mirem, tak s jeho Masterem Hejinghan, a byli velice podnetne a i, svete div se, bojove. Zda se mi, ze Miro zde diskutuje spise v rovine filozoficke a dost lidi jede spise v rovine prakticke, mozna to ale jen blbe chapu a priznam se uz to moc nechapu. :roll: :roll: Zde bych si dovolil odvolat se na Sidhartu Gautamu a jeho stredni cestu.

No nevim zda jsem smysluplne prispel, a take nevim zda to jeste smysluplne jde.

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 18. říj, 2006 16:02

pm píše:dobre, tak kde je chyba? pokud nemuzes predvest, popis - jaka jsou cviceni na rozvoj sily, rychlosti, timingu, jak nacvicujete volny boj. neptam e proto, ze chci stourat, ale ze me to skutecne zajima.

Které cvičení znám, můžu i předvést a předvádím je denně ač nerad, protože nejsem exibionista, ale do pokoje se mi dost cvičení nevleze.
Rozvoj síly: cvičení s partnerem tzv dynamic pushing hands, má víc úrovní a je to podobné jak třeba zde:
http://www.youtube.com/watch?v=hq6z6lhqRk0
nebo přímo náš mistr:
http://www.gstaichi.org/english/phDemo2.php
Když není partner tak cvičení s tyčí. Takové jednoduché mávání prováděné s použitím maximální sily, tak aby následující den bylo maximum jiné než den před tím. ©íleně nudné a dlouho trvající. Jen pro příklad:
cvičím to od naučení a opravách denně, po čtyřech letech když mistr přijel, chtěl jsem začít něco o síle a on mi říkal, ale ty ještě žádnou sílu ani nemáš, tak o čem se chceš bavit? Následoval můj šok. Dnes vím, že jsem ji opravdu neměl, ale teď vím, že se to cvičení od cvičení zlepšuje, ale jestli jsem už překročil ten bod nula,abych něco budoval, to nevím. To budu vědět, až ji dokážu uvolnit. Samozřejmě, že mluvím o síle vnitřní.

Rozvoj rychlosti:
předpokladem pro tohle cvičení je zvládnutí pomalých pohybů na dost vysoké úrovni.
přesuny: cvičení specielní rychlé chůze na pokrčených nohou. Docela náročné na trvanlivost obutí a bosky se to dělá špatně - hodně plyskýřů na chodidlech.
drily: jednotlivé pohyby ze sestavy prováděné velmi rychle, ale při zachování stejných principů. (mysl-spojené tělo)

Timing: na úrovni co cvičím to znamená, správná věc provedená ve správnou dobu na správném místě. To znamená cvičení na sladění vnitřního těla s vnějším tělem. Tedy vlastně vše co cvičíme nás učí správnému načasování.

Důležité jsou pro nás cvičení na koordinaci, tedy vše správně sladit, tomu bych mohl říct cvičení na timing. To jsou ruzné kruhy rukama buď pomalé či rychlé.

Všechna cvičení se cvičí s maximálním počtem opakování.
I když se během osmi let už u nás vystřídalo hodně lidí, tak k vážnému a pravidelnému cvičení síly, rychlosti se dostalo max pět šest lidí. V současné době jsme tak čtyři. Ale spíš si myslím že ani ne. Nevím domů k nim nevidím a pořád se ptát, tak co cvičil jsi? Mě moc nebaví.

Volný boj nenacvičuji - se zřejmých důvodů, které uvádím neustále, trpělivě a postupně. Snažím se hlavně zatím zapomenout to, co umím od jinud - vyprázdnit mysl a poznávat sám sebe.

pm píše:prostredky ruzne, cil stejny. proc by nemohl cvicenec taijiquan porovnat sve dovednosti s cvicencem Hung Kyun, boxerem nebo zapasnikem?

Už jsem tady uvedl důvodů dost, proč ne. Tak přidám ještě tento, proč by tím měl ztrácet čas, když má mnohem důležitější věci na cvičení.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 18. říj, 2006 16:33

Riverman píše:4)pokud by se do Taiji hlasili typy lidi jako do boxu a podobnych plnokontaknich stylu,pak by uroven neuveritelne vzrostla..bohuzel se nehlasi a nejspis ani nebudou,jelikoz je jim k smichu..proc?..nechci rozebirat to, ze samotne cviceni neni pro kazdyho a poznamky, ze je to vysoka skola BU jsou na miste, ne kazdej na to ma trpelivost a chce v tom roky plavat...jiste si kazdej odpovite na to, co si vybavi obycejenj clovek pod slovem "TAICI"..Zorka a podobni to tady rozjeli v TV a proto je u nas Taiji vyhradou mudrlantu a "hledacu" vsehomira a ne bojovniku..da se o nem mluvit roky

Tomu nevěřím, mluvil jsem se zdejším trenérem boxu a ten řekl:
"Kdyby moji svěřenci trénovali aspoň z poloviny co ty, tak jsou všichni mistři světa."
Obecně můžu říct, že ti, kteří jsou fyzicky namakaní a touží po rychlém úspěchu se zatím u nás neuchytili. Nevydrží psychycky dělat něco tak statického po tak dlouho dobu. Namakané svaly je začnou příšerně bolet (mám vlastní zkušenost - chytal jsem jako brankař ve vodním polu, takže na sílu v nohách jsem byl hrdej), a když nejsou schopni ani deset minut vydržet to, co jemná dívka dělá o polovinu v nižším postoji hodinu, tak se seberou a příště nedojdou. Takže k nějakému cvičení síly se ani nedostanou, kde 120 kg borec se během 15 vteřin zapotí tak že má pocit, že se pomočil a nepohne se proti 70 kg drobečkovi ani o píď. Tohle není má zkušenost, já mám 85 kg, takže se mnou se pohne, ale pouze vzad. :D
Takže proto u nás cvičí převážně hodní, nekonfliktní a ze začátku fyzicky slabší jedinci a taky dost starších kolem 40 a výš. Je to super pohled když 65 letý důchodce odstojí v mabu půl hodiny, pak zacvičí dvakrát půl hodinovou sestavu v nizkém postoji, pak půl hodiny jemně zatuishuje. Když namakaný judista tohle vidí a přitom není schopen vydržet ani to první cvičení natož mít trpělivost se pohyb po pohybu učit nějaký "tanec" tak prostě po měsíci odejde. Psychika je hodně důležitá, pokud člověku něco vadí a nebaví ho to, tak prostě ta vnější síla odchází velmi rychle. Ale měnit a doplňovat trénink o něco co tam nepatří, jen aby to někoho bavilo nebudu. Holt asi to tak má být.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NIK » stř 18. říj, 2006 16:40

BOHA JEHO :!: :idea:

Tady se to rozjelo.Snad se k tomu ani nebudu vyjadřovat.Vše ukáže čas :wink: To je nejlepší učitel :roll:

Každý si stojí na svém.Ale svým způsobem je to dobře.Aspoň je vidět že chlapi ještě nevymřeli.®e ještě mezi těma zženštilýma kreaturama něco občas vyčuhuje a nepodléhá degeneraci :!: :wink: :lol: :lol: :lol: :P
NIK
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně