bojova umeni a zdravi

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod Hink » sob 15. bře, 2003 15:13

docela by me zajimalo, jake zdravotni ucinky jste na sobe od te doby, co cvicite bu, vypozorovali - at uz pozitivni, ci negativni!
Hink
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon 17. bře, 2003 0:00

 

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod laada » sob 15. bře, 2003 18:47

No po tom co jsem zacal cvicit cchi-kung, tak jsem na sobe pozoroval vyrazne zlepseni, hlavne co se internich onemocneni tyce. <BR> <BR>Po fyzicke strance taky, ale je to samozrejme stejne jako se sportem, nespravnym postupem si muze clovek uskodit stejne tak BU jako cimkoliv jinym.
laada
laada
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 70
Registrován: čtv 13. úno, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod Kocka » pát 21. bře, 2003 10:41

Zatím mě jen děsně bolí kolena :-), ale cvičím KF jenom měsíc, takže doufám, že je to normální a že to přejde. <BR>Duševně se ale cítím daleko líp, protože jsem konečně začala dělat to, co mě přitahovalo dlouhá léta. Pozdě, ale přece. Ten pocit všem vřele doporučuju.
Kocka
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 67
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod petr » úte 25. bře, 2003 12:08

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citace:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> <BR> 15.03. 2003 v 15:13, kacena napsal(a): <BR>docela by me zajimalo, jake zdravotni ucinky jste na sobe od te doby, co cvicite bu, vypozorovali - at uz pozitivni, ci negativni! <BR></BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR><TR><TD><HR></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End --> <BR> <BR>Nechci se nikoho dotknout, ale me tahle otazka pripada trochu zavadejici. Nikdy to nebude: Zacnu celat BU a ejhle - ucinek. Vzdy to znamena dlohodobe pusobeni. Pak je zase strasne tezke najit souvislosti. Treba ja mam pocit, ze to je otazka podobna otazce : Jake jsou zdravotni ucinky dychani. Odpovedi muze byt zivot, coz mam nekdy pocit, ze u me plati i o BU. <BR>Jednou jsem dostal prakticky stejnou otazku. Nebyl jsem dobre naladen a odpovedel jsem: <BR>"Hodne se mi zlepsil zlucnik." "?" "Jestli to neni tim, ze mi ho vyrizli!" <BR> <BR>Urcite by se to dalo nejak zjistit, ale podle me by to znamenalo DLOHOuDOBE mereni fisiologickych udaju. Asi bychom to meli nechat na vedcich. <BR>
petr
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod Osswald » úte 25. bře, 2003 12:12

no já dělám thaibox asi rok a předtím kickbox 5 let.....a od té doby mám v p****i snad všechny klouby, nový zlatý zub, 2x zlomený nos a jednou otřes mozku....ale jinak se mám fajn a nestěžuju si :-D . <BR>A trošku vážně:cítím se mnohem líp už jen proto že se sebou něco dělám 8-)
Osswald
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 6
Registrován: úte 25. bře, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod laada » úte 25. bře, 2003 14:18

protoze delas moderni thaibox, tam se klade duraz aby byl clovek co nejdriv pripraven do ringu. Sam mam stejnou zkusenost. ;-) Ale tradicni "thaibox", jako rada jinych tvrdych stylu, je zdravi neposkozujici.
laada
laada
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 70
Registrován: čtv 13. úno, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod katana » úte 25. bře, 2003 15:16

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citace:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> <BR> 25.03. 2003 v 14:18, laada napsal(a): <BR>protoze delas moderni thaibox, tam se klade duraz aby byl clovek co nejdriv pripraven do ringu. Sam mam stejnou zkusenost. ;-) Ale tradicni "thaibox", jako rada jinych tvrdych stylu, je zdravi neposkozujici. <BR></BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR><TR><TD><HR></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->A můžu se zeptat, kde jsi se s podobným "tradičním muay thai" setkal?? <BR> <BR>Jinak, co se mě týká, jako pozitivum beru mírné zlepšení mé odjakživa skomírající fyzičky:), pozitivní vliv na můj kardiovaskulární systém a snížení krevního tlaku, na který jsem dřív trpěl, přirozeně zvýšení flexibility, síly atd... Z negativních snad jen problémy s klouby (koleny). Nicméně tohle přikládám genetice, znám spoustu opravdu hodně akrobatických cvičenců BU, kteří s koleny nemají dosud nejmenší problémy. Naoplátku má někdo zase potíže se zády atd, tohle by se IMHO projevilo, i pokud byste místo kung-fu/karate/tkd dělali stolní tenis/fotbal/hokej:-))
katana
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 102
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod laada » stř 26. bře, 2003 9:55

bohuzel prakticky jsem se s nim nesetkal, ale cvicil jsem 4 roky u Peti Machacka uz v dobe kdy jeste nemel oficialni skolu. A mel dost materialu (i video) o tradicnim thaiboxu. <BR> <BR>Pokud jde o to zdravi, jeste jsem se prakticky nesetkal s tradicnim tvrdym stylem, ktery by byl zdravi neprospesny. Ovsem napriklad praktiky otuzovani tela (nemyslim na studenou vodu) jsou odlisne oproti modernim (viz thaibox), o tech by nam tady mohli napsat lidi co to praktikuji (pokud to neni tajne :-D). Jde o to ze v dnesni dobe chce kazdej vsechno rychle, a v mladi vetsinou devastujici ucinky nepocituje. <BR> <BR>Jednim z cilu tradicnich stylu je byt dobry bojovnik i v 60. letech a vyse. A ne se bat nastupovani do tramvaje.
laada
laada
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 70
Registrován: čtv 13. úno, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod pm » stř 26. bře, 2003 15:59

cviceni "gung", tj "otuzovani"/"posilovani" de facto ve vsech cinskych stylech maji nekolik veci spolecnych: <BR> <BR>- naucite se je za 5 minut <BR>- pravidelne cviceni: idealne kazdy den, pul hodiny rano a vecer <BR>- postupne zlepsovani: dam priklad, treba "kliky" - zacnete treba s 5 klikama, a cvicite je pravidelne kazdy den. po tydnu pridate dalsi klik, a cvicite cely tyden 6 kliku. za 3 mesice se dostanete treba na 15 kliku, za pul roku treba na 30-50. rozdil mezi jednim a druhym tydnem neni velky, ale rozdil mezi zacatkem treninku a silou vasich pazi po pul roce je znatelny. <BR> <BR>uveden principy plati pro vsechna cviceni - cvcieni na pytli, cviceni "zelezne dlane", "tygrich sparu", "zelezneho predlokti" atd. pomalu, postupne, pravidelne. mistr napr. "zelezne dlane" ma rucicky jako dama, ale kdyz vas placne po zadech;-) ...rozbite klouby, mode predlokti, znicene holene, to ne. <BR> <BR>casto je tenhle zpusob treninku videt ve filmech, kde je samozrejme znacne nadsazen (jsou zde preci jen urcite hranice), ale princip je v zasade spravny.
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod laada » pon 31. bře, 2003 21:45

jojo, pomalu, ale jiste. to je tradice v zachovani zdravi. Clovek sili a pritom si nevypotrebovava yuanqi. A pak v 50, 60, 70, 80.... se muze takhle :-]
laada
laada
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 70
Registrován: čtv 13. úno, 2003 0:00

 

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod Anonymní » stř 16. dub, 2003 21:28

tak aj mne
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod scs » čtv 17. dub, 2003 7:22

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citace:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> <BR> 26.03. 2003 v 15:59, pm napsal(a): <BR>cviceni "gung", tj "otuzovani"/"posilovani" de facto ve vsech cinskych stylech maji nekolik veci spolecnych: <BR> <BR>- naucite se je za 5 minut <BR>- pravidelne cviceni: idealne kazdy den, pul hodiny rano a vecer <BR>- postupne zlepsovani: dam priklad, treba "kliky" - zacnete treba s 5 klikama, a cvicite je pravidelne kazdy den. po tydnu pridate dalsi klik, a cvicite cely tyden 6 kliku. za 3 mesice se dostanete treba na 15 kliku, za pul roku treba na 30-50. rozdil mezi jednim a druhym tydnem neni velky, ale rozdil mezi zacatkem treninku a silou vasich pazi po pul roce je znatelny. <BR> <BR>uveden principy plati pro vsechna cviceni - cvcieni na pytli, cviceni "zelezne dlane", "tygrich sparu", "zelezneho predlokti" atd. pomalu, postupne, pravidelne. mistr napr. "zelezne dlane" ma rucicky jako dama, ale kdyz vas placne po zadech;-) ...rozbite klouby, mode predlokti, znicene holene, to ne. <BR> <BR>casto je tenhle zpusob treninku videt ve filmech, kde je samozrejme znacne nadsazen (jsou zde preci jen urcite hranice), ale princip je v zasade spravny. <BR> <BR> <BR></BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR><TR><TD><HR></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End --> <BR> <BR> <BR>Dříve jsem to zkoušel takhle se shyby na hrazdě mezi dveřmi. <BR>Ráno jsem je dělal podhmatem a odpoledne nadhmatem. <BR>Přidával jsem jeden asi za 14 dní, rychleji to nešlo, ale asi po 2 měsících se to zastavilo a i když jsem je pak cvičil ještě dva měsíce, už jích víc nešlo. <BR>Neznáte někdo grif, jak tohle mrtvé období překonat? <BR>Nebo jsou to ty hranice ? <BR> :-?
scs
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 26. bře, 2003 0:00
Bydliště: Východní čechy

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod katana » čtv 17. dub, 2003 8:14

A na kolika jsi se zastavil?:-D BTW si nemyslím, že by šlo všechno "překonat", přecijen existují nějaké přirozené fyzické možnosti, je blbost myslet si, že budu denně klikovat a přidávat si a za pár let udělám tisíc kliků jako nic... :-]
katana
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 102
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod lokwon » čtv 17. dub, 2003 9:08

miki: stejnej problem, ono je to spis tim ze se k te urcite hranici dostanes strasne rychle ale pak pridavat jde desne pomalu a mej tu trpelivost, ze? ale jinak souhlas s Faustem
Chceš-li uběhnout 100 km, považuj 90 za polovinu cesty.
lokwon
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 20. bře, 2003 0:00
Bydliště: Brno

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod sharp » čtv 17. dub, 2003 10:49

miki: Nevim kolik tech zhybu tedka delas, ale na "hranici" jsi snad jeste nenarazil. Obecne pokud se v necem nezlepsujes, muzes vyzkouset tyhle moznosti: <BR> a)necvicit tak casto - staci jednou za den nebo i za dva dny. Spousta lidi si mysli, ze cim casteji, tim lip, ale u posilovani tohle neplati. Svalum trva delsi dobu nez se zregeneruji. <BR> b)na prechodny odbobi si pridat zatez - dat si najakou umelou zatez, abys tech zhybu udelal min, a svaly dostaly trochu sok <BR> c)negativni opakovani - kdyz uz nemuzes, tak do dalsiho shybu se nechat vysadit/vystoupit a pomalu se poustet dolu, tak muzes pridat dalsi 2-3 opakovani. <BR> d)vic serii (doporucuji kombinovat s bodem a) <BR> <BR>
sharp
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

bojova umeni a zdravi

Příspěvekod Ankur » čtv 15. kvě, 2003 9:54

Pozvánka <BR>1.stupeň Čung jüan čchi kungu, Ostrov nad Ohří 31.5.-1.6.2003 <BR> <BR>Čung jüan čchi kung patří do kategorie tzv. vyšších stylů čchi kungu, které byly po dlouhá staletí pro svoji efektivitu a možnosti použití přísně utajovány. <BR>Cílem 1. stupně Čung-jüan čchi-kungu je aktivace energie ve spodním, neboli sia-tan-tchienu, zlepšení její kvality a její přeměna za účelem zvýšení životní síly, zajištění správné cirkulace energie drahami a zprůchodnění zablokovaných úseků. <BR>Čumg jüan čchi kung 1.stupeň obsah : <BR>co je to čchi kung,energetický systém člověka,proč řadíme čung jüan čchi kung mezi vyšší styly čchi kungu,jak posílit dolní tan tien a proč,čtyři prúpravná cvičení,cvičení Velký strom,transformace energie,malý nebeský okruh,jak se očistit a nabít energií,diagnostika a léčení pro 1.stupeň,jak cvičit čchi kung ve spánku,v chůzi,jak cvičit 24 hodin denně. <BR>V ceně kurzu jsou také skripta a přednáška na téma Přírodní léčba v Karlových Varech dne 30.5.2003!! <BR> <BR>Vyučje instruktor SAČJ a reiki mistr Jiří Habarta, tel :603 833 326, email:goldendragon@email.cz <BR>
Ankur
Ankur
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř 14. kvě, 2003 23:00
Bydliště: Vsetín

Re: bojova umeni a zdravi

Příspěvekod Ankur » úte 20. kvě, 2003 10:42

Cituji:"V ceně kurzu jsou také skripta a přednáška na téma Přírodní léčba v Karlových Varech dne 30.5.2003!!"
Oprava a omluva,prednska se kona take v Ostrove nad Ohri.
Ankur.
Ankur
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř 14. kvě, 2003 23:00
Bydliště: Vsetín

Příspěvekod Ankur » pon 02. čer, 2003 10:28

Dekuji vsem ucastnikum kurzu Cung juan cchi kungu v Ostrove za ucast a usili pri cviceni.Byl to krasny zazitek.Tesim se na pristi setkani.
Jiri Habarta (Ankur)
Ankur
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř 14. kvě, 2003 23:00
Bydliště: Vsetín

Příspěvekod Anonymní » pát 24. říj, 2003 12:45

A co ta relaxace, duchovní rozvoj ? Skvělým doplňkem ke každému cvičení je JÓGA, ať souhlasíte nebo ne... Skvěle skrze ní vlastním úsilím protáhnete svalstvo celého těla, tím se i uvolníte a budete se cítit svobodně a plní zdraví, (pokud si třeba nezahulíte Ganju a nebudete jí dostat z plic, aby měly podmínky pro kvalitní přísun kyslíku, prány atd.. do těla a mohly zbavit tělo negativní energije, které máme většinou v těle každý docela dost. S "pročištěnýma" Čakrama se žije úúúplně jinač :) JÓGU lze cvičit i doma (nejlépe každý den, alespoň 1-2 h. min. 1 rok, pak už se vezete... :wink: K ní jsou BU skvělým doplňkem ! Jsou v ní systémy cvičení, které se snažíte dodržet a poté začnete sklízet plody svých činů, ať špatných či dobrých. :roll: A nebo taky ne:)))) Jak kdo chce:)))
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 8403
Registrován: čtv 01. led, 1970 1:00

Příspěvekod andromeda » pon 15. bře, 2004 12:53

Cesta bojovníka po duchovní stráce je cesta ke svobodě rozhodování. Je to ale daleko těžší boj, než cokoli můžete podstoupit v ringu, nebo na ulici, protože tady máte za soupeře jen sama sebe - a sobě zasazujete všechny nezbytné porážky...... :-)
andromeda
andromeda
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 387
Registrován: ned 22. úno, 2004 0:00

Další

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků