FMA nebo WT pro realny boj???

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Matti » pon 13. lis, 2006 9:57

Jendis píše:
BuFF píše:
diablik píše:..a okrem toho si myslim,ze ked chce clovek kracat cestou filipino,musi sa zucastnovat ozbrojenych rvaciek,inac to bude len hra...toto bolo bezne kedysi na filipinach,vsetci skutocny majstri filipino ako napr. Tanang Ilustrisimo a iny,boli killery s viacerymi zarezmi na pazbe...ale kedze v dnesnej spolocnosti to nie je mozne,tak je to len HRANIE SA S NOZICKAMI A PALICKAMI NA NIECO..osobne si myslim,ze hocaky cigan kt. naraba s nozikom od mala a niekoho zkrouhol a sedi za to v base,je viac filipino ako mnohy europsky rozmaznani eskrimadori
To je možná hezkej názor, ale podle mě trochu mimo. Pár lidí co to FMA-PTK dělaj už mělo nějakej ten malej konflikt kde se nožík objevil a celkem dobře to vyřešili.(nebyla to fatálka, spíš taktika a uklidnění situace s kontrolou věcí, což je vlatně cílem FMA = nedohnat boj do takové fáze kdy jde o život a když už jo tak přežít) a na ty cigány zatím stačil zavřenej nůž v reverzu a trocha footworku. Byli doceal překvapený a to měli docela fakt ošklivý úmysly. Jinak se mi líbí jak se všichni odvolávaj na starý a většinou už mrtvý mistry (a to je takovej hezkej jev napříč různými styly) Jestli ti tyhle názory pomůžou být lepším bojovníkem nebo lépe přežít v krizový situaci OK, ale jinak vymlouvat se kdo a nebo co je a není filipinský,čínský, japonský... Cvičím tak jak dovedu a jak mě to baví ostatní neřeším.

čti pořádně....Diablík neshazuje....mluví o tom,že záleží jen a pouze na cvičenci,jak cvičí,jakou má psychiku.....samotné FMA nikoho nespasí.A věř,že kuchnout někoho nejni prdel.....se zeptej toho dotyčnýho,co tančil s těmi cikány,jak mu bylo..... :wink:

to je vsetko pravda ale to by sme sa takto mohli bavit o kazdom bojovom umeni, pretoze ich ucelom je zneskodnit utocnika a ani na toto kazdy asi nebude mat zaludok tak si myslim ze to neplati len na FMA, vela bojovych umeni ma take techniky - napr. vo Wing Chun Bil Jee - to by sme sa mohli spytat tych co cvicia toto umenie ci uz niekomu vypichli oko, toto asi nebude ten spravny pohlad.
Matti
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 10:02

Já to chápu, ale já necvičím proto abych někoho kuchnul, JÁ CVIČÍM ABY NĚKDO NEKUCHNUL MĚ !!! a jestli to abych přežil znamená, že ho kuchnu dřív a líp tak s tím se umím vyrovnat. Myslím, že hodně lidí s bouchačkou to vidí stejně. A žádnej konflikt na ulici který je fakt reálnej není příjmenej na psychiku. Jakmile jde do tuhýho tak máš sevřenou prdel, ale tělo prostě musí fungovat. Na emoce máš čas doma nebo v sanitce 8)
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 13. lis, 2006 10:06

BuFF píše:Já to chápu, ale já necvičím proto abych někoho kuchnul, JÁ CVIČÍM ABY NĚKDO NEKUCHNUL MĚ !!! a jestli to abych přežil znamená, že ho kuchnu dřív a líp tak s tím se umím vyrovnat. Myslím, že hodně lidí s bouchačkou to vidí stejně. A žádnej konflikt na ulici který je fakt reálnej není příjmenej na psychiku. Jakmile jde do tuhýho tak máš sevřenou prdel, ale tělo prostě musí fungovat. Na emoce máš čas doma nebo v sanitce 8)

jasně....rozumnej náhled.Já jen,aby to pak nesklouzlo někam,jako třeba v diskuzi o Aikido....spousta lidí si myslí,že bude cvičit s nožem a jsou borci....tak to není.....Ty na to koukáš správně..... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 13. lis, 2006 10:10

Matti píše:to je vsetko pravda ale to by sme sa takto mohli bavit o kazdom bojovom umeni, pretoze ich ucelom je zneskodnit utocnika a ani na toto kazdy asi nebude mat zaludok tak si myslim ze to neplati len na FMA, vela bojovych umeni ma take techniky - napr. vo Wing Chun Bil Jee - to by sme sa mohli spytat tych co cvicia toto umenie ci uz niekomu vypichli oko, toto asi nebude ten spravny pohlad.

bavíme se v kontextu předchozích řádků....dovoluji si tvrdit,že sundat někoho rukou,či nožem...v tom je sakra rozdíl. :wink: Ale jinak ano.....součástí tréninku BU by měla být psychická příprava adepta....což,ruku na srdce,mnohdy tak není.Spíše vyjjímečně takovejhle trénink někde probíhá,abych byl přesnější.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Matti » pon 13. lis, 2006 10:13

no to je pravda s tou psychikou, myslim ze trening na vyrovnanie sa so stresom je malokde ak vobec niekde je
stressfight je velmi tazky a aj sa neda vsade realizovat, dost to pouzivaju napr. tajne sluzby specialne zlozky a pod..
takze bohuzial s tymto je to tak.
Matti
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 10:14

Jendis píše:....spousta lidí si myslí,že bude cvičit s nožem a jsou borci....
od toho maj učitele kterej by jim měl mimo těch kráááásnejch super zabijáckejch technik trochu-hodně promluvit do duše,aby vůbec měli představu co to je ten boj nožem o kterým se dnes fšude píše :lol: :lol: Když má člověk v hlavě nastláno tak je lepší cvičit aerobic. Nůž není pro každýho a je dobrý že spousta lidí nevydrží přes ty nezáživný základy takže je to i taková přirozená selekce :wink: ty opravdu divný typany stejně víc oslovuje pistole a co největší kalibr :wink:
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 13. lis, 2006 10:17

souhlas.....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 10:17

Matti píše:no to je pravda s tou psychikou, myslim ze trening na vyrovnanie sa so stresom je malokde ...
bez toho to ale nejde. Lepší je bejt v stressu na tréninku než v prdeli na ulici :wink:
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. lis, 2006 10:18

BuFF píše:
Makoto píše:Zucastnil jsem se jednoho vikendoveho seminare PKT s Uli Weidlem (zastupce PKT pro Evropu) .
tenhle víkend je tady Uli opět, příjdeš zase ? :wink:

Letos mi to bohuzel nevyjde, blizi se konec roku a pres vikend asi budu dodelavat nejake veci do prace :-/
Urcite tam vsak pujdou lidi od nas z oddilu, takze si pak rad poslechnu zazitky :-) ...a pristi rok snad uz konecne dorazim. Fakt jsem si ten seminar uzil a doporucuju ho vsem. Uli je machr :-)
Naposledy upravil Makoto dne pon 13. lis, 2006 10:26, celkově upraveno 1
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 13. lis, 2006 10:19

nejde,ale lidi tomu nevěří...na tréninku cvičí techniku a myslí si,že když bude třeba,že to přijde.NEPŘIJDE....!!!!Adrenalin,stres,strach.....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 10:21

Jendis píše:na tréninku cvičí techniku a myslí si,že když bude třeba,že to přijde.NEPŘIJDE....!!!!Adrenalin,stres,strach.....
technika bez psychiky která je trochu odolná na stress je jako auto bez řidiče - hezký, ale k ničemu.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 13. lis, 2006 11:55

Všeobecně souhlas. Hlavně s Diablikem a Jendisem.

Máte/cvičíte někdo nějakou metodu právě na tyto situace? Překonání stresu, tunelového efektu atd? Ptám se proto, protože mi to přijde jako to nejdůležitější tak bych rád pobral nějaké nové informace.

Rady typu jdi se porvat do hospody sem nepište. Dík

Jinak bych si spíš vybral FMA než WT. Připadají mi přístupnější ne tak dogmatizované. Ale jde o to kdo to učí. Co říkáte na Paula Vunaka?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pon 13. lis, 2006 12:43

NAIA píše:Všeobecně souhlas. Hlavně s Diablikem a Jendisem.

Máte/cvičíte někdo nějakou metodu právě na tyto situace? Překonání stresu, tunelového efektu atd? Ptám se proto, protože mi to přijde jako to nejdůležitější tak bych rád pobral nějaké nové informace.

Rady typu jdi se porvat do hospody sem nepište. Dík

Jinak bych si spíš vybral FMA než WT. Připadají mi přístupnější ne tak dogmatizované. Ale jde o to kdo to učí. Co říkáte na Paula Vunaka?

Na prekonavani stresu se pouzivaji tzv scenare, ktere tolik zpropagoval krome jinych Jim Wagner (nebyl prvni, ale urcite nejhlasitejsi ;-)
Delame to na kurzu pro zensky i na treninku a je tam videt zretelny pokrok. Lidi se jednak uci zarvat a druhak zjisti, ze rev neni to nejhorsi, co je muze potkat ;-)
Ja jsem drive ztuhnul, kdyz mi nekdo rval z pul metra do xichtu, ted jen cekam na mou chvili ;-) Konzultovali jsme scenare i s jinymi kolegy, kteri se zabyvaji sebeobranou (v Polsku vycvik vezenske sluzby, v USA vycvik DEA instruktory SCJJ, atd) a mame s nimi stejne zkusenosti - funguje to. Scenare vsak nejsou jen o tom tupe rvat jeden na druheho a pak se na sebe vrhnout.

Co se tyce Paula Vunaka - toz to je starej harcovnik, ktery si upravi JKD na svuj Progressive Fighting System. V Evrope to uci jeho zak Salvatore Oliva v Curychu a je to magor :-) Meli jsme moznost si s nim zacvicit a jako jedinej instruktor nas pokousal, kdyz jsme se s nim na zemi kockovali. Fakt magor :-) Ale od te doby to pouzivame taky a...jo jo funguje to :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 13. lis, 2006 13:34

Dik za odpoved.
Kriceni a modelovky bezne pouzivame. Kdyby jsi mel nejake speky tak sem s nima rad je vyzkousim (nevim jak moc radi budou ti na kterych to vyzkousim :D )
Jinak kousani je u nas bezna vec a grappilng tak dostava naprosto jinou tvar :twisted:
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 13. lis, 2006 13:54

jj...modelovky...řev.....někdo tu popisoval,že někomu při modelovce plivnul do xichtu.....též gut....ve stresu si na nic nevzpomenete,ani ty modelovky nejsou samospasitelné,v reálu je to "o něčem jiném",ale pořád to jednoho alespoň trošku připraví.....a když máte mezi sebou vyjjímečně dobrého "herce",i ta modelovka může stát za to.
Modelovka je dobrá i třeba "před tréninkem"....taková bunda přes obličej,když se člověk teprve převlíká v šatně....to je taky lahůdka.....fantazii se meze nekladou.

Sorry za OffTopic......a to už tu tedy jsme.Omlouvám se..... :oops:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 13. lis, 2006 14:00

To plivání jsem psal já :D Je dobré jak se to vrací :D
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 14:03

Jendis píše:Modelovka je dobrá i třeba "před tréninkem"....taková bunda přes obličej,když se člověk teprve převlíká v šatně....to je taky lahůdka.....fantazii se meze nekladou.
musím ale z vlastní zkušenosti upozornit, že v takýchto situacích hrozí i drobné nebezpečí pro "útočníka" jestliže jeho cíl má už nějaký ty správný reakce a provede instiktivní obranu/protiutok může si ten kamarád/útočník odnést i nějakou tu modřinu. Ale zase opravdu víte, že to opravdu funguje :lol: a jdete správným směrem :lol: :lol: což je zkušenost k nezaplacení 8)
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 13. lis, 2006 14:05

já nevím...když je člověk chytrej a předem se s někým ještě domluví,počká si na příhodný okamžik,tak může být obránce třeba pánbožko a je mu to houby..... :wink: :twisted: :twisted:

Naia-add plivání) :wink: :lol: :lol:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pon 13. lis, 2006 14:09

no já to už zažil, jednou ten útočník skončil s opuchlým uchem na který trochu neslyšel, a jindy si ta dvojice útočníků trochu poplakala - pepřák. Proti zkušenějším cílům to považuji spíš za odvahu útočníků. Ale rozhodně je to príma zábava i když pořád jen simulace.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pon 13. lis, 2006 14:13

jak píšu...."příhodný okamžik"..... :wink: :twisted: ..ale jinak,to k tomu prostě patří.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...