Abych řekl pravdu,tak se mi do tohoto threadu moc nechce,byl bych nerad,aby se zas někdo neurazil
Takže - měl jsem možnost trénovat Musado MCS s několika zkušenými členy Hloubk. průzkumu a PČR.KM teprve poslední dva roky - první s polským instr. IKMF a nyní s izrael. instr. z IDF.
Takže toto je čistě můj subjektivní názor na rozdíly v obou stylech,který hodnotím z pozice člověka trénujícího BU,BS a systemy necelých 18 let (což,ale vůbec nic neznamená

)
Jak už jsem psal je dle mého (a několia dalších kolegů) bezpečnější KM pro obránce než M- důvody:
V M se hodně sebeobr. situací řeší hodem - hrozí pád obou zůčastněných na zem (špatný terén,špatné provedení-důvody mohou být různé) v KM se řeší úderem a kopem - převážně brada (KO) a kopem mezi nohy jako pojistku (KO)
Další rozdíly pro představu:
Kraver se pohybuje jako boxer,tedy uvolněně zatímco M spíš jako karatista,který se po každé technice zatne a stojí jako skála.Obrana proti noži je zcela okopírována v M z JJ,vše se řeší spíše pákami,zatímco v KM spíš blokem a úderem (oba pohyby jdou naráz) a opět kopem mezi nohy nebo útěkem.V M se útočník po pádu na zem likviduje mimojiné i třeba úderem rukou,v KM je to přísně zakázáno - ležícímu je blíž noha takže se doráží kopem pod.
Neřeším vůbec to,že KM je mnohem jednodužší a lehčí na naučení pro úplného laika.
Těch rozdílů je mraky,ale tohle je to co mě právě napadlo.
Prosím vás nikomu netvrdím,že KM je lepší nebo snad účinější,toho jsem dalek :!:

Osobně doplňkově M taky cvičím a nemám v tom problém,jen jsem sem hodil pár mích postřehů pro představu jaké jsou mezi těmito systémy rozdíly.