Fyzika v bojových umění

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod pm » stř 03. led, 2007 21:08

sun píše:Největší porci smíchu jsem vzbudil tímhle, že jo?

Sun píše:Nepotřebuji tedy zvedat činky nebo dělat kliky, stačí se postavit a využít vnitřní sílu k posílení kostí, šlach a svalů.

Nu což. Mám tedy otázku na kluky, co dělaj WT a na PM. Vy snad, pokud vím, cvičíte Zhang Zhuang Qigong, nebo né?. K čemu tohle cvičení podle vás slouží :?:

nas zhan zhuang gong (na jihu se tomu rika jaat ma) vypada trosku jinak:

Obrázek

nebo takhle

Obrázek

nebo takhle

Obrázek

cvicime jej pro silu, "vnitrni silu", vuli, koncentraci, poklesnuti teziste, zakoreneni, otevreni yiu gwa ("pas" a "boku" ) a sto jinych praktickych duvodu - tezko o tom moc mudrovat, potreba hlavne cvicit, cvik neni tezky na nauceni, ale kvuli pravidelnemu a dlouhodobemu cviceni.

samozrejme ze cvicime (zduraznuji cvicime) heigung/qigong - staticky, dynamicky atd. neco malo o nasi top heigung/qigong sestave viz treba http://www.lghk.org/cz/clanky/wu_lapgung_tsk.htm

jinak ale - cvicime kliky, otloukame, cvicime se zavazimi, bouchame do lap, bouchadel na zdi, pytlu atd.

to Snoorri. a) neodpovedel jsi b) nejsem expert na qigong, kazdopadne luen umi, tecka.

fakt - preferuji konstruktivni diskuzi, off topic blaboly ani spickovani mi nejsou po srsti. na nektere prispevky se ovsem neada odpovedet jinak nez ironicky, prip. jak se do lesa vola, sorry, nejsem bohuzel "probuzeny", ani si na nej nehraju
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TAPTAK » stř 03. led, 2007 22:58

Luen - abys v tom mel poradek, porad jeste cvicim WT. :oops:

Sun - hm, no klasika, v Kernspecht WT je Qiqong, ktery (jak jinak) dali dohromady nemci. Netusim, nakolik kopirovali, vymysleli ani nakolik pochopili.
Prezentuji ho jako dalsi obchodni artikl pro starsi nebo nemilitantni lidi. Zdravotni cviceni pro zvyseni pohyblivosti atd. Je to trochu podobne formam.
Co budu vykladat, treba cviceni podle Mojzisove mi prijde lepsi.

Zhang Zhuang mozna casem dorazi jako placeny supertajny program. :roll:
Vubec by me to neprekvapilo.

Neodpovedel jsi mi, jestli nejak prubezne overujes rust sily a jakou metodou.
Predpokladam, ze jsi dotaz pouze prehledl, nevidim na nem nic zavadneho.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » stř 03. led, 2007 23:39

TAPTAK píše:Luen - abys v tom mel poradek, porad jeste cvicim WT. :oops:

To vim, ale nejak jsem te mezi diskutery prehledl :oops:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod Miro » čtv 04. led, 2007 6:19

Luen,

http://lz.book.sohu.com/serialize.php?id=6091

Nejak se mi to nechce nacist, nemas odkaz nekam jinam kde to netrva 2h? Jinak Miro zkus si precist toto http://www.ufo.cz/billy/rozhovor2.htm :D (joke). Miro jestli jsi racionalne uvazujici clovek, tak mi preci nemuzes davat knihu jako protiargument na to, ze nekdo tvrdil/tvrdi, ze sugesce je ta jedina opravdova a uslechtila cesta ... Na co potom mame fyzicke telo a fyzicky svet, kdyz to ve "skutecnosti" funguje tak, ze staci si neco prat a ono se to stane ... Proc nemame jen hlavy??? Neni zbytek tela jen zbytecna flakota masa?

Nedaval som Ti tu knihu ako protiargument cohokolvek, o tunajsie zabomysie vojny som sa prestal zaujimat, obzvlast v pripadoch, ked si niekto vytvori o veciach nespravne predstavy a potom ich urputne vyvracia... Doporucil som Ti tu knihu, pretoze je to jedna z najlepsich knih o bojovych umeniach, ake som kedy cital - a dovolim si povedat, ze jedna z najlepsich knih o bojovych umeniach, ake vobec boli kedy napisane, kniha je obzvlast vynimocna v tom, ze super sposobom vysvetluje pozadie bojovych umeni (nielen vnutornych stylov), co to znamena, ked sa povie "bojove umenie"... Chlapik, ktory tam volne rozprava svoj zivot cloveka, ktory sa v Cine oznacuje ako jianghu (neda sa to prelozit, sorry) a zivot bojoveho umelca (1915-2004, expert na xingyi, ale pise tam aj o bague), bol oznacovany aj ako "posledny z velkych".
Iny odkaz nemam, mne sa to nacitava rychlo, skus este raz.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 04. led, 2007 9:15

Ty jsi napsal:
pm píše:cvicime jej pro silu, "vnitrni silu", vuli, koncentraci, poklesnuti teziste, zakoreneni, otevreni yiu gwa ("pas" a "boku" ) a sto jinych praktickych duvodu - tezko o tom moc mudrovat, potreba hlavne cvicit, cvik neni tezky na nauceni, ale kvuli pravidelnemu a dlouhodobemu cviceni.

Já jsem napsal:

Sun píše:Nepotřebuji tedy zvedat činky nebo dělat kliky, stačí se postavit a využít vnitřní sílu k posílení kostí, šlach a svalů.

Díky.
V čem je tedy rozdíl, když pominu u svého příspěvku určitou nadsázku vyplývající z kontextu předchozích příspěvků a taky jsem neuvedl dalších 'sto' jiných ze stejného důvodu jako ty? A taky jsem neuvedl dalších x cvičení, které dělám kromě toho.
S troškou nadhledu já nevidím rozdíl nikde a už vůbec nevidím důvod k posměchu. Kdyby se na to někdo zeptal s největší pravděpodobností bych odpověděl podobně jako ty. Ovšem zvídavých otázek je zde málo, spíše těch ironických, protože se tu každý cítí jako mistr světa. Ale proč ne, asi to tak má být.

A co tahle věta:
pm píše:nas zhan zhuang gong (na jihu se tomu rika jaat ma) vypada trosku jinak

Proč si to myslíš? Pokud ovšem myslíš trošku jako opravdu trošku a ne že je to trošku myšleno trošku ironicky, tak pak ano menší rozdíly samozřejmě v pozicích jsou, ale to není tak podstatné. Podstatné je, to co jsi o tom cvičení napsal, a to je taky to, pro co to cvičím i já a tedy tím mimo jiné posiluju kosti, šlachy i svaly možná lépe napsat v tomto pořadí svaly, šlachy a kosti.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 04. led, 2007 10:16

sun píše:Díky.
V čem je tedy rozdíl, když pominu u svého příspěvku určitou nadsázku vyplývající z kontextu předchozích příspěvků a taky jsem neuvedl dalších 'sto' jiných ze stejného důvodu jako ty? A taky jsem neuvedl dalších x cvičení, které dělám kromě toho.
S troškou nadhledu já nevidím rozdíl nikde a už vůbec nevidím důvod k posměchu. Kdyby se na to někdo zeptal s největší pravděpodobností bych odpověděl podobně jako ty. Ovšem zvídavých otázek je zde málo, spíše těch ironických, protože se tu každý cítí jako mistr světa. Ale proč ne, asi to tak má být.

A co tahle věta:
pm píše:nas zhan zhuang gong (na jihu se tomu rika jaat ma) vypada trosku jinak

Proč si to myslíš? Pokud ovšem myslíš trošku jako opravdu trošku a ne že je to trošku myšleno trošku ironicky, tak pak ano menší rozdíly samozřejmě v pozicích jsou, ale to není tak podstatné. Podstatné je, to co jsi o tom cvičení napsal, a to je taky to, pro co to cvičím i já a tedy tím mimo jiné posiluju kosti, šlachy i svaly možná lépe napsat v tomto pořadí svaly, šlachy a kosti.

sune:

- ja vidim rozdil setsakramentsky. nezakliname se "energii" a vnitrnimi cvicenimi, neni to pro nas alfa a omega a univerzalni spasa. rychlost myslenky smerem k Jupiteru je nam v treninku sumak, natoz budouci zivoty. cvicime bojove umeni, potrebujeme delat kliky a cvicit se zavazima, nepovazujeme silu tzv. "vnejsich" systemu (napr. boxu) za izolovanou. nejsme hippeace, kterym se pri cviceni b.u. prici da nekomu pesti, nemyslime si, ze rvacky souvisi s b.u. jen okrajove, a tak bych mohl pokracovat - jen namatkou jsem se podivel na nekolik tvojich prispevku z de v tomto threadu (jestli to vsechno byla, jak si psal, z tvoji strany nadsazka, proc nepises na nejaky humoristicky server?).

jaat ma na jihu a Siulam (Shaolin) systemech je rozhodne neco jineho - vim to, anzto jsem cvicil i klasicky zhan zhuang ala yiquan (z linie Wang Xiangzhaie). kdyz dva delaji totez, neni to totez, i kdyz to tak muze vypadat, takze se proti tvemu tvrzeni, ze delame vlastne totez, rozhodne ohradim.

pokud si to ale i presto myslis, muzeme vzit tri zaky z Tvoji skoly, kteri cvici ro, tri a pet, vzit tri zaky ze skoly moji, kteri cvici rok, tri a pet, a "porovnat dovednosti" (bei mou ) - kdyz jsou dle Tebe "metody" v zasade stejne, vysledky by mely byt take v zasade stejne. neni to nepratelska vyzva, ale navrh na pratelske pomereni dovednosti. teoreticke mudrovani je k nicemu, prakticka zkusenost k nezaplaceni.

neshcovavej se please za nadsazky atd., a zkus diskutovat bez klicek a obezlicek.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Fyzika v bojových umění

Příspěvekod Janoj » čtv 04. led, 2007 11:27

Reico píše:Ahoj, nevěděl byste někdo kdy bych mohl najít něco o využití fyzikálních zákonů v bojových umění???? A také přímo popis ve fyzikálních vzorcích.

Reico, já bych zkusil ty fyzikální zákony a jejich vliv na bu rozdělit např. na ty, které nám v při praktikování bu pomáhají a ty, které nám to komplikují . Jen co mi teď momentálně napadá. Mezi těmi komplikujícími je určitě na předním místě zákon gravitace. Pokud nebojujeme v leže, kde se dá ta gravitace ještě vydržet :) , tak každý postoj a pohyb ve vzpřímené poloze je vlastně bojem s gravitací. Jak by se to příjemně a dlouho stálo např. v mabu, jak by se to dávalo účinné údery a daleko odhazovalo soupeře, kdyby ta gravitace nebyla. Kdo dokáže ve své praxi bu najít účinné „zbraně“ v tomto boji s gravitací (dokáže např. efektivně pracovat ve stojích s nohama a tím dokáže vytvořit v nich sílu, která bude působit v opačném směru než gravitační síla – vznosná síla-neumím jí teď pojmenovat) buduje svoje kungfu a může se stát i mistrem. Jak dokáži toto zvládnout v postoji mabu, tak mám základ pro přemisťování, které vychází ze stejných principů – proto podle mě je správné začínat u postojů, které chápu jako součást jibengong bez rozdílu stylů.
Tak a teď zase trochu té fyziky, která nám pomáhá. Zkusím se zmínit nejdříve o zákonu akce a reakce . Myslím, že efektivita přemisťováni při obraně i útoku, efektivita síly, kterou jsem schopen na oponenta uplatnit na tomto zákonu je také závislá. Nechci se tady bavit o rozdělování stylů, ale pro další chci použít větu z principů taijiquan – „Síla počíná(má zdroj,vznik,původ) v chodidlech, proudí nohama, je řízena pasem a projevuje se pažích(rukách)“. I když se říká, že mistr taiji pak dokáže použít jakoukoliv nejbližší část těla. Jak si mám tedy vysvětlit ten zdroj síly v chodidlech – já to zatím umím jen přes zákon akce a reakce – zatlačím chodidlem do země (akce) a ona mi ji vrátí jako reakci. Zem je dostatečně pevná a hmotná na to, aby ten efekt z toho odrazu od ní byl pro mě dostatečný. Stejný princip je použit také v postojích – aby právě můj boj s gravitací byl úspěšný (viz. výše). Efektivita toho bude záležet na možnostech mého kontaktu s tím tělesem a na tělese samotném (jeho hmotnost, jeho kontakt s okolím) - a jsme u dalšího fyzikálního zákona – tření. Jiný efekt bude v dobrých botách (nebo i bosky)na neklouzavém povrchu a jiný na ledě nebo na kolečkových bruslích (valivé tření - nic moc). Jinou sílu dostanu, když budu jako zdroj reakce používat zemi, která má velkou hmotnost a jiné to bude jako u analogie toho učebnicového příkladu pro zákon akce a reakce, kdy stojím na loďce a chci svého oponenta odstrčit (třeba tyčí) a on je také na svojí loďce – jaký bude výsledek teď – začneme se vzdalovat. Jako demonstrace zákona akce – reakce docela dobré, pro praxi bu – docela poučné. Tím jsme s tou naší silou na druhé straně - u oponenta. Pro něj platí ale stejné zákony. Výsledek uplatnění mojí síly bude přeci také záležet na tom, jakou má hmotnost můj protějšek(pokud ji proti mně použije), jaký je jeho kontakt s okolím (stojí na ledě nebo je pevně zakořeněn ) – tj. jaký může mít moje akce efekt a očekávanou reakci. Podle mě by i toto by mohlo být součástí mého poznávání oponenta, abych ho pak mohl „následovat“ a pak to také využít pro svůj záměr (např.odhození oponenta).
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » čtv 04. led, 2007 11:34

Janoj: zajimavy, podnetny a k veci prispevek, diky.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 04. led, 2007 14:04

Miro píše:Nedaval som Ti tu knihu ako protiargument cohokolvek, o tunajsie zabomysie vojny som sa prestal zaujimat, obzvlast v pripadoch, ked si niekto vytvori o veciach nespravne predstavy a potom ich urputne vyvracia... Doporucil som Ti tu knihu, pretoze je to jedna z najlepsich knih o bojovych umeniach, ake som kedy cital - a dovolim si povedat, ze jedna z najlepsich knih o bojovych umeniach, ake vobec boli kedy napisane, kniha je obzvlast vynimocna v tom, ze super sposobom vysvetluje pozadie bojovych umeni (nielen vnutornych stylov), co to znamena, ked sa povie "bojove umenie"... Chlapik, ktory tam volne rozprava svoj zivot cloveka, ktory sa v Cine oznacuje ako jianghu (neda sa to prelozit, sorry) a zivot bojoveho umelca (1915-2004, expert na xingyi, ale pise tam aj o bague), bol oznacovany aj ako "posledny z velkych".
Iny odkaz nemam, mne sa to nacitava rychlo, skus este raz. Miro

Jj, taky me mrzi, ze lidi stojici nohama na zemi napr. v jaam jong gung maji vlastne hlavu v oblacich, ale uz jsem se smioril s tim, ze mi do jejich hlav nic neni ... Tak jen vyvazuji jejich nebeske prispevky, pozemskym selskym rozumem :wink:

Kniha podle tveho popisu vypada zajimave, ale zajimavejch knih mam plnou knihovnu :wink: A to zrovna neni zpusob jak zlepsit sve kung fu :wink: na to je trenink :!:

Miro sam dobre vis, ze by zadnejch zabomysich valek nebylo, kdyby nekteri lide dokazali udrzet svou fantazii na uzde a nepredkladali svou naivni predstavu za fakt ... Proc vzdy jejich argumentace skonci ... nevim, neznam, neumim ... jen jsem se domnival, dedukoval ... Protoze oblbuji a to mi vadi (a je mi jedno jestli to delaji schvalne nebo proto, ze jsou za hranicemi normalu, realna a nemaji na leky). Dale bych chtel dat svejma prispevkama jasne najevo kdo stoji nohama na zemi a kdo leta v oblacich ... To rozhodnuti necham na ctenarich ...

Taky rad ctu zajimave knihy o BU/BS, ale i taoisticke a buddhisticke texty ... ale je to vsechno na skodu, kdyz to cloveku ublizi misto toho, aby mu to pomohlo ... je to jako s alkoholem: nekdo popiji celej zivot a je v pohode, nekdo se napije trikrat a je z nej alkoholik (vidi mysky ... atd ...). Nekdo zase za vsim co je nacichle Asii vidi qi gung, mystiku, magii, ezoteriku, paranormalni jevy ... Ulitnout se da na cemkoli :wink:

Mimochodem toto vlakno je o fyzice a ta ma do magie daleko :!:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 04. led, 2007 14:27

pm píše:sune:

- ja vidim rozdil setsakramentsky. nezakliname se "energii" a vnitrnimi cvicenimi, neni to pro nas alfa a omega a univerzalni spasa. rychlost myslenky smerem k Jupiteru je nam v treninku sumak, natoz budouci zivoty. cvicime bojove umeni, potrebujeme delat kliky a cvicit se zavazima, nepovazujeme silu tzv. "vnejsich" systemu (napr. boxu) za izolovanou. nejsme hippeace, kterym se pri cviceni b.u. prici da nekomu pesti, nemyslime si, ze rvacky souvisi s b.u. jen okrajove, a tak bych mohl pokracovat - jen namatkou jsem se podivel na nekolik tvojich prispevku z de v tomto threadu (jestli to vsechno byla, jak si psal, z tvoji strany nadsazka, proc nepises na nejaky humoristicky server?).

jaat ma na jihu a Siulam (Shaolin) systemech je rozhodne neco jineho - vim to, anzto jsem cvicil i klasicky zhan zhuang ala yiquan (z linie Wang Xiangzhaie). kdyz dva delaji totez, neni to totez, i kdyz to tak muze vypadat, takze se proti tvemu tvrzeni, ze delame vlastne totez, rozhodne ohradim.

pokud si to ale i presto myslis, muzeme vzit tri zaky z Tvoji skoly, kteri cvici ro, tri a pet, vzit tri zaky ze skoly moji, kteri cvici rok, tri a pet, a "porovnat dovednosti" (bei mou ) - kdyz jsou dle Tebe "metody" v zasade stejne, vysledky by mely byt take v zasade stejne. neni to nepratelska vyzva, ale navrh na pratelske pomereni dovednosti. teoreticke mudrovani je k nicemu, prakticka zkusenost k nezaplaceni.

neshcovavej se please za nadsazky atd., a zkus diskutovat bez klicek a obezlicek.

1. Začínáš fakt divně reagovat. Podívej já napíšu Zhan Zhuang mi slouží k získávání síly, tobě potvrdím že to tvoje stání rovněž k tomu může vést a ty mi odpovíš to tvoje ano, ale to moje ne. Zajímavá dedukce. No comment.

2. Nemám žádnou školu, mohu si tedy vycvičené dovednosti poměřovat s tebou pouze já sám. Ty ovšem o tom, co dělám, velmi pochybuješ, takže jaký máš k tomu důvod? Přesvědčít se, jak jsem na tom? Možná. Nevidím ti do hlavy. Ale můžu ti to nejprve popsat, abys náhodou neměl přehnané nároky. Snažím se totiž dodržet jakým způsobem mne mistr učí. Prostě mu chci důvěřovat. Takže se můžu poměřovat (mluvím o Taijiquan):
a. různé druhy pohybových průpravných cvičení.
b. tři nebo čtyři pozice Zhan Zhuang Qigongu
c. sestavy beze zbraní a se zbraněmi (tyč a šavle) - tedy jednotlive pozice a pohyby a jejich spojení do celku.
d. tuisho - cvičení ve dvojici, jsem ochoten se zvědavosti jít i do volného tuisho i když k tomu ještě ve výuce nedošlo. Ber to jako mou slabost, ale dál ne.
e.Další věci jako sestava ve dvojicích, sparing nebo volný boj, k tomu zatím ještě nedošlo. Takže bohužel. kde nic není ani smrt nebere.
:)
V čem bych se tedy já rád porovnal s tebou? Třeba:
V různém vytrvalostním a silovém cvičení, třeba mávání těžkou tyčí nebo pomalé dřepy - kdo dýl. Nebo stačí jedna pozice se sestavy a pořád dokola třeba po atletické dráze. Pozice "Had slezá dolů" je na to úžasná, něco podobného určitě máte taky. Nebo se můžeme přetlačovat, prostě položíme předloktí na sebe a kdo první povolí. Budu jen rád.

Jako odpověď by tohle mohlo stačit, pokud ovšem nebudeš reagovat podobně tak, jak jsem uvedl v odpovědi č.1. Pak se vzdávám a budu přispívat do Dikobrazu neb zde mi nikdo nerozumí :(
V žádném případě tohle neber jako vytáčky nebo něco takového. Jsem posedlý tím, že budu postupovat tak, jak mám. Na tom nechci nic měnit. Chápeš to? Nebo mi zase nedůvěřuješ.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 04. led, 2007 14:47

luen píše:
Jj, taky me mrzi, ze lidi stojici nohama na zemi napr. v jaam jong gung maji vlastne hlavu v oblacich, ale uz jsem se smioril s tim, ze mi do jejich hlav nic neni ... Tak jen vyvazuji jejich nebeske prispevky, pozemskym selskym rozumem :wink:

Kniha podle tveho popisu vypada zajimave, ale zajimavejch knih mam plnou knihovnu :wink: A to zrovna neni zpusob jak zlepsit sve kung fu :wink: na to je trenink :!:

Miro sam dobre vis, ze by zadnejch zabomysich valek nebylo, kdyby nekteri lide dokazali udrzet svou fantazii na uzde a nepredkladali svou naivni predstavu za fakt ... Proc vzdy jejich argumentace skonci ... nevim, neznam, neumim ... jen jsem se domnival, dedukoval ... Protoze oblbuji a to mi vadi (a je mi jedno jestli to delaji schvalne nebo proto, ze jsou za hranicemi normalu, realna a nemaji na leky). Dale bych chtel dat svejma prispevkama jasne najevo kdo stoji nohama na zemi a kdo leta v oblacich ... To rozhodnuti necham na ctenarich ...

Taky rad ctu zajimave knihy o BU/BS, ale i taoisticke a buddhisticke texty ... ale je to vsechno na skodu, kdyz to cloveku ublizi misto toho, aby mu to pomohlo ... je to jako s alkoholem: nekdo popiji celej zivot a je v pohode, nekdo se napije trikrat a je z nej alkoholik (vidi mysky ... atd ...). Nekdo zase za vsim co je nacichle Asii vidi qi gung, mystiku, magii, ezoteriku, paranormalni jevy ... Ulitnout se da na cemkoli :wink:

Mimochodem toto vlakno je o fyzice a ta ma do magie daleko :!:

Promiň že reaguji na odpověď Mirovi. Odpověď na moji jednoduchou a stručnou otázku jsi zahrál do autu resp. minul bez povšimnutí. Kvalita Tvých příspěvků má sestupnou tendenci. Sedím teď pozadím pevně na židli (skoro zemi) a svoji hlavu mám otočenou k monitoru. Nebesa jsou daleko ode mne. Číst umím. A přesto. Jediný kdo neustále píše o nebesích a magii jsi Ty. Sice je diplomatické, že nikoho nejmenuješ, ale psát imaginární věci o imaginárních lidech a pak vše velkodušně vrátit do reálu je ona přímost, jakou vyžaduješ na své dotazy? A na zázěr únik typu nebuďte offtopic.
Máme nový rok 2007 co si dát předsevzetí: má pravidla nemusí nutně znamenat Tvá pravidla.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 04. led, 2007 14:48

ad 1) cti pozorne. psal jsem, ze zhan zhuang (napr. v yi quan, taijiquan etc.) a jaat ma (napr. v Hung kyun) se rozhodne lisi - nekomentoval jsem zda Tvuj zhan zhuang funguje nebo ne, to tezko pres monitor poznam, komentoval jsem rozdilne pojeti treninku a rozdilne "ideologicke pozadi" (selsky rozum vs. peace mystika). ty jsi mezi ne takrka polozil rovnitko - jakou mas zkusenost s jaat ma, ze tak soudis?

ad 2) jeden z tech Karlu, co ve Zline uci, nejsi ty, Sune? nejsi ten Sun co kdysi prispival na Pruvodce? ad "pomerovani", v odrikavani abecedy nebo recitaci basnicek to asi moc nema smysl, takze odrazovy mustek bych videl na d) a e) - urcite se dohodneme, uz se tesim!

neni to o neduvere, jen mi nad nekterymi Tvymi prispevky zustava rozum stat (ac se zda, ze se b.u. venujes asi 17! let):

"případě vnějších stylů, protože tam je tělo rozděleno a nedokáže se chovat jako jeden celek"

"jinak se chová tělo, které podstupuje trénink pomocí síly přicházející zvenčí než tělo vycvičení silou, která přichází zevnitř těla"

"má mysl bude třeba na Jupiteru dříve než nějakej línej foton. Mé tělo sice v tomto případě zůstává na místě,ale zas k boji ho tam moc nepotřebuji. Když je člověk schopen na dálku léčit, tak proč ne bojovat a proč ne rychleji než fotony"

"Jen si představ, že smrtí život nekončí. Kdo potom vlastně v tom boji vyhrává?"

"dyž se někdo může na serveru o bojových uměních bavit o rvačkách, což spolu souvisí okrajově, tak proč by se zde nemohli jiní bavit o věcech, jako třeba fyzika, mystika atd, které rozněž souvisí s BU?"
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 04. led, 2007 15:02

fakt píše:Promiň že reaguji na odpověď Mirovi. Odpověď na moji jednoduchou a stručnou otázku jsi zahrál do autu resp. minul bez povšimnutí. Kvalita Tvých příspěvků má sestupnou tendenci. Sedím teď pozadím pevně na židli (skoro zemi) a svoji hlavu mám otočenou k monitoru. Nebesa jsou daleko ode mne. Číst umím. A přesto. Jediný kdo neustále píše o nebesích a magii jsi Ty. Sice je diplomatické, že nikoho nejmenuješ, ale psát imaginární věci o imaginárních lidech a pak vše velkodušně vrátit do reálu je ona přímost, jakou vyžaduješ na své dotazy? A na zázěr únik typu nebuďte offtopic.
Máme nový rok 2007 co si dát předsevzetí: má pravidla nemusí nutně znamenat Tvá pravidla.

Na co jsem ti neodpovedel? Bud tedy konkretni plz. Kvalitu nech na me ja na rozdil od tebe netaham rozumy od druhych :wink: , ale trenuji u sifu a ucim se - rozumime si :wink: Neadresoval jsem sve prispevky tobe, ale Huo-vi, Sun-ovi a Snooorrimu. Nekolikrat jsem to napsal, tak s cim mas problem? Neprehnal jsi to s vitanim Noveho roku? Z niceho neunikam a nijak se nevykrucuji ... muzes se o tom presvedcit a prijit k nam do skoly. Uz jednou jsem musel tve pomatene prispevky napravovat, tak bud pro priste pozornejsi :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 04. led, 2007 15:07

="SiuLouFu"
  Plautus kdysi rekl: "Nikoliv vekem, nybrz nadanim se dosahuje moudrosti." Existuji lide, kteri dospeji velmi rychle jiz v mladem veku. A existuji lide, kteri ac stari vekem, zustavaji navzdy detmi. Uctu si u me nezasluhuje clovek vekem, ale tim, co vi a soucasne umi i prakticky ukazat (a pripadne i predat dal). V zivote jsem (co se tyce BU) takovych lidi videl jen par.

Ano, úcta s věkem nesouvisí a ani tato souvislost zde nebyla použita. Úcta je otázkou vzájemného postoje. Nesouvisí ani s tím co nebo kolik toho kdo ví nebo umí. Pokud si představím např. meditujícího nebo spícího člověka, jehož um nemohu cítit nebo pochopit a vzhledem ke své poloze mi ani nic nesdělí, pak mohu nebo nemohu k němu mít úctu?
Na druhou stranu jsem potkal mnoho těch, kteří věděli a uměli, ale jejich lidství bylo velmi nízké díky jejich vlastnostem. Potkal jsem i ty, kteří věděli a uměli a byli schopni ve vteřině odhodit svoji důstojnost v alkoholovém deliriu. Kdo si pak zaslouží větší úctu ? Ti co umí nebo ti obyčejní ? Každý má tu černou a bílou trochu jinak rozloženou...
="SiuLouFu"
  Tato diskuze o fyzice a "vnejsich" a "vnitrnich" stylech BU mi prijde ujeta. Je to, jako by se parta stredoskolaku bavila na tema biochemie a jejiho vlivu na vyrobu "bileho" a "cerveneho" vina. Hadaji se, zda a jaka biochemie je dulezitejsi pro "bile" ci "cervene" vino. Podle me se BU (stejne jako vino) deli na dobre a spatne. 

Pokud bych přistoupil na tuto část, pak by veškerá diskuze byla beze smyslu. To si však nemyslím, protože jsem se na těchto stránkách dozvěděl mnoho informací, s kterými je možné dále pracovat a rozvíjet. Ostatní nám přinejmenším umožňují dívat se na věci z více úhlů, z kterých se obvykle nedíváme. S tím vínem je to velmi subjektivní. Každému chutná něco jiného. To špatné se pozná vcelku velmi snadno, i když ne každý to umění ovládá. Těch dobrých je pak velmi široká škála a které je pak lepší to čerte suď. No a jak z toho středoškoláka vyroste dobrý vinař, když nebude o té biochemii diskutovat, učit se a zkoušet to v praxi? Prostě si tou diskuzí může rozšířit svůj obzor a přehled a je na něm jak s tím naloží.

Více porozumění a tolerance všem v roce 2007, JRup.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 04. led, 2007 15:11

[quote="SiuLouFu"]Zda je Miro odbornik ci ne, je otazka vkusu a zdraveho rozumu :wink: Nicmene z jeho prispevku cerpam radu informaci a podnetu i ja sam. I kdyz treba jinych, nez puvedne zamyslel sam autor. Takze jsem kazdopadne pro to, aby Miro psal dal.

Plautus kdysi rekl: "Nikoliv vekem, nybrz nadanim se dosahuje moudrosti." Existuji lide, kteri dospeji velmi rychle jiz v mladem veku. A existuji lide, kteri ac stari vekem, zustavaji navzdy detmi. Uctu si u me nezasluhuje clovek vekem, ale tim, co vi a soucasne umi i prakticky ukazat (a pripadne i predat dal). V zivote jsem (co se tyce BU) takovych lidi videl jen par. Miro mezi ne (bohuzel zatim) nepatri. Nicmene jsem ochoten na zaklade novych informaci zmenit nazor. Mozna ten okamzik nekdy prijde, nebo taky ne. Nemyslim si ale, ze je nutne, aby mi neco Miro musel dokazoval. Udelal jsem si na nej svuj osobni nazor. Jini lide mohou mit nazor odlisny. Nicmene do jednoho pytle s Hladikem bych ho nikdy nehazel.

Na pivko s Tebou rozhodne rad zajdu. A ostatnim doporucuji investovat svuj cas a usili do neceho uzitecnejsiho. Nechte snilkum jejich pohadkove svety, magii a ezoteriku. Nechci byt na jejich miste, az nadejde cas jejich probuzeni ...[/quote

Tohle je další kvalita. Prostě férovka a rovina. Zestručním Tvůj příspěvek:
Jozefe jsi magor, cvičit neumíš, vymýšlíš blbosti, cestuješ po hvězdách, udělal jsem si na Tebe svůj názor... ale kdyby to náhodou nebyla pravda tak ta moudra pocukruji a zabalím do celofánu: jiní lidé mohou mít názor odlišný, já ho změnit mohu taky a zase jsou tady magoři větší a s Těma Tě do jednoho pytle házet nebudu...
Hoši jste zvláštní parta, ale ještě to nevzdám a zkusím najít pochopení Vašich slov.
Aby jsme našli společnou řeč ptám se znovu : proč se zúčastňujete této diskuse?
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Snooorri » čtv 04. led, 2007 15:16

Neodpovedel sem na otazku. Tak na co ses to ptal? Na Yang Jwing-Minga? Me se jeho knihy zdají otevrene, dobre a poucne. Človek se muze dozvedet veci ktere treba nezna(nebo o nich nemluvi) ani jeho ucitel ci kolegove nebo se dozvedet neco upne noveho či ziskat motivaci a dobré rady. :wink:
Nic
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sam-soi » čtv 04. led, 2007 15:22

fakte urcite si cetl predesle prispevky ? odpoved na tvoji posledni otazku uz tady prece padla ... dokonce nekolikrat ...
sam-soi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » čtv 04. led, 2007 15:27

luen píše:Na co jsem ti neodpovedel? Bud tedy konkretni plz. Kvalitu nech na me ja na rozdil od tebe netaham rozumy od druhych :wink: , ale trenuji u sifu a ucim se - rozumime si :wink: Neadresoval jsem sve prispevky tobe, ale Huo-vi, Sun-ovi a Snooorrimu. Nekolikrat jsem to napsal, tak s cim mas problem? Neprehnal jsi to s vitanim Noveho roku? Z niceho neunikam a nijak se nevykrucuji ... muzes se o tom presvedcit a prijit k nam do skoly. Uz jednou jsem musel tve pomatene prispevky napravovat, tak bud pro priste pozornejsi :wink:

Můj dotaz je na straně 6. Přečti si ho prosím v kontextu. Pokus o rozumnou diskusy v tématu Základní cvičení bereš jako tahání rozumů od ostatních. Zajímavé i to je možno považovat za diagnózu.
Ad přání do nového roku: nepřehnal, žiji ve stejné zemi a mám rád rovnovážný stav.
Můžeš prosím naznačit jak jsi napravoval pomatené příspěvky? Pomatené znamená "jiný než můj názor"?
Ad pozvánka do školy: díky za pozvání, ale přestává to být originální řešení diskuse.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » čtv 04. led, 2007 15:36

Snooorri píše:Neodpovedel sem na otazku. Tak na co ses to ptal? Na Yang Jwing-Minga? Me se jeho knihy zdají otevrene, dobre a poucne. Človek se muze dozvedet veci ktere treba nezna(nebo o nich nemluvi) ani jeho ucitel ci kolegove nebo se dozvedet neco upne noveho či ziskat motivaci a dobré rady. :wink:

psal jsi:

Snooorri píše:Tak když tady sun vubecnevi co je chi-kung, placa nesmysly a neodpovida na dotazy, jak rikas ,tak se predved ty.Muzes mi rict na ktere vysoke skole bojoveho qi-gongu jsi studoval? Podle toho co rikas s asi nic neslisel o Bodhidharmovi a jeho "mozek/morek ocistujici" knize (Si-suej ťing ),mmm? :?: :?

ja se zeptal:

predved se ty, co umis z qigongu - ne to co si o qigongu precetl ci slysel (natoz slisel). jedna pani povidala zkusenost je totiz v b.u. uplne irelevantni.

...

co ty? knizky od Yang Jwing-Minga? jsem opravdu zvedavy[/quote]

a tak se ptam znouvu - na odcvicenou praxi, ne nactenou teorii
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Snooorri » čtv 04. led, 2007 15:48

Uvádím teorii do praxe a skousim ruzna cvicení. Toto s chtel vedet?
Nic
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně