pm píše:sune:
- ja vidim rozdil setsakramentsky. nezakliname se "energii" a vnitrnimi cvicenimi, neni to pro nas alfa a omega a univerzalni spasa. rychlost myslenky smerem k Jupiteru je nam v treninku sumak, natoz budouci zivoty. cvicime bojove umeni, potrebujeme delat kliky a cvicit se zavazima, nepovazujeme silu tzv. "vnejsich" systemu (napr. boxu) za izolovanou. nejsme hippeace, kterym se pri cviceni b.u. prici da nekomu pesti, nemyslime si, ze rvacky souvisi s b.u. jen okrajove, a tak bych mohl pokracovat - jen namatkou jsem se podivel na nekolik tvojich prispevku z de v tomto threadu (jestli to vsechno byla, jak si psal, z tvoji strany nadsazka, proc nepises na nejaky humoristicky server?).
jaat ma na jihu a Siulam (Shaolin) systemech je rozhodne neco jineho - vim to, anzto jsem cvicil i klasicky zhan zhuang ala yiquan (z linie Wang Xiangzhaie). kdyz dva delaji totez, neni to totez, i kdyz to tak muze vypadat, takze se proti tvemu tvrzeni, ze delame vlastne totez, rozhodne ohradim.
pokud si to ale i presto myslis, muzeme vzit tri zaky z Tvoji skoly, kteri cvici ro, tri a pet, vzit tri zaky ze skoly moji, kteri cvici rok, tri a pet, a "porovnat dovednosti" (bei mou ) - kdyz jsou dle Tebe "metody" v zasade stejne, vysledky by mely byt take v zasade stejne. neni to nepratelska vyzva, ale navrh na pratelske pomereni dovednosti. teoreticke mudrovani je k nicemu, prakticka zkusenost k nezaplaceni.
neshcovavej se please za nadsazky atd., a zkus diskutovat bez klicek a obezlicek.
1. Začínáš fakt divně reagovat. Podívej já napíšu Zhan Zhuang mi slouží k získávání síly, tobě potvrdím že to tvoje stání rovněž k tomu může vést a ty mi odpovíš to tvoje ano, ale to moje ne. Zajímavá dedukce. No comment.
2. Nemám žádnou školu, mohu si tedy vycvičené dovednosti poměřovat s tebou pouze já sám. Ty ovšem o tom, co dělám, velmi pochybuješ, takže jaký máš k tomu důvod? Přesvědčít se, jak jsem na tom? Možná. Nevidím ti do hlavy. Ale můžu ti to nejprve popsat, abys náhodou neměl přehnané nároky. Snažím se totiž dodržet jakým způsobem mne mistr učí. Prostě mu chci důvěřovat. Takže se můžu poměřovat (mluvím o Taijiquan):
a. různé druhy pohybových průpravných cvičení.
b. tři nebo čtyři pozice Zhan Zhuang Qigongu
c. sestavy beze zbraní a se zbraněmi (tyč a šavle) - tedy jednotlive pozice a pohyby a jejich spojení do celku.
d. tuisho - cvičení ve dvojici, jsem ochoten se zvědavosti jít i do volného tuisho i když k tomu ještě ve výuce nedošlo. Ber to jako mou slabost, ale dál ne.
e.Další věci jako sestava ve dvojicích, sparing nebo volný boj, k tomu zatím ještě nedošlo. Takže bohužel. kde nic není ani smrt nebere.
V čem bych se tedy já rád porovnal s tebou? Třeba:
V různém vytrvalostním a silovém cvičení, třeba mávání těžkou tyčí nebo pomalé dřepy - kdo dýl. Nebo stačí jedna pozice se sestavy a pořád dokola třeba po atletické dráze. Pozice "Had slezá dolů" je na to úžasná, něco podobného určitě máte taky. Nebo se můžeme přetlačovat, prostě položíme předloktí na sebe a kdo první povolí. Budu jen rád.
Jako odpověď by tohle mohlo stačit, pokud ovšem nebudeš reagovat podobně tak, jak jsem uvedl v odpovědi č.1. Pak se vzdávám a budu přispívat do Dikobrazu neb zde mi nikdo nerozumí
V žádném případě tohle neber jako vytáčky nebo něco takového. Jsem posedlý tím, že budu postupovat tak, jak mám. Na tom nechci nic měnit. Chápeš to? Nebo mi zase nedůvěřuješ.