savate

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Gino » stř 19. črc, 2006 6:06

Makoto píše:Od judisty Kollmana, ktery nikdy JJ nedelal...hmmm..


Nekdy si rikam, ze "judista Kollman" delal lepsi JJ nez rada dnesnich ucitelu... Nic proti.
Ja zkusenost s p.Cibulkou nemam a taky jsem mlada generace, ale takovy Kollman je uz pomalu legenda. Kdyby nic, tak to aspon byla doba, kdyz si ti lide sve 1.Dany museli fakt oddrit.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

 

Příspěvekod Jendis » stř 19. črc, 2006 6:13

Gino,nech to bejt...nebo se to zase zvrhne.Já tu zkušenost mám(Ty ji můžeš získat taky,když budeš v republice,není nic jednoduššího,než se k nim do školy podívat),Makoto má zřejmě jinou,to je v pohodě....ale nemám chuť tu řešit pomluvy,popřípadě diskutovat o někom bez něho. :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod diablik » stř 19. črc, 2006 8:30

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:19, celkově upraveno 3
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 877
Registrován: stř 04. kvě, 2005 23:00
Bydliště: SK

Příspěvekod diablik » stř 19. črc, 2006 8:34

TOTO JE FORUM O LA SAVATE,TAKZE DRZTE SA TEMY!!!!!!!
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 877
Registrován: stř 04. kvě, 2005 23:00
Bydliště: SK

Příspěvekod BeN » stř 19. črc, 2006 8:41

Plně souhlasím s "diablikem". Rozebírejme zde a podávejme informace jen o savate. Je to docela málo známé bojové umění, a tak každá informace je dobrá. Díval jsem se na některé Vaše odkazy na savate v zahraničí a vypadá to dost dobře. ©koda, že se u nás toto zajímavé bojové umění (a sport) více neprosazuje.
BeN
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř 28. čer, 2006 23:00

Příspěvekod diablik » stř 19. črc, 2006 8:50

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:19, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 877
Registrován: stř 04. kvě, 2005 23:00
Bydliště: SK

Příspěvekod kurt78 » stř 19. črc, 2006 15:32

jo jo ten bodavy pohyb je asik priznacny pro savate taktiez se to da kopat podobne ako lowkick / skor nizkoliniovy kop by som to nazval/ ci uz vnutorny nebo vonkajsi a ci uz smeruje na stehno nebo lytko s tym , ze se kope taktiez spickou topanky/najlepsie tvrdou a spicatou - co vraj s oblubou savatnici nosia/ a s tym bodavym pomocnym pichnutim... :D
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 375
Registrován: pon 11. říj, 2004 23:00
Bydliště: SR

Příspěvekod BeN » ned 23. črc, 2006 13:18

Nenarazil jste někdo na netu na nějaký tréninkový manuál nebo knihu o savate v elektronické podobě ke stažení (hlavně v angličtině - jinej jazyk neumím)? Na předchozích odkazech byly jen krátké informace, nic komplexnějšího.
BeN
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 29
Registrován: stř 28. čer, 2006 23:00

Příspěvekod savate » čtv 11. led, 2007 0:06

http://bojovaumeni.blog.cz/0509/savate-la-canne

Savate (fr. starý opotřebovaný pantofel) je neozbrojený úpolový sport, který vznikl ve Francii. Založil jej Michel Pisseux (1794-1869), nicméně předchůdce tohoto sportu lze nalézt ve středověku. Velmi silně jej ovlivnilo a o jeho další rozvoj se zasloužilo bojové umění nohou "chausson" (fr. domácí bota), které v 19. století provozovali francouzští námořníci. La boxe francaise - savate sestává z precizních kombinací technik pěstí, nohou a také obranných úderů proti technikám soupeře. Protivníci jsou oblečení do dresu, mají lehkou obuv a rukavice, které jsou delší a lehčí než rukavice boxerské. Pěstní techniky se blíží boxu. Rozlišuje se direkt, cross, uppercut a hák. Například mistr světa v boxu Carpentier byl úspěšným bojovníkem savate před tím, než se stal profesionálním boxerem. Nejdůležitějšími technikami dolních končetin jsou kop do holeně soupeře (le coup de pied bas), jednoduchý kop stranou (le chassé), kop stranou s krokem (le chassé croise), švihový polokruhový kop (le foutté) a úder patou (le revers). Při savate se klade zvláštní důraz na elegantní pohyby a intenzivní gymnastický výcvik. Rozlišují se tři cvičební resp. soutěžní formy: 1. assault - technický souboj, při němž není dovolen žádný kontakt 2. combat technifque - souboj s lehkým kontaktem 3. combat total - polnokontaktní souboj s k.o.

Soutěže v savate, které jsou rozčleněny do různých hmotnostních kategorií, se vypisují na několik kol po dvou minutách. Hody, údery loktem a kolenem jsou zakázány stejně jako údery na krk nebo do oblasti genitálií. Nejvyšším technickým oceněním v tomto "šlechtickém sebeobranném umění" je "Stříbrná rukavice". V roce 1924 byly soutěže v savate dokoncesoučástí pařížské olympiády. Francouzská federace savate existuje do roku 1965. Ve Francii se v 19. století ve spojitosti s la boxe francaise - savate vyvinulo bojové umění s použitím tyče, tvz. "la canne" (fr. rákos, hůl). Tento šerm tyčí vychovává cvičícího ke správnému držení těla a elegantním pohybům, které harmonicky doplňují trénink savate. Při sportu la canne si borci osvojují několik základních postojů a trénink se soupeřem. Existují čtyři jednoduché a dva dvojnásobné vertikální seky a dvě horizontální techniky úderů, které jsou prováděny vždy za příslušného speciálního pohybu paže. Zásahovými plochami jsou hlava, trup a dolní končetiny. Vedle útočných technik se rozlišují rovněž obranné údery a úhybné pohyby. Pro překonání obrany zkušeného soupeře se uživají série úderů a fintování. Tyč je dobrým obranným prostředkem, s ním lze soupeře (při opravdovém použití) výborně přemoci. Zbraň dosáhne své plné účinnosti, pokud se do pohybu zapojí všechno svalstvo ramene, paže i zápěstí. Účinnost úderu se zvyšuje velikostí nápřahu, respektive ohebností útočicího. Přísné dodržování speciálních pravidel boje umožňuje uspořádat soutěžní zápasy, které se elegancí vyrovnají šermu nebo kendu. O popularitu šermu tyčí se zasloužili proslulí mistři jako Lecour, Leboucher či Charlemont.
savate
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 10. led, 2007 0:00

Příspěvekod savate » čtv 11. led, 2007 0:12

I come from Slovenia.
http://www.savate-zveza.si
http://savate.mojforum.si/
some savate films http://savate.mojforum.si/savate-about6.html


I understand Czech language, but can`t write in it. So sorry for my English.
All informations about savate sport you can get from - how to start a club, federation .... how to train.....which are the leading countries in savate.....history of savate.......techniques.......

Savate - French boxing is a very progressive fighting sport.

I did also Muay Thai, Kickboxing, Boxing....but for me Savate is still number one in my collection of martial art skills.

Thank you for your answers
savate
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 10. led, 2007 0:00

Příspěvekod samborn » čtv 11. led, 2007 9:45

Hi savate.

What's the differece between savate and kixbox ? I haven't seen nothing essential ...

thx
samborn
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: čtv 12. říj, 2006 23:00

Příspěvekod savate » čtv 11. led, 2007 17:23

Thanky ou for your answer.

The difference between what kind of kickboxing?
IKF, WFK, WAKO, K1, Muay Thai, Thai - boxing, San - shou, ISKA?
Which kickboxing did you have in mind.
I can compare for you many styles but they are all very different. Some are amateur, some are proffesional. Some are traditional, some are progressive.

Savate differs from other fighting kicking sports - because it is the only kicking sport where you kick with shoes - more exactly - hardened shoes - where (inside) the foot is stripped with bandage.

Because of the shoes it is pure boxing sport, and much faster in moving than other bare foot kicking sports. Angles of leaning your body from the central axis are bigger as in "kickboxing".

Savate as sport - not martial art is the first known - organised - kicking fighting sport in the world in ring.
And to these days the only kicking sport, where you can use the toes of your shoe.

Of course savate fighters are not isolated from other disciplines. Sometimes they participate in UFC and K1

One of their great fighters is KHIDER (FRA) - K1 MAX

http://www.youtube.com/watch?v=LWMZzFWpp2g&eurl=

here you can see a video of typical chasse used in K1 fight (ussualy K1 fighters dont use these techniques and also not coup de pied bas - this technique is forbidden in K1 and also in Muay Thai)

and also a picture

Obrázek

And also his video in savate

http://www.youtube.com/watch?v=zFAqnfMDzq4&NR


did I help you just a little. If you want some detailed questions please - ask - I am available for you any time. Thank you for your answers.
savate
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 10. led, 2007 0:00

Příspěvekod Toman » čtv 11. led, 2007 17:56

Great post above, thanks a lot. Your sport seems to be pretty effective and tough. Therefore there is lack of relevant informations about it in our country (I´ve never heard about any savate academy in CZ/SK) I just want to ask you whether are there some holds or takedowns allowed at it, just like in MT or San shou. Are you personally an active savate fighter? Don´t hesitate to introduce us your sport :)
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Rainbird » čtv 11. led, 2007 18:14

Hi Savate,
Nice posts above! I have a question regarding usage of „coup de pied bas“ – not allowed in K1, is this technique allowed for official Savate Tournaments? Or is it only matter of self-defence situation?
thx
Rainbird
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: pát 04. bře, 2005 0:00

Příspěvekod samborn » čtv 11. led, 2007 20:29

savate - I do understand that, thank you.
samborn
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: čtv 12. říj, 2006 23:00

Příspěvekod savate » čtv 11. led, 2007 20:32

Hello again and thank you for fast answers and great interest.

Coup de pied bas - or the shortest known kick (regularly used in savate tournaments). It is very dangerous because it attacks shins and ankles. It is very fast and you can not see it because of a very short distance beetwen two fighters when it is used.

The best video of it you can see here:
http://www.savateworld.com

You follow the menu - Savate ->Introduction -> Techniques (and then choose some kicks or punches. But these techniques are school techniques - and in the ring they are much faster and stronger.

Chasse - piston kick - something like in karate yoko-geri - and you attack mostly legs. Very strong technique against static fighters who blocks kicks with legs (shins).

And now something about discipline savate:
It consist of 4 sub-disciplines:
1 - Boxe francaise - french boxing
1. version - light contact - ASSAUT
2. version - full contact - PRE-COMBAT (knockout not allowed,
protection allowed for shins, helmet )
3. version - full contact - COMBAT (free ride :) )

2 - Canne de Combat - stick fighting
1. version - CANNE - light contact stick sparring with helmets
95 cm long stick 120 g weight. Very fast, atractive and dynamic
sport. In the past it was used in police, army etc.
2.version - BATON - contact stick sparring with longer stick 140 cm

3 - Savate defense - mostly used in French police but there are also
fighters who promoted savate defense - in UFC sport - Gerard
Gordeau (Netherland) (2. place in UFC 1) and Jerome Turcan (USA).

4 - Savate forme - Savate aerobics - differ from standard tae-bo because
it has more funcionality in its coreography, moves are conected in
combinations in moving., Hit in Canada, France, Finland, Belgium...

But dont forget - SAVATE spread in this part of Europe - just because Czech people started with teaching - Mr. Janicek was the first teacher for this part of Europe and he influnced Mr. Dragutin Schulze from Zagreb (Croatia) (Cro-Cop grandgrandfather :) ) in 1920 when Croatian Sokol movement started with SAVATE lessons.

1924 - Savate was introduced on Olympic Games in Paris

...if you can help me find historical data about Mr. Janicek from Prague - I would be very pleased. Thank you.
savate
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 10. led, 2007 0:00

Příspěvekod savate » pát 12. led, 2007 15:44

Very interesting site

http://www.bvbfs.fr/

But please - look at this video

GALVANIZE

http://www.bvbfs.fr/galvanize.php

Obrázek
logo FIS - Federation International Savate
savate
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 10. led, 2007 0:00

Příspěvekod savate » sob 13. led, 2007 15:00

and also savate defense - for streat self defence - instructor is personal body guard of Jacques Chirac. His name is Eric Quequet. In France all the Police is teached in Police Academys by savate teachers. And all policeman in France are educated in savate.

Try this site

http://www.adacfrance.com/

Old coup de pied bas
Obrázek

Obrázek
savate
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 10. led, 2007 0:00

Příspěvekod savate » pon 15. led, 2007 18:19

Did I make some mistake?

Is there somebody on this forum?
savate
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 10. led, 2007 0:00

Příspěvekod Toman » pon 15. led, 2007 18:49

You didn´t ...hopefully :) You haven´t answered my question about takedowns and your career so far :wink:. I´ve noticed that throws are banned at the contest, but does the art itself include them? In my sport there are quite enough techniques not allowed in the competition due to a high risk of serious injuries however they are usually being tought in training sessions. Is it the case of savate?


savate píše:And all policeman in France are educated in savate.

Realy?.....What a happy nation :wink:
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků

cron