sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod Toman » úte 06. úno, 2007 9:33

diablik je trochu extremista :D Rozhodne bych sebeobranu pro zensky nezatracoval, ale moje zkusenost hovori tak, ze zene pote vzroste sebevedomi na velice (zdraví-)neprospěšnou úroveň. Četl jsem že Jerome Le Banner taky byl kdysi přepaden a dostal na budku a to je bouchač par excellence... sám to říkal. Kdyby dotyčný tehdy věděl že je to TEN JLB z K-1 asi by si na něj zdaleka ani netroufl.

Mě se líbí tohle pořekadlo:
Nejhorší na tom, když něco nejde je to, že se najde někdo, kdo neví, že to nejde a udělá to :D
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 06. úno, 2007 9:53

diablik píše:..mna by zaujimalo z coho varis ty Makoto? ..poslal som ti ZS kde som par veci popisal,prezrad nam aj ty,co mas za sebou.. :?: na niektore situacie sa neda pripravit..a mozes sa hypnotizovaz "reality scenarmi" od rana az do vecera....boj do posledneho dychu zalezi od psychiky a vole daneho jedinca prezit..poznal som manikov ktory vydrzali par do huby a isli k zemi a poznal som manikov kt. by si musel plieskat s kladivom po hlave,aby isli k zemi..extremne odolny a agresivny..taky by ta zozrali aj s topankami..proste rvaci od prirody,bili a rvali sa jak psy s potesenim...normalne rvacky vyhladavali a vyvolavali..jeden ktore poznam nikdy nic necvicil,brutal bomby v rukach,hlavicky su jeho chutovka,kolena v pohodicke,soccerkicky tiez,vsetko mu ficalo v pohode zautomatizovane...vsetky tie wingchun karoviny,ako trhanie guli,za vlasy pouzival podvedome bez premyslania...opakujem nikdy nic necvicil :!: z neho mali bobky vsetci v meste...jeho povest ho aj po tych rokoch predchadza a respekt ma stale kde pride,hlavy pekne dole do zeme,nieco uz aj odsedel v base :twisted: ..co s takou bestiou Makoto,nechces ho prist poriesit ku nam s tymi "reality scenarmi" :?: :lol: :lol: ..ja by som sa rad pozrel na teoriu zavadzanu do praxe :twisted: :lol: ..no a takych ako on po svete beha kopec a kedze on skoro nemal supera v rvackach,tak rad by som videl babenku na ktoru dostal chut ,ako sa mu ubrani :roll: ,ked mu chlapi padali na zem ,jak male deti :wink:

Ahoj, uz jsem ti odpovedel. Podivej se, snad se mi vse podarilo zodpovedet tak, abych vysvetlil, proc se tu ptam, jak se tu ptam. No a k vyse uvedenemu: Nedelam si iluze, ze po svete nebehaji magori a ze by mi nepomohla ani brokovnice, natoz "nejake reality based scenare" (RBS). Pravdepodobnost setkani s nimi je vsak jiste mensi nez setkani s manikem, ktery chce machrovat pred svymi kamarady anebo ma jen spatnej den, ze? Pokud bych tomuhle neveril, pak nedelam bojovky, a ucim se rovnou se strelnou zbrani, nejlepe tou, kterou pouzival Drsny Harry :roll: . Jak jsem ti psal v SZ, pri hledani metodiky jsem poznal metodu RBS a prisla mi v soucasne dobe jako nejlepsi. Mozna existuje neco lepsiho, mozna ne. Hledam, ptam se a zkousim (duvody jsem ti popsal v SZ). A zatim mi RBS prijdou jako docela dobre. Uz jen proto, ze jsem mel moznost je (bohuzel) vyzkouset i v realu a fungovalo to. Neuznavam moznost jit do hospody a zkouset nekomu rozmlatit papulu...jednak se na to mam moc rad a druhak nechci mit opletacky se zakonem...proste to neni reseni dle meho nazoru. A opet - neznamena to, ze moje reseni je jedine a spravne - pokud se ti zda lepsi jit a mlatit chlapy v hospode, aby jsi ziskal spravne reflexy, pak prosim....
Mou otazkou jsem chtel zjistit, jestli existuje jeste jina cesta nez dve vyse popsane. Proto jsem si rypnul, protoze...a ted me prosim nekamenujte - napriklad kluci, co se venuji cinskym BU, prohlasuji, ze co se uci, lze aplikovat na ulici, ale zatim jsem neslysel, jak maji osetrenou otazku stresu pri boji, jak se vyporadavaji s adrenalinem pri a po boji, apod. A bez techto aspektu mi to prijde takove polovicate. Muj velice dobry kamarad se napriklad venuje kudlance v UK a priznal, ze tohle neresi v jejich skole. Zkouseli jsme nejake jednoduche scenare a ackoliv nemam sebemensich pochyb o jeho technickych znalostech (skvely technik, domluvili jsme se na vymene zkusenosti po jeho navratu do Cech, protoze ani JJ neni dokonale), pod tlakem reagoval jako kazdy, kdo nezna ucinky adrenalinu na svuj organismus. Znovu pro rejpaly - nerikam to proto, abych machroval nebo vyzdvihoval RBS, ale protoze mi v soucasne dobe prijdou jako to nejlepsi, co "na trhu" je. Propaguje je napriklad Jim Wagner, trenuji je prakticky vsechny skoly po svete, ktere se otazkou vyuky realne sebeobrany zabyvaji. Presto me zajima, jestli existuje i jina cesta. Nechce se mi verit, ze puvodni cinske ci japonske BU nemaji zadnou metodu...
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » úte 06. úno, 2007 11:23

Ahoj, jak říkám mě příjde jako docela dobrá příprava Tréning na hraně fyzických možností, to je moje 3tí cesta.
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 06. úno, 2007 11:34

Panda píše:Ahoj, jak říkám mě příjde jako docela dobrá příprava Tréning na hraně fyzických možností, to je moje 3tí cesta.

A to vypada jak? Sparring 5 minut, vymena soupere a dalsich 5 minut, vymena soupere, atd. tedy neco podobneho jako je v BJJ King of the ring dril? Nebo je to pouziti ochrannych pomucek a fullcontact? Nebo je to ztizeni externich podminek (svetlo, hluk, prostor, vice lidi)? Nebo je to v pozicich a (ne)vyhodach? -> Utocnik nahore, obrance dole. Utocnik s nozem, obrancem neozbrojeny. Jak vypada takova treninkova lekce? Prosim popis podrobneji, tedy pokud nejde o know how, ktere si strezite v oddile ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 06. úno, 2007 11:51

Toman píše:Rozhodne bych sebeobranu pro zensky nezatracoval, ale moje zkusenost hovori tak, ze zene pote vzroste sebevedomi na velice (zdraví-)neprospěšnou úroveň.

Ano i ne. Budu hovorit za nas (A opet to prosim berte pouze jako informaci a ne machrovani ci kdovico jeste, jak jsem tu jiz byl nekolikrat narcen.) Kdyz k nam prijdou divky na kurz, prakticky bez vyjimky zadna z nich neveri, ze se dokaze ubranit. Jejich sebevedomi je tak nizke, ze by to vzdali, rezignovali pri prvnim povaleni na zem. Proto se nejprve soustredime na to, ze jim ukazeme, ze chlap je zranitelny, ze je to clovek a ne terminator. Nekdy je az legracni videt, jak se uprimne divi, co s nami udela kop mezi nohy, "pohlazeni" nehty tvare, loket do hlavy, apod. Drtiva vetsina technik je zalozena na reflexivnich reakcich a proto funguji bez toho, abychom to museli jakkoliv hrat (ostatne ja osobne uz mam praskle dva suspenzory...). Pokazde jim vsak rikame, ze zadna z technik neni 100%, ze jedine, co zde ziskaji, jsou vyssi sance na ubraneni se utoku. Navic utocnik je osoba znama a proto nebude hned za zacatku utocit jako magor, ale nasili bude postupne gradovat. A zde je jejich sance. Takze na konci si veri daleko vice, ale zaroven vedi, ze ackoliv MAJI SANCI, nejsou neporazitelne. Ostatne to plati i v boji muz proti muzi.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » úte 06. úno, 2007 11:56

Ahoj, je to přesně ten zmíněný King of the Ring.
Případně ještě dodatek že po King of the ring (nebo jiné podobné vyčerpávající aktivitě, jako je tebou zmiňovaný sparing s plnou sadou chráničů) ) začneš cvičit sebeobranné techniky (teď nemyslím nácvik na který musíš být samozřejmě čerstvý, ale samotnou aplikaci s agresivním soupeřem).
Domnívám se že stav blížící se totalnímu vyčerpání simuluje alespoň částečně nervové vypětí v případě napadení.
Jinak bych doplnil že myšlenka RBS se mi zdá maximálně podnětná a nezatracuji ji, ale nemám s ní žádné zkušenosti.
A taky si nemyslím že existuje něco jako tajné know how :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » úte 06. úno, 2007 12:07

Jardo já neznám ani jednu holku od Vás ze sebeobrany. Tak nevím jak si je "vychováváte" vy. Já jen sdělil své postřehy. Nepaušalizuju.

BTW:
Makoto píše:jako je v BJJ King of the ring dril?

-King of the round- sparring :wink:
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » úte 06. úno, 2007 12:36

2 Toman
No, na Bjj holky nemame, ale na Vale Tudo jo to jsou panečku sekernice, jelikož je jich málo tak všechny soutěže a sparingy jedou proti klukům a spíš prohrávají ale proti někomu z ulice kdo by to nečekal by s ním udělali krýtký proces si myslím :lol:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod manikin » úte 06. úno, 2007 12:51

[
quote="Toman"]Jardo já neznám ani jednu holku od Vás ze sebeobrany. Tak nevím jak si je "vychováváte" vy. Já jen sdělil své postřehy. Nepaušalizuju.

myslim, ze znas 8)

musim Makotovi trochu oponovat....zase nepausalizujeme...mluvim za sebe a za holky, ktere v BU pokracuji, takze k tomu asi pristupuji jinak...
kdyz jsem sla na kurz....nebylo to o tom, ze bych si myslela, ze je chlap nezranitelny a ze bych se poddala, protoze si to myslim...
vetsina z nas se poddala spise z toho duvodu, ze jim proste nestacily sily, nemely jsme kondici to udychat, nevedela jsem kam prastit, zbytecne jsem se vycerpavala atd.

neni to o tom, ze by mi kurz to dodal takove sebevedomi, ze bych si ted myslela, ze se ubranim vzdy....
spis jsem zacala vice koukat kolem sebe a vice vnimat nebezpeci, vim, ze je vice moznosti nez jen kop mezi nohy, vim na co si davat pozor atd....ovsem neni to samo-spasitelne...

na druhou stranu souhlasim, ze takove holciny, ktere maji po kurzu pocit, ze ted se jim nemuze nic stat, mohou byt....stejne tak jako holky, ktere nikdy sebeobranou neprosly a mysli si, ze je spasi kop mezi nohy... :?:

mluvila jsem i s tema, co prosly jen kurz a dal nepokracuji a .... no za dva za tri mesice bohuzel priznaly, ze si toho moc nepamatuji...coz je podle meho nazoru neslabsi misto...

mnohem horsi vec je, ze v nekterych kurzech...pravda byla jsem jen v jednom dalsim "konkurencim kurzu" se uci veci, ktere no....rekneme nejsou uplne idealni...jako obrana na zemi proti znasilneni, kdy si holka ma utocnika natahnout na sebe a sevrit ho nohama... :?: :!: :?: i kdyby ta technika na krasne fungovala...ukazte mi holku, ktera misto toho, aby se snazila od utocnika dostat, odkopat ho, ci co ja vim...si ho mezi nohama pritahne k sobe...
manikin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Rimmer » úte 06. úno, 2007 13:23

manikin píše: jako obrana na zemi proti znasilneni, kdy si holka ma utocnika natahnout na sebe a sevrit ho nohama... :?: :!: :?:
Myslim že tadle technika je útočníkův sen!!! :lol: :P
Rimmer
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » úte 06. úno, 2007 13:44

Makoto píše: Znovu pro rejpaly - nerikam to proto, abych machroval nebo vyzdvihoval RBS, ale protoze mi v soucasne dobe prijdou jako to nejlepsi, co "na trhu" je. Propaguje je napriklad Jim Wagner, trenuji je prakticky vsechny skoly po svete, ktere se otazkou vyuky realne sebeobrany zabyvaji. Presto me zajima, jestli existuje i jina cesta. Nechce se mi verit, ze puvodni cinske ci japonske BU nemaji zadnou metodu...

No jo, nezapomeň ale, že tyhle RBS systémy byly vytvořeny pro účelovou skupinu a pak pod vlivem komerce se to učí i laická veřejnost. No z mého pohledu, pokud někdo cvičí tzv. tradiční BU, tak je na ten stres apod. připraven tím cvičením, vždyť na akci následuje reakce, pokud je někdo vydrilován z tréninku v určitých pohybech, principech, technikách, tak by mu to právě mělo spustit v té stresové situaci, bez přemýšlení, konec konců o nic jiného nejde ani v těch RBS. Takže pro mě rozdíl není, jediný rozdíl vidím v tom, že v ČR není tolik oddílů kde by ses učil nějaké to tzv. tradiční BU. Asi těžko můžeš nějak globálně stavět svoji zkušenost na jedné modelovce s kámošem co cvičí kudlanku.
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » úte 06. úno, 2007 14:20

:twisted: :twisted:
Naposledy upravil diablik dne stř 18. dub, 2007 13:57, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 06. úno, 2007 14:29

majkx píše:No jo, nezapomeň ale, že tyhle RBS systémy byly vytvořeny pro účelovou skupinu a pak pod vlivem komerce se to učí i laická veřejnost. .

Na tom nevidim nic spatneho, prave naopak. Kdyz jsem si napriklad prochazel metodicke brozurky vyuky sebebobrany z let 1900-1945, pak se uloha napriklad jiz drive zminovaneho adrenalinu v boji vubec nezminuje. Techniky jsou krasne ciste, obcas je videt nejaky ten street fight aspekt (prsty do oci, hrana dlane do ohryzku, apod. Ale stres v boji....proste se to neresi anebo se to nepsalo do metodik...netusim.

majkx píše: No z mého pohledu, pokud někdo cvičí tzv. tradiční BU, tak je na ten stres apod. připraven tím cvičením, vždyť na akci následuje reakce, pokud je někdo vydrilován z tréninku v určitých pohybech, principech, technikách, tak by mu to právě mělo spustit v té stresové situaci, bez přemýšlení, konec konců o nic jiného nejde ani v těch RBS. Takže pro mě rozdíl není, jediný rozdíl vidím v tom, že v ČR není tolik oddílů kde by ses učil nějaké to tzv. tradiční BU. Asi těžko můžeš nějak globálně stavět svoji zkušenost na jedné modelovce s kámošem co cvičí kudlanku.

A ja se ptam jake cviceni te pripravi na stres? Hovorme konkretne prosim.
V jakemkoliv cviceni nasleduje po akci reakce. Netusim jak v jinych BU, ale napriklad v JJ (vc technik predvadenych Japonci) je videt, ze jsou provadeny na bezpecnou vzdalenost (fakticky by ho nekopnul ci nezasahnul), nepocita se s aktivnim odporem protivnika (utocnik zautoci jednou a pak jiz trpne ocekava celou sadu obrany). Neni to vsak zalezitost pouze JJ, ale i ostatnich BU. Verim, ze na Youtube je k dispozici hodne tradicnich ukazek...kde jsou videt prave vyse uvedene "chyby" z meho pohledu. Ale tady se dostavame opet do diskuse moderni / tradicni, kam se dostat nechci.

Urcite sve zkusenosti nestavim pouze na jedne modelovce s kamaradem. Domnivam se, ze je chybne predpokladat, ze kdyz na treninku nevyzkousim, jake to je, kdyz na me nekdo rve z 10 cm do xichtu, nebo me uprostred utoku pokouse, budu schopen spravne reagovat behem realneho konfliktu. Znam to nejen z vlastni zkusenosti, ale verim, ze napriklad kluci cvicici pod Naiou mohou ma slova potvrdit...Mas pravdu, asi jsem necvicil tradicni BU, jak mu rozumis ty, nicmene jsem neslysel od lidi, kteri se tomu venuji, ze by neco podobneho cvicili. Pokud tedy toto necvici, jak ziskaji zkusenost a pote i odolnost? Trochu mi to pripada, jako kdyby si skokani o tyci byli jisti, ze skoci urcitou vysku jen tim, ze trenuji techniku rozbehu a odrazeni. Ale nikdy nezkusi preskocit latku. Princip akce, reakce je jasny, ale funguje? A jak na to bude reagovat moje telo?

No a co se tyce RBS - To je zakladni nepochopeni RBS principu (ted si pripadam jako Klaus ;-). V RBS nejde o to nadrilovat jeden pohyb na urcity utok (jako je tomu napriklad u policejnich spec jednotek), ale dokazat pouzit naucene techniky ve ztizenych podminkach at uz je to cokoliv. Proto se "hraje" napadeni v aute, satne, proto se uci taktika pri hrozicim napadeni vice utocniky, ci simuluje utok barvicimi nozi, apod. Vyzaduje to naucit se i spravne utocit a reagovat na obranu (clovek kompletne ochranen ti na kop mezi nohy nezareaguje stejne jako clovek bez suspiku), aby se z toho nestal utok na pohyblivy, prakticky nereagujici, cil. Velice dobre ma RBS zpracovane napriklad Tony Blauer, podivej se po nem na netu. Jak jsem tu uz psal, mam za sebou par realnych konfliktu a kdyz to porovnam s RBS, tak pokud jsou spravne organizovane, pak se tomu sakra blizi.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » úte 06. úno, 2007 14:30

:twisted: :twisted:
Naposledy upravil diablik dne stř 18. dub, 2007 14:00, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 06. úno, 2007 14:32

diablik píše:P.S. reality scenare uznavam,len nie su samospasitelne,ako si poniektori myslia...vyborna pomocka,ale len pomocka...

Ja vedel, ze se nakonec na necem shodneme ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » úte 06. úno, 2007 14:34

..inac,raz za cas pocvicim nejake tie scenaria so sparingom z boxu,ala geoffthompsonov 3 second figher...asi vam to nieco hovori...tot vse...kopec kriku a nadaviek,sacacky,drgacky,tazke facky na lapy,hlavicky v klinci,kolienka ,lakte...instiktivne co napadne...ale hlavne tie facky pocas mluvy,tie sa mi osvedcili...
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 06. úno, 2007 14:41

diablik píše:..inac,raz za cas pocvicim nejake tie scenaria so sparingom z boxu,ala geoffthompsonov 3 second figher...asi vam to nieco hovori...tot vse...kopec kriku a nadaviek,sacacky,drgacky,tazke facky na lapy,hlavicky v klinci,kolienka ,lakte...instiktivne co napadne...ale hlavne tie facky pocas mluvy,tie sa mi osvedcili...

Jo jo, to je presne ono, jsme na stejne vlne pane :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » úte 06. úno, 2007 15:19

manikin píše:myslim, ze znas 8)

Aha :P ...ehm promiň :oops: .... :wink:
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 06. úno, 2007 15:49

Trosku jsem nad tímhle tématam přemýšlel.Jelikož mám ženský rád,a největší hnus je,když se jim ubližuje:) A ted vážně pokud chce žena být připravena ci aspon informováná ,tak by měla mít možnost a dostat informace se vším všudy. A fyzická obrana tedy technika,je sic duležitá ale jen část ,toho procesu. Velkou a podstatnou část by měla být preventivní a psychologická příprava. Tou psychologickou nemyslím žadné mediztace ,hned se k tomu dostanu. Ta prevence to jsou dost známý fakta,ale plno ženských si je neuvedomuje. Draždivý oblečení i když nám se líbí ,tak je bohužel fakt že to nasilníky přitahuje.Ale nežijeme ve stredoveku,ale když dotyčná jezdí večer z práce a od zastavky musí pres park ,tak by si ten fakt měla uvedomit.A když už tak zajistit od zastávky doprovod. Další plno holek drepí koukaj do mobilu či časáku a nekoukaj okolo. Segra jednou jela z konce prahy metrem na druhej konec. A všimla si že po ní nejaký chlápek čumí,což o to je hezká ,mužský po ní koukaj,ale on s ní prestoupil a vystoupil na konečný a šel i k autobusum,kterejma chtela jet dál. A co ted mohla to být náhoda,nebo taky ne.Tak ji napadlo ,jela teda za kámoskou,vzala mobil a jako volala příteli ad na ní počká u zastávky,a řikala to tak aby to chlápek slyšel,a ten se sebral a nekam zmizel. Tak že koukat kolem sebe a pozorovat.
A ted ta psychologická část, a tak mne napadlo a vubec celkove,to by možná měla policie ,bud udelat nejaký kurs pro instruktory ,ženy ci vydat nějaká skripta. Totiž určite mají zaevidovány všechny případy a tedy ,třeba psychologické rozbory pachatelu,prubehy přepadení a určitě i neuspěšných pokusu .Tak že vypracovat profily utočníku a možnosti jak třeba s kterým jednotlivým typem komunikovat ci jak na něho reagovat.
Nekdy třeba lze utočníka odradit určitým chovaním. A treba umět vyhodnotit situaci,kdy je bohužel lepší se poddat než přijít o život.
A k té technické časti informovat o všech možných použitelných zbraních a prostředcích ,jak fungujou jednotlivý spreje a tak. A pokud de o techniky tak jednoduchý spíš založený na rychlosti a účinky směřovaný na citlivý body a snadno naučitelný. A pak treba je li možnost ,ale není šance na unik,vybrat místo pro obranu.
Tak to asi tady odborníci vedi.Ale myslím,kdyby policie udelala nejakou studii psychologický profil pachatelu a jejich chovaní a ze statistik by vypsala prubehy prepadení a následně proškolila instruktory sebeobrany nebylo by to od věci
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » úte 06. úno, 2007 23:26

Tak jsem si smazal nechtěně takový elaborát, a už se mi to nechce psát znovu, takže krátce.
Sparring s lepšími, dříve se spárovalo bez chráničů a v podstatě neexistovali nepovolené techniky, náš styl jich hned na začátku pár učí.
Mistr kudlanky B.Lai psal, že od svého mistradostal do koulí takovou kopačku, že je měl několik týdnů fialové, nebo že dostal do holeně, že nemohl vůbec chodit. To je dle mého dost stresující.
fyzička na prvním místě, s dobrou fyzičkou mám velkou šanci ustát běžný pouliční útok už jen tím, že je šance, že má fyzička (bez technik) je větší než útočníkova.
Tradiční cvičení otužování těla, adekvátně ke stylu - známý mistr kudlanky Luo Gwanyou měl jednu nohu kratší, tedy byl trochu mrzák, cvičil železnou košili (lépe snášel údery) a železnou dlaň - technik dlaní máme v kudlance dost - byl vynikající bojovník.
Současný mistr mého kamaráda dokáže prstem provrtat cihlu. Cvičí též železnou dlaň - pět cihel bez zjevné síly, říkal, že viděl takového narosteného týpka, jak se snažil rozbít alespoň jednu - nic.
Chci tím říci, že tohle jsou skutečné zbraně BÚ. Technika a fyzička jsou prostředky, jak tuto zbraň dostat na správné místo. Bohužel, málo lidí se tomuto dnes učí a v MMA to v podstatě není - fyzička a technika bývají obvykle konečnou stanicí.
Dle mého BÚ by měli přetrvat až do stáří či do smrti, ne jen po "zápasnickou sezónu".
Strategie - bez dobré a cvičené strategie je naše BÚ v háji, zejména proti více než jednomu útočníku.
Myslím, že Makotův psachologický výcvik k boji JE přínosný, je to něco, co jsem neviděl cvičit v žádně tradiční škole BÚ, auž jsem jich pár navštívil, ale není to samospasitelné, což asi všichni víme.
Myslím si, že zvládnout psychiku a s dobrou strategií (taktika - sledování okolí, plánování cesty předem + event. jiná cesta - jak už tady bylo naznačeno) - to je pro holku většina potřebného "matriálu". Přijde-li na boj smotný, je už zle, a je rozhodně lepší, když holky cvičí v nějaké stálé škole, ale více kontaktně (hlavně kvůli neustálému kontaktu se strasem ze sparingu a možnosti lépe znát své možnosti) s tím, že Makotova škola, co jsem viděl je velmi dobrý základ.
Jistě jste si všimli, že já jsem ten kamarád cvičící kudlanku v UK, o kterém Makoto píše, a řeknu vám, že našemu stylu v důsledku velmi důvěřuju, ale nejsem blázen a hledám chyby (spíše rozdíy mezi historickým a čínským pojetím boje a tím současným u nás). Rozhodně se pokusím využít toho, že mi Makoto umožnil nahlédnout do toho co dělají apožádal jsem jej, aby mi pomohl něco z jejich cvičení přenést do našich tréninků je to super a stresový faktor je tam, alespoň pro mě dost citelný. BÚ zkrátka nikdy nekončí....
Jako poslední tečku uvádím můj názor, že např. ultimáty dle mého nejsou BÚ a i takový "nabušenci" můžou v reálu dostat na budku někým, kdo více přemýšlí a zná pár účinných triků, strategií a improvizací a to i přes to, že jsou králi ringu. Ring neni boj o přežití, ale o popularitu a peníze.

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...