co mají boj. umění stejné

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

co mají boj. umění stejné

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 16:19

Je bojové umění bojové umění? Mají všechna bojová umění jeden základ a jednu myšlenku? Proč ho dělají milióny lidí?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: co mají boj. umění stejné

Příspěvekod Sennin » pát 21. kvě, 2004 16:50

patrik píše:Je bojové umění bojové umění? Mají všechna bojová umění jeden základ a jednu myšlenku? Proč ho dělají milióny lidí?

Patrik

Patriku, ten první dotaz :?: , chápal bych spíše dotaz: "Je bojové umění uměním?"
No, je to umění! Protože kdyby tomu tak nebylo, ovládal by to každý... Já třeba stavím bojové umění do stejné roviny s výtvarným uměním, s hereckým a pěveckým uměním, s baletem (předpokládám, že každému dojde, že se nebavíme o sportovním pojetí!)

Ke druhé otázce mám hned další otázky - Jak a proč vzniklo bojové umění? Kam až sahá prapůvod bojového umění? Do doby, kdy člověk začal systematicky pracovat na tom, aby zdokonalil své přirozené zbraně - ruce a nohy a kdy poprvé použil zbraň (tj. cokoliv, co učiní útok důraznějším). Samozřejmě, že v době kamenné nemůžeme hovořit o nějakém systematickém bojovém umění - ale zde je počátek. Zajímavé je, že podobné "zatím bojové, válečné systémy" vznikaly na různých částech světa bez střetu kultur (to je ale téma na celou knihu).
Všechna bojová umění mají jeden základ - zvítězit ve střetném boji a vyřadit protivníka z boje. Mají i stejnou myšlenku - udělat to co nejefektivnějším způsobem!
Budeme-li polemizovat čistě o technikách, pak je zde také jedna základní věc - přímé údery, ty nejpoužívanější jsou všude, ve všech čínských, japonských, korejských, vietnamských, barmských, thajských, indických, malajských, perských, egyptských, řeckých, francouzských (a nebudu tu vyjmenovávat ještě další :lol: ) stejné, totožné, ač se všude jmenují jinak. To stejné platí u přímého kopu...a u dalších technik také!

Třetí otázka: domnívám se, že bojové umění mění charakter člověka, posiluje ho fyzicky i duševně a samozřejmě i duchovně. Ostatní aspekty: sebeobrana, sportovní vyžití, čistě zdravotní účinek - to jsou jen jaksi přídavky navíc, podle kterých si ten či onen to své umění vybírá.
Tisíce lidí dělá bojové umění proto, že se cítili ohroženi - někým nebo něčím - to je sebeobranný aspekt. Chtějí obstát v boji, při přepadu, ve válce - jestli uspějí nebo ne, to už je jiná diskuze. Tisíce lidí provozuje sotisfikované bojové umění jako sport - chtějí vyhrávat, získávat tituly, medaile, diplomy...To je prostě sport. A další tisíce lidí si díky praktikování jakéhokoliv bojového umění zlepšují svůj zdravotní stav, svou fyzickou kondici, svou duševní kondici, tvarují si tělo a mysl - nezajímá je sebeobranný ani sportovní apekt.

To je "zatím" vše :lol:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 17:14

Otázky jsem formuloval z toho, cos napsal.

Dobrá, a kde je to... že mají stejný základ všechna bojová umění... To cos napsal chápu jako několik věcí, které jsou společné pro některá umění... ale, tys napsal, že mají stejný základ... to je to zdokonalování schopnosti bojovat?

Tedy naučit se efektivně ubližovat lidem?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pát 21. kvě, 2004 17:29

patrik píše:Otázky jsem formuloval z toho, cos napsal.

Dobrá, a kde je to... že mají stejný základ všechna bojová umění... To cos napsal chápu jako několik věcí, které jsou společné pro některá umění... ale, tys napsal, že mají stejný základ... to je to zdokonalování schopnosti bojovat?

Tedy naučit se efektivně ubližovat lidem?

Patrik

Ano, naučit se efektivně ubližovat lidem - zní to drsně, ale je to tak, protože když neublížím já jim, ublíží oni mě!!! Nejsem Kristus, abych trpěl pro něco nebo pro někoho. Taky nejsem (zvířata mi prominou) s prominutím dobytek, určený na porážku...
Ale další otázka zní, kterým lidem? Všem??? Určitě ne, jen těm, kteří mě nebo mým blízkým nebo nevinným prokazatelně chtějí ublížit, těm, kteří se rozhodli, že použijí násilí jako prostředku a ne jako důsledku...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 17:36

Sennin píše:Ano, naučit se efektivně ubližovat lidem - zní to drsně, ale je to tak, protože když neublížím já jim, ublíží oni mě!!! Nejsem Kristus, abych trpěl pro něco nebo pro někoho. Taky nejsem (zvířata mi prominou) s prominutím dobytek, určený na porážku...
Ale další otázka zní, kterým lidem? Všem??? Určitě ne, jen těm, kteří mě nebo mým blízkým nebo nevinným prokazatelně chtějí ublížit, těm, kteří se rozhodli, že použijí násilí jako prostředku a ne jako důsledku...

...počkej... to teď ale zase mluvíš o současném morálně-právním pohledu na věc...

A z tohohle pohledu zase nemáme něco, co je společné pro všechna bu...

Co má společného "babča", která u nás jednou týdně cvičí taiči, já sekající a bouchající s bokkenem a džó a atlet, který se nechá zavřít do klece, aby vymlátil z jiného atleta dušia zuby?

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pát 21. kvě, 2004 17:55

patrik píše:
...počkej... to teď ale zase mluvíš o současném morálně-právním pohledu na věc...

A z tohohle pohledu zase nemáme něco, co je společné pro všechna bu...

Co má společného "babča", která u nás jednou týdně cvičí taiči, já sekající a bouchající s bokkenem a džó a atlet, který se nechá zavřít do klece, aby vymlátil z jiného atleta dušia zuby?

Patrik

...no to už jsem ale naznačil výše :lol: :lol: :lol:
Všichni mají společné to, že praktikují bojové umění - není podstatné za jakým účelem, mají společné, že dělají určitý druh pohybové aktivity, která jasně vychází původem z umění "ubližovat a zabíjet".
Babča ví, že už dědkovi, který příjde v noci zhulákaný z hospody nedá facku, ale úder otevřenou dlaní :) A když se dědek brání, provádí oba vlastně něco na způsob Tui-šou (sinologové mi prominou, popř. mě opraví)...
Ty, sekající bokkenem či džó, víš, že přepadne-li Tě někdo večer na ulici, použiješ povalenou trubku nebo deštník k zneškodnění útočníka, popř. víš jak odzbrojit útočníka s klackem a neříkej, že ne!!!
U těch atletů asi myslíš ultimáty (slovo atlet mi k nim jaksi nesedí) - to už je snad jasný, bojuje proto, aby vyhrál a něco získal (titul, peníze, slávu)...

Všem BU je společná cesta, kterou lze dojít k cíli - tím cílem je vítězství. Nikdo nedělá BU, aby prohrál nebo prohrával - to je jasné (alespoň pro mě).
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 18:24

Sennin píše:Ty, sekající bokkenem či džó, víš, že přepadne-li Tě někdo večer na ulici, použiješ povalenou trubku nebo deštník k zneškodnění útočníka, popř. víš jak odzbrojit útočníka s klackem a neříkej, že ne!!!

ne :evil: a myslím to vážně...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pát 21. kvě, 2004 18:30

patrik píše:
Sennin píše:Ty, sekající bokkenem či džó, víš, že přepadne-li Tě někdo večer na ulici, použiješ povalenou trubku nebo deštník k zneškodnění útočníka, popř. víš jak odzbrojit útočníka s klackem a neříkej, že ne!!!

ne :evil: a myslím to vážně...

Patrik

...hmmmm, nechci se Tě nijak dotknout, ale potom
buď
a) neděláš bojové umění
nebo
b) jsi teprve začátečník
anebo
c) Ti uniká smysl bojových umění

...prohlížel jsem Tvoje stránky a ani jedno mi k Tobě nesedí...
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 18:38

Sennin píše:...hmmmm, nechci se Tě nijak dotknout, ale potom
buď
a) neděláš bojové umění
nebo
b) jsi teprve začátečník
anebo
c) Ti uniká smysl bojových umění

...prohlížel jsem Tvoje stránky a ani jedno mi k Tobě nesedí...

že mám pjěkní stránky?

mno... fór je právě v tom, že když zmlátim chlapa tyčí, nedělám to, co tu hodiny a hodiny studuju... ale jenom jsem zmlátil chlapa tyčí...

kdybych to udělal, tak jak to studuju, musel by ten chlap mít meč...

začátečník sem a bojové (echt bojové) umění dělám...

Patrik

P.S.
neočekáváš, že tu spolu budeme souhlasit, že ne :wink:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 18:48

Sennin píše:c) Ti uniká smysl bojových umění

...proto na sobě fúúúúúúúrt dělám, to dá rozum...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pát 21. kvě, 2004 18:51

patrik píše:
mno... fór je právě v tom, že když zmlátim chlapa tyčí, nedělám to, co tu hodiny a hodiny studuju... ale jenom jsem zmlátil chlapa tyčí...

kdybych to udělal, tak jak to studuju, musel by ten chlap mít meč...

začátečník sem a bojové (echt bojové) umění dělám...

Patrik

P.S.
neočekáváš, že tu spolu budeme souhlasit, že ne :wink:

Patriku, já jsem ale nic neříkal o tom "zmlátit chlapa tyčí"!!! Stále Ti něco uniká...
Je přece jedno, jestli má protivník meč, tyč, obušek, nůž atd. to je věcí přístupu - vždy použiješ tu techniku, kterou máš v krvi a věř mi, že Ti bude fungovat, ať ten naproti Tobě bude mít cokoliv!!! Jen dostat tu techniku do krve :) - a to je o drilu, neustálém praktikování a opakování a aplikování v praxi!

...jaký je rozdíl mezi bojovým a echt bojovým uměním???
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 18:59

Sennin píše:Patriku, já jsem ale nic neříkal o tom "zmlátit chlapa tyčí"!!! Stále Ti něco uniká...
Je přece jedno, jestli má protivník meč, tyč, obušek, nůž atd. to je věcí přístupu - vždy použiješ tu techniku, kterou máš v krvi a věř mi, že Ti bude fungovat, ať ten naproti Tobě bude mít cokoliv!!! Jen dostat tu techniku do krve :) - a to je o drilu, neustálém praktikování a opakování a aplikování v praxi!

...jaký je rozdíl mezi bojovým a echt bojovým uměním???

mno, to je tak... když budu používat tu tyč proti bezbranýmu, jsem v tak ukrutný výhodě, že to nebude nic, než "zmlátit chlapa tyčí" a budu-li mít já sám v ruce nůž nebo obušek nemůžu použít techniku s tyčí... to bys musel cvičit nebo aspoň vidět, co se vlastně učím :wink:

mno jaký je rozdíl... milion lidí tady se mnou nebude souhlasit, ale to echt bu bylo vymyšlený ve středověku a díky katám (to zas bude řečí)... tedy nadále přenášeným tvarům technik by se to mělo podobat tomu, co vymysleli ve středověku...

...a teď právě můžeme rozvíjet ty odlišnosti, protože právě ta klasická hůl je původně věc k ubližování, ale dneska už je to prostředek seberozvoje... a kdo to užívá k ubližování, prostě nezvládá hormony, nebo co?

já se chci ještě zaptat na to, jak souvisí sebeobranné umění současnosti, kde "účel světí prostředky" s něčím, co se cvičí zásadně v dódžó a kde se klasifikuje forma... která nepopírá funkčnost...

Ptám se, nepoučuji...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 21. kvě, 2004 19:14

Dovolim si jenom malou pripominku. BU neni mozne stavet na stejnou urovnen jako balet, ci hudbu atd. Jde o charakter jednotlivce, ktery i kdyz je spatny a zkazeny, nezabrani vam hrat na hud. nastroj. ci malovat, ale bude pro vas brzdou v rozvoji na poli BU.
Vic kdytz tak az priste, dneska do me sensei nalil tak 8 piv, takze sotva mzouram. :D Zdar vsem....
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 19:18

pucmaz píše:Dovolim si jenom malou pripominku. BU neni mozne stavet na stejnou urovnen jako balet, ci hudbu atd. Jde o charakter jednotlivce, ktery i kdyz je spatny a zkazeny, nezabrani vam hrat na hud. nastroj. ci malovat, ale bude pro vas brzdou v rozvoji na poli BU.
Vic kdytz tak az priste, dneska do me sensei nalil tak 8 piv, takze sotva mzouram. :D Zdar vsem....

sem si řikal, co děláš ještě u PC... proboha kolik ja v JPN hodin... Ty piva Ti závidím...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 21. kvě, 2004 19:19

2pucmaz

bych zapomněl... souhlas, totiž SOUHLAS

pATRIK
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 21. kvě, 2004 19:23

jo jo, pul ctvrty. Zena uz me peskuje a zejtra zasejc do prace, takze dobrou noc...
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 21. kvě, 2004 19:23

jo jo, pul ctvrty. Zena uz me peskuje a zejtra zasejc do prace, takze dobrou noc...
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 21. kvě, 2004 19:24

pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » pát 21. kvě, 2004 20:26

patrik píše:
mno, to je tak... když budu používat tu tyč proti bezbranýmu, jsem v tak ukrutný výhodě, že to nebude nic, než "zmlátit chlapa tyčí" a budu-li mít já sám v ruce nůž nebo obušek nemůžu použít techniku s tyčí... to bys musel cvičit nebo aspoň vidět, co se vlastně učím :wink:

mno jaký je rozdíl... milion lidí tady se mnou nebude souhlasit, ale to echt bu bylo vymyšlený ve středověku a díky katám (to zas bude řečí)... tedy nadále přenášeným tvarům technik by se to mělo podobat tomu, co vymysleli ve středověku...

...a teď právě můžeme rozvíjet ty odlišnosti, protože právě ta klasická hůl je původně věc k ubližování, ale dneska už je to prostředek seberozvoje... a kdo to užívá k ubližování, prostě nezvládá hormony, nebo co?

já se chci ještě zaptat na to, jak souvisí sebeobranné umění současnosti, kde "účel světí prostředky" s něčím, co se cvičí zásadně v dódžó a kde se klasifikuje forma... která nepopírá funkčnost...

Ptám se, nepoučuji...

Patrik

...hmmmm a PROČ BYS POU®ÍVAL TYČ PROTI BEZBRANNÝMU??? Ten, kdo Tě napadne zcela jistě není BEZBRANNÝ - chce Ti přece ublížit, třeba Tě chce i zabít!!!
...nůž je nůž a meč je meč - bodnutí je bodnutí a seknutí je seknutí...nebo se snad mýlím???

echt nebo neecht...žiješ snad ve středověku??? Připomínám, že na jiné diskuzi někdo poznamenal, že Andromeda žije asi v jiném světě! Není to podobné???
Chceš říct, že přijdeš do dódžó, tam praktikuješ dvě, tři hodiny bojové umění, ale jakmile vyjdeš ven na ulici už nemáš bojové umění? Vracíš se z cvičení, v báglu máš tyč, bokken a kdoví co ještě, v parku pár chuligánů obtěžuje ženskou, ale protože nejsi v dódžó a venku není středověk, tak je obloukem obejdeš??? Nebo se alespoň o něco pokusíš...alespoň o NĚCO!

Húl je pro Tebe prostředek seberozvoje. Pro Tvého protivníka to bude prostředek, kterým Ti rozbije hlavu...

Rozdíl mezi Tebou a mnou - oba děláme bojové umění, ale já ho nedělám v dódžó...
Naposledy upravil Sennin dne pát 21. kvě, 2004 22:33, celkově upraveno 1
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » pát 21. kvě, 2004 20:42

:roll: :D
Naposledy upravil marvin dne ned 17. pro, 2006 22:52, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér