jeikob píše:No proč by zapadák neměl pochopit vnitřní styl.Zaleží jak kdo.Napadla mne taková myšlenka asi mi za to plno lidí nasype popel na hlavu.
kdysi jsem si koupil takovou knížku o taichi a pravda moc moudrej jsem z toho nebyl. Pozdeji jsem videl film myslím drunken taichi se to jmenuje taková ztřeštenost z donnie yenem a je tam taková dlouhá pasáž jak ten legrační dědek ho učí a vysvetlujemu principy taichi a přijde mi to tam názornější než v té sofistikované knížce.To samé pak ve filmu taichi master ta scena s tím rotujícím panákem tu podstatu přeci nadherně vystihuje. nebo princip stylu wing chun je krásně vysvetlenej ve filmu wariors two či v prodigal son.Jistě to kung fu je filmové ale podstata tam je a pak tam také je ta treningová čast ,která ukazuje že hrdina aby zvládl to kung fu musí tvrdě trénovat. U vnitřních stylu pochopení principu je jedna věc a druhá je umět se to naučit tak,aby to fungovalo.
No mne třeba je jasný a díky you tube si umím predstavit jak jednotlivý techniky fungujou,jenže ty aplikace jsou často predvadený na takzvaně připraveném partnerovi.Wing chun ci hun car nebo cholai fut ci karate si
dovedu predstavit jak funguje dynamicky v živém boji. Kdežto taichi či bagua moc né.
jeikob píše:Nemyslím že chápu a vím o co třeba jde ve wing chun. ale tuším ty principy mi nejsou zas tak tajemný
Riverman píše:"Teorie je velitel, praxe vojaci" - Leonardo DaVinci..teorie boj.umeni a praxe boj. umeni, jedno bez druheho se dlouhodobe neobjede
pavela píše:m,yslím si že největší problém,proč zápaďák nepochopí vnitřní styl je: 1. problém jazyka. (například, číňan řekne Song a číňan žák ví zcela jasně co to znamená. než to pochopí zápaďák, trvá to 10 let, nebo taky vůbec, všechny překlady nevystihují přesně podstatu slova) 2.problém s tím související, všeobecného vlivu okolí, vedoucího k pochopení věcí jiným způsobem, než by to chápal zápaďák. 3. Problém mistrů, buď to neumí a balamutí žáka, nebo to umí a buď balamutí žáka, nebo se poctivě snaží ho to naučit ale vzdávají to, když prostě není žádný pokrok. A těch důvodů bude víc, sorry musím kojnčit tak až zítra...
Yvan píše:ad) Proč zápaďák nepochopí vnitřní styl
Myslí se tím zápaďák, který hledá důvody, proč nepochopí vnitřní styl?
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků