Tradiční Taiji videa

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod SiuLouFu » čtv 07. čer, 2007 14:19

Raptor píše:Není zač, o kvalitní názory je potřeba se podělit ;)

Obrázek
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 367
Registrován: čtv 16. úno, 2006 0:00
Bydliště: Kladno

 

Příspěvekod Miro » čtv 07. čer, 2007 15:38

Raptore, prepanajana, furt som si myslel, ze si velmi chytry - a Ty sa nechas nachytat na takuto blbost ako maly chlapec...

Ten chlapek, co pise onen blog, je v taiji v podstate stale iba zaciatocnik (pokial sa nemylim, cvici taiji 2-3 roky, teda aspon Chen taiji so svojim sucasnym ucitelom na Taiwane, urcite nie viac). Ale hoci je zaciatocnik, sam pise, ze netrenuje tak ako to ukazuje Huang na onom videu. Preco potom preboha si sam vyraba mytus, ze takto trenuju vsetci? A potom si sam tento sebou stvoreny mytus vyvracia... Ved je to na hlavu padle, Ty to nevidis?

*Zeptám se vás všech: je to opravdu to, o čem by mělo být vaše Taiji? Je TOHLE proč trénujete? Je to způsob, jak by měli lidé ve věku od 20 do 50 let trénovat? *

Je to naozaj sposob, ako skutocne trenuju ludia vo veku od 20 do 50? Autor sam tvrdi:

*Ptám se proto, protože takto ANI V NEJMEN©ÍM netrénuji. Ani omylem.*

Co k tomu dodat viac? Ked on sam takto netrenuje, preco si mysli, ze takto trenuju vsetci ostatni? A ak si to nahodou nemysli, tak kde je problem? Ze niekto trenuje prave takto, pretoze napriklad ma astmu a cvici taiji iba kvoli tomu, aby mu pomohlo s astmou? Ved to je uplne zvratene, rovnako ako nazory tunajsich taiji-bijcov.

*®ádný ze studentů se nepokouší bránit čemukoli, co ti staříci udělají. Studenti jsou ABSOLUTNĚ povolní. Co by se stalo, jestli by byly tyhle postupy použity proti někomu, kdo se nedá a odporuje?

Já sám bych staříka nebil, ani omylem. Taky bych byl povolný, opravdu ostatní respektuji.*

Tak kde je potom problem? Ved oni robia len to iste, co by robil on sam, tiez len ukazuju respekt a nechavaju ucitela predvadzat!

*Ale spatření videa jako je tohle a obzvlášť takovýto trénink buduje falešný pocit, čeho je schopno a co je potřeba k používání Taiji. Důvěřiví studenti končí s přesvědčením, že vše co potřebují je uvolnění, schopnost vnímání a záměr, a pak mohou jít na veřejnost a použít své Taiji. To je ale úplně falešný pocit.*

A on je zrejme jediny, kto to vie, ze? Okrem neho zrejme nikto nevie, ze to je proste "giving face" ucitelovi, ale ze to netreba brat vazne, ze? Bozemoj, taketo samozrejmosti treba vysvetlovat?

*Zadruhé, někdo může namítnout, že dotyčný gentleman na videu je starý a že očekávám příliš mnoho. A to je přesně to, o čem píšu. Mělo by být to, co jsou schopni staří lidé udělat se svým tělem, být standardem pro mladé? *

Kto preboha tvrdi nieco take, ze ono predvadzane taiji by malo byt standardom napriklad aj pre mladych chlapcov? Samozrejme nikto, iba on - a samozrejme, ze dobry ucitel uci mladych sposobom pre mladych, starych sposobom pre starych, ti, ktori chcu cvicit taiji pre zdravie, uci "zdravotne" easy taiji a tych, ktori chcu robit taiji pre boj, uci sposobom, aby to vedeli uplatnit v boji. Take jednoduche nevies, Raptore? :wink: Ked to nevie ten pisatel blogu, preco aspon Tebe take jednoduche veci nedojdu? (A pre tych, ktori by chceli pripadne oponovat, ze takto trenuje vacsina, ti nech skusia pochopit, ze to su iba zaciatocnici a ze ta vacsina sa nikdy nedostane za uroven zaciatocnikov. Naozaj treba bit male deti za to, ze pocitaju kolko je 2+1 na prstoch? Naozaj treba mlatit zaciatocnikov hlava-nehlava, ze su zaciatocnici? Naozaj nevidis, ake je to ubohe?)

*Nadhodil jsem tuto úvahu už v souvislosti s Chen Pan-lingem, protože fotky v jeho knize byly pořízeny, když byl už velmi starý. A přesto většina lidí, kteří cvičí jeho sestavu předpokládá, že bychom všichni měli provádět postoje tak, jako by nám bylo 70 let. Měli bychom? Neměli bychom náhodou dělat Taiji, které je přiměřené našemu věku? *

No to je ale genialny objav! Fakt makacka na bednu!

*Na základě toho se musím zeptat: existuje vůbec nějaký MMA zápasník, který by toho chlapíka z videa nedostal? Opět někdo může namítnout, že se vozím po starém chlapovi, který není schopen se bránit proti něčemu takovému. A znovu, to je přesně to, oč mi jde! Měli bychom nechat ty, kteří nejsou schopni ve skutečnosti své Taiji použít, aby byli vzorem pro nás, kteří chceme Taiji používat doopravdy? *

Samozrejme existuje. Huang bol tusim okolo patdesiatky, ked nastupil do ringu proti zapasnikovi a porazil ho nejak 26:0... Video je na nete.
A este sa Ta opytam: co myslis, ako by dopadla Mary Yang (ked uz cvicis jej system) proti zapasnikovi MMA? Myslis, ze by dokazala uspesne pouzit svoje taiji proti Graciovi? A ak nahodou nie, prestane tym padom byt pre Teba vzorom?
Chapes uz, ake je to cele kardinalna hlupost?

*Myslím si, že to co ti pánové dělají, je NA JEJICH VĚK fantastické. Ale pokud jste mladší, potřebujete trénovat takovým způsobem, který bude namáhat tělo daleko víc, než čeho jsou ti staří pánové schopni. Pokud chcete dělat bojové Taiji (k čemuž primárně slouží), pak trénink, který potřebujete dělat, jde daleko nad rámec schopnosti najít jemně těžiště spolupracujícího partnera a zlehka do něj zatlačit tak, jak je to vidět v tomto videoklipu. *

"Dobre rano, babi!"

*Mýtus zabijáckého staříka, který meditoval 50 let v Číně v jeskyni, ale mohl by údajně sám zlikvidovat kompletní fotbalový tým je nesmysl! Byl to nesmysl, a vždycky to nesmysl bude.

Opravdu chcete ztratit 50 let života trénováním nesmyslů?*

Mytus zabijackeho starika je blbost, ktoru si vytvaraju iba ludia, ktori do toho nevidia, a je to skutocne naprosta blbost, ktoru tu tento autor vytvoril...

Miro

P.S.: Bohuzial nemam scanner a tak momentalne nemam moznost oscanovat tych 12 slachovych drah z knih, ale casom to snad nejako poriesim, vydrz pliz.
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Příspěvekod PC » čtv 07. čer, 2007 17:24

Miro píše:Kto preboha tvrdi nieco take, ze ono predvadzane taiji by malo byt standardom napriklad aj pre mladych chlapcov? Samozrejme nikto, iba on - a samozrejme, ze dobry ucitel uci mladych sposobom pre mladych, starych sposobom pre starych, ti, ktori chcu cvicit taiji pre zdravie, uci "zdravotne" easy taiji a tych, ktori chcu robit taiji pre boj, uci sposobom, aby to vedeli uplatnit v boji. Take jednoduche nevies, Raptore? :wink: Ked to nevie ten pisatel blogu, preco aspon Tebe take jednoduche veci nedojdu? (A pre tych, ktori by chceli pripadne oponovat, ze takto trenuje vacsina, ti nech skusia pochopit, ze to su iba zaciatocnici a ze ta vacsina sa nikdy nedostane za uroven zaciatocnikov. Naozaj treba bit male deti za to, ze pocitaju kolko je 2+1 na prstoch? Naozaj treba mlatit zaciatocnikov hlava-nehlava, ze su zaciatocnici? Naozaj nevidis, ake je to ubohe?)


Ahoj Miro, sice tvoje odpoved neni urcena me, ale dovolim si reagovat....

Kdo to tvrdi?? Netvrdi to nikdo, ale je to obecny standard tady v Evrope... tady jde vetsinou opravdu o to se zrelaxovat, nezapotit, vrtat se v energiich.... proti tomu nic, ale nebudu pak nekde tvrdit, ze ucim bojovniky.. to je podle me podvod... mozna uz jako to, ze se Taiji vyucuje pro zdravi, taky mi to neprijde uprimne, paklize neni primo receno: Timto se sice neubranite, ale bude vam fajn.... na ceduli zadne Taiji skoly jsem zatim toto nezahledl, dost mozna, to nektera uvadi, ale to bude spise vyjimka co potvrzuje pravidlo....
Jeste douska: Co je tedy podle tebe Taiji quan? Podle me bojove umeni.
Paradni komplexni BU, ktere, ale spon zde, zdegenerovalo, do nejakych podivnych prostocviku o nich nema cvicenec vetsinou pojem, o co vlastne jde.


Zacatecnici, nema zacatecnik pravo vedet k cemu to cviceni je a co se od nej muze cekat... ze se to tu uci daleko jinak, je proste fakt... jinak si nedokazu vysvetlit, proc clovek cvicici 5 let nevi k cemu jsou techniky v sestave, nevi, proste nevi ani jednu... co s tim? nejsou nahodou takoveto clanky treba? Mozna by pak lidi zacali lepe chapat, lepe cvicit a dost mozna by se dostali za tu zacatecnickou uroven, o ktere mluvis, protoze by neztraceli cas na "hloupostech" a cvicili by a ziskali by casem mozna i nejake to Gong fu.... nikde tam neni nic o jejich mlaceni hlava nehlava....


No asi ti to tezko vysvetlit, z te dalky tohle muzes podle me tezko pochopit, ale takto to tady proste je....bohuzel

Mimochodem, s podobnou kritikou Taiji prisel Wang Xiangzhai (Yi quan) pred nejakymi 50-60lety... kam se to od te doby posunulo? Tot otazka, nemam pocit, ze lepsim smerem, alespon z toho co tu (v Evrope) vidim..

Mej se fajn

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 569
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00

Příspěvekod Yvan » čtv 07. čer, 2007 18:08

PC píše:
Mimochodem, s podobnou kritikou Taiji prisel Wang Xiangzhai (Yi quan) pred nejakymi 50-60lety...



to PC :

Myslel jsi tím tuhle kritiku?

[2] Interviewer: What is the basis of combat science?

Wang Xiangzhai: What is, after all, the basic principle of combat science? Different people have different answers to this question, but studying boxing routines, forms of movements, fixed techniques, and training hits and beats, all fall into the category of superficial, and although the boxing routines and forms of movements have been popular already for a long time, they are, indeed, extremely harmful to the people.

[2] Tazatel : Co je základem bojové dovednosti?

Wang Xiangzhai:

Co je nakonec základní princip bojové dovednosti? Různí lidé odpovídají různě na tuto otázku.
Ale učení se boxerských rutin, forem pohybu, určitých technik, trénování úderů a bouchání, to vše spadá do kategorie povrchnosti.
A i když jsou boxerské rutiny a formy pohybu populární již dlouhou dobu, ve skutečnosti jsou pro lidi mimořádně škodlivé.


[3] Interviewer: ‘Xingyi’, ‘Taiji’, ‘Bagua’, and ‘Tongbei’ are considered to be schools of internal boxing, what are the differences of all these branches?

Wang Xiangzhai:

....
As masters of the original ‘Taijiquan’, I should recommend the Yang brothers Shaohou and Chengfu. They are also old friends of mine, thus I know that this boxing really has some knowledge of mechanics, but out of one hundred persons not even one gains its essence, and even if one can gain it, it is still one-sided, because the basic skills of intuitive perception already died out a long time ago, thus their lower bodies have no real strength to speak of. Originally this boxing consisted of three fists, also called the "old three cuts", Mr. Wang Zongyue changed it into "thirteen postures", and it was later changed into as much as one hundred and forty or fifty postures, this is the major reason for the distortion.

For health preservation, it restrains the spirit and mettle, and brings discomfort to the practitioner. For combat, it harms the practitioner’s limbs and trunk, and causes the useful body to become a mechanical and stiff thing, it also disturbs the student’s nerves, and is nothing more than wasting one’s time. As for its method of training, a punch with a fist here, a slap with the palm there, a kick to the left, and another one to the right, that is pitiful and laughable.

As for dealing with an enemy in a fight, against a master-hand, please do not even consider it, if the adversary is not stiff and sluggish, even the famous masters of this boxing have no chance to apply their skills. These abuses are so big that ‘Taijiquan’ might soon become just a mere form comparable to a chess manual. For the last twenty years, most people who have studied this boxing have not been able to differentiate right and wrong, even if someone has been able to differentiate them, he has not been capable of putting it into practice. As for common students, most of them use their ears instead of their eyes.

So ruined is this boxing that it has become useless, this is really deplorable. I wish that the powerful members of this school would promptly and strictly clean it up, and attempt to develop it in the future. When the day of success comes, they will be held as the bosom friends of all the boxing fans. I dare to say that I understand ‘Taijiquan’ deeply, those who do not agree, can notify me or lay the blame on me, only the wise ones might understand. At the same time, I suppose those who have really gained something in their study of ‘Taijiquan’, when they read this, they will nod in agreement and cannot help laughing.
...

From :

http://taijijourney.blogspot.com/2005/0 ... gzhai.html
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 690
Registrován: ned 18. dub, 2004 23:00
Bydliště: Praha

.

Příspěvekod luen » čtv 07. čer, 2007 18:29

for all: Skoda, skoda ... uz to vypadalo tak nadejne :(

for Raptor a PC: Panove nenechte se odradit a nebo otravit jednim prispevkem :wink:
Nekdo ma hold odvahu celit tomu stavu, ktery tady je a jiny hold ne :oops: Nenechte se odradit ani tim, ze nekdo neco prekrucuje a ani tim, ze nekdo ma potrebu poustet do sveta sve feminohystericke reakce :oops: Myslim, ze nejsem zdaleka jediny, kdo vasemu usili fandi a drzi vam palce :wink:

for Miro: Myslim, ze tady nezijes :arrow: a podle vseho nemas ani paru o zdejsi situaci ... nebudu ji popisovat ... jen bych se opakoval a oba panove uz to udelali ... Ale neco bych ti rad rekl. MAM POCIT, ZE ZACINAS NASI TAI JI SCENE VICE SKODIT, NEZ BYT UZITECNY :!: :!: :!: Budu jen rad, jestli se casem ukaze, ze jsem se seredne spletl ... jestli mas kung fu resp. tai ji opravdu rad, tak pro nej neco udelej plz. Ne proto, ze o to zadam ja, ale kvuli vsem tem lidem ... oni na to cekaji ... nebo to nevidis? Ale jestli na to nemas, tak jdi od toho :!:

PS: Napsal bych ti to do SZ, ale ty je odmitas cist :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod PC » čtv 07. čer, 2007 19:10

Yvan píše:to PC :

Myslel jsi tím tuhle kritiku?



Myslel jsem tim hlavne tuto pasaz:
For the last twenty years, most people who have studied this boxing have not been able to differentiate right and wrong, even if someone has been able to differentiate them, he has not been capable of putting it into practice.

To je bohuzel popis, ktery mi sedi na dnesni situaci.

Ale asi chapu kam miris, prelozenou pasazi....
no tady se asi musime trosku vyladit na rovine diskuze. Ja nemam odvahu hodnotit system jako celek, nemyslim, ze bych ovladl Taiji natolik abych toho mel byt z vlastni zkusenosti relevantne schopen ( a asi bych musel ovladnout i Yi Quan). S praktikantem Yi quanu, sem se nikdy neutkal, ale mam na nej velmi dobre reference. Takze nemam osobni zkusenost a nebudu hodnotit, zda je kritika zakladni metodiky, vesmes vsech BU, opravnena. To cos prelozil se tedy z meho uhlu tyka scela jine roviny, o ktere sem nemluvil.


Mam za to, ze vzdy se zacne od "povrchu", protoze paklize by si mel zacit rovnou uvnitr, tak de facto nemuzes, protoze nevis jak... telo neni prizpusobene a pripravene. Takze stejne zacnes svalovou praci, ktera je tak casto zatracovana... postupem casu vytrenujes svaly (uvolnis blokady, protahnes a uvolnis slachy, atd.) na to aby te vubec dobre udrzely v postoji, pak prijdes na vnitrni mechaniku a muzes jit dal.. do kroku, sequenci, atd. Tohle myslim plati tak nejak obecne, aspon tak to vidim ted..

Podobne si myslim, ze na tom jsou prave ruzne drily, ktere ti pomohou ziskat urcitou dovednost (odhad vzdalenosti, nacasovani) Pozor, nemluvim nutne o drilech typu zapadniho boxu, je dostatek drilu puvodnich, z Ciny, ktere jsou minimalne stejne "vyzivne".Pomohou ti vytrenovat telo a pak se muzes zacit koukat "dovnitr"...... a jit dal.


Tak asi tak.. :D
PC
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 569
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00

Příspěvekod Raptor » pát 08. čer, 2007 8:48

Čau Miro,

ber to v klidu s nadhledem, však je to jen jeden názor, kterej jsem považoval za zajímavej ...

A teď k tomu článečku - já jsem to sem hodil, protože s tím všeobecně souhlasím. Když to shrnu, tak smysl toho textíku vidím v upozornění na skutečnost, že by mladší lidi se zájmem o komplexní = bojový TJQ měli cvičit daleko víc a tvrději, než je v současnosti většinou zvykem, a neměli by se za každou cenu snažit napodobovat starší zasloužilé pány, kteří se k tomu, jak momentálně cvičí, dostali taky většinou léty dřiny. To znamená, že nikdo nemůže přeskočit takovou tu nudnou fázi budování schopností od úplných základů a skočit buď k vyšším úrovním, a nebo rovnou někam úplně mimo.

A ještě jedna velmi důležitá věc - ten textík je třeba číst společně s ostatními dvěmi texty, na které jsem hodil odkaz ... jsou to tři na sebe navazující články a tento první nemá bez těch ostatních dvou tu správnou perspektivu.

Vezmu to v odrážkách, ať to není příliš dlouhý:

- mám dojem, že ten chlapík cvičí na Taiwanu celkově IMA už delší dobu než jen 2 - 3 roky, a kromě TJQ dělá i BGZ a to zřejmě dýl než 3 roky. Kromě toho mohl klidně cvičit u nich doma v Amice, dobrých Číňanů je tam nejen v různých Chinatownech docela dost. A nejen žluťásci jsou dobří, vím o pár hodně dobrých bílých Američanech. Na začátečníka nevypadá a nevyjadřuje se tak, ostatně stačí se ho zeptat, což bude zřejmě nejlepší ...

- znalost "giving face" není samozřejmost, průměrnej bílej to prostě nezná a neví, o čem to je. "Giving face" je v pořádku potud, pokud to lidé, kteří o "giving face" nemají ani ponětí, neberou za standard, jak se má TJQ cvičit. A že jich je sakra hodně, na to se spolehni - čínský způsob "giving face" je totiž v kulturním prostředí Euroameriky vcelku neznámá věc, ví o tom většinou pouze ti, kdo se o Čínu zajímají podstatně víc, než jen kde je nejbližší čínský bistro ...

- vím že jsou starší dámy a pánové, kteří na veřejnosti nic nepředvádějí a v soukromí učí tak, že je to neuvěřitelná zabíračka, která rozhodně není pro každýho a která má perfektní výsledky. Vím taky, že jsou starší dámy a pánové, kteří pokud mají něco předvést na veřejnosti, tak to schválně předvedou tak, že z toho není skoro nic poznat a ještě to změní tak, aby se to nedalo moc použít - a přitom i tyto starší dámy a pánové učí soukromě stejným způsobem jako první skupina. No a pak tady je ještě veliká skupina, která učí to, co předvádí, a oboje je hodně tristní.

- tohle je opravdu způsob, jakým plno lidí nejen tady v Evropě TJQ cvičí. To že Ty máš kliku a cvičíš s He Jing-hanem neznamená, že tak cvičí všichni. Na jednoho každýho, kdo má to štěstí, že cvičí pod He Jing-hanem, Yeung Ma-lee, Ip Tai-takem, Chu Gin-soonem, Zhu Tian-caiem, Chen Xiao-wangem etc. připadá 1000 těch, co tohle štěstí nemají a cvičí nějaký New Age mávání rukama a ulítávání na energiích. Vím o čem mluvím, v Brně je takových nešťastníků opravdu hodně.

- musím zopakovat znovu to, co řekl PC - nikde se tam nemluví o nějakým mlácení začátečníků. Mluví se tam o nutnosti jiného přístupu k tréninku a o tom, že aby k něčemu Tvoje cvičení bylo, tak rozhodně nemůže vypadat jako to, co je předmětem demonstrace na tom videjku. Největší problém vidím v tom, že začátečníci na základě podobných videjí a několika seminářů učí ostatní začátečníky a tak se všichni motají v začarovaným kruhu, ze kterýho se bez vnějšího impulsu nemají šanci dostat ... Otázkou samozřejmě zůstává, jestli o to stojí, že ;)

- o Yeung Ma-lee velmi dobře vím, že jsou ona i obě její sestry sakra dobrý a že jsou všechny tři ostřejší než břitva, což mají po tatíkovi. Pokud máš zájem zjistit víc, tak z Taiwanu je to do Hongkongu jenom skok, adresu Ti můžu poskytnout ... ;)

A takový malý zamyšlení na závěr: jedna z nejlepších a současně i nejhorších věcí, co TJQ potkala bylo, že se ho na začátku 20. století chytli čínští intelektuálové. Do té doby to byl praktický způsob boje pro hrstku tvrdých chlapů - většinou farmářů (celá Chen Jia-gou, Yang Lu-chan, ...) nebo bodyguardů, kteří to potřeboval pro každodenní drsnou realitu života v Číně 19. století, kdy šlo často o život nebo alespoň o majetek. Ti lidi buď makali, a nebo cvičili - neznali v podstatě nic moc jinýho. Řada z nich byla negramotná, proto jsou např. Taiji klasikové v podobě veršovaných básniček - aby se to líp pamatovalo. A byli dobří, byli setsakra dobří, ale současně drsní jak rašple. Proto taky kolikrát neměli moc žáků - jejich způsob učení prostě nebyl jen tak pro kde koho ... namátkou stačí vzpomenout moje oblíbence Yang Ban-houa a Yang Shao-houa.

Pak se na začátku 20. století v rámci nacionalistického hnutí začali o bojová umění zajímat čínší intelektuálové, kteří v nich postupně začali spatřovat jeden ze způsobů, jak dát číňany fyzicky do latě a současně jak v nich vyvolat určitou národní hrdost a stmelit je. Mezi tyto intelektuály patřili mimo jiné Sun Lu-tang, Wu Tu-nan, Chen Wei-ming a taky Cheng Man-ching. Pozitivní na tom je, že pomohli jasně formulovat filozoficko-teoretické základy převážně tzv. vnitřních bojových systémů, publikovali knihy a tak pomohli šířit bojová umění. Negativní na druhou stranu je skutečnost, že se část těchto intelektuálů vyloženě štítila bojové stránky těchto systémů, což samozřejmě předávali dál a tím nasměřovali vývoj CMA od původních komplexních systémů pro přežití a celkový lidský rozvoj ke sportu, současnému Xin Wu Shu, až k New Age esoterickým srajdám, které nemají s původními systémy splečné nic než jen různě zkomolené jméno. Západ za to může poděkovat speciálně Chen Man-chingovi, který se krásně svezl na vlně hippies v 60. letech v USA.

Tož tak, to bylo jen takové malé zamyšlení na páteční ráno ;)

PS: díky že na mě myslíš s mapkama drah - psal jsem V. Andovi, ale asi není na příjmu ...
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned 12. zář, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod Yvan » pát 08. čer, 2007 9:44

Miro píše:*Na základě toho se musím zeptat: existuje vůbec nějaký MMA zápasník, který by toho chlapíka z videa nedostal? Opět někdo může namítnout, že se vozím po starém chlapovi, který není schopen se bránit proti něčemu takovému. A znovu, to je přesně to, oč mi jde! Měli bychom nechat ty, kteří nejsou schopni ve skutečnosti své Taiji použít, aby byli vzorem pro nás, kteří chceme Taiji používat doopravdy? *

Samozrejme existuje. Huang bol tusim okolo patdesiatky, ked nastupil do ringu proti zapasnikovi a porazil ho nejak 26:0... Video je na nete.


Miro, dovolím si Tě upřesnit.

Zápas se odehrál 5.4.1970 na Chung Hua stadiónu ve městě Kuching, federální stát Sarawak (ostrov Borneo), východní Malajsie.
Vyzyvatelem byl Liao Kuang-Cheng, přeborník jihovýchodní Asie v zápasu (wrestling).
Liao zpochybňoval schopnosti taiji jako reálného bojového umění.
V době zápasu měl Liao 35 let a byl o 20 kg těžší než Huang.
Huang Sheng-Shyan (Huang Xiangxian, 1910-1992) měl tehdy již přes 60 let.

Pravidla zápasu byla, že za každé hození soupeře na zem se získává 1 bod.
Konečný výsledek zápasu byl, že Huang vyhrál nad Liao v poměru 26:0.

Mně osobně ten zápas až tak speciálně nenadchl.
Proběhl ještě před tím, než Huang dosáhl zásadního průlomu ve svém taiji. K tomu došlo, když mu bylo již přes 65 let.

Dovolím si přidat k dobru ještě jednu historku.
Když si Huang kolem roku 1958 otevřel školu v Singaporu, měl téměř okamžitě "přátelskou" návštěvu tří místních učitelů BÚ.
Po obvyklé úvodní výměně zdvořilostí mu sdělili, že v Singaporu je již dostatek učitelů, kteří učí věci jako on. A že je jim to opravdu velmi líto, ale že se Huang bude muset vrátil zpátky na Taiwan. V reakci na to si Huang stoupl do dveří a řekl jim, že pokud se do půl hodiny budou schopni dostat z místnosti, tak se sám sbalí a odjede. Po půl hodně byli všichni tři, již poněkud vyčerpaní, učitelé stále v místnosti.
Jeden z nich, Sia Mok-Tai, učitel stylu bílý jeřáb (Fujian White Crane), se poklonil a požádal Huanga, aby se mohl stát jeho žákem.
Zbylým dvěma učitelům Huang dovolil odejít.
Sia Mok-Tai se později stal hlavním instruktorem Singaporské školy taiji, jedné z asi 30 Huangových škol v oblasti Malajsie.

Osobně si myslím, že Huang Sheng-Shyan není tím úplně nejlepším příkladem neschopnosti použití taiji jako bojového umění.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 690
Registrován: ned 18. dub, 2004 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod luen » pát 08. čer, 2007 9:49

for all taiji guys: neni nekde mozne to video videt???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Yvan » pát 08. čer, 2007 9:55

luen píše:for all taiji guys: neni nekde mozne to video videt???


Například tady :
http://www.youtube.com/watch?v=5ISePffjCn8
http://www.youtube.com/watch?v=cpVcUZDunB0

... ale není to takové "hezké" taiji, tak možná budeš zklamaný.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 690
Registrován: ned 18. dub, 2004 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod irzounek » pát 08. čer, 2007 9:56

luen píše:for all taiji guys: neni nekde mozne to video videt???


myslim ze je tady o tom nekde nejaka diskuse i s odkazama, Miro k tomu tehdy napsal i peknej komentar mam takovej dojem...
cest
Naposledy upravil irzounek dne pát 08. čer, 2007 10:13, celkově upraveno 1
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 427
Registrován: úte 25. bře, 2003 0:00
Bydliště: Legerova 34, Pha 2, 120 00, ČR

Příspěvekod SiuLouFu » pát 08. čer, 2007 10:13

 
  Zdar a silu!
 
asi nikoho neprekvapi, ze budu (jak jinak) souhlasit s nazory Raptora a PC. Jsem rad, ze se konecne nekdo z rad ceskych TJQ zastupcu ozval a ze ma snahu veci menit. Pevne doufam, ze jejich snaha padne na urodnou pudu (hlavne v TJQ komunite). Bylo by pekne, kdyby se jim podarilo alespon z casti zmenit mysleni a pristup lidi k BU, stejne jako se to podarilo Wang Xiangzhaiovi. Ten clanek Wang Xiangzhai jsem cetl a mozna by bylo dobre ho prelozit a dat ho jako hlavni clanek na BU. Myslim si, ze by mohl nektere lidi primet k zamysleni a ke zmene ...

Casto je moje kritika (nejenom) na tomto foru brana tak, ze neverim v ucinnost TJQ a ze se mu vysmivam. Neni tomu tak. Vedle Wing Chunu me velmi zajimaji prave TJQ, Yi Quan, Yi Li Quan, Liu He Ba Fa a dalsi obdobne styly. Mym zajmem proto je, aby TJQ se cvicilo v CR tak, jak ma. Pak budu mozna schopen sve "Kung Fu" obohatit o dlasi znalosti a dovednosti.

Rozhodne bych si ale nepral, aby TJQ zustalo na stavajici urovni (nebo upadalo jeste vice). Prikladem muze byt ono diskutovane video, nebo rada dalsich - par takovych (pro odlehceni) prikladam:

TJQ & ohen
http://www.youtube.com/watch?v=tiFAJLW3uhw

TJQ & voda
http://www.youtube.com/watch?v=yJ2VAXCwtNI

TJQ & vzduch
http://www.youtube.com/watch?v=rbA-7jHwj8M

TJQ & zeme
http://www.youtube.com/watch?v=SFnedqLpvso

Opravdu chcete, aby z TJQ bylo to, co se na vyse uvedenych (ci jinych) videjich predvadi? Nebo to chcete zmenit?
Naposledy upravil SiuLouFu dne pát 08. čer, 2007 10:16, celkově upraveno 1
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 367
Registrován: čtv 16. úno, 2006 0:00
Bydliště: Kladno

Příspěvekod Raptor » pát 08. čer, 2007 10:13

irzounek píše:
luen píše:for all taiji guys: neni nekde mozne to video videt???


myslim ze je tady o tom nekde nejaka diskuse i s odkazama, Miro k tomu tehdy napsal i peknej komentar proc a jak bojovali apod...
cest


Ne ne, to si pleteš s jiným soubojem - to byl tenhle fight:

http://www.youtube.com/watch?v=4ixi2GLcd9s

This is a classic fight between Ng Style Tai Chi Master Ng Gong Yee and White Crane Master Chun Huck Fu in Macau. The opening Taiji demo is performed by Dong Yi Jie (Tung Ying Chieh) student of Yang Cheng Fu.

Ng TJQ = Wu TJQ
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned 12. zář, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod irzounek » pát 08. čer, 2007 10:16

Raptor píše:
irzounek píše:
luen píše:for all taiji guys: neni nekde mozne to video videt???


myslim ze je tady o tom nekde nejaka diskuse i s odkazama, Miro k tomu tehdy napsal i peknej komentar proc a jak bojovali apod...
cest


Ne ne, to si pleteš s jiným soubojem - to byl tenhle fight:

http://www.youtube.com/watch?v=4ixi2GLcd9s

This is a classic fight between Ng Style Tai Chi Master Ng Gong Yee and White Crane Master Chun Huck Fu in Macau. The opening Taiji demo is performed by Dong Yi Jie (Tung Ying Chieh) student of Yang Cheng Fu.

Ng TJQ = Wu TJQ


cest,
hahaha, ted jsem to zjistil, ale byls rychlejsi :wink:
i.
Ivan Rzounek

Ivan Rzounek's WingChunKuen Research
www.wing-chun.cz
Facebook - https://www.facebook.com/ivanrzounekwingchun
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 427
Registrován: úte 25. bře, 2003 0:00
Bydliště: Legerova 34, Pha 2, 120 00, ČR

Příspěvekod Raptor » pát 08. čer, 2007 10:35


To je hodně zprasený Ji / Chee = stlačení ...


To je první část z pohybu Lou Xi Yao Bu / Lou Hsih Au Pu = oprášení kolene ...

SiuLouFu píše:TJQ & vzduch
http://www.youtube.com/watch?v=rbA-7jHwj8M

Tohle je děsívej Peng = odpružení ... uf, to je běs ;)


A ta poslední úžasnost je An / On = odtlačení ...

No doufám už kvůli té paní, že to nebude nikdy muset použít. Jak správně říkají na začátku každýho z těch videjek, Do not practice this application, it is presented here for informational purposes only / Necvičte tyto aplikace, jsou zde prezentované pouze z informačních důvodů.

A při tom by mělo zůstat - opravdu nikdy necvičte tyto pohyby tak, jak jsou vidět na uvedených videjkách, mohli byste při styku s realitou doznat úhony ;)
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 553
Registrován: ned 12. zář, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod SiuLouFu » pát 08. čer, 2007 10:56

Raptor píše:... (zkraceno) ...

No doufám už kvůli té paní, že to nebude nikdy muset použít. Jak správně říkají na začátku každýho z těch videjek, Do not practice this application, it is presented here for informational purposes only / Necvičte tyto aplikace, jsou zde prezentované pouze z informačních důvodů.

A při tom by mělo zůstat - opravdu nikdy necvičte tyto pohyby tak, jak jsou vidět na uvedených videjkách, mohli byste při styku s realitou doznat úhony ;)

No, jako prezentace a informacni zdroj to mozna nadela jeste vice skody. Par lidi to muze vzit jako bernou minci a myslet si, ze takhle nejak pak vypada TJQ v praxi ...

P.S.
Dik za upresneni tech pohybu. V nekterejch pripadech bych to tam hledal asi marne ...
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 367
Registrován: čtv 16. úno, 2006 0:00
Bydliště: Kladno

Příspěvekod luen » pát 08. čer, 2007 11:13



Tohle ... aha ... diky :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Miro » pát 08. čer, 2007 15:13

PC,

*Kdo to tvrdi?? Netvrdi to nikdo, ale je to obecny standard tady v Evrope... tady je vetsinou opravdu o to se zrelaxovat, nezapotit, vrtat se v energiich.... proti tomu nic, ale nebudu pak nekde tvrdit, ze ucim bojovniky.. to je podle me podvod... mozna uz jako to, ze se Taiji vyucuje pro zdravi, taky mi to neprijde uprimne, paklize neni primo receno: Timto se sice neubranite, ale bude vam fajn.... na ceduli zadne Taiji skoly jsem zatim toto nezahledl, dost mozna, to nektera uvadi, ale to bude spise vyjimka co potvrzuje pravidlo....*

Ok, suhlasim s Tebou, ale... Ale to nie je iba obecny rys Europy - vsetko, co sa robi v masovej mierke, musi nutne zdegenerovat. Taiji a qigong zdegenerovali aj v Cine na Taiwane, a napriek tomu to nikoho prilis nevzrusuje - kazdy si robi svoje a nepotrebuje prejavovat "spasitelsky komplex praveho zachrancu taijiquan", ako je to tu na tomto webe. Pozri sa napriklad na rozne "nove" systemy jogy ako napriklad Bikram joga, Power joga atd. - to taktiez nema so skutocnou jogou nic spolocne a predsa nikoho ani len nenapadne sa pustit do tazenia za "spiritualizaciu" a "navrat ku korenom" jogy. Drviva vacsina ludi, ktori na Slovensku, v Cechach ci v Europe robia buddhisticke meditacie, o tom nema ani sajn. A o "uciteloch" taoizmu a taoistickej alchymie v Europe radsej ani nehovorim...

*Jeste douska: Co je tedy podle tebe Taiji quan? Podle me bojove umeni.
Paradni komplexni BU, ktere, ale spon zde, zdegenerovalo, do nejakych podivnych prostocviku o nich nema cvicenec vetsinou pojem, o co vlastne jde.*

Suhlasim, ze taijiquan je bojove umenie. Otazka je, co je bojove umenie? Je to len a len fighting? Je to primarne fighting? Nastuduj si poriadne historiu, texty, pytaj sa expertov (ja som to takto robil tiez) a napis o tom clanok, uved jednoznacne dokazy, ze naozaj vsetci, co cvicili taiji, ho cvicili iba/primarne pre fighting a ja Ti zlozim poklonu. Dopredu Ta vsak upozornujem, ze vysledkom Tvojho pokusu bude naproste zlyhanie, pretoze bojove umenia vcitane taijiquan mali odnepamati aj kopu inych funkcii a nie vsetci cvicili pre boj.
Dnesni ludia nerobia nic ine, nez to, co robili ti pred nimi. Skutocnych bojovnikov bola vzdy iba malinka hrstka (to platilo napriklad aj pre Chenjiagou) a zvysok boli "ti ostatni".
Skus sa nedat ovplyvnit tymi, co nepoznaju historiu bojovych umeni, nepoznaju texty, mnohi dokonca taiji ani necvicia a vacsina ich argumentov je znoska povrchnosti a neznalosti...

*Zacatecnici, nema zacatecnik pravo vedet k cemu to cviceni je a co se od nej muze cekat... ze se to tu uci daleko jinak, je proste fakt... jinak si nedokazu vysvetlit, proc clovek cvicici 5 let nevi k cemu jsou techniky v sestave, nevi, proste nevi ani jednu... co s tim? nejsou nahodou takoveto clanky treba? Mozna by pak lidi zacali lepe chapat, lepe cvicit a dost mozna by se dostali za tu zacatecnickou uroven, o ktere mluvis, protoze by neztraceli cas na "hloupostech" a cvicili by a ziskali by casem mozna i nejake to Gong fu.... nikde tam neni nic o jejich mlaceni hlava nehlava....*

Ok, beriem. Avsak si si isty, ze vsetci ti zaciatocnici studuju taiji kvoli tomu, aby ho vedeli pouzit v boji? Si si isty, ze vsetci ti, co robia Power Yogu, maju za ucel dosiahnutie spiritualnych stavov a "osvietenia"? Ja tvrdim, ze minimalne 90% ludi, ktori zacnu cvicit taiji, vobec nema o fighting zaujem, netrenuje ho, nikdy ho trenovat nemieni a nikdy ani nebude... Nie je v takomto pripade vyslovena blbost im vtlkat do hlavy, ze sa musia zamerat na fighting, lebo to takto chapes Ty? Aku ma cenu ich znasilnovat a nutit im nieco, co nechcu? Zi a nechaj zit, nevnucuj ludom svoju volu nasilu, je to proti Tao, proti taijiquan. Ten, kto nieco chce, si najde to, co chce, neboj sa.

Raptor,

posli mi tu adresu, pliz, koncom augusta musim do HK, pokial by to slo, rad by som s nou dopredu nadviazal kontakt a pripadne ju navstivil, ak by suhlasila. Diky pekne.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 758
Registrován: pát 28. bře, 2003 0:00

Příspěvekod SiuLouFu » pát 08. čer, 2007 15:41

Miro píše:... (hodne zkraceno) ...

Ok, beriem. Avsak si si isty, ze vsetci ti zaciatocnici studuju taiji kvoli tomu, aby ho vedeli pouzit v boji? Si si isty, ze vsetci ti, co robia Power Yogu, maju za ucel dosiahnutie spiritualnych stavov a "osvietenia"? Ja tvrdim, ze minimalne 90% ludi, ktori zacnu cvicit taiji, vobec nema o fighting zaujem, netrenuje ho, nikdy ho trenovat nemieni a nikdy ani nebude... Nie je v takomto pripade vyslovena blbost im vtlkat do hlavy, ze sa musia zamerat na fighting, lebo to takto chapes Ty? Aku ma cenu ich znasilnovat a nutit im nieco, co nechcu? Zi a nechaj zit, nevnucuj ludom svoju volu nasilu, je to proti Tao, proti taijiquan. Ten, kto nieco chce, si najde to, co chce, neboj sa.

... (zkraceno) ...

Specialne na tohle mohou byt dva pohledy. Jeden Tvuj - bojove umeni nemusi obsahovat zadny fighting (boj). V takovem pripade nechapu, proc to nadale nazyvat bojove. Ale budiz. Druhy nazor rika, ze bojove umeni ma obsahovat bojovou (fighting) cast. Pak to lze oznacit za bojove umeni. Ale i pri tomto pristupu nemusim kazdeho na potkani tlouct (jak si asi predstavujes Ty). Navic, v urcitych situacich budu mit na vyber - bojovat nebo nebojovat. V tom Tvem pojeti nebudu mit na vyber nic - bude existovat pouze jedina moznost. Takze z nouze udelam cnost.

Jinak prave soucastny pristup k BU (a Tvoje jeho obhajoba) vede z meho pohledu k jeho znasilnovani. A beru to i jako znasilnovani na sobe. Protoze to, co se dnes vydava v nekterych pripadech za cinske BU, je opravdu velka ostuda. A Tvoje (prima ci neprima) obhajoba lidi, co tohle delaji, jim hodne pomaha. Delas opravdu dobrou praci. Dik.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 367
Registrován: čtv 16. úno, 2006 0:00
Bydliště: Kladno

Příspěvekod pm » pát 08. čer, 2007 15:51

Miro, podivej se na to takto, zkusim totez jako PC, ale z jineho uhlu pohledu: ne kazdy kdo jde cvicit Muay Thai musi jit do ringu, ne kazdy kdo se venuje vale tudo chce jit do klece, ale o praktickem bojovem aspektu vyse zminenych systemu neni sebemensich pochyb. hlavne - nejdriv je treba umet, pak je teprve mozno rozhodnout se jestli bojovat - nebojovat; v taijiquan (a jinych "b.u".) v CR je to tak, ze rozhodnuti nebojovat je tu davno pred tim, nez se bojovat umi, ale o boji, sebeobrane etc. se porad mluvi.

projdi si weby ceskych skol taijiquan, a spocitej na kolika z nich NENAJDES neco o tom, ze taiji je BOJOVE umeni, vytecne pro sebeobranu etc. jako rozcestnik vezmi treba

http://odkazy.seznam.cz/Sport/Bojove-sp ... i-Ji-Quan/

kolika z nich bys tu "sebeobranu" a "bojove umeni" veril?

jinymi slovy, psal jsem to uz nekolikrat, je to proste a jednoduse lez a podvod na zacich i na sobe samych, plna huba sebeobrany, napodobovani retoriky cvicencu tzv. "tvrdych systemu" ("my taky delame tohle, my taky delame tamto, my taky delame to samy jako vy boxeri, thajboxeri, "tvrdy" gongfisti) etc., ale skutecnost je jina - chciplotiny plizici se v sametovych obleccich. myriady babicek a dedecku cvicich si v parku pro zdravi a pro radost se jako cvicenci ultimatniho bojoveho umeni neprezentuji, a nikoho to rozhodne netoci.

no, a je tu dost lidi, kteri miluji c.b.u. natolik, ze se jim tahle lez a sebeklam nelibi. taijiquan je imho vynikajici system s vlastni propracovanou metodikou nacviku bojovych dovednosti - pokud tak nekdo cvici a je schopen predvest vysledky (prakticky, ne citacemi textu starych mistru), very good, pokud ne, at si na to nehraje a bude kazdemu, komu na wushu zalezi, uplne ukradeny.

takze - at si kazdy dela co chce, ale at to nevydava za neco, co to neni.

PC a rada taijiquan cvicencu patri mezi me pratele - naprosto jim rozumim.
Uživatelský avatar
pm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 3604
Registrován: pon 03. bře, 2003 0:00

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 návštevníků

cron