ken, džó, iai -džucu ..jaká škola?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

ken, džó, iai -džucu ..jaká škola?

Příspěvekod css94381672 » stř 13. čer, 2007 18:56

existuje nějaká škola (v Praze), kde by se učilo kendžucu, džódžucu nebo iaidžucu? Pokuď ne...tak aspoň něco s příponou -dó...

..co školy na
http://www.czech-kendo.cz/index.php?sekce=&zobraz=23

kterou byste mi doporučili? (pokuď možno málo meditací a filosofie a více sportu a boje)
css94381672
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon 11. čer, 2007 23:00

 

Příspěvekod patrik » stř 13. čer, 2007 20:06

V Praze rozhodně doporučuji kendó nebo iaidó pod odkazem, co uvádíš. Co se týče iai, tak se začíná se seiteigata a pokračue se s Musó šinden rjú. Víc info dá Picard, bo tam oboje cvičí. Co se týče kendžucu - obecně v ČR na staré školy narazíš těžko a Praha na tom je dost bídně.

Jestli Tě zajímá džódó nebo džódžucu, klik semka
http://tenshin.cz/smr je tam kontakt i na pražskou mikroskupinu.

Na koncovky nemysli ;) jen člověka matou.

Patrik

P.S.
Projdi si starší témata na tohle téma (jsou tu o JPN meči, o džódó nebo i jiné) :idea:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 2634
Registrován: úte 25. bře, 2003 0:00
Bydliště: Zlín

Příspěvekod Picard » stř 13. čer, 2007 23:11

Zdar, v Praze doporučuju

- na Kendó do www.kacubo.cz nebo www.sandomon.cz
- na Iaidó do www.skbu.cz (cvičíme Seitei iai a potom Musó ©inden Rjů)
- na Džódó buď taky do www.skbu.cz (tam cvičíme Seitei Džó) nebo do www.tenshin.cz/smr pražská pobočka, tam se cvičí ©intó Musó Rjů Džó, jak píše Patrik.

Koncovky neřeš, není to tak jednoduchý, jak si lidi myslej, že džucu je maso a dó nějaký meditování, dost klidně to může být i obráceně, nebo to prostě může být i jedno. Daleko spíš záleží na konkrétní škole a větvi a učiteli apod. Spíš se běž podívat do nějakého dódžó a uvidíš sám co ti sedne. Na všem z těch odkazů se cvičí a bojuje, že by se trénink strávil nějakým rozjímáním nebo filosofováním, tak toho se neboj (přestože samozřejmě tyto bu mají své vniřní aspekty).

Co se týče Kendó, Iaidó, Džódó, tak jsou to věci navzájem kompatibilní s v principu stejnými základy, takže se toho v pohodě dá cvičit víc najednou, spousta lidí to tak dělá, my s patrikem jsme živoucí důkazy :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod css94381672 » čtv 14. čer, 2007 12:45

díky vám moc za info

ad Kendó
všiml jsem si, že www.kacubo.cz je 4x dražší než www.sandomon.cz ..čímpak to?

ad iaidó a džódó
...jak jsem zde pročítal fórum..dočetl jsem se jednu nemilou věc a to tu, že v iaidó i džódó se cvičí jen katy...a souboje tam nejsou jako v kendó...

...a tak co když se v iaidó naučím katy...pak půjdu na tréning kendó, oblíknu si brnění, počkám, až kendóka zaútočí a bleskurychle ho seřežu iaidem? Jde to nebo je zakázaný používat ve volnémm souboji jiné techniky? (protože cvičit katy a pak si nevyzkoušet by mě asi nebavilo...)


potom ještě bych se chtěl zeptat, jak se to iaidó vyslovuje? (jajdó?)


a nakonec poslední dotaz a už dám pokoj :)
...pravděpodobně bych chodil (kdybych chodil) do www.skbu.cz abych měl iaidó a džódó v jednom místě...ale přeci jenom...jaký je rozdíl mezi Seitei Džó a Musó Rjů Džó?
css94381672
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon 11. čer, 2007 23:00

Příspěvekod patrik » čtv 14. čer, 2007 12:52

css94381672 píše:díky vám moc za info


Není zač - třeba se Ti ale nebude líbit to další, tak neříkej hop :)

css94381672 píše:ad iaidó a džódó
...jak jsem zde pročítal fórum..dočetl jsem se jednu nemilou věc a to tu, že v iaidó i džódó se cvičí jen katy...a souboje tam nejsou jako v kendó...


jj pochopil. Úplně běžné a v pořádku... podobně jako v kendžucu.

css94381672 píše:...a tak co když se v iaidó naučím katy...pak půjdu na tréning kendó, oblíknu si brnění, počkám, až kendóka zaútočí a bleskurychle ho seřežu iaidem? Jde to nebo je zakázaný používat ve volnémm souboji jiné techniky? (protože cvičit katy a pak si nevyzkoušet by mě asi nebavilo...)


Jednou větou - kendó není ultimátní zápas, techniky, které můžeš používat jsou techniky kendistické.

To, co cvičíš v katách si vyskoušíš... ehm jinak.

css94381672 píše:potom ještě bych se chtěl zeptat, jak se to iaidó vyslovuje? (jajdó?)


Já bych to vyslovoval "iaidó".

css94381672 píše:a nakonec poslední dotaz a už dám pokoj :)
(...)jaký je rozdíl mezi Seitei Džó a Musó Rjů Džó?


http://tenshin.cz/smr/faq.htm#8

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 2634
Registrován: úte 25. bře, 2003 0:00
Bydliště: Zlín

Příspěvekod Picard » čtv 14. čer, 2007 13:09

css94381672 píše:všiml jsem si, že www.kacubo.cz je 4x dražší než www.sandomon.cz ..čímpak to?


Protoze sandomon funguje jako univerzitni oddil a tedy ma zadarmo telocvicnu a v kacubo si ji musi platit. Presto myslim ze nejakych 300 Kc na mesic (a to jeste jenom kdyz chodis uplne na vsechny treninky, kdyz trenink vynechas, tak ho neplatis) neni nijak moc, navic za to muzes pouzovat oddilove erarni vybaveni, ktere by jsi si jinak musel koupit.

Moc nevim jak to chodi v jinych BU, ale neprijde mi to jako nejaka nadstandardni cena.

...a tak co když se v iaidó naučím katy...pak půjdu na tréning kendó, oblíknu si brnění, počkám, až kendóka zaútočí a bleskurychle ho seřežu iaidem? Jde to nebo je zakázaný používat ve volnémm souboji jiné techniky?


Pokud to dokazes, tak proc ne :-)

Techniky iaido jsou specificke pro boj z klidu s mecem v pochve, obsahuji obvukle nejakou formu utoku nebo obrany a protiutoku rovnou z taseni, kdezto v Kendo boj zacina s jiz tasenym mecem. To co nasleduji po taseni, kdyz uz je mec venku muze byt stejne nebo podobne Kendo technikam.

V Kendo zapase muzes pouzivat jakekoliv postoje a techniky, pokud neporusi pravidla. Otazka je, co je efektivni :-) (napoveda - budou to kendo techniky (mohou byt stejne s iaidistickymi) a zkušenost, nasazeni, odvaha, taktika, zručnost, sila a rychlost)

Nicmene pokud chces zapasit v Kendo, tak budes muset cvicit Kendo, jinak by to nemelo moc smysl, nefunguje to tak, ze bys cvicil jenom Iaido a pak si chodil na Kendo zabojovat :-) Zapas (shiai) v Kendo je nastroj pro Kendisty.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod css94381672 » pát 15. čer, 2007 17:24

jo...ta cena není tak velká...spíš u sandomon se mi zdála nějak nízká
..ale na jejich webu teda není zmínka o tom, že by půjčovali vybavení.. :?

...takže asi to kacubo+skbu


...a ještě otázka na závěr... je doopravdy možné, že by se dal první dan dosáhnout za 3-5let?! (píší na kacubo.cz)...při tréningu dvakrát týdně...a řekněme že teda katy si můžu zopáknout občas i na koleji...
css94381672
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon 11. čer, 2007 23:00

Příspěvekod Picard » pát 15. čer, 2007 20:29

Jo v sandomonu taky pujcuji. I kdyz je samozrejme lepsi mit svoje, aspon sinaj a boken, ty erarni nebyvaji vetsinou v moc dobrem stavu. Rozdil je proste dany tim placenim telocviciny.

Tech 3-5 let je mysleno intenzivniho cviceni (asito tam nekam pripisu), tedy rozhodne nestaci jenom dvakrat tydne zajit na trenink. V Praze se da cvicit Kendo celkem 8x tydne (3x v kacubo, 4x v sandomonu, plus 1x otevreny nedelni trenink), celkem casto se nekde u nas delaji seminare (v prumeru tak jednou za mesic), jezdime taky celkem casto na seminare do zahranici.... takze tak.

Intenzivne cvicit znamena absolvovat vetsinu z tohohle. Cim mene clovek cvici a pracuje na sobe, tim pomaleji potom roste. Taky, jako ve vsem, je v tom nejaka slozka talentu, nekdo je na tohle holt sikovnejsi a zlepsuje se rychleji, nekdo pomaleji (ale ve finale je to jedno, kdyz se snazi, zlepsuji se vsichni).

1. dan rozhodne neznamena nejakeho mistra (prestoze se tohoto mytu spousta lidi drzi, predpokladam, ze to ma koreny v ere socialismu, kdy tu budo nejak zacinalo a lidi co meli ty prvni druhe dany si potrebovali nahnat image :-) ), je to spis clovek, co nejakym prijatelnym zpusobem zvladnul zaklady, ale rozhodne ma drtivou vetsinu pred sebou. Aspon takhle je to v Kendo/Iaido/Dzodo, jinde to muze byt jine.

3 budo najednou je ze zacatku celkem dost :-) To budes kazdy vecer na treninku, tak to jeste promysli, jestli se tim vsim nepresytis :-) Abys nedopad jako patrik :-)))
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1184
Registrován: pát 21. bře, 2003 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod patrik » sob 16. čer, 2007 4:28

Picard píše:3 budo najednou je ze zacatku celkem dost :-) To budes kazdy vecer na treninku, tak to jeste promysli, jestli se tim vsim nepresytis :-) Abys nedopad jako patrik :-)))


Mno já začínal prvních 8 - 9 let s jedním BU :)
Teprve potom se nějak to ostatní nabalilo... a někdy mám povit, že dnes už dělám pořádně jen něco :(

Jen potvrzuji totok:

Picard píše:Cim mene clovek cvici a pracuje na sobe, tim pomaleji potom roste.


To ale asi dá rozum...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 2634
Registrován: úte 25. bře, 2003 0:00
Bydliště: Zlín

Příspěvekod css94381672 » sob 16. čer, 2007 9:52

Picard píše:Jo v sandomonu taky pujcuji.

...ok..tak to je dobře..

Picard píše:Tech 3-5 let je mysleno intenzivniho cviceni

nj...tak to se bude odvíjet od toho, jak šikovnej budu na vejšce 8O

Picard píše:1. dan rozhodne neznamena nejakeho mistra (prestoze se tohoto mytu spousta lidi drzi, predpokladam, ze to ma koreny v ere socialismu, kdy tu budo nejak zacinalo a lidi co meli ty prvni druhe dany si potrebovali nahnat image :-) ), je to spis clovek, co nejakym prijatelnym zpusobem zvladnul zaklady, ale rozhodne ma drtivou vetsinu pred sebou.
jj...to už vím...myslím, že by to mohlo být i tím, že kjú mají různou barvu, ale dany jsou prostě černý...no tak si lidi řeknou - černej pás - to je ten nejvyšší (protože v televizi mají vždy všichni černej pás) --- a o danech lidi bez jakýhokoliv vztahu k bojovým uměním (jichž bude většina) IMO ani moc nevědí...
css94381672
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon 11. čer, 2007 23:00

 

Příspěvekod css94381672 » sob 16. čer, 2007 9:53

patrik píše:
Picard píše:3 budo najednou je ze zacatku celkem dost :-) To budes kazdy vecer na treninku, tak to jeste promysli, jestli se tim vsim nepresytis :-) Abys nedopad jako patrik :-)))


Mno já začínal prvních 8 - 9 let s jedním BU :)
Teprve potom se nějak to ostatní nabalilo... a někdy mám povit, že dnes už dělám pořádně jen něco :(
no tak já úplnej greenhorn taky nejsem - sedm let tvrdého výcviku :lol:
(akoráď ty naše tréningy byly spíš posilka než cokoliv jiného :roll: )

...problém je, že mně těch budó přijde sympatických rovnou šest :(
...takže poměrně značná redukce je v plánu---to bude masakr - z šesti na 3 nebo 2 :cry:
css94381672
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 23
Registrován: pon 11. čer, 2007 23:00


Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 návštevníků

cron