Tradice nebo novinky?Chad Waterbury ma pravdu ?

box, kickbox, thajský box, ultimátní zápasy, shootfighting, pankration, vale tudo...

Moderátor: Toman

Tradice nebo novinky?Chad Waterbury ma pravdu ?

Příspěvekod Pein » stř 08. srp, 2007 11:04

Zdravim vsecky fightery

Tak mam tady jednu zasadni otazku kterou si uz asi 10 dni pokladam a doufam ze mi sni pomuzete :)

Urcite kazdej kdo z vas nekdy pricichl k nejakymu Bojovymu sportu zna
Chada Waterbury ,jednoho s nejlepsich treneru spickovych fighteru jako
Chuck Liddell nebo Fedor.

To co se nekdy objevuje v clankach od nej popira dosavadni treninkove metody ,ktere pouzivaly borci v minulosti a s kterymi,troufam si rict meli velike uspechy.

Neska bych chtel rozebrat jeho tvrzeni o behu!?Kazdy kdo kdy videl Rockyho nebo videl treninkova videa boxeru jako Mike urcite videl ze zaklad pro vsecko byl beh,obrovska kondicka ,srdce ktery pumpuje litry a litry krve .

Chad ale tvrdi ze behani na delsi trate s klasickou tepovou frekvenci 65-80% je na nic protoze ztracite silu kterou jak kazde at uz Thay boxer,Bjj ci jiny fighter 100% procentne potrebuje!

Rika ze preferuje kratri trate do 5-6 Km s vysokou Tepovou frekvenci ,pri ktere pry srdce vice pumpuje krev tudiz si zvykne na vyssi tepovou frekvenci v ringu a nestraci se sila diky tomu ze telo spali mene calorii a strati mene svalovych vlaken.

Ja osobne uz dlouhou dobu kvuli BS beham dlouhe trate a tohle jeho tvrzeni ,ktere ma vedecky dolozene ruznyma vyzkumama a ne nadarmo je to Chad me vcelku rozhazelo ,nic mene chtel bych vedet co si o tom mysli dalsi fighteri ,dikec vsem a Zdarec :)
Pein
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 07. srp, 2007 23:00

 

Příspěvekod SiuLouFu » stř 08. srp, 2007 11:45

 
  Zdar a silu!
 
  rozhodne nejsem expert na treninkove metody, ale vim, ze v Cine se pri treninku San-Da pouziva stejny princip - tzn. ze se behaji kratsi trate (pod 10 km). Soucasne se do tohoto behu zahrnuji rychle sprinty cca na 100m (nejlepe do kopce a z kopce). Rozhodne to neni uplna novinka, ale nedokazu to posoudit po strance vysledku. Osobne si myslim, ze je mozne zaradit do trenink jak beh na kratsi vzdalenost (kratkodoba zatez, mozno v kombinaci se sprinty), tak i beh na dlouhou vzdalenost (dlouhodoba zatez).
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 367
Registrován: čtv 16. úno, 2006 0:00
Bydliště: Kladno

Příspěvekod kamiwaza » stř 08. srp, 2007 12:19

S tím běháním je to pravda. Během zápasu i tréninku pracujeme v anaerobním režimu, takže běh na dlouhou trat je z tohoto pohledu k ničemu. Na druhou stranu ale zase máme vlivem vytrvalostního tréninku lépe prokrvené svalstvo, takže dochazí k lepší utilizaci laktáku po zátěži a tím pádem k lepší a rychlejší regeneraci. To vámi zmiňované měnění rychlosti běhu tzv. fartlek, by teoreticky mělo být lepší pro bojovky, ale když jsem tuto otázku položil jednomu učiteli při zkoušce, tak mi to nepotvrdil. Nicméně by to tak mělo být, alespoň myslím, poněvadž se při tomto typu běhu mění intenzita zátěže od mírné po maximální resp. se přechází z aerobního režimu do anaerobního a naopak, což je podobné s bojovými sporty (BS), tedy pokud vám dá soupeř prostor se "vydéchat". Taky je asi rozdíl o jaký bojový sport se jedná jestli je na kola, jaká je intenzita, jaký je laktát po utkání, nebo je to reál (nemyslel jsem Madrid :) Bohužel je to asi neprobádaná oblast, protože u BS se na rozdíl u fotbalistů, tenistů (a nevím koho ještě se to týká) standardně dělají nejrůznější testy, které pak ukáží kudy má směřovat trénink a co je naopak k ničemu std.
Když jste načali běh, tak otázkou je kam zařadit bojové sporty z pohledu běhu? Já osobně to vidím tak na 100 až do 400m (a těch 400 m jen u špičkově trénovaných) a podle toho bych zvolil trénink. V BS a BU je třeba trénovat zejména rychlá svaová vlákna, vyvinout max. kontrakci, rychlost. Ještě mě napadá rychlostní vytrvalost (ta je také potřeba, ale jen pro ty co neumí zabít jedním úderem a nebo 10 s mlátili naplno mimo soupeře :) :) :)) Ale o té až příště
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Makoto » stř 08. srp, 2007 12:56

Nesouhlasil bych, ze delsi beh je na nic. Sam beham pravidelne dle nasledujiciho klice:
2-3 tydne 10 km na 60-80% maximalni tepove frekvence pro rozvoj vytrvalosti a objemu plic.
Jednou za cas tu trasu prokladam kratkymi (do minuty) sprinty na rozvoj vybusnosti a rychlosti.
Konzultoval jsem to s vice lidmi (triatlon, box, apod.) a potvrdili mi, ze je to spravne.
Maraton je blbost pro cloveka, ktery potrebuje byt maximalne aktivni po dobu 5 minut a pak mit 2-3 minutovou prestavku. 42 km beh redukuje svalovou hmotu a rozviji vytrvalostni silu na ukor sily a vybusnosti. Maximalne si jednou za cas (pulrok) zabehnout pulmaraton, totalne resetovat telo i mozek a pak se vratit k desitce. A hlavne stridat smery (jednou za cas zacit tam, kde jsi skoncil a skoncit tam, kde jsi zacal, aby si telo nezvyklo na stejne rozlozenou namahu behem behu) a rychlost - beh se sprinty. Tohle uplne staci, aby jsi z behu vymacknul maximum uzitku. 60-80% maxima tepove frekvence drzet behem behu a maximalne do minuty sprinty. Na serveru behej.cz najdes zajimave informace stejne tak jako v casopise Run, ktery mesicne vychazi uz i u nas.

Snad jsem tim pomohl :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod majkx » stř 08. srp, 2007 14:39

Zatím co jsem četl od pana ©korpila a jiných trenérů, tak právě delší trasy s nižší tepovkou, kdy rozvíjíš obecnou vytrvalost považují za základ, ze kterého pak můžeš vařit lepší fýzu a výkony. Četl jsem, jestli je to pravda, že Buakaw dá ráno 15 a odpoledne ještě 8, tak tomu už, vzhledem k jeho dalším tréninkovým aktivitám během dne, říkám mazec 8O .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte 08. lis, 2005 0:00

Příspěvekod TF » stř 08. srp, 2007 14:41

taky bych spíš hlasoval pro tratě do těch 10 km nejlíp kopce nebo běh se závažím ale je to jen můj názor laika :roll:
TF
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 255
Registrován: úte 30. led, 2007 0:00
Bydliště: Mladá Boleslav

Rozvička

Příspěvekod Tyrman » stř 08. srp, 2007 14:56

sry...blbej post
!!Fuck Ego!!
Tyrman
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 90
Registrován: pát 01. zář, 2006 23:00
Bydliště: Louny

Příspěvekod Pein » stř 08. srp, 2007 15:27

ukropcany píše:No tak neviem ako to robia špičkoví tréneri Fedora dnes, ale tu http://www.fightnews.sk/index.php?optio ... &Itemid=84 Fedor jasne hovorí koľko beháva... :D

Všetci špičkoví fighteri majú nabehané neuveriteľné kilometre, či už v minulosti, alebo dnes. Čistý 5 km beh človeku nedá nič... ak človek nevie zabehnúť 10 - 15 km s prstom v zadku, tak v profi ringu určite nemá šancu... jasné, že dať si 5 km za 15 min. je niečo iné... lenže po takom behu došli všetky fondy a na tréning už veľmi sily nezostanú... a to že beh žerie svaly a že sa musia doháňať posilkou je jasné... beh je len na kondičku, nie na silu...

P.S. V každej učebnici behu sa tiež jasne hovorí, že človek musí používať rôzne typy behov na to, aby išiel hore... intervalové behy, šprinty, kopce, bicykel, posilka, ...




Mno tak co na to rict:

Waterbury napsal :
Endurance: MMA fighters must be able to perform at a high intensity for a prolonged period of time. Most MMA competitions are organized with durations that range from 15 minutes (UFC non-championship fights) to 20 minutes (Pride fights) to 25 minutes (UFC championship fights). So the 15-25 minute endurance range must be developed to the highest level. Of course, some fights end in significantly less time, but you must train to perform at a high level for the entire fight.

Jogging for 60 minutes won't help since it's challenging aerobic metabolism (the long duration energy system). In fact, long-duration cardio will hurt your efforts since you'll likely lose maximal strength and muscle mass while causing a muscle fiber type shift away from high-force power toward low-force endurance. Therefore, the intermediate energy system, anaerobic glycolysis, must be developed to build endurance strength (more on this in the next installment).

With MMA events, the intermediate energy system (anaerobic glycolysis) is most important. This is the system that allows you to train at a relatively high level for up to 10 minutes (a little more or less depending on who you reference). To build up this energy system, I use circuits of exercises such as squats, presses, deads, and pulls.

In addition, I'll focus on sprinting drills that range in length from 40-800M. And depending on the specific needs and fitness levels of the fighter, I'll build up his endurance even further by training him to run 3 miles in 18 minutes. But this 18 minute endurance event is the limit. I feel many MMA fighters are performing an excessive amount of long-duration cardio that's impairing their maximal strength and explosiveness.
Pein
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 07. srp, 2007 23:00

Příspěvekod TongPa » stř 08. srp, 2007 15:45



Četl jsi 10. otázku a odpověď? :twisted:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 520
Registrován: stř 08. lis, 2006 0:00

Příspěvekod wordsworth » stř 08. srp, 2007 17:40

Naprostý souhlas s Makotem.Když nemáš obecnou vytrvalost,můžeš hrát leda petanque.Vrcholový sprinteři,skokani,střelci polykají kilometry a až pak začínají specializovaný trénink.A laktát je velice hodnotný zdroj energie a když si tréninkem(během) zvýšíš anaerobní práh je to fajn.
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 202
Registrován: čtv 31. kvě, 2007 23:00

 

Příspěvekod TF » stř 08. srp, 2007 21:33

dobře, dobře ale jak víte tak každej človek se narodí s 2 druhy svalů, nevím jak se jim odborně říká tak jim budu říkat prostě rychlé a vytrvalé :wink: jde o to že ty vytrvalé se dají časem přeměnit z těch rychlých prostě tím že běháš dlouhé tratě a ty podporují vytrvalost apod. jenže když když tím že budeš 2x tejdně běhat 20 km a víc příjdeš o ty rychlý svaly díky kterejm jsi výbušněj rychlej apod. což je v BU/BS určitě potřeba tak ty jsou nenávratně v trapu ty se ti už z ničeho nepřemění prostě je nenatrénuješ at děláš co děláš to je fakt 8O snad moc neplácám kdyžtak mě opravte :roll:
TF
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 255
Registrován: úte 30. led, 2007 0:00
Bydliště: Mladá Boleslav

Příspěvekod kamiwaza » stř 08. srp, 2007 22:10

Nejprve bych si dovolil podotknout k běhání toto:| Neběhá se podle % vyjádření TFmax, ale podle maximální tepové rezervy MTR a pokud někdo běhá podle TFmax, tak je 100 let za opama :wink: .
MTR se využívá proto, že měřítkem trénovanosti je klidovka a to jestli mám 40 nebo 80 tepů ráno, a ne to jestli mám maximálku 220 - věk +- 10%
Další věc, pokud si jde někdo zaběhat 1x za měsíc půlmaraton nebo třeba ultramaraton, tak je mu to v BU na ... k ničemu a nejen tam. Ať už je to běh, kolo, plavání, je třeba aby to bylo pravidelné.
Běh na dlouhou trať bez změny tempa ovlivňují aerobní procesy (nikoli anaerobní). Druhá věc je Fartlek, ovlivňuje i anaerobní procesy, tutíž má smysl v BS.
Současný sportovní trénink spěje k tomu, aby trénink odpovídal co nejvíce sportovnímu výkonu. Co v BS převládá rychlost, vytrvalost nebo síla :?: podle toho si poskládejte trénink. Nevím kde uplatní fighter 15 km běh při 60% MTR. Maximálně při regeneraci o tom nepochybuji, ale jinak? Nejnovější studie ukazují, že BS (např. judo VO2 max 53 ml ). Prof. Garcia ze ©panělska toho času v ČR tvrdil, že pro judo je zbytečné běhat dlouhé tratě a že naměřili LA po zátěži více než 23 mmol u těch nejlepších. Apropo ©panělé patří k velmi dobrým judistům.

Jinak víceméně souhlasím s panem ukropcany

4 wordsworth
LA je dobrý zdroj energie, ale využíváho jen srdce a svaly, které nejsou aktivní, ale v BS jsou aktivní téměř všechny svaly, takže jej lze využít buď o přestávce (a to kdo ví jestli a kolik) a po zátěži ve fázi odpočinku a regenerace, ale rozhodně ne během intenzivní zátěže. To totiž La progresívně narůstá, zakyseluje vnitřní prostředí a pokud nejsi zvyklý trénovat v diskomfortu, a tvůj organismus si z narůstajícím LA neumí poradit, tak jdeš tak akorát tak do kytek. Normální netrénovaný člověk končí při cca 7 - 8 mmol/l ti vrcholově trénovaní vydrží až do 30 mmol. Ale to je už extrém. Ptám se, jak vás připraví běh na 15 km na LA, když se jedná o aerobní disciplínu, kde je výhradním zdrojem energie tuk. Ale pokud jedou UFC borci na tuky (a mají ninimální hladinu LA), tak to se můžou řezat i několik dní :lol: :lol: :lol:
Jinak já sám si jdu zaběhat nebo se projet na kole (i se sporttesterem), ale dělám to hlavně proto, abych neměl velkej pupek, a když už, tak měním tempo ala S(r)anda v Číně. Ale rozhodně ne 15 km na 60% MTF
:wink: to může Makoto aby shodil pupek (pardon myslel jsem zredukoval hmotnost) :lol: , pro mě jsou to zabité dvě hodiny. Já raději volím fartlek na 6 km a ušetřím 90 minut :wink: Ale zase spálím méně tuků :cry:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Angus » čtv 09. srp, 2007 16:57

ukropcany píše:4kamiwaza - hoď prosím «a nejaký odkaz na to MTR... nech nie sme 100 rokov za opicami... :wink:

Také bych se rád poučil :wink:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: pon 23. čer, 2003 23:00

Příspěvekod Toman » čtv 09. srp, 2007 17:10

Dal bych si banán. :twisted:
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod TongPa » čtv 09. srp, 2007 18:06

Pro kamiwaza: Tak už nás nenapínej a hoď sem nějaké info ohledně MTR... :P
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 520
Registrován: stř 08. lis, 2006 0:00

Příspěvekod TF » čtv 09. srp, 2007 18:29

tak šup s tím sem jsme tady všichni opičáci napnutí :lol:
Naposledy upravil TF dne čtv 09. srp, 2007 20:40, celkově upraveno 1
TF
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 255
Registrován: úte 30. led, 2007 0:00
Bydliště: Mladá Boleslav

Příspěvekod Dalt » čtv 09. srp, 2007 19:23

eee...behani podle tepove frekvence? co je to? :D
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Příspěvekod wordsworth » čtv 09. srp, 2007 19:27

4 kamiwaza Měřit hladinu laktátu v krvi je zbytečné.Tělo laktát při zátěži využívá a jeho hladina a tolerance je individuální.Je to nicneříkající údaj(doc.MUDr. Stejskal CSc.) A při práci o vysoké až max. intenzitě zatížení stejně skončíš po cca 15 sekundách v aerobní zóně.(Gastin,2001). Odkud bereš informace ty?Já studuju FTK UP v Olomouci.Ráda se dozvím,co učí třeba v Brně..
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 202
Registrován: čtv 31. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod kamiwaza » čtv 09. srp, 2007 21:26

4 wordsworth Tak to ti jistě Doc. Stejskal, který mimochodem dříve dávkoval dopink našim sportovcům za totáče, řekl co je zdrojem energie v BS a jak trénovat. Případně co v BS užívat za dopink a v jakém množství, tak aby na to nepřišli. Prý byl machr. Když nám Jakubec vykládal o dopinku, tak si dovedu živě představit kontroly u klece a v zkorumpované K1 :lol:
Určitě je tolerance na La individuální stejně jako VO2max u lidí, ale pokud La dokážeš utilizovat a tréninkem posouvat dál, tak neskončíš během 15 s ale o něco později. Viz sprint na 200 a 400 m do 46 s (je to max. intenzita???). Jinak já se obávám, že BS jsou hodně o "nic říkajícím" La. Zakyselení, ztráta koordinace, tvrdnutí svalů. Vím o čem mluvím, ale u bojových sportů těžko říct, jak to volit intenzitu. Soupeř může nasadit ukrutné tempo, a buď vydrží, dostane mě, nebo nevydrží, vyšťaví se a odpadne. BU (ne BS) by měli být o rychlosti a maximální kumulaci energie do hodů, kopů, úderů ..., tak aby jsme co nejdříve skončili tuto nepříjemnou situaci. Podle mě by měl být zdrojem v BU ATP a CP to je reál a na tom se snad shodneme. U BS kde jsou pravidla, chrániče, váhy a všichni jsou připraveni, takže se posouvá doba utkání pochopitelně dál. Jinak já se opírám o Prof. Garciu, který testoval judisty (doba utkání 5 min. čistého času, VO2max 53 ml). Testy mu prokázali, že dlouhé vytrvalostní běhy jsou k ničemu. To mimochodem tvrdil i ©lachta (s tím, že ovšem lepší aerobní schopnosti = lepší prokrvení svalstva = rychlejší odbourávání La). Ale trénovat 20 kilometrové běhy??? Jahody v zimě??? No tak.
A k té maximální tepové rezervě. Podívejte se sami, přece nejste malí kluci, abych vám něco hledal :wink:
Nicméně jistě chápete, že je nesmysl, aby dva rozdílně trénovaní borci ve věku cca 20 let s hodně podobnou maximálkou kolem 200 t/min. makali na 60% tedy kolem 120 t/min. Od toho je MTR. Vždyť už jsem o tom jednou psal, tak jak je možné, že vám to nedocvaklo :?:

Opět se opakuji. Jsem pro fartlek kolem 5 - 6 km :wink: Kdyby někdo nevěděl, co to je ten FARTLEK, tak si to taky najděte :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Angus » pát 10. srp, 2007 6:35

kamiwaza píše:A k té maximální tepové rezervě. Podívejte se sami, přece nejste malí kluci, abych vám něco hledal :wink:...
Opět se opakuji. Jsem pro fartlek kolem 5 - 6 km :wink: Kdyby někdo nevěděl, co to je ten FARTLEK, tak si to taky najděte :wink:

K MTR jsem na netu nenašel nic, co by stálo za řeč, proto jsem chtěl (a určitě i ostatní), abys tady něco dal.

Našel jsem si např. Katalog knihovny Univerzity Palackého v Olomouci - zde mají titul:
"Maximální tepová rezerva a spotřeba kyslíku při práci v setrvalém stavu a stupňovaném zatížení do maxima" / Pavel Kuchyňka ; vedoucí práce Aleš Jakubec. - Olomouc, 2005 - 65 s. : il. ,
ale přece kvůli tomu tam teď nepojedu :roll:

Mimochodem, nerad někomu kecám do pravopisu, ale Tvá ignorance správného psaní i a y je dost silná. Zkus si o tom najít zase něco Ty (je to učivo druhého stupně základní školy).
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: pon 23. čer, 2003 23:00

Další

Zpět na fullkontaktní sporty a MMA (mixed martial arts)...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron