Tradice nebo novinky?Chad Waterbury ma pravdu ?

box, kickbox, thajský box, ultimátní zápasy, shootfighting, pankration, vale tudo...

Moderátor: Toman

Příspěvekod kamiwaza » pát 10. srp, 2007 9:16

4 Angus (a ostatní)
Standardní metoda

Nejvíce obyčejná metoda na počítání THR je:

THR = HRmax × % intenzita

Příklad pro někoho s HRmax 180:
50 % intenzita: 180 × 0.50 = 90 bpm
85 % intenzita: 180 × 0.85 = 153 bpm


Karvonen metoda

Karvonen metoda je přesnější, factoring v Resting Heart ohodnotí (RHR):

THR = (( HRmax – HRrest) × % intenzita) + HRrest

Příklad pro někoho s HRmax 180 a HRrest 70:
50 % intenzita: (( 180? 70) × 0.50) + 70 = 125 bpm
85 % intenzita: (( 180? 70) × 0.85) + 70 = 163 bpm

Bez komentáře :wink:

Ukropcany
Ta tepovka se odvíjí od rychlosti běhu, trénovanosti, teploty okolí atd. Pokud jste měli podobnou tepovku (a běželi jste vedle sebe), tak jste na tom podobně. Rozhodující je i čas, za kolik tu trasu uběhneš. Ono je rozdíl mít tepovku co uvádíš a běžet 12 km za 40 a 90 minut :wink: nicméně tady to povídání by nemělo být o tomhle, ale o běhání pro BU a BS. A když někdo doporučuje 15 -20 km běhy, tak mi to připadá být trochu zbytečné. Jakou mají vytrvalci postavu a proč, a jaké mají složení svalů (poměr pomalých a rychlých vláken), a jak jsou na tom zápasníci, boxeři ... :?:
Uvedu příklad ze života. Kamarád běhával za Třebovou (byl tam na vojenské škole), ale když šel cvičit s námi, tak za chvíli fyzicky odpadl. Když jsem se s ním šel "proběhnout", tak jsem odpadl já. Navíc kromě vytrvalostních běhů hrával fotbálek ... Co z toho plyne :?: Trénink by měl co nejvíce odpovídat soutěžním podmínkám, to je trend ve sportovním tréninku obecně tečka :wink: Na druhou stranu je tady ta utilizace La, ale prof. Garcia byl nekompromisní.

Co se týče MTR, tak jsem něco málo zkopčil, ale nevím jestli vám to v něčem pomůže. Při nejhorším si zajeďte ne do Olomouce ale do Finska, odkud Karvonen pochází :wink:
A já běžím do knihovny pro pravopis pro 2. třídu, protože to včera neb(i)l omyl, překlep a unavenost, ale neznalost pravopisu :oops: a tímto jste mě odhalili.

A je zajímavý, že nikdo neakceptuje poznatky toho Garcii ze ©paněl, který tvrdí, že není třeba vůbec běhat na vytrvalost .
Zadejte si na GOOGLE Karvonen metoda a napište, jestli vám to připadá lepší, než standardní měření. A dál pište k tomu běhu v BU a BS svoje poznatky a zkušenosti, protože nad ty není.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

 

Příspěvekod marvin » pát 10. srp, 2007 10:12

ukropcany - neser maaaa, o 7 :twisted:


kamiwaza - pises zaujimave veci ... kasli na pravopis a kludne pokracuj.

idemsi co si sem popisal detailnejsie prestudovat ... dik


ohladne tych dlhych trati je to tak ako pises ... behat viacej ako 10-12 km moze byt v urcitej faze a pre urcite silove sporty ako napr. judo kravina.
Ale ked ma trenoval sprinter a robili sme sprinterske treningy tak som mal super vybusnost, ale uplne naprd kondicku. Takze treba to prekladat to je skusenost ... tych 5-6 km fartlek je taky zdravy trening ... pokial som dobre cital tak zatopek pred 50 .. rokmi behaval casto treningovou metodou fartlek a to aj 12 a viacej km ... mozno to mal zo svedska ... nakoniec je to skoro 80 rokov stara metoda... logicky napr. pre bs. kde su kola po 3minuty a potom 1minuta prestavka je dobre si nasetovat aj beh tak, aby to korenspondovalo s tym co potrebujes to uz ti napovie aj "sedliacky rozum" a nepotrebujes ani skumavky ;)
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 996
Registrován: úte 22. dub, 2003 23:00

Příspěvekod SiuLouFu » pát 10. srp, 2007 10:31

kamiwaza píše:... (zkraceno) ...

Opět se opakuji. Jsem pro fartlek kolem 5 - 6 km :wink: Kdyby někdo nevěděl, co to je ten FARTLEK, tak si to taky najděte :wink:

Ja to vim, ja si to nasel :lol: :

FARTLEK: Intervalový trénink běhu v přírodním prostředí se střídáním různě dlouhých úseků a různého tempa.
Marek Uher
小老虎
当心你许下的愿望,要真得到你可能又后悔了
SiuLouFu
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 367
Registrován: čtv 16. úno, 2006 0:00
Bydliště: Kladno

Příspěvekod TF » pát 10. srp, 2007 16:20

kamiwaza : nenech se odradit že tě nějakej rejpal sjede za pravopis :wink: myslím si že po dlouhý době sem píše konečně někdo něco zajímavýho co by mohlo lidem tady pomoct a vod toho to forum je ne? :wink: tak se nenech rozhodit a nezanevři na tuhle diskuzi jen dál...
TF
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 255
Registrován: úte 30. led, 2007 0:00
Bydliště: Mladá Boleslav

:-)

Příspěvekod kumori » pát 10. srp, 2007 18:19

nevím o co tu jde, asi jsem klikl na nějaké vědecké forum, ale donutilo mě se to zamyslet a pokusím se přidat také nějakou svou teorii o běhu, náležitě podepřenou vlastní zkušeností :lol: když jsme běželi ve skupině a někdo už nemohl (uběhnuté km se nepočítaly), tak poprosil toho kdo běžel za ním, aby až se zastaví a předkloní, ho kopl do prdele a chtělo se mu běžet dál.Někomu se to bude zdát kruté, ale kupodivu to fungovalo.Občas někdo někoho kopl preventivně :lol: :lol: :lol: a tepová frekvence šla nejspíš raketově vzhůru... 8)
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř 04. dub, 2007 23:00

Příspěvekod wordsworth » pát 10. srp, 2007 19:04

http://www.ftk.upol.cz/katedry/kaf/vyuka.html Koukněte sem.Fyziologie zátěže.
4 kamiwaza Kecy že když mi s dopingem poradí doktor tak mě nechytí.Gracieho a spoustu dalších už mají :D A to že někomu pomáhal se sypáním ještě neznamená,že učí nesmysly.Stejskal je a byl hajzl,ale učí dobře.
Ale smyslem této diskuze není hádat se,co je energetickým zdrojem, nýbrž jak trénovat.A v tom máš pravdu.Mimochodem,s atletikou mám dost zkušeností,naběháno a nabušeno s činkama mám a po prvním pořádném tréninku(údery,sparing atd) mi fakt nebylo dobře.Po pár týdnech už pohodaVysvětluju si to zlepšením neuromuskulární koordinace.Prostě si zvyknu a nedělám tolik zbytečných pohybů.
A fartlek je dle mých zkušeností výborný.Velké štreky 10 km a výš běhám když mám tvrdé,bolavé svaly.Pak krátké kopce a schody.Starty z poloh.Rychle si zvednu fyzičku běháním 200m s meziklusem.Ty superdlouhé štreky(nejvíc jsem běžela necelých 30km) jsou dobré tak jednou,dvakrát za rok kvůli morálu.Podle mě.
Dále je dobré fýzu honit na horách.2 týdny strávené rychlými výstupy v Tatrách... A já tep při tréninku neřešim.
wordsworth
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 202
Registrován: čtv 31. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod kamiwaza » ned 12. srp, 2007 17:25

Teď jsem byl na menší dovolené a 2x jsem si dal kopečky cca 6 km formou fartleku a měl jsem dost, pak jsem si k tomu dal strečink a připadal jsem si jako Van Damme :lol: Zkouším to, co nám radili ve škole, tzn. po pořádným záhulu (abych se vyjádřil exaktně), prý jde učení do makovice líp. Tak jsem zvědav :lol:
Když chodíte běhat a navíc trénujete pravidelně váš sport, tak nepochybuji, že se zvýší vaše výkonnost. Ale celou dobu tvrdím, že jsou zbytečné pro BS dlouhé běhy. Nic víc, nic míň. Pokud ovšem snižujete hmotnost, tuky ... tak jsou na místě. Ale nebudu vám říkat, co už dávno víte.
wordsworth
Nevím, že bych ti říkal, že když tě bude doktor kontrolovat na dopink, tak na tebe nepřijdou. Jen jsem psal, že to Stejskal kontroloval. Ale asi sis nevšimla, kolik sportovců se před závody zraní a nejedou na závody (OH, MS, přebor města :lol: ) Pokud vím, tak je to klasický případ maskování dopinku u sportovců. Příklad. Doc. Stejskal ti odebere krev a zjistí, že máš testosteronu jako nadopovanej zajíc v poměru k epitestosteronu 24 : 1 a řekne:" a nikam holčičko, bo bych přišel o prácu, ty bys měla zákaz na 2 roky a řeklo by se, že všichni sportovci v ČSSR na úrovni repre dopují." :twisted: Ale když už jsme nakousli toto slůvko. Dopink byl, je a bude tečka. Někde raději kontroly vypustily či je ani nedělaly, někde se snaží kontrolami očistit sport (viz cyklistika), ale domnívám se, že tak jak u zlodějů, jsou o krok vepředu i doktoři a jejich laborky. Najdou si něco, co není na seznamu zakázaných látek, mají právníky ... Je to zkrátka byznys. Stačí se jen podívat na obchod se suplementy a víte vo co gou, ačkoliv zde by to mělo být košer :wink: A s tou neuromuskulární koordinací (ani mi to nejde vyslovit :lol: ), máš naprostou pravdu. Ale to je zase oblast techniky, nikoliv kondice, ale ta má samozřejmě taky nemalý vliv. Ale myslím, že už to někdo zmínil, ačkoliv né tak odborně, jako ty.
Co se týče hor, tak Hamár uvádí už vliv od cca 1500m nad mořem např. Praděda z Jeseníka 1492 - nebo tak nějak - né že mně to zase někdo přes zeměpis vytmavítééé (ale to je vlivem zvýšení hematokrytu a lepšího transportu kyslíku), ale jistě čím výš, tím víc a rychleji. Ale lehce nabyl, lehce pozbyl, po pár týdnech je pobyt ten tam. Ale krátkodobě to určitě funguje. Tak se mnozí připravují. A pak kyslíkový stan a nebo kyslíkovou dietu. 2 hodiny BK, to vás odnaučí bláznění . :wink: - to byl citát z Červeného trpaslíka pardon
A taky doporučuji EPO (prý s tím mají problém komisaři, když si to šlehnete, ale jste v Tatrách a k tomu v kyslíkovém stanu a nebo jim to aspoň tvrdíte). Ale je fakt, že ve sportech, kde nejde o prachy a slávu se moc nedopuje, i když mladí kluci v posilovnách sypou, a to jen proto, aby se mohli prsit před holkama.
4 kumori
Když tě kopanec do zadku nabudí k lepšímu výkonu, proč tuto techniku nepoužívat pravidelně. A co tak kopanec do hlavy, aby se ti rozsvítilo a zvedla se ti tepovka na max :lol: :lol: :lol: Přece je jasny, že tady nediskutují žádny béčka. A tvůj poznatek otestuji hned zítra ráno, ale nevím, jak to udělat, když běhám sám :wink:
4 TF
Pán je evidentně sympaťák. Děkuji za morální podporu, chtěl jsem si to hodit, ale teď jsem si to odsunul na neurčito :wink:

A co se týče řešení/neřešení tepovky. Pokud víme, že MTR koreluje s VO2max, a při 90% VOmax vydržíme cca 30 minut, při 80% 90 minut, tak bych to měřil. Když už běhat (mám-li natrénováno), tak co nejrychleji. Ale to je jen můj názor, názor člověka, který s atletikou nemá nic společného. Já osobně běhám pouze se sporttestrem. Jinak ranní měření klidovky nám ukáže, zda jsme v poho, přetrénování a nebo na nás něco leze (nemyslel jsem starou) :oops: Vždyť ranní měření používají sportovci často a Dr. Jelínek, trenér Jágra a dalších, za to získal na FTK doktorát.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Skateordie » ned 12. srp, 2007 20:04

Zaujimave veci sa tu pisu 8O 8O 8O , konecne :wink:.
for Kamiwaza: ako je to s tou tepovkou rano, mozes mi napisat priblizne hodnoty ako sa da zistit pretrenovanie a tieto veci???? Mera sa to hned po prebudeni??? Je to spolahliva metoda??? Diki moc
for all: mna zaujimaju napriklad ako je to s behanim a stracanim svalovej hmoty a stracanim tuku. Ked mam minimalny objem tuku na tele tak pri behani stracam najma svaly??? Je tato strata svalov vacsia ako ked mam vacsi objem svalov??? Po kolkych minutach priblizne nastava spalovanie svalov??? Ako tomu najlepsie zabranit??? Ja viem ze je to vela otazok, ale hadam sa najde niekto ochotny a pomoze mi. :wink: Dakujem :roll:
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 688
Registrován: stř 16. lis, 2005 0:00
Bydliště: ?ilina

Příspěvekod kamiwaza » ned 12. srp, 2007 21:24

Skateordie
Kamarád s tím měřením pracuje (jako trenér tenisu), tak mám informace od něho + chce to číst na netu, knížky ..., nic víc.
Měření klidovky
Ráno po probuzení, si pár minut kontroluj klidovou tepovou frekvenci v leže v pelíšku. Můžeš to dělat palpačně se stopkami, nebo se sportesterem a hrudním pásem. Čím déle to budeš praktikovat, tím budeš mít přesnější údaj, a tím lépe poznaš jakoukoliv odchylku od normálu.
Zrychlený klidový tep může znamenat přetrénování, začátek nemoci, ale také to, že jsi se pořádně nevyspal, moc jsi pil ...

Kdo zná druhé je chytrý, kdo zná sebe je moudý.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Toman » pon 13. srp, 2007 6:36

ukropcany píše:4marvin - ok, ok, 7 rokov a 8 mesiacov... :wink: :twisted:


No to je bez 4 měsíců 8 let, pokud se nepletu. A osm už je skoro 10... takže 8O :twisted:
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1852
Registrován: čtv 10. úno, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod TongPa » pon 13. srp, 2007 10:25

ukropcany píše:...ale na starého fotra je na tom nejak podozrivo dobre... :evil: :twisted: :wink:

Hmm, v takovém pokročilém věku je na tom podezřele dobře... Je ženatej? Jestli ne, tak tím by se to vysvětlilo... :twisted: :wink:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 520
Registrován: stř 08. lis, 2006 0:00

Příspěvekod Angus » pon 13. srp, 2007 15:46

TF píše:kamiwaza : nenech se odradit že tě nějakej rejpal sjede za pravopis :wink: myslím si že po dlouhý době sem píše konečně někdo něco zajímavýho co by mohlo lidem tady pomoct a vod toho to forum je ne? :wink: tak se nenech rozhodit a nezanevři na tuhle diskuzi jen dál...

Já jsem si rýpnul do pravopisu jen proto, že se Kamiwaza zpočátku moc neměl k tomu hodit sem další info :wink: , tak sorry :cry:
Jinak děkuji, fakt jsem k tomu tématu nebyl schopen relativně rychle nic sehnat a jsem rád, že to tady takhle v kostce přehledně zveřejnil.

Jinak fártflek používám spoustu let, ještě mnohem mnohem dříve, než jsem zjistil, že se to tak jmenuje.
4 kamizawa: s tou Tvou teorií běhu pro BU/BS plně souhlasím, mám na to stejný názor
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: pon 23. čer, 2003 23:00

Příspěvekod kamiwaza » pon 13. srp, 2007 19:34

4 Angus
Nic se neděje. Měl bych to po sobě číst, ale když já si tolik věřím :wink:

Jinak někdo tam měl dotaz se shazováním tuků. Sám za sebe mohu vřele doporučit horské kolo. Dosáhnete nižší tepovky než u běhu (pokud teda nevalíte jen kopečky), jízda trvá déle 2 hoďky a víc (to nemají tuky neboli lipidy rády), máte prima požitek z terénu a přírody, dostanete se dál (30 km a víc) a hlavně to na sobě po pár výletech vidíte. A sporttester mi ukazoval více spalených tuků, než u běhu. A on by mi rozhodně nekecal :lol: Jinak ale říkám, že pro BS to asi moc není (pokud nechcete mít minimum tuku a redukovat váhu) a hlavně to dlouho trvá. Ale pokud máte volno, nemůžete momentálně BS/BU cvičit, nebo chcete šetřit klouby, tak je to skvělá věc.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Angus » úte 14. srp, 2007 7:52

kamiwaza píše: A sporttester mi ukazoval více spalených tuků, než u běhu. A on by mi rozhodně nekecal :lol:

Jaký používáš sporttester?
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: pon 23. čer, 2003 23:00

Příspěvekod kamiwaza » úte 14. srp, 2007 13:27

Používám levnou mrchu za cca 800 Kč značka X fact (mají ho v Hervisu). V porovnání s mnohem dražšíma Polarama má jen pár nevýhod (nejde propojit s PC, není vodotěsný, neměří výšku, převýšení a věci, co stejně nepotřebuji). Pokud ti ukáže vlivem nějakého otřesu nesmysl chybnou maximálku třeba 236 t/min. (stává se mi to při sprintech a špatně přitaženym hrudním pásu), tak mě čerti berou, ale na průměr TF u běhu na cca 30 min. to nemá vliv. Já ho používám hlavně jako stopky a na měření průměrného tepu u běhu a klidovky ráno. Na naměřenou maximálku moc nespoléhám, stejně jako na množství spotřebovaných tuků. Za ty prachy si ale myslím, že je zlatej.
Tenhle používám
http://www.mountainbike.cz/clanek.shtml?x=1108268

Testoval jsem i Run-Tec, co měl kámoš z Lidlu a fungoval úplně stejně.

Přidávám odkaz na Polary.
http://www.polarshop.cz/store/default.a ... rtmentID=2
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Předchozí

Zpět na fullkontaktní sporty a MMA (mixed martial arts)...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron