Shihan Ladislav Petráš - co vy na to?

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod keishi » stř 05. zář, 2007 18:50

No taviči Kamiwazo, asi jsem ťal do živého, že ses tak pěkně rozohnil :twisted: . Konečně nějaké vzrůšo. A to jsem se jen snažil napsat mírný a kultivovaný příspěvek s otázkou, zda to u toho armádního konkurzu na boj zblízka skutečně bylo tak, jak je popsáno výše, či nikoliv. No – nedivím se ti, že jsi tak reagoval – ne každý lehce překousne nečekané zjištění, že místo bujutsu doteď cvičil balet (chápu, zhroutil se ti svět :roll: ). No ale to mi ale příště nedělej, nutit mně psát dlouhý příspěvek. Já nemám čas být ani na našem domovském keishikai-fóru, natož tady.

Měl jsem za to, že jsem se zeptal relativně slušně, ale ty sis z mého příspěvku něco sám vydedukoval mezi řádky a urazil ses něčím, co nebylo vyřčeno :D . U nás se tomu říká, že je člověk samonas.rací :D . Asi se ti pojem „petrášoviny“ zdá urážlivý, ale je to jen český název pro Petráš-ryu. Souhlasím s tebou, že LP má nárok na vytvoření vlastního stylu a jelikož nejsme stejná federace, tak mi jeho osobitý styl nevadí (akorát mi teda není jasné, proč ho teda neukázal u nás na budoshow, ale nepovedeně ukázal styl Johnyho Lenckense :?: ). Ale obávám se, že jsi svými příspěvky udělal panu Petrášovi medvědí službu, kterou si ani on nezasloužil. Teď si nezaujatí čtenáři budou podobné arogantní týpky jako jsi ty spojovat s jeho osobou. Vytanulo mi na mysli japonské přísloví: Každý učitel je hoden svých žáků a každý žák je hoden svého učitele“. U vás dvou to asi sedí :wink: .

Kupodivu mám nyní pana Petráše svým způsobem docela rád, přece jen nám několik let šéfoval jako prezident federace (asi to bude stockholmský syndrom :) ). Teď máme vztahy stabilizované – resp. neutrální. Ale nemusím ho a nemusel jsem ho nikdy. Tedy zejména v období, kdy jsme byli ve společné federaci.

Jinak opravdu mám dojem, že se mně někdy někdo na nějakém semináře na pana Petráše ptal, už si tě ale nevybavuju. Mrzí mně, žes tehdy nepochopil, proč ti neodpovím, nemůžu ti samozřejmě odpovědět ani teď. Tedy pro méně chápavé (kamiwazo :twisted: ) upřesním, že nemůžu sdělovat civilům informace, patřící do kategorie osobních údajů, byť jsou tyto informace ostatním veřejně známy.

No ale když o to stojíš, můžu ti napsat, proč pana Petráše nemusím – respektive jak to začalo. Respektive jak on si začal:
Ve Zlíně jsme cvičili jiu-jitsu někdy od roku 1985. Jaromír Pokorný v roce 1991 založil ABDU, do které můj oddíl patřil (a patří doteď). Nějakou dobu na to byla v Dobré Vodě u Pozďátek valná hromada ABDU, kde byl i pan Petráš. Pan Pokorný mi tehdy sdělil, že ABDU rozdělil na jednotlivé federace a že jako prezidenta dosadil tehdy mně neznámého pana Petráše (což byla chyba – podle mě měl být volen a ne direktivně dosazen) a že jestli chci setrvat v ABDU, mám k němu jít přihlásit oddíl. To jsem už měl pár let dana z JJ i juda a zlínský oddíl již fungoval kolem pěti let (datem si nejsem jist). Představil jsem se tedy panu Petrášovi a řekl mu, že k němu jdu přihlásit. On se mně zeptal:
„A u koho to jiu-jitsu cvičíš v tom Zlíně?“ Já jsem nepochopil otázku a zeptal jsem se:
„Jak – u koho?“ On upřesnil:
„No kdo tě tam trénuje?“ Já to už pochopil a řekl jsem:
„Jo tááák – u sebe.“ 8)
Hned po té se pan Petráš a jeho dva tehdejší nohsledi (tuším jeden z nich byl Matěj Novák – tehdy s modrým páskem, druhého si nepamatuju) začali smát a pan Petráš, aniž by mně kdy viděl náš styl cvičit (to asi neviděl doteď) řekl:
„No to by nešlo, aby jste si tam v tom vašem Zlíně cvičili nějaké Bača-ryu. Budete muset cvičit podle nás.
No – a bylo to. Já ve své tehdejší mladické ješitnosti jsem se urazil, neboť jsem jeho poznámku považoval (a dodnes považuju) za neslušnou, neodbornou a nekorektní. Nicméně tehdy jsem to nějak překousl a pan Petráš nám několik let šéfoval a učil nás petrášoviny.

Těch několik let, co nám velel, mě zejména točil tím, že nebyl schopen udělat zkušební řád na dany, ač jsme nabízeli pomoc (osobně jsem např. tehdy sehnal v Berlíně německý zkušební řád JJ jako inspiraci).

S tou frází, že LP „má svůj styl, který veřejně prezentuje na seminářích, ale také občas pustí něco navíc, ale zřejmě to neukáže kdejakému volovi“ jsi mi připomněl, co se stalo před 15 lety našim karatistům. Ze zdejšího kung-fu, kterému tehdy z Ostravy velel tebou zmiňovaný „bombarďák Karel Doležal“ odešla jedna dívenka a přešla do karate. V noci jí pak tloukli na okno mladíci z kung-fu a sdělili jí, že kdyby to udělala ve středověku, museli by jí zabít, aby nevyzradila jejich tajné techniky :D . Jsem tedy rád, že už nejsem s váma ve stejné federaci, neboť kdyby takovému volovi, jako jsem já, něco supertajného pustil, určitě by jste mně přijeli zabít :D .
Jinak na semináře pana Petráše jsem jezdil řadu let, ale kromě překombinovaných kombinací nás naučil jen dva nové základní prvky – nukite-garami, které se tak určitě nejmenuje a kesa-garami, která se tak taky určitě nejmenuje. Pochybuju, že ve vaší federaci znáte něco, co by jsme neznali my – spíše naopak. Máme přes 60 hodů, 40 pák, 20 kopů, podobný počet atemi, 12 držení atd. Pochybuju, že znáš aspoň zlomek toho. Nevím tedy, proč bychom si dle tvé rady měli přidávat něco z boxu, když to v našem sytlu je už staletí. S tím si experimentujte v Ju-jitsu :wink:

No a když mluvíš o „pseudoorganizaci“, kterou dle tvého názoru máme my, tak nevím, jestli sis to nepopletl. Pseudoorganizace je ta vaše. Nastíním proč:
1) Jsme nejstarší popřevratová federace JJ. Od nás se pak odtrhli nynější Gibalovci o od nich až mnohem později pak vy. Jste mlaďoši, musíte tedy víc šoupat nohama, abychom si vás všimli. Navíc je vás jen hrstka.
2) Děláte na rozdíl od nás JU-jitsu. JU-jitsu je mladé bojové umění, vymysleli ho Němci v roce 1969 tím, že zkombinovali judo, box a aikido (viz Wolfgang Weinmann, „Lexikon bojových umění“, Praha, Naše vojsko 1997, str. 87). Vždy mně pobaví, když někdo svém webu píše, že Ju-jitsu vzniklo v Japonsku :D . Už ze sportů, z nichž JU-jitsu vzniklo, vyplývá, proč neumíte kopat. Ani návštěva Karla Doležela jednou ročně na Mírově vám- obávám se- nepomůže :D .
My jsme na rozdíl od vás navázali na JIU-jitsu (popř ju-jUtsu), které přišlo do republiky v roce 1910 (mimochodem, asi nevíš, že můj dědeček Jan Beránek cvičil jiu-jitsu už od roku 1932 a mně k bojovým sportům před 34 lety přivedla jeho dcera – moje teta, rovněž trenérka? Jsem už třetí generace trenérů v naší rodině).
3) D. F. Draeger rozděluje JJ na „estetické JJ“ a „JJ s bojovou zkušeností“. O estetickém JJ píše, že „ledabylá ukázka JJ na neznalé osobě způsobila, že pojmy „džúdžucu“ a „hulvátsví“ se staly synonymem :twisted: . Zeptám se tě: když budeš na někom, kdo JJ nikdy necvičil, předvádět vaše techniky, spadne vždy tam, kam budeš chtít? Bude vždy pod kontrolou? Obávám se, že ne. Hluchá místa vaší ryu jsou proslavená. Navíc Ju-jitsu nikdy žádná armáda nepoužívala. My naopak cvičíme jiu-jitsu, které bylo v ČR praktikováno ve 2. sv válce (viz Antonín Matras). Na každém tréninku absolvujeme na rozdíl od vás několik zápasů, které jsou včetně atemi a víceméně bez pravidel (kdo se vzdá, nebo ztratí vědomí, popř. zraní, prohrál :) ). Navíc díky své práci mám už 11 let možnost své JJ zkoušet naostro ve skutečných konfliktech. Tak co myslíš, kdo z nás dvou subjektů cvičí „estetické JJ“ a kdo „JJ s bojovou zkušeností“? :wink:

Nyní proti panu Petrášovi, jelikož je v jiné federaci, už velice nic nemám, neboť za své skutky si již zaplatil. Jen mně trochu zklamal s tím okopírovaným vystoupením. Když jsem to u nás viděl, tak se mi to líbilo a řekl jsem svěřencům, že to bylo nečekaně dobré vystoupení. Když jsem se ale pak dozvěděl, že bylo okopírované, tak mně to ani nepřekvapilo. Osobně si myslím, že člověk s 8. danem by měl už vymýšlet vlastní dokonce i základní techniky. To je samozřejmě těžké, vše už tu někdy bylo, tedy by měl vymýšlet vlastní kombinace. U nás to umí už žlutí pásci.

No a co že jsi to chtěl vědět? Kdo je můj vzor v JJ? Přece Saturnin – nejznámější český jiu-jitsák již z 1. republiky. A na rozdíl od některých jiných adeptů JJ mu to i pálí. :wink:

Tak co, stačí ti to jako rozumné vysvětlení? Jestli ne, tak klidně pokračuj, stejně tě umlátím argumenty, a to aniž bych musel použít jedinou nadávku 8) .



King ze Zlína :D :D :D
Naposledy upravil keishi dne pát 07. zář, 2007 14:48, celkově upraveno 1
www.jiujitsu.cz

jiu-jitsu = poskládáme Vaše oblečení, které máte ještě na sobě
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: pon 03. dub, 2006 23:00

 

:-)

Příspěvekod kumori » stř 05. zář, 2007 19:14

4 kamiwaza
jedním ze seminářů, na které zvou LP jako učitele, jsi myslel třeba tento?

http://www.jujutsu.sk/index.php?page=intro

nevím čím to je, ale LP tam mezi učiteli nějak nemůžu najít...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř 04. dub, 2007 23:00

Příspěvekod kamiwaza » stř 05. zář, 2007 22:44

4 ZM
Nejsem žákem LP, ale protože se do něho někteří tady navážejí, tak se ho snažím zastat a zdůvodnit, proč ho respektuji. A že ho už všude znají, tak se není čemu divit, když už spoustu let jezdil po Evropě a prezentoval svůj styl.
4 Kumori
Co se týče těch propozic, tak nechám na ostatních ať posoudí, zda v Trenčíně LP někdy byl a učil :lol:
4 Keishi
To el paso přejdu, ale věř mi, že mě tvůj příspěvek nikterak nešokoval, poté co jste před pár lety psali na vašich stránkáck o LP :wink:
Podle tvého příspěvku budeš velká kapacita, proto jsi posoudil vystoupení LP ve Zlíně, jako nečekaně dobré, ale jakmile jsi zjistil, že je to kopie p. Leskense, tak to najednou bylo chybně provenené.
Viz tvoje dva příspěvky:

1. Souhlasím s tebou, že LP má nárok na vytvoření vlastního stylu a jelikož nejsme stejná federace, tak mi jeho osobitý styl nevadí (akorát mi teda není jasné, proč ho teda neukázal u nás na budoshow, ale nepovedeně ukázal styl Johnyho Lenckense
2. Když jsem to u nás viděl, tak se mi to líbilo a řekl jsem svěřencům, že to bylo nečekaně dobré vystoupení.



A k tomu přepisu JJ (jiu-jitsu) správně je to jujutsu, to první je chybný přepis anglického jazyka, nicméně když to vysloví Japonec s vesnickým dialektem, tak z toho může být i Ji-Jitsu :lol:

A Wally Jay zakladatel Small Circle Ju-jitsu převzal své ju-jitsu z Německa. Jo četl jsem o tom v té knize od Weinmanna :lol: :lol: :lol:
A nohsled LP Matěj Novák se začíná v oblasti JJ výrazně prosazovat díky svým pokrokovým myšlenkám. A co ty budoko třetí generace :twisted:
A hlavně mě neubíjej těma argumentama, jsou fakt fenomenální :twisted:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod zm » čtv 06. zář, 2007 7:18

kamiwaza píše:4 ZM
Nejsem žákem LP, ale protože se do něho někteří tady navážejí, tak se ho snažím zastat a zdůvodnit, proč ho respektuji. A že ho už všude znají, tak se není čemu divit, když už spoustu let jezdil po Evropě a prezentoval svůj styl.

Jezdil, jezdil, prezentoval, prezentoval a když se po pár mírně řečeno faux pas proflákl, tak dojezdil a doprezentoval (to už je ale několik let stará věc). On se prostě nezmění, šancí už dostal dost, zejména, když se při jeho "státní dovolené" za něho FJJČR postavila, tak jak se odvděčíl? Ale to je už naštěstí minulost. Abych pravdu řekl, tak se všem ulevilo, když šel balamutit zas jinam. Je to pořád stejně smutné.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod kamiwaza » čtv 06. zář, 2007 9:09

zm píše: On se prostě nezmění, šancí už dostal dost, zejména, když se při jeho "státní dovolené" za něho FJJČR postavila, tak jak se odvděčíl? Ale to je už naštěstí minulost. Abych pravdu řekl, tak se všem ulevilo, když šel balamutit zas jinam. Je to pořád stejně smutné.


Já jen vím, co následovalo poté, co byl LP vyloučen z FJJČR. To je standardní postup, že začnete rozesílat na všechny možné emailové adresy dopis s tím, že byl LP vyloučen. Koho to zajímalo? Mě rozhodně ne, protože jsem nikdy s touto organizací neměl nic společného a navíc jména těch co stáli v pozadí mi nic na rozdíl od LP neříkala a ani neříkají.
A navíc si pamatuju, jak jste v Trenčíně na LP žalovali p. ©traussovi a vzájemně jste se doplňovali stylem (doslovně): A řekni ještě ... Připadalo mně to poněkud komické, ale budiž.

Pokud vás někdy LP něčím urazil nebo poškodil, tak to bylo od něho nehezké, ale co jsem měl možnost vidět já, tak to bylo spíš opačně.

A ještě jednou zdůrazňuji, že nejsem jeho studentem, že není můj mistr, a že to nedělám z nějakého prospěchu, jak se tady někdo snažil naznačit.
To co zde píšu je můj pohled na věc. :wink:

PS: Pokud mi napíšeš, co jsi myslel tím balamutěním, tak budu jen rád.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod keishi » čtv 06. zář, 2007 10:27

No tak dobře kamiwazo, jak chceš, už tě tedy argumenty ubíjet nebudu. :D 8)

Jen marginální poznámky pro upřesnění :
a) slovo jiu-jitsu (a další slova – např. jitte a pod.) není podle japonštinářů špatný přepis, ale starší (tradičnější) verze Hapburnova přepisu. Je pravda, že teď se používá spíše novější traskripce, ale stále jde o Hapburnův přepis. Jinak žádný vesnický dialekt bych nebral za bernou minci, to by se u např. u nás místo jiu-jitsu nečetlo džiu-džitsu ale „žijužica“ (jak spívala kdysi ta krojovaná cérečka v Televarieté: „Iděm do Japonska vyučiť sa, lebo ma zaujímá žijužica“
:D
b) taky jsem slyšel, že Matěj Novák se zlepšil. Neviděl jsem ho dlouho, ale samozřejmě mu to přeju. Jen mi nastiň, co jsou podle tebe v JJ pokrokové myšlenky – nevím, co si pod tím představit :?:
c)Small Circle JJ neznám, tedy do toho nemůžu kecat, nebo o tom s tebou polemizovat. Jen mám trochu averzi proti cvičením, které mají anglicko-asijský, nebo německo-asijský název (např. power-jóga :wink: ). Obvykle se u nich ukáže, že jejich tvůrci vynalezli vynalezené, což by si uvědomili, kdyby daný styl a styly související studovali důkladněji a déle a nezakládali něco hned po té, co sami přišli na něco, co je neučil jejich jediný mistr. Tedy vynalezli v rámci své školy něco, co v jiné škole, kterou neznají, funguje staletí (netvrdím ale, že je to případ malé kružnice, tu já fakt nikdy neviděl)
d) židloviny pana Petráše se mi tehdy (než jsem se dozvěděl, že je to plagiát) skutečně líbily. Až pak na srovnávacím videu jsem si všiml drobných chybiček (např. u krytí kopu, které bylo pro obránce nebezpečné a jedné páky, která měla vést k hodu). Ale ty chybičky panu Petrášovi vyčítat nelze – ne vždy se na ukázkách všechno povede, i já při nich občas něco poexkrementuju 8) , ujet může něco každému, důležité je, aby každý uměl případně v praxi tuto chybu vyřešit pokračující technikou.


King ze Zlína :D :D :D



4 ALL: Už dávno se mi líbí, co o bujutsu říkal jakýsi kámoš Chucka Norrise. Bujutsu je dle něj kolo se stejně silnými loukotěmi (to jsou prý ty paprsky kola) Jednotlivé loukotě jsou např.: síla, rychlost, údery, kopy, páky, hody atd, atd. Je-li některá loukoť slabší, kolo se rozláme a nepojede. Správný učitel komplexního bujutsu se tedy nemůže např. zaměřit zejména na páky, nebo zejména na údery, ale musí cvičit s ostatními vše, tedy i to, co sám nemá rád. Jednak proto, aby to bylo skutečně komplexní BU, druhak proto, že každý člověk je jiný a preferuje jiné techniky a tedy by mohl někoho ze svých svěřenců o nějaký druh činnosti ochudit (a ten by mu pak přešel ke konkurenci :roll: ). Jak to vidíte vy :?:
Naposledy upravil keishi dne pát 07. zář, 2007 14:47, celkově upraveno 1
www.jiujitsu.cz

jiu-jitsu = poskládáme Vaše oblečení, které máte ještě na sobě
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: pon 03. dub, 2006 23:00

LP

Příspěvekod zm » čtv 06. zář, 2007 10:31

kamiwaza píše:Já jen vím, co následovalo poté, co byl LP vyloučen z FJJČR. To je standardní postup, že začnete rozesílat na všechny možné emailové adresy dopis s tím, že byl LP vyloučen. Koho to zajímalo? Mě rozhodně ne, protože jsem nikdy s touto organizací neměl nic společného a navíc jména těch co stáli v pozadí mi nic na rozdíl od LP neříkala a ani neříkají.

Považuji to za nikoli standartní ale vhodný postup, aby osoba p.Petráše už nebyla nijak a nikým spojována s FJJČR. Poslal jsem snad ten mail i Tobě? Pokud ano a dotklo se tě to, tak se dodatečně omlouvám. Ale aspoň to splnilo svůj účel.
kamiwaza píše:A navíc si pamatuju, jak jste v Trenčíně na LP žalovali p. ©traussovi a vzájemně jste se doplňovali stylem (doslovně): A řekni ještě ... Připadalo mně to poněkud komické, ale budiž.

Pokud považuješ informování vedení FJJČR svého garanta ve WJJKO, učitele a přítele se zdůvodněním a uvedením pohnutek dění ve FJJČR za žalování, je to tvoje věc. Horší by bylo, kdybychom to neudělali. Považovali jsme to za povinnost. A jestli jsi o toho byl a dobře ses bavil, tak jsem rád, že aspoň někdo, my jsme se rozhodně nebavili, bylo to spíš smutné a nepříjemné. Je od Tebe vyloženě korektní, když něco náhodou zaslechneš a pak to zveřejňuješ. Když už jsi něco slyšel, měls poslouchat lépe, abys byl aspoň poučený a neplácal tady.
kamiwaza píše:Pokud vás někdy LP něčím urazil nebo poškodil, tak to bylo od něho nehezké, ale co jsem měl možnost vidět já, tak to bylo spíš opačně.

"Nehezké" je velmi slabé slovo. Ale vypadá to, že vzhledem k tomu, že o tom nevíš zhola nic, tak hodnotíš jen způsob - metodu. A účinné razantní viditelné reakce na tajné neseriózní jednání (slušně napsáno), které někoho poškozuje a na které se přesto přijde, nebývají hezké.
kamiwaza píše:A ještě jednou zdůrazňuji, že nejsem jeho studentem, že není můj mistr, a že to nedělám z nějakého prospěchu, jak se tady někdo snažil naznačit.
To co zde píšu je můj pohled na věc. :wink:

Tak hlavně ve vlastním zájmu nikdy nikomu neříkej kdo je skryt za nickname "kamiwaza". Znamená to "božská, dokonalá technika" a po tom, cos tady pane dokonalý předvedl svými prezentovanými názory a pohledy na věc se jen ztrapníš. Máš ale samozřejmě na to právo. Hlavně když to neděláš z nějakého prospěchu :lol: .
kamiwaza píše:PS: Pokud mi napíšeš, co jsi myslel tím balamutěním, tak budu jen rád.

Nenapíšu, za to mi nestojíš, přeber si to, jak uznáš za vhodné.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Re: LP

Příspěvekod Hosobiki » čtv 06. zář, 2007 10:48

zm píše:
kamiwaza píše:A ještě jednou zdůrazňuji, že nejsem jeho studentem, že není můj mistr, a že to nedělám z nějakého prospěchu, jak se tady někdo snažil naznačit.
To co zde píšu je můj pohled na věc. :wink:

Tak hlavně ve vlastním zájmu nikdy nikomu neříkej kdo je skryt za nickname "kamiwaza". Znamená to "božská, dokonalá technika" a po tom, cos tady pane dokonalý předvedl svými prezentovanými názory a pohledy na věc se jen ztrapníš. Máš ale samozřejmě na to právo. Hlavně když to neděláš z nějakého prospěchu :lol: .
kamiwaza píše:PS: Pokud mi napíšeš, co jsi myslel tím balamutěním, tak budu jen rád.

Nenapíšu, za to mi nestojíš, přeber si to, jak uznáš za vhodné.


Bez urážení by to nešlo, že... každý tady má právo říct svůj názor a nicky nejsou od toho, aby vystihovali majitele... :wink:

To "balamutění" by možná zajímalo lidí... (právě proto, že do tohohle tématu moc nevidí a když už se tohle vlákno založilo, tak pravděpodobně proto, aby se o něm "veřejnost" něco dověděla :wink: )
Hosobiki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 204
Registrován: pon 20. lis, 2006 0:00
Bydliště: Ostrava

Re: LP

Příspěvekod kamiwaza » čtv 06. zář, 2007 11:12

kamiwaza píše:PS: Pokud mi napíšeš, co jsi myslel tím balamutěním, tak budu jen rád. Nenapíšu, za to mi nestojíš, přeber si to, jak uznáš za vhodné.


Tohle je seriozní argument :lol: :lol: :lol:

keishi píše:Bujutsu je dle něj kolo se stejně silnými loukotěmi (to jsou prý ty paprsky kola) Jednotlivé loukotě jsou např.: síla, rychlost, údery, kopy, páky, hody atd, atd. Je-li některá loukoť slabší, kolo se rozláme a nepojede. Správný učitel komplexního bujutsu se tedy nemůže např. zaměřit zejména na páky, nebo zejména na údery, ale musí cvičit s ostatními vše, tedy i to, co sám nemá rád. Jednak proto, aby to bylo skutečně komplexní BU, druhak proto, že každý člověk je jiný a preferuje jiné techniky a tedy by mohl někoho ze svých svěřenců o nějaký druh činnosti ochudit (a ten by mu pak přešel ke konkurenci :roll: ). Jak to vidíte vy :?:


Naprosto s tebou souhlasím. Asi proto jezdili kluci od tebe na semináře do Letovic a Brna. Aby se zlepšili v úderech a kopech, potažmo v hodech. To aby bylo kolo dokonalé. Chápu :wink:
Rozdíl mezi náma bude v tom, že mě nevadí ty anglicko-japonské názvy. Já to beru jako určitou modernu. Pokud je něco funkční, tak je mi jedno, jestli je to kompilát a ti tvůrci těchto věcí to chtějí odlišit. Netvrdím, že vždy je to krok vpřed, ale v případě SCJJ ano.
Velká výhoda např. filipínských BU, KM, JKD ... je, že přebírají funkční věci z jiných systémů a nelpí na tradici, tak jak někteří čeští (pardon) japonští vlastenci :lol: Toť můj pohled na věc.
A ještě jedna věc. Neznám ten správný japonský termín, který vystihuje to, že žák se učil u několika mistrů (např. Funakoši, Kano,Došin So). Pokud se nepletu, tak Kano dokonce studoval klasický box a evropské tělovýchovné systémy :wink: Je to správné, je to pokrok, nebo si budeme hrát nato co frčelo někdy ve středověku. Neříkám že cvičit tradiční věci je špatné, to v žádném případě, ale realita je už dávno někde jinde :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

.-)

Příspěvekod kumori » čtv 06. zář, 2007 11:46

4 KAMIWAZA

píšeš, že nejsi žákem LP a ani s ním nemáš nic společného, jistě nemám důvod nevěřit, nicméně na podněty reaguješ způsobem, který zavdává k myšlence, že vás spojuje téměř pupeční šňůra a kdybychom byli za C.K. Rakouska-Uherska, viděl bych tě na častého aktéra soubojů na šavle nebo pistole.

Co se týká ju-jitsu. ju-jutsu. jujutsu.jujitsu,jiujutsu,jiujitsu,jiu-jitsu etc.
rozluštit, rozdělit co je co, by stálo za to, ovšem to je úkol tak pro nějakého odborníka na poli teorie BUDO (BUJUTSU či MMA), třeba se toho někdo ujme (doufám, že to nebude Soke Konečný :roll: )

každopádně žalovat se opravdu nemá, ale informovat je povinnost.Nevím jak to tu v těch federacích, asociacích etc. funguje, třeba v PL je normální, že učitel je členem více organizací (samozřejmě, že z každé má Dan :lol: :wink:

Kano Sensei v mládí studoval na britské škole, když byl činný ve výchovně-vzdělávacím procesu procházel Nippon mohutnou "západizací" a to se odrazilo i v oblasti školství, které se budovalo podle západních měřítek (na GBa US univerzitách se tenkrát boxovalo, plavalo, veslovalo a hrálo rugby, stejně jako vyučovala botanika, estetika a právo), otázkou jaké stopy zanechal evropský box v Kodokan judo...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř 04. dub, 2007 23:00

Re: LP

Příspěvekod kumori » čtv 06. zář, 2007 11:54

Hosobiki píše:
zm píše:
kamiwaza píše:A ještě jednou zdůrazňuji, že nejsem jeho studentem, že není můj mistr, a že to nedělám z nějakého prospěchu, jak se tady někdo snažil naznačit.
To co zde píšu je můj pohled na věc. :wink:

Tak hlavně ve vlastním zájmu nikdy nikomu neříkej kdo je skryt za nickname "kamiwaza". Znamená to "božská, dokonalá technika" a po tom, cos tady pane dokonalý předvedl svými prezentovanými názory a pohledy na věc se jen ztrapníš. Máš ale samozřejmě na to právo. Hlavně když to neděláš z nějakého prospěchu :lol: .
kamiwaza píše:PS: Pokud mi napíšeš, co jsi myslel tím balamutěním, tak budu jen rád.

Nenapíšu, za to mi nestojíš, přeber si to, jak uznáš za vhodné.


Bez urážení by to nešlo, že... každý tady má právo říct svůj názor a nicky nejsou od toho, aby vystihovali majitele... :wink:

To "balamutění" by možná zajímalo lidí... (právě proto, že do tohohle tématu moc nevidí a když už se tohle vlákno založilo, tak pravděpodobně proto, aby se o něm "veřejnost" něco dověděla :wink: )


problém je, že osobnost LP budí rozporuplné reakce a bohužel některé jdou až do extrému.
kamiwaza se tu bije ze všech sil, věřím, že mu i nějaké zbydou na cvičení (je mladý, tak určitě ano),zdůrazňuje, že jej s LP nic nespojuje, ale jak jsem napsal výše, nepřesvědčil mne (nejspíš to ovšem není jeho záměr)
obdivuji jeho nasazení a sílu k reakcím na jeho příspěvky.GAMBATTE KAMIWAZA :wink:
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř 04. dub, 2007 23:00

Re: LP

Příspěvekod zm » čtv 06. zář, 2007 11:55

Hosobiki píše:
zm píše:
kamiwaza píše:A ještě jednou zdůrazňuji, že nejsem jeho studentem, že není můj mistr, a že to nedělám z nějakého prospěchu, jak se tady někdo snažil naznačit.
To co zde píšu je můj pohled na věc. :wink:

Tak hlavně ve vlastním zájmu nikdy nikomu neříkej kdo je skryt za nickname "kamiwaza". Znamená to "božská, dokonalá technika" a po tom, cos tady pane dokonalý předvedl svými prezentovanými názory a pohledy na věc se jen ztrapníš. Máš ale samozřejmě na to právo. Hlavně když to neděláš z nějakého prospěchu :lol: .
kamiwaza píše:PS: Pokud mi napíšeš, co jsi myslel tím balamutěním, tak budu jen rád.

Nenapíšu, za to mi nestojíš, přeber si to, jak uznáš za vhodné.


Bez urážení by to nešlo, že... každý tady má právo říct svůj názor a nicky nejsou od toho, aby vystihovali majitele... :wink:

To "balamutění" by možná zajímalo lidí... (právě proto, že do tohohle tématu moc nevidí a když už se tohle vlákno založilo, tak pravděpodobně proto, aby se o něm "veřejnost" něco dověděla :wink: )

Nevím tedy o jakém urážení píšeš, nemůžu prostě dělat laskavosti člověku, který tady píše o volovinách, ťulpasech apod. Nemám žádnou takovou povinnost. Navíc, když tady někdo napíše fakta a někdo je prostě nebere v úvahu, tak není možná komunikace. Věřím tomu, že to "balamutění" by zajímalo víc lidí, ale není to očividné? Jeden naprosto konkrétní příklad podpořený fakty jsem uvedl ve svém první příspěvku v této diskusi a přesto se ptáš?
A že jsem tak zvědavý, od čeho jsou nicky? Pro mě je to jediná věc, kterou vím o diskutujícím (zejména v tomto případě), tak to tak můžu brát. Proč bych nemohl? Mám nějak konkrétně diskutovat s nějakým anonymem, který ostatní jen uráží, a ještě navíc mu dávat nějaké další konkrétní informace? Vždyť to může být jen provokace (za kterou to taky považuju), může ty informace jakkoli použít. A argumentovat někomu, kdo jen blábolí, taky nemá žádný účel. Rád bych si přečetl od kamiwaza něco pozitivního konkrétního (podpořeného fakty) na osobu p.Petráše. Ať je o čem se bavit.
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod kamiwaza » čtv 06. zář, 2007 12:41

kumori píše:píšeš, že nejsi žákem LP a ani s ním nemáš nic společného, jistě nemám důvod nevěřit, nicméně na podněty reaguješ způsobem, který zavdává k myšlence, že vás spojuje téměř pupeční šňůra a kdybychom byli za C.K. Rakouska-Uherska, viděl bych tě na častého aktéra soubojů na šavle nebo pistole.


Zvol si zbraň a nepřetni pupeční šňůru dřív než budu venku abych za něj mohl bojovat :lol:
Jen se ho zastávám, protože si to z mého pohledu zaslouží za to všechno, co tady udělal pro rozvoj JJ. Zkrátka reaguji nato, co tady píší druzí. Jinak jsem silnej jen za compem, jinak jsem hroznaj pos*ra :lol:

kumori píše:Co se týká ju-jitsu. ju-jutsu. jujutsu.jujitsu,jiujutsu,jiujitsu,jiu-jitsu etc.
rozluštit, rozdělit co je co, by stálo za to, ovšem to je úkol tak pro nějakého odborníka na poli teorie BUDO (BUJUTSU či MMA), třeba se toho někdo ujme (doufám, že to nebude Soke Konečný :roll: )


Já se domnívám, že Soke je i kapacitou v oblasti MMA a že správně je JI-JITSU :lol:
Jde jen o přepisy z japonštiny. Aby se v té jejich výslovnosti pr*se vyznalo :lol:

kumori píše:Kano Sensei v mládí studoval na britské škole, když byl činný ve výchovně-vzdělávacím procesu procházel Nippon mohutnou "západizací" a to se odrazilo i v oblasti školství, které se budovalo podle západních měřítek (na GBa US univerzitách se tenkrát boxovalo, plavalo, veslovalo a hrálo rugby, stejně jako vyučovala botanika, estetika a právo), otázkou jaké stopy zanechal evropský box v Kodokan judo...


Netvrdím, že musí být nutně stopy po boxu v Kodokanu, ale stejně jako je v Gošinjitsu katě kote gaeši, tak je tam i ago cuki :lol: Je to úder z karate, tenšišinjo ryu, boxu???
Pro mě to není podstatné, spíš mi jde o to, že cvičit něco zastaralého, co se dělalo z určitých důvodů před x staletími (útoky ve zbroji, s měčem, údery s překrokem), to už dávno není pravda. Je to totéž jako by nějaký zarputilý BUDOKA jel učit na seminář pěšky (několik dní), nebo přijel na koni :lol:
Je pravda že v Japonsku mají špičkové koně, ale ti jsou pod kapotou :wink:
Z historického hlediska a tradice je to v naprostém pořádku, ale jinak víš jak to je :wink:

zm píše:Rád bych si přečetl od kamiwaza něco pozitivního konkrétního (podpořeného fakty) na osobu p.Petráše. Ať je o čem se bavit.


Já se tě ptal první, vzpomínáš, a co jsi mi odpověděl? V rychlosti odpovím. Kromě jeho solidního jednání a vystupování (zkušenost moje a mnoha dalších oddílů JJ), spoluzaložil novou organizaci, která je na vzestupu a je členem WJJKO, což bylo někomu trnem v oku, že? Učil po Evropě, jeho styl má mnoho užitečných technik, které jsou použitelné v praxi a většina lidí v oblati JJ prošla přes něho. Zejména na Moravě. A každý (téměř každý) ho ve spojitosti s JJ zná, proč asi? Asi proto, že jeho systém má hlavu a patu.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Re: LP

Příspěvekod keishi » pát 07. zář, 2007 14:46

kamiwaza píše:

keishi píše: Správný učitel komplexního bujutsu se tedy nemůže např. zaměřit zejména na páky, nebo zejména na údery, ale musí cvičit s ostatními vše, tedy i to, co sám nemá rád.


Naprosto s tebou souhlasím. Asi proto jezdili kluci od tebe na semináře do Letovic a Brna. Aby se zlepšili v úderech a kopech, potažmo v hodech. To aby bylo kolo dokonalé. Chápu :wink:


Ty tedy na semináře nejezdíš? :?: Asi ne - pokládáš zřejmě svou techniku za božskou a z tvého příspěvku plyne, že si myslíš, že když někdo na seminář jede, tak tím dává najevo, že něco neumí a potřebuje se v něčem zlepšit. Čili ten, co umí všechno, se pozná podle toho, že nikam na seminář nejede a zůstane doma. :D Zvláštní logika . . . :?: :D
No a jestli by sis snad troufal neuměle naznačit (což tě doufám ani nenapadlo :D ), že mí kluci, co na ty semináře jezdí, snad neumí úderovku, potažmo hody, musel bych tě tady veřejně označit za lháře. Např. co se týká atemi-waza, mohli by v ní být profesoři a vyučovat ji na vysoké škole - dělali (příp. ještě dělají) před JJ i tae-kwon-do a karate. No ale omlouvá tě tvá nezkušenost - zatím ještě asi sám pořádně techniky neumíš a tedy nerozeznáš správné funkční techniky od těch špatných a plevelných (kdybys je rozeznal, byl bys už asi žákem někoho jiného :wink: )


kamiwaza píše:

Velká výhoda např. filipínských BU, KM, JKD ... je, že přebírají funkční věci z jiných systémů a nelpí na tradici, tak jak někteří čeští (pardon) japonští vlastenci :lol: Toť můj pohled na věc.


To jako naznačuješ, že kromě filipínských mají ostatní systémy dva typy technik - funkční a nefunkční? Velmi odvážné tvrzení. Bujutsu dělám 34 let, ale tohle bych si tvrdit nedovolil. Já předpokládám, že funkční techniky jsou v původních bojových uměních všechny, akorát ti, co jsou teprve na začátku "cesty" je mnohdy neumí funkčně použít. Ale pokud vytrvají přijdou na to. Já snad žádné bujutsu s nefunkčními technikami neznám (pomineme-li petráš-ryu :wink: ). Třeba Hakko-ryu má na pohled stejné techniky jako některé naše, ale princip je u nich často úplně jiný a mnohdy se mi na něj nedaří přijít. Tedy aby fungoval, i když se ten druhý urputně brání. Ale nikdy bych netvrdil, že ta technika je nefunkční jen proto, že ji neumím použít.

Jo a ještě jsem se chtěl zeptat: Tys byl včera na netu pořád - nemusel sis kvůli tomu vzít dovolenou? :wink: Já jen, že někdy by neškodilo zajít i na trénink :wink: . Teorie je důležitá, ale praxe musí být taky aspoň 50% :D


King ze Zlína :D :D :D
www.jiujitsu.cz

jiu-jitsu = poskládáme Vaše oblečení, které máte ještě na sobě
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: pon 03. dub, 2006 23:00

Re: .-)

Příspěvekod keishi » pát 07. zář, 2007 14:56

kumori píše:4 KAMIWAZA

Co se týká ju-jitsu. ju-jutsu. jujutsu.jujitsu,jiujutsu,jiujitsu,jiu-jitsu etc.
rozluštit, rozdělit co je co, by stálo za to, ovšem to je úkol tak pro nějakého odborníka na poli teorie BUDO (BUJUTSU či MMA), třeba se toho někdo ujme...


Kumori
, sorráč, ještě jsi zapomněl na "jiu-jitzu". :wink: Nedávno jsem koupil útlou knížečku od nějaké paní, ktzerá sestavila jakýsi cvičební program, vycházející z několika bujutsu. A jedno z nich prý bylo JIU-JITZU :lol: .
To jen tak na okraj. Jo - a jeden člen našeho oddílu našel černobílý německý web s názvem tschiu-tschitsu. Ještě tam snad byl i hákový kříž. Já netušil, že v té době byl už Internet ... :lol:
www.jiujitsu.cz

jiu-jitsu = poskládáme Vaše oblečení, které máte ještě na sobě
keishi
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 43
Registrován: pon 03. dub, 2006 23:00

Re: LP

Příspěvekod zm » pát 07. zář, 2007 16:45

keishi píše: Třeba Hakko-ryu má na pohled stejné techniky jako některé naše, ale princip je u nich často úplně jiný a mnohdy se mi na něj nedaří přijít. Tedy aby fungoval, i když se ten druhý urputně brání. Ale nikdy bych netvrdil, že ta technika je nefunkční jen proto, že ji neumím použít.

King ze Zlína :D :D :D

Čau keishi,
máš se? A máš zase (jako obvykle) zatraceně pravdu. Ten princip fungovat ale musí, protože ten druhý se nebrání, a to ani urputně on útočí (třeba i urputně :wink:) a bráníš se Ty, Je to vlastně jen a pouze o správném načasování. A víš sám, že čím urputněji ten útočník útočí, tím hůř to pak s ním dopadá - zákon zachování a přeměny energie - obyč fyzika.
No ale abych nebyl off topic: Učíme se fakt všichni - no asi až na kamiwaza a p.Petráše, protože toho jsem v životě neviděl postavit se na tatami jako žáka, tedy na rozdíl od ostatních učitelů (můj učitel shihan Johny Lenskens, 8. dan Hakkoryu, Allain Sailly kyoshi, 7. dan Goshindo, a mnozí další s podobně vysokými technickými stupni jako on).
for kamiwaza: bacha na keishiho, on má fakt dobře zmáknutou historii jiu jitsu, asi ho to baví, ale zatraceně dobře ví, o čem mluví. A jeho techniky taky nejsou k zahození, spíš jimi jiné zahazuje
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 388
Registrován: stř 12. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Brno

Re: .-)

Příspěvekod kamiwaza » sob 08. zář, 2007 12:17

keishi píše: Správný učitel komplexního bujutsu se tedy nemůže např. zaměřit zejména na páky, nebo zejména na údery, ale musí cvičit s ostatními vše, tedy i to, co sám nemá rád.


kamiwaza píše: Naprosto s tebou souhlasím. Asi proto jezdili kluci od tebe na semináře do Letovic a Brna. Aby se zlepšili v úderech a kopech, potažmo v hodech. To aby bylo kolo dokonalé. Chápu :wink:


keishi píše:Ty tedy na semináře nejezdíš? :?: Asi ne - pokládáš zřejmě svou techniku za božskou a z tvého příspěvku plyne, že si myslíš, že když někdo na seminář jede, tak tím dává najevo, že něco neumí a potřebuje se v něčem zlepšit. Čili ten, co umí všechno, se pozná podle toho, že nikam na seminář nejede a zůstane doma. :D Zvláštní logika . . . :?: :D
No a jestli by sis snad troufal neuměle naznačit (což tě doufám ani nenapadlo :D ), že mí kluci, co na ty semináře jezdí, snad neumí úderovku, potažmo hody, musel bych tě tady veřejně označit za lháře. Např. co se týká atemi-waza, mohli by v ní být profesoři a vyučovat ji na vysoké škole - dělali (příp. ještě dělají) před JJ i tae-kwon-do a karate


Zvláštní logika? Viděl jsem tvoje kluky na seminářích, ale po seminářích nejezdím :idea:
Tví kluci jezdili a to hodně, to je v naprostém pořádku, ale tebe jsem nikde jaksi neviděl :?: No nevím jestli bych neměl říkat spíš tobě božská techniko či lháři :wink: Jo viděl jsem tě 1x a to jsi byl zalezlej někde bokem.

A dostáváme se tam, kde jsme začali. Zajímalo by mě, kde ses učil atemi wazu ty? Od tvého dědu, od "profesorů"??? Vypadá to že jste použili (resp. tví kluci použili úderovku z karate a taekwonda a používají ji v rámci JJ. To je OK. Zmiňovals knihu od Matrase (tu mám doma od cca 8 let dárek od sestry mého dědy) a tam používají údery a úhyby z boxu. Řekneš že v JJ je kawaši waza a máš pravdu, ale kdo ji kdy v JJ vyučoval? V knize od Krákory nevím přesnej název (Džiu-džitsu) z cca r. 1944 je to hodně o judu a o atemi je tam zmínka na cca 2 stránky a to půlku zabírají kresby úderových ploch. Takže jaká pak atemi.

kamiwaza píše:

Velká výhoda např. filipínských BU, KM, JKD ... je, že přebírají funkční věci z jiných systémů a nelpí na tradici, tak jak někteří čeští (pardon) japonští vlastenci :lol: Toť můj pohled na věc.


keishi píše:To jako naznačuješ, že kromě filipínských mají ostatní systémy dva typy technik - funkční a nefunkční? Velmi odvážné tvrzení. Bujutsu dělám 34 let, ale tohle bych si tvrdit nedovolil. Já předpokládám, že funkční techniky jsou v původních bojových uměních všechny, akorát ti, co jsou teprve na začátku "cesty" je mnohdy neumí funkčně použít.


Tím chci říct, že uvažování mnou zmiňovaných stylů je mnohem praktičtější. Když tyto styly přebírají jiné věci, tak proč by to nemohlo dělat i JJ :?: Ty zase napíšeš že v JJ všechno je, ale do jaké níry to tam je? Nevím že by se v tradičním JJ používaly lapy nebo makiwary. Ty jo? Většinou až na pár výjimek to bylo hlavně o pákách, škrceních a hodech. Ty údery se používali minimálně. Proč? Protože ti borci samurajští byli v brnění. A pokud uměl někdo dobře údery (i do brnění, nebo spíš si našli někde skulinku) byli ti co cvičili (dnes bychom řekli) karate. Ale v JJ byli údery minimálně. A to že dnes se používají v JJ cuki, geri, uke waza, je proto, že jsou převzaté z karate. A jedno se Haškům upřít nedá. Jejich myšlenka toho, že pokud chceš být komplexní v JJ, tak musíš cvičit i jiné věci. Oni do toho motali karate a trochu aiki, ale nebudu to komentovat (nemyslím to ovšem ve zlém). Už jsem psal o tom studování japonců v různých dojo, v Číně ... I JJ bylo přece ovlivněno čínou, ne snad?
No a ta tradiční funkčnost? Jim to fungovalo, to jistě, ale v dnešní době jsou úplně jiné útoky, jiné techniky (lidé jsou agresivnější, vynalézavější) útočí se v kombinacích (kde jsi viděl oi cuki a šomeny s překrokem)? Kope se o sto šest ... To za dob našich otců a dědů nebylo. Zeptej se.

Ale stále by mě zajímalo kde jsi se učil údery ty a podle čeho? Z knih od Matrase, či Lebedy? Ani Levský ve své knize nemá nijak zvlášť popsanou techniku atemi, jen jsou tam fotky.


keishi píše:Já snad žádné bujutsu s nefunkčními technikami neznám (pomineme-li petráš-ryu :wink: )

Já vím taky o jednom BAČA-RYU (děda mého dědy, třetí generace ...) :lol:
Do Petras-kansetsu-nage-osaekomi-žime-ryu + trochu petras-atemi-uke-ryu musíš dospět. To přijde věkem, veř mi. A pokud ne, tak je to moc moc špatny a 34 let cvičení v rici.

keishi píše:Jo a ještě jsem se chtěl zeptat: Tys byl včera na netu pořád - nemusel sis kvůli tomu vzít dovolenou? :wink: Já jen, že někdy by neškodilo zajít i na trénink :wink: . Teorie je důležitá, ale praxe musí být taky aspoň 50% :D



Nejsem takovej znalec JJ jako ty (podle toho co o sobě píšeš) :roll: a ani takovej historik JJ :roll: Mě dělá velkej problém to vůbec přečít ( to zabere cca 90 minut), pak si musím prostudovat danou literaturu (dalších několik hodin) a na závěr to musím napsát (půl dne) a to jsem stále přihlášenej. Zkrátka na každé přečtení + odpověď padne 1 den dovolené. Opět jsi mě odhalil. Bravo!
Praxe 50%? Tak to bych potřeboval další den dovolené :wink:

A než se s tebou rozloučím, tak ještě jedna věcička.
V JJ se hodně cvičí to estetické a také "praktické". To estetické je na ukázky (protože to vypadá hezky, lidem se to líbí), krom toho to rozvíjí koordinační schopnosti, (spojování pohybu, rovnováha, ...). To praktické je zase z důvodu funkčnosti. Prostě v JJ jsou věci funkční a ty které jsou funkční míň (nebo spíš jde o to kombinování technik). A ve cvičení musíš procvičovat obojí, protože jestli budeš cvičit jen pár věcí, tak tě to bude v budoucnu limitovat a to se týká i koordinace ala estetik-ryu - pokud teda nechceš 4 věci, co fungují na uůlici a zbytek tě nezajímá.

PS: Vidíš jak jsem tě sem naučil chodit :wink: :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Re: .-)

Příspěvekod kumori » ned 09. zář, 2007 10:16

A než se s tebou rozloučím, tak ještě jedna věcička.
V JJ se hodně cvičí to estetické a také "praktické". To estetické je na ukázky (protože to vypadá hezky, lidem se to líbí), krom toho to rozvíjí koordinační schopnosti, (spojování pohybu, rovnováha, ...). To praktické je zase z důvodu funkčnosti. Prostě v JJ jsou věci funkční a ty které jsou funkční míň (nebo spíš jde o to kombinování technik). A ve cvičení musíš procvičovat obojí, protože jestli budeš cvičit jen pár věcí, tak tě to bude v budoucnu limitovat a to se týká i koordinace ala estetik-ryu - pokud teda nechceš 4 věci, co fungují na uůlici a zbytek tě nezajímá.



a jaké JJ cvičí LP?jeho styl, pokud by to bylo nutné, bych nazval judo-jitsu, plně to vystihuje realitu 8)

každopádně, bych Ti mejlem mohl poslat příručku Sillent Killing, která vyšla v Londýně za 2.sv. války jako rukověť instruktorům boje z blízka a techniky v ní obsažené vycházejí z jiu-jitsu.Zde je vyobrazeno a vysvětleno několik úderů a kopů, kterým vy judisté říkáte atemi waza.
tak tedy v případě zájmu, oskenuji, zašlu.

Dále z literatury:

Dschiu-dschitsu, autor Irving Hancog-vydáno v Julius Hoffman Verlag, Stuttgart-1928, na vyobrazeních japonští instruktoři ukazují různé formy útoků pěstmi a kopy

JIU-JITSU, kniha o sebeobraně, autor V.Mikolášek-1932-hned na titulní straně úder dlaní do obličeje, dále znázorňuje údery do obličeje, na ohryzek, na bradu a kopy

UMĚNÍ SEBEOBRANY NA ULICI A V DOMĚ, autor Edmond VARY-1920-zde vyobrazeny údery malíkovou hranou a pěstí do oblasti hlavy a samorřejmě kopy

JIU_JITSU, autor Edmund VARY-1919-opět vysvětluje použití úderů a kopů

pak knihy od A.A.Lebedy-1í61 a 1979 a V.L.Levského-1968, opět rozsáhlá prezentace úderů a kopů v sebeobraně

no a na konec A.Matras-1958-taktéž vyobrazení mnoha způsobů úderové techniky, jak malíkovou hranou )válečná zkušenost), tak pěstí (implementace "ROHOVÁNÍ"-boxu, do sebeobrany)

takže je z čeho čerpat a poučit se.To co je v těchto výše uvedených knihách vyobrazeno a vysvětleno, bohatě vykresluje vysokou úrověň výcviku v úderovce, jenže té úrovně nedosáhli sportovci, ale lidi, kteří zažili dobu, kdy slova boj a válka měla trpkou příchuť reality.
jenže to sportovci a umělci bojových umění sotva pochopí...takže nástup-zpět, nástup-hod :wink:
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř 04. dub, 2007 23:00

Re: .-)

Příspěvekod kumori » ned 09. zář, 2007 10:16

asi se tu budu opakovat, ale pokud je někdo držitelem 7.dan ju-jitsu a podepíše se pod ZŘ své federace, kde jsou tchniky atemiwaza, tak by je měl ovládat přiměřeně svému STV, ne?a ne si zvát na úderovku externě jiné učitele...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 476
Registrován: stř 04. dub, 2007 23:00

Re: .-)

Příspěvekod kamiwaza » ned 09. zář, 2007 13:13

kumori píše: a jaké JJ cvičí LP?jeho styl, pokud by to bylo nutné, bych nazval judo-jitsu, plně to vystihuje realitu 8)


LP atemi používá. Ne tolik jako Sifu KD, ale mají spíš charakter navolnění.
Ale tvrdím, že v jeho technikách najdeš široký repertoár atemi, ale zhledem k jeho technikám, tak nevynikne. Ano víc preferuje hody, páky a zem, ale rozhodně by nebylo na místě tvrdit, že nepoužívá údery. Dokonce jsem byl svědkem toho, když vysvětloval techniku úderů (dráha ruky, práce těla ...)
Jestli budeš chtít, tak tě je příště názvy jeho atemi popíšu.
Co je třeba za atemi na VII. dan? Co by měl podle tebe jako dělat. Otočky ve vzduchu nebo zabít jedním úderem, sundat tě aniž by se tě dotknul?
To že si LP pozve 2x do roka na Mírov svého dlouholetého kamaráda KD nevidím nijak špatně, spíš naopak. Tímhle jakoby přizná: "Karle jsi v tom lepší, tak jim to ukaž." Ale tím u mě akorát stoupne v ceně, protože vidím, že si na nic nehraje a že je uznalej.

Jinak viděl jsem video se Sliwkou a tam cvičili fajn techniky, nicméně ty údery ??? 1. by na tebe nikdy nikdo takhle nedosáhl, 2. by ti nikdy takhle nic neudělal. Ale bylo to jedno video ze semináře Aikijujutsu a já tam přímo nebyl. Ale takhle to na mě působilo.A pak že dali pauzu po technikách a jeli čoku cuki, které dělají karatisti na 8. kyu a co jako???

kumori píše:každopádně, bych Ti mejlem mohl poslat příručku Sillent Killing, která vyšla v Londýně za 2.sv. války jako rukověť instruktorům boje z blízka a techniky v ní obsažené vycházejí z jiu-jitsu.Zde je vyobrazeno a vysvětleno několik úderů a kopů, kterým vy judisté říkáte atemi waza.
tak tedy v případě zájmu, oskenuji, zašlu.


Jestli budeš tak hodnej. Pošlu ti v SZ mail na mě.

kumori píše:knihy od A.A.Lebedy-1í61 a 1979 a V.L.Levského-1968, opět rozsáhlá prezentace úderů a kopů v sebeobraně
no a na konec A.Matras-1958-taktéž vyobrazení mnoha způsobů úderové techniky, jak malíkovou hranou )válečná zkušenost), tak pěstí (implementace "ROHOVÁNÍ"-boxu, do sebeobrany)


O tom rohování v Matrasovi a kopech a úderech v Levskym jsem psal, ty údery u Lebedy taky znám (mám obě knihy možná i Levského), ale já psal otom (můžeš si to pročíst ještě jednou), že tam není popsaná dráha úderu, pohyb těla (vůbec žádná metodika), nebo se pletu? Ostatní knihy znám jen podle názvu a nikdy jsem je neviděl, protože je není kde sehnat a navíc si myslím, že už by tam nebylo nic nového, spíš by bylo zajímavé vědět, jak se to tehdy vyučovalo, trénink atd.
Ale učit se něco z knih no nevím a obzvlášť údery a kopy??? Uznej sám.
Ale jestli někdo použil "rohování" tak proč ne. Já to tak vidím taky, KD přebírá, všichni rozumní přebírají :lol: :lol: :lol:

kumori píše:takže je z čeho čerpat a poučit se.To co je v těchto výše uvedených knihách vyobrazeno a vysvětleno, bohatě vykresluje vysokou úrověň výcviku v úderovce, jenže té úrovně nedosáhli sportovci, ale lidi, kteří zažili dobu, kdy slova boj a válka měla trpkou příchuť reality.
jenže to sportovci a umělci bojových umění sotva pochopí...takže nástup-zpět, nástup-hod :wink:


Máš něco proti bojovém sportům, pokud se v nich jede na plno??? (Thai, kick)Box, BJJ, judo ...??? Já ne a podobně to vidí i jeden mi velmi sympatický KD :wink: :wink: :wink: Co doporučuješ 3. sv. válku a pouliční rvačky :wink:
Nástup-zpět 9x a pak nástup-hod.
Jednou z metod nácviku a výcviku v technické přípravě je metoda "opakování". Tak proto ty opakované nástupy :wink:
To je normální sportovní trénink Dovalil, Choutka, Novosad, Lehnert... Jestli chceš, tak ti pošlu názvy knih mailem :wink: :wink: :wink:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 19 návštevníků

cron