Karate úder

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod kamiwaza » sob 06. říj, 2007 6:59

Mohu i já přispět svojí troškou do mlýna :wink:
Před několika lety jsem jezdil na semináře tradičního karatedo nebo tak nějak se to jmenovalo. Vedli to myslím Roth a Skoumal z Brna. A když jsem je viděl cvičit, tak bych jím i to, že zabijí člověka jedním úderem věřil. Oni to ovšem netvrdili, jen měl jeden z nich pár historek ze života, kdy ve fajtu s několika lidmi (to proto, že se někoho zastal) co trefa to KO.
Ten jejich úder pracoval trochu na jiném principu, než úder z boxu. Oni používali energii celeho těla (přesun, kime, vibrace, snap ... a nevím co všechno) a kromě toho cvičili ma-ai a schopnost předejít útok protivníka protiútokem, případně provádět úder v okamžiku, kdy útočník byl ve fázi přípravy k útoku.
Bylo to docela zajímavý.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

 

Příspěvekod pucmaz » sob 06. říj, 2007 9:17

Jeste pro Vladika, slusne se zeptal a tudiz odpovim:
Karate opravdu nebylo jenom kata a makiwara. Vseobecne je mozne jej rozdelit do peti prvku: kihon, kata, kumite, hojo undo a kakie. Jakmile se od jedne slozky upusti, prestane to byt celistvy system...
A dva roky na makiware a sundas kazdyho? To "kupodivu" rozhlasuji jenom lidi, ktery na makiware vubec necvici :roll:

kamiwaza: presne takove reci vyvolavaji ty neustale spory mezi x-boxy a tradicnimi ABU... i v boxu, thaiboxu atd. se cvici maai, pouziva se cele telo, predchazi se utoku atd. atd., akorat to nema japonske nazvy. Rekl bych ze je toho jen malo co jedno nebo druhe umeni/sport ma nebo nema, zalezi jenom na lidech, co si z toho vezmou a co cvici...
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 838
Registrován: pon 12. dub, 2004 23:00

Příspěvekod kamiwaza » sob 06. říj, 2007 9:40

To celé těto se používá pochopitelně i v (thai, kick) boxu, ale je to jiný pohyb než v tom karate, jak to cvičili zmínění instruktoři. V boxu je zdrojem energie (pokud nebudu počítat rychlost a zrychlení, což je všude) pohyb vpřed a rotace těla. určitě se tam najde i "kime", nicméně v tom karate se přemisťovali celým tělem, snažilili se nějakým způsobem kumulovat tu enegrii (tím snapem, kime , vibrací a nevím čím vším, protože se v tom nevyznám) a to všechno přenést do malé úderové plochy. Jejich cílem byl útok na vitální body a v okamžiku, kdy protivník byl v kyo, nebo tak něja tomu říkali. Když "jako by" nebyl připraven.
Mezi boxem a tímhle vidím v tom, že boxer pokud tě nesundá první kombinací, tak tě ubije (nemyslím to ve zlém), kdežto tito tradiční karatisté, se to snažili řešit velmi ekonomicky. Ale rovněž útočili v kombinacích, nespoléhali na zabití jedním úderem. Nicméně to aby se to člověk naučil trvá mnoho let a nevím jak to funguje v praxi. Ale to co říkal Roth a pochybuji, že by lhal, tak to stačilo.
Jak říkám, něco na tom fakt bylo.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Panda » sob 06. říj, 2007 10:00

Pokud muzu cvicil jsem tady v prazske odnozi brnenskeho tradicniho karate dokud jsem si neznicil nohu a byl jsem i na seminari Alese Rotha a Libora Skoumala, a je pravda ze to jsou spicky, skeli treneri i bojovnici.Ted cvicim tak mesic pod lukaskonem box, to je na jakekoli zavery jeste hooodne kratka doba ale zatim se me se zda princip pouziti energie uplne stejny, jediny problem byl ze predtim byl princip zabalen do japonske terminologie bez dostatecne zpetne vazby a moznosti prozkouseni principu bylo v treningove jednotce mene,takze jsem ho nechapal, to ale byl muj problem.Uvedu skvely priklad, direkt, v karate na me kriceli ze zadni noha musi byt ukotvena k zemi, v boxu na me krici nedelej holubicky, blbe to delam porad at cvici, co cvicim :lol:
Myslim ze boxeri budou ti posledni kdo by zpochybnovali "one punch knockout power" vzdyt v boxu je takovych pripadu vic nez v kteremkoli jinem sportu, ale vsichni se shodnou na tom ze to neni nic na co by se dalo spolehnout, kdyz uz nenajdu jiny priklad tak treba proto ze souper nedejboze ranu vykryje nebo ze souperu bude vic :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1159
Registrován: pát 25. bře, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod graver » sob 06. říj, 2007 10:26

4Luen: já s tebou naprosto souhlasím a taky znám výstižnější pojem než blbeček :wink: Jenže ani já ani ty nejsme redakce - prostě bych čekal určitý nadhled nebo technický přístup (i když mě to třeba osobně se*e). Ale nemám s tím žádný problém - aspoň vím, co si můžu sám dovolit, aniž by mě admin zarazil :D
To s tím garantem už je ovšem silný tabák - to už není jen tak nějaký opruz někde na fóru. Na druhou stranu tedy znáš jeho identitu.
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
Uživatelský avatar
graver
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1778
Registrován: pon 22. srp, 2005 23:00
Bydliště: Brno

Příspěvekod kamiwaza » sob 06. říj, 2007 10:29

Mezi karate a boxem jsou rodíly. O pozici nohou nemůže být vůbec řeč, protože tam je to zřejmé na první pohled. Např. v tom úderu ze přední ruky se v karate tolik nevytáčejí a hlavně nepouštějí rameno vpřed. Je to i z toho důvodu, že v okamžiku dopadu ůderu mohou zpevnit prsní sval, což u boxérského úderu s vyhozenym ramenem moc nejde. Našel bych toho mnohém víc, ale je to zbytečné. Na druhou stranu cvičili věci, které byly boxu velmi podobné. Např. něco jako kontr ze zadní, nebo dám - povolím - dám, bez toho prvního "dám" :lol:
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 452
Registrován: sob 23. zář, 2006 23:00

Příspěvekod cudles » sob 06. říj, 2007 10:33

Pekne...mimo to,ze uz delsi dobu jsou me iluze zbourane, tak se bori i dalsi nadeje...premyslel jsem treba o pribrani si karate, ale ctu ze shotokan tu za moc nestoji...spise jsem uvazoval o kyokushinu,ale tam me zas odrazuje to,ze nejsou povoleny udery na hlavu...myslim si ze vzdy jsem se snazil davat do treninku vsechno,a pravidelne cvicit(jedna ci max dve absence za rok mluvi za vse),a ono ,,nic´´ :evil: ted uz kvuli studiu nemam moznost cvicit tak casto jak jsem cvicival.hlavne jsem doufal ze by mi reba pomohlo pribrat si jine bu,ale jak vidim,nebude to lehke,hlavne v hledani.... :idea:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 691
Registrován: úte 04. zář, 2007 23:00
Bydliště: Chomutov

Příspěvekod Panda » sob 06. říj, 2007 11:19

2 kanizawa: zalezi jak ktery karatista a jak ktery boxer :wink:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1159
Registrován: pát 25. bře, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod TongPa » sob 06. říj, 2007 17:27

Ještě k té rozdílnosti techniky úderu karate vs. box...

Já kdysi dělal Shotokan. Při úderu, například, gyaku cuki (už nevím, jak se to píše) se vyžadoval maximální kontakt chodidla s podlahou, úder pak vycházel zejména z boků, rameno se "nevytahovalo" dopředu a důraz se kladl na závěrečné zpevnění. Když jsem s karate končil, měl jsem podle subjektivního pocitu spolucvičenců nejtvrdší úder z oddílu (kromě trenéra) - testováno na jejich břichu... :twisted: Když jsem přišel na MT / box, mlátil jsem do pytle a lap s mojí "karate" technikou úderu bez bandáží naplno a byl jsem v pohodě. Pak mi upravili techniku úderu po "MT", takže přibylo ještě vytahování ramene dopředu a přizvedávání paty zadní nohy, kterým se do úderu "přidávalo" i něco z váhy těla. Možná to trochu sílu úderu zvedlo, ale pořád jsem byl bez bandáží v pohodě. A pak mi jednou techniku úderu upravil klasický boxer. Místo pouhého přizvedávání paty zadní nohy přišlo vytáčení paty u nohy na straně bijící ruky. Tento nenápadný detail mi tak výrazně zvednul sílu úderu, že to moje zápěstí přestala zvládat a já musel začít bandážovat... Pravdou je, že třeba já osobně onu správnou "práci" nohou při lehčím sparringu, kdy nemám potřebu bít naplno, prakticky vypouštím, ale správný to není... :oops: Ale jinak to používám stále. Ačkoliv v box. zápasech je často vidět, že vytáčejí paty v menším rozsahu, asi kvůli rychlosti. Ale to by mohl vědět někdo fundovanější, například lukaskon? Jinak si myslím, že opravdu pokročilý karatista, který údery cvičí i na aparátech (makiwara a pod.) bude mít s největší pravděpodobností díky dlouhodobému tréninku tvrdší úder, než boxer - začátečník stejné váhové kategorie. Zajímalo by mě, jakou techniku úderu používají a jak trénují sílu úderu tam, kde trénuje pucmaz, protože to by mělo být karate od zdroje, ne nějaká ořezaná verze...

PS: Jedná se o můj osobní názor a zkušenost, patent na rozum nemám... :wink:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 520
Registrován: stř 08. lis, 2006 0:00

Příspěvekod player » sob 06. říj, 2007 17:57

Heledte se, to je nejake dogma, ze tam se to dela takhle a jinde zas tak a ne jinak?
Vzdyt preci neexistuje nic univerzalniho, nekdy potrebuju uder razantni a dlouhej, tak vytahnu rameno a prizvednu patu, jindy zas potrebuju uder kratsi a rychleji na nej navazat dalsi technikou, tak necham patu na zemi.
Neni to skoda, byt "zavisly" jen a pouze na nejakem jednom provedeni?
Pripomnelo mi to kopy, copak cvicite kopy jen na jednu jedinou vzdalenost?To snad ne.
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod Skateordie » sob 06. říj, 2007 20:34

Ajaj zase banan 8)
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 688
Registrován: stř 16. lis, 2005 0:00
Bydliště: ?ilina

Příspěvekod luen » sob 06. říj, 2007 23:28

kamiwaza píše:Mohu i já přispět svojí troškou do mlýna :wink:
Před několika lety jsem jezdil na semináře tradičního karatedo nebo tak nějak se to jmenovalo. Vedli to myslím Roth a Skoumal z Brna. A když jsem je viděl cvičit, tak bych jím i to, že zabijí člověka jedním úderem věřil. Oni to ovšem netvrdili, jen měl jeden z nich pár historek ze života, kdy ve fajtu s několika lidmi (to proto, že se někoho zastal) co trefa to KO.
Ten jejich úder pracoval trochu na jiném principu, než úder z boxu. Oni používali energii celeho těla (přesun, kime, vibrace, snap ... a nevím co všechno) a kromě toho cvičili ma-ai a schopnost předejít útok protivníka protiútokem, případně provádět úder v okamžiku, kdy útočník byl ve fázi přípravy k útoku.
Bylo to docela zajímavý.


Jak uz tady vsichni napsali ... i ja uz o tom "X" krat psal je to stejne v boxu jako vsude jinde ... prace s telem je dost obdobna s tim co napr. trenujeme ve wing chun ... jen par jedincu tvrdi neco jineho, ale ti nejsou schopni jakekoli konfrontace a proto muzou tvrdit naproste blaboly a nikdy se neprijde na to, ze mlzi a sami nemaji jasno. Rozdil je pouze v tom, ze se kope, prehazuje, paci ... a tomu odpovida za jistych okolnosti trochu jina prace telem. Ovsem neni to v rozporu s tim co cvici boxeri. Jen je tam trochu rozsireny arzenal (lokty, kolena, kopy, hody, porazy ... ). Nehledal bych rozdil, ale spise shodu :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod littlearts2 » ned 07. říj, 2007 18:39

luen píše:
graver píše:
bojovaumeni.cz píše:littlearts na četné žádosti zabannován, už po x-té, nevracej se blbečku, nikdo tu o Tebe nestojí! :evil:

Jestli to nešlo bez toho titulu... :? Co pak chcete po ostatních...


Vem si ho k sobe domu na par dni a jsem zvedav jak o nem budes psat :wink:

Ted vazne. Nemam rad smejdy ... Vladik mezi ne patri ... neni to tak dlouho, co mi volala nejaka pani z jednoho uradu, ze jsem u nich timhle magorem uveden jako garant :!: Opsal si me tel. cislo z tohoto serveru a aniz by me kdy videl, ci oslovil pouzil me jmeno k nejakym dementnim ucelum ...

Blbecek je velmi mirne slovo, znam vystiznejsi :!: :wink:


TAK TO U® JE VÁ®NĚ SMĚ©NÝ-NIC TAKOVÉHO SEM NIKDY NEUDĚLAL-Ú®ASNÁ INTRIKA...NEBO SPÍ©E ®ALOSTNÁ INTRIKA.CO BYCH Z TOHO JAKO MĚL???JE MO®NÉ ®E NĚKDO ZNEU®IL MÉ JMÉNO A TVÉ ČÍSLO-NĚJAKÝ ZVRACKOID..ALE JESTLI SIS TO VYMYSLEL TAK JE TO VÁ®NĚ UBO®ÁRNA :!:
CHÁPU ®E MÁTE VE ZVYKU ZABLOKOVAT KA®DÉHO KDO SE VÁM NEHODÍ DO TĚSTA-KDO NAPÍ©E CO CHCE A NEBOJÍ SE TOHO,ALE CO JE MOC TO JE MOC....
KONČIM
ADMINE-PROSÍM O POSLEDNÍHO "HISTORICKÉHO" BANÁNA!!!
DĚKUJI A SBOHEM!!! V.RIEDL
www.baguazhang.cz
www.ccak.org
www.budoryukk.cz
littlearts2
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob 06. říj, 2007 23:00

Příspěvekod diablik » ned 07. říj, 2007 20:26

Nehledal bych rozdil, ale spise shodu :wink:[/quote]

Suhlasim,konecne to niekto napisal tak ako by to malo byt :wink: Kungfumani sa mozu ucit uderovku od boxerov,boxeri sa mozu ucit klinc od muaythai a zapasnikov a vice versa :D Tak to ma byt,koniec sektarstu a zmrdo-elitarstvu :evil:
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 877
Registrován: stř 04. kvě, 2005 23:00
Bydliště: SK

:-)

Příspěvekod malik » ned 07. říj, 2007 20:44

DOPORUČUJI SHLÉDNOUT

www.youtube.com/watch?v=byAvGP1GqBU

bouchat tady umí kde kdo, ale tohle tu neumí snad nikdo nebo je tu nějaký odborník na SHIATSU a KAPPO jako tento Mistr Shorinji kempo?
malik
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte 21. srp, 2007 23:00

Re: :-)

Příspěvekod Tomkins » ned 07. říj, 2007 20:52

malik píše:DOPORUČUJI SHLÉDNOUT

www.youtube.com/watch?v=byAvGP1GqBU

bouchat tady umí kde kdo, ale tohle tu neumí snad nikdo nebo je tu nějaký odborník na SHIATSU a KAPPO jako tento Mistr Shorinji kempo?


Fake jak kráva. To sem rovnou můžu hodit záznam pitvy mimozemšťana :wink:
®ivot je fajn, jen lidi jsou svině...

One princip, any style (sorry - pride syndrom)
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 171
Registrován: pát 08. zář, 2006 23:00

Re: :-)

Příspěvekod malik » ned 07. říj, 2007 20:59

Tomkins píše:
malik píše:DOPORUČUJI SHLÉDNOUT

www.youtube.com/watch?v=byAvGP1GqBU

bouchat tady umí kde kdo, ale tohle tu neumí snad nikdo nebo je tu nějaký odborník na SHIATSU a KAPPO jako tento Mistr Shorinji kempo?


Fake jak kráva. To sem rovnou můžu hodit záznam pitvy mimozemšťana :wink:


promluvil odborník.Amen :roll:
malik
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 26
Registrován: úte 21. srp, 2007 23:00

Příspěvekod Tomkins » ned 07. říj, 2007 21:32

Trošku mi to připomnělo tohle:

http://www.youtube.com/watch?v=gEDaCIDvj6I

Když se budu trochu snažit, možná najdu ještě video, jak nějakej mnich soustředí svoji energii do určitýho místa, a dokáže tím zapálit i noviny :wink:
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 171
Registrován: pát 08. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Tomkins » ned 07. říj, 2007 21:41

Ale s pomocí racionálního myšlení si musí každý při sledování toho videa všimnout, že borec, kterej dostal na začátku kravatu, není vůbec v bezvědomí, protože to by doprovázely ze začátku stahy svalů, křeče, nebo alespoň škubání končetinami. Potom by mu v bezvědomí např. padala hlava, tenhle ji měl pořád instinktivně skloněnou lehce vpřed. Navíc drží pravou ruku ve vzduchu, což nevím, jak by v bezvědomí dokázal. Vynucený parakotoul druhého žáka mě taky nezaujal...

A takhle bych mohl pokračovat dál a dál, ale proč, když je na první pohled zřejmé, že tohle video není nic jinýho, než snaha o zviditelnění. Kromě zjištění, že toho mistra očividně baví mlátit svoje žáky, ukazuje tohle video jen trapné divadlo :twisted: Ale co, já bych ty kluky mlátil taky, když takhle oblbují lidi. (ale toho mistra bych nejradši proplesknul taky)

:evil:
®ivot je fajn, jen lidi jsou svině...

One princip, any style (sorry - pride syndrom)
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 171
Registrován: pát 08. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Gino » ned 07. říj, 2007 22:20

Tomkins píše:Trošku mi to připomnělo tohle:

http://www.youtube.com/watch?v=gEDaCIDvj6I
To je sila :lol: Vsak taky na konci dostal co proto - slusny trapas :twisted:
Tak me ale napada, ze ten "kiai master" tomu svymu "umeni" snad fakt veril, bo co... ze do toho zapasu sel...
Jinak je to celkem hezka odpoved na vsechny ty ruzny "bezdotykovy zabijece", kteri se vsude prezentuji...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků

cron