Moderátor: Picard
spider píše:V tělocvičně po nás cvičí karatisté a tak jsem párkrát zůstal a sledoval trénink. Zajímalo by mě, proč je takový rozpor mezi nácvikem striktního provedení technik (kihon, kata) a byť i jen pokusem o jejich skutečnou aplikaci (kumite).
Proč se vlastně učí ten nepřirozený pohyb v nízkých postojích, ůdery vedené až od boku a podobně, když se tak vlastně vůbec nebojuje..? A nejde jen o sportovní formu kumite, všiml jsem si, že i když tradiční karatista přejde do střehu, rázem vše vypadá úplně jinak.
Karate fandím, takže to prosím neberte jako flame, opravdu mě to zajímá.
spider píše: Jak ale vysvětlit třeba to, že karatisti, kteří se předtím pečlivě snaží přemisťovat v předpisových postojích najednou při kumite od začátku poskakují podobně jako boxeři? To už není variace na dané téma, to je přeci úplně jiný styl pohybu ...
Proč to?
player píše:My mame koreny velice podobne jako prave shotokan.A proc zaciname s nizkyma postojema a rukou v hikite a nepostavim novacka rovnou do uvolneneho zapasoveho postoje s rukamam pred oblicejem v efektivnim guardu?
Nu protoze nizke postoje cloveka uci rovnovaze, lepe se vnima pozice boku, lepe se vnima teziste, zpevnenost celeho tela atd.
To same plati o uderech.Nejdrive chci videt kontrolovany uder(tedy uder co nepada ze sveho smeru nebo napr. uder po kterem nemam tendenci v postoji prepdnout apod.).A toho se nejlepe dosahuje pri zatahovani druhe ruky.
player píše:NOKT : hoj, delal sem a ted opet zacinam, napaskoval sem si, abych mohl jezdit na zavodech kumite, protoze to co sem dnes videl na narodaku, to bylo dost smutne.
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků