Vhodnost armádních combat stylů pro "civilní" sebe

bojová umění a válka, vycvik bodyguardů, speciální jednotky, combat shooting...

Příspěvekod NAIA » pon 29. říj, 2007 11:29

BuFF píše:jo, to dítě je tak nebezpečné jako zbraň co drží, ale asi na něj nebudeš aplikovat techniky KAPAPU :lol: . Budeš maximálně obezřetnej proti zbrani, ale budeš se to snažit vyřešit vzhledem ke psychikému stavu a rozpoložení dítěte. Takže vlastně počítáš ve svých reakcích s mírou nebezpečnosti držitele zbraně, když to bude 8letý dítě který neví co dělá je to jiné než 17letej zfetovanej puberťák co se rozhodnul si to vyřídit se světem. Díru do tebe udělaj oba stejnou, ale ty je budeš asi řešit rozdílně.
A teď vracím vlákno jejich majitelům, kdyby se to mělo ještě řešit založte si někdo nové vlákno a nebo SZ. Zdar

2JENDIS: u nás se to řeší fakt velmi hodně. Já si ani nedokážu představit, že tohle někdo neřeší... vždyť to je snad základ - taktika, strategie, psychika když něco špatně vyhodnotím a tak si pak následky nesu celej život, buď v base nebo na JIPce :?


Tak jo Buffe, kdyz na Jendis (dekuju) udelal vlakno tak muzem pokracovat.

Tak jak jsi to popsal tak to neni presne to o cem jsme se bavili. Psal jsem ze z tebe zbran pistole udela nebezpecnejsiho - lepsiho protivnika. Takze to nemuzes delit na dva lidi (dite a 17 ti lety ofeta). Kazdemu z nich ta pistole zvysila bojovy potencial nekolikanasobne ne? O tom jsem psal.

Kdyz vezmu jak opriklad toho 17 leteho manika, tak to ze ma zbran mu dava daleko vetsi pocit sily a dovoli si udelat mnohem vice nez by udelal kdyby nic nemel. Takze si porad myslim ze zbran meni chrakter cloveka - nasobi ho.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

 

Příspěvekod scout » pon 29. říj, 2007 11:44

makato jestli si byl cvicit FISFI tak se omlouvam a vis toho vic nez ja ...ale cet jsem clanek se s.gazdikem a tam psal ze dnesni ciz. legie plni prinejmensim z 50% procent spise policejni nez vojenskou praci....mirove misy.patroly ,kontakt s obyvatelstvem aj. ....a podle toho taky musi vypadat vycvik ....je tam zmaknuta komunikace s pachatelem ,uklidneni konfliktu verbalne aj. ...uz davno to neni rozkopnout dvere a nekoho postrilet. :lol: :lol: ....a myslim ze lidi i civilisty slouzici treby u exponovanejsich bezpect. agentur aj. to muze obohatit ...tot vse :wink: myslim ze pro tradicni BU je to dobra nastavba.... :wink: I proto ze dlouholetem cviceni BU i BS vetsinou frajirkovstvi a nablbla agresivita odpadne a zustane to dobre...magori a hlupaci odpadavaji po par mesicich ....sice ne vzdycky ale.....tak zdar kluci... :wink: :wink:
scout
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 464
Registrován: pát 17. srp, 2007 23:00

Příspěvekod BuFF » pon 29. říj, 2007 11:47

2NAIA: Já si myslím, že to vidím stejně ale nějak to nemůžeme vyslovíčkařit :wink:
Prostě já beru že když někdo má zbraň ale vnitřně není odhodlán ji použít = to dítě, ženská atd. tak vlastně ani se zbraní v ruce nebude pro něj jednoduchý ji použít. Naopak člověk kterej se rád pere, nebo by se rád pral ale nemá na to, tak se zbraní bude o trochu víc sebevědomější a proto ta zbraň pouze znásobuje=zvýrazňuje jeho prvotní osobnostní charakter. Bojovník bojuje, kecálek pořád kecá. To že se zvýšil bojový potenciál té které osoby je jasné, ale to odhodlání zbraň použít pořád není extra změněno. Osobně daleko větší hrozbu než zbraň vidím drogy a jiné podobné látky. V kombinaci se zbraní je to pak opravdu smrtící koktejl :? bohužel dnes už velmi často se vyskytující.

V zásadě si myslím, že máme stejnej pohled ale takhle po Netu to asi nerozlouskneme. Nakonec stejně nejdůležitější jsou tvoje dovednosti a zkušenosti abys správně reagoval a vyváznul z té které konkrétní situace se zdravou kůží. K tomu má směřovat každej dobrej trénink a cvičení. A je jedno jestli to je nazváno RBSD,Kali, KM, jujitsu nebo jiné BU. A BU je sliší od boj. sportu právě tím, že se v něm řešej taky následky toho střetu,taktika, psychika soupeře, možnost vlastního zranění, úniky a jiné pro sport podružné záležitosti. Prostě čvičenec BU roste jak technicky tak psychicky ve svém oboru a uvědomuje si důsledky svých činů. V armáních systémech jsou zase naopak všechny důsledky a techniky podřízeny pouze cíli uspět a splnit misi 8) (to jen abych se taky trochu držel tématu :wink: )
Inter verba et actus magnus quidam mons est
Mezi slovy a činy stojí vysoká hora.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 277
Registrován: pon 04. zář, 2006 23:00

Příspěvekod Makoto » pon 29. říj, 2007 12:35

scout píše:makato jestli si byl cvicit FISFI tak se omlouvam a vis toho vic nez ja ...ale cet jsem clanek se s.gazdikem a tam psal ze dnesni ciz. legie plni prinejmensim z 50% procent spise policejni nez vojenskou praci....mirove misy.patroly ,kontakt s obyvatelstvem aj. ....a podle toho taky musi vypadat vycvik ....je tam zmaknuta komunikace s pachatelem ,uklidneni konfliktu verbalne aj. ...uz davno to neni rozkopnout dvere a nekoho postrilet. :lol: :lol: ....a myslim ze lidi i civilisty slouzici treby u exponovanejsich bezpect. agentur aj. to muze obohatit ...tot vse :wink: myslim ze pro tradicni BU je to dobra nastavba.... :wink: I proto ze dlouholetem cviceni BU i BS vetsinou frajirkovstvi a nablbla agresivita odpadne a zustane to dobre...magori a hlupaci odpadavaji po par mesicich ....sice ne vzdycky ale.....tak zdar kluci... :wink: :wink:

To s tou cizineckou legii je pravda, ze plni i policejni praci, ale kdyz nam Gazdik ukazoval techniky sebeobrany, tak jsem si rikal, ze napriklad Kobru tezko nekde pouziju. Jednak je v realu prakticky neproveditelna a druhak bych na to musel byt rozhejbanej jak svina :-)
Zmirnim proto sve tvrzeni, ze FISFO neni absolutne vhodne pro policii (ohledne civilni S vsak na tom trvam), ale tam zase chybela metodika vyuky a navic jsem mel pocit, ze on (stale jeste) nerozlisuje mezi policii CR a svym dlouholetym pobytem v CL ve zpusobu podani informaci a vyuky. Na obohaceni zkusenosti je FISFO asi dobre, ale jako system boje, ktery by mel byt plne cvicen ve slozkach PCR...o tom dost pochybuji...
A co se tyka tech magoru, kteri za cas odpadnou....tak prave ve FISFU si myslim, ze zustanou jenom magori...cely dvoudenni seminar jsem dostaval doslova nakladacku, modriny jsem jeste ctyri tydny pote a ackoliv si o sobe nemyslim, ze jsem srab, tak tohle dvakrat tydne opravdu nemusim. Nerikam jako pokrocily zak ci instruktor, ale jako zacatecnik...a stoprocentne nejsem sam, ktery ma podobny nazor, zeptej se lidi, kteri s Gazdikem cvicili :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

FISFO

Příspěvekod Stangzk » pon 29. říj, 2007 14:12

Dobrý den,
Náhodně jsem narazil na toto téma, ze svých zkušeností a hlavně po návratu do Čech jsem zjistil, že je tady strašně hodně závisti. FISFO je styl obrany který je určen úplně všem. Ti to si myslí, že ne!! nic nepochopili z principu a stále si jenom hrají ze slovy a nebo říkají, že jejich styl je nejlepší. Naše filozofie je a vždy bude, aby to co se učí bylo ne na krásu ale funkční, ti co říkají že FISFO je nefunkční (já vím kdo to je 8) nemá cenu se přít, mají ego hodně vysoko, ale dovednosti a hlavně zkušenosti mají jenom z tělocvičny. Takže je nechám at´ si hrají na vojáčky jak se už zmínili. Pro zájemce o výcvik FISFO můžu jenom doporučit přijďte si zacvičit na seminář at´sami poznáte o čem je řeč a nenechte se ovlivnit jinýma, tak v životě nic nedokážete.

Děkuji Stan Gazdik
Stangzk
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob 14. kvě, 2005 23:00
Bydliště: Praha

Re: FISFO

Příspěvekod Jendis » pon 29. říj, 2007 14:22

Stangzk píše:že je tady strašně hodně závisti.



Je dobře,že jste se stavil.....ale myslím,že tohle není až tak o závisti....spíše o pohledu na věc.Já osobně s Vámi necvičil,info mám jen zprostředkované....nicméně Makoto u Vás byl.....a popisuje svůj pohled na věc.
Místo tohohle,co jste tu napsal,bys mohl spíše zkusit napsat,jak to tedy je?! :wink:
Jestli se věnujete psychologii boje z pohledu "civilů",jak (jestli vůbec) řešíte stavy před eskalací konfliktu(a stavy po konfliktu)...atd.Tedy...samozřejmě,jestli se Vám chce.
O tom,že by FISFO bylo nefunkční,tady nepadlo ani slovo.... :wink:


Jasně....není nic lehčího,než se stavit zacvičit si......
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod ghekon » pon 29. říj, 2007 15:13

Jen k tomu pouziti bu v realne bitce: Kdyz nekomu vazne ublizis, nebo ho zabijes a delas nejake bu je to povazovano za pritezujici okolnost :roll:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod Jendis » pon 29. říj, 2007 15:47

ghekon píše:Jen k tomu pouziti bu v realne bitce: Kdyz nekomu vazne ublizis, nebo ho zabijes a delas nejake bu je to povazovano za pritezujici okolnost :roll:


Ne,není.....doporučuji prostudovat paragraf 13,14.Jde-li o sebeobranu,není problém....stejně,jako když někoho v sebeobraně zastřelíš.......naštěstí již je tu doba,kdy agresor musí počítat s tím,že když na někoho zaůtočí,může dojít k úhoně.
Samozřejmě,pokud jsi Ty tím agresorem,potom ano,potom Ti to pouze přitíží.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod ghekon » pon 29. říj, 2007 15:54

Tak jsem to myslel, samozrejmne primnerena obrana je neco jineho...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod Lada » pon 29. říj, 2007 15:59

přesně tak jak praví Jendis, je to hodně rozšířený mítus stejně jako nepřiměřenost obrany atd..
K tomuhle doporučuji kromě již zmíněných paragrafů přečíst i judikáty NS ve věci sebeobrany atp. Nutno dodat že většinou vyšetřovatelé, státní zástupci a soudy nižších instancí na sebeobranu mají dost podivné nahlížení a nejednají dle zákona a tak pokuď jde o sebeobranu při které to dopadne pro útočníka špatně soudnímu kolotoči se člověks tejně nevyhne :?
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 793
Registrován: ned 20. srp, 2006 23:00

Příspěvekod ghekon » pon 29. říj, 2007 16:03

A bez podminky se to vetsinou taky neobejde...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod Jendis » pon 29. říj, 2007 16:21

ghekon píše:A bez podminky se to vetsinou taky neobejde...


Ne...znovu...není to pravda....jasně,když se servete někde v hospodě ...potom se těžko hraje na nějakou sebeobranu.

Nejde paušalizovat,pokaždé je to jiné....páni,co to soudí(posuzují),mají moře času...Vy máte ve střetu(když máte štígro) maximálně pár vteřin na reakci..... :? Ale jak poudám,pryč je doba,kdy se hrálo podle jakýchsi podivných pravidel...sice člověka soudní tahanice čekaj,ale ......
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Re: FISFO

Příspěvekod TongPa » pon 29. říj, 2007 23:31

Stangzk píše:Dobrý den,
Náhodně jsem narazil na toto téma, ze svých zkušeností a hlavně po návratu do Čech jsem zjistil, že je tady strašně hodně závisti. FISFO je styl obrany který je určen úplně všem. Ti to si myslí, že ne!! nic nepochopili z principu a stále si jenom hrají ze slovy a nebo říkají, že jejich styl je nejlepší. Naše filozofie je a vždy bude, aby to co se učí bylo ne na krásu ale funkční, ti co říkají že FISFO je nefunkční (já vím kdo to je 8) nemá cenu se přít, mají ego hodně vysoko, ale dovednosti a hlavně zkušenosti mají jenom z tělocvičny. Takže je nechám at´ si hrají na vojáčky jak se už zmínili. Pro zájemce o výcvik FISFO můžu jenom doporučit přijďte si zacvičit na seminář at´sami poznáte o čem je řeč a nenechte se ovlivnit jinýma, tak v životě nic nedokážete.

Děkuji Stan Gazdik


Ahoj,

sám jsem na žádném semináři FISFO nebyl, ale mluvil jsem o tom s několika lidma, kteří se zúčastnili. Ani jediný z nich netvrdil, že je FISFO nefunkční :!: Ty sám seš podle nich toho jasným důkazem... :wink: Nejvíc nadšení byli mladí kluci z AČR, kteří předtím měli akorát tak zkušenosti s Musadem a to na nepříliš vysoké úrovni. ("Mimo záběr" ovšem poněkud skuhrali, že byla rasovina a že jsou dost dobitý...) Ale ruku na srdce - dobře vím, že tyhle kluky oslní vše, co vypadá drsňácky... :D Někteří z nich, hned jak v práci oznámili kolegům, že byli na semináři s "tím Gazdíkem z Legie", se museli urychleně vzdálit na WC, aby dosáhli kýženého vyvrcholení... :lol: Od pár zkušenějších lidí, kteří už mají ohledně sebeobrany něco odcvičeno (a se kterými už jsem něčím prošel, takže jim věřím), jsem se dozvěděl fundovanější informace. Jak už jsem psal - ohledně funkčnosti nikdo ani v nejmenším nepochyboval. Ale nějaké pochybnosti tam byly... Některé techniky jim přišly příliš náročné, co se týče motoriky, případně kloubního rozsahu. Prostě jim to nešlo a byli celkem skeptičtí v tom, že by se jim to podařilo v nějakém časově přijatelném horizontu zvládnout spolehlivě natrénovat. Také to obouchávání je zrovna nenadchlo a to sami jinak cvičí fulkontaktně, ale s chrániči. Co se jim ale nelíbilo nejvíc bylo to, jak dokážeš předvést na někom stojícím ti modelem funkčnost techniky tak, že ho natvrdo sestřelíš... Chápu, že někde v Africe či v CL s nezanedbatelným procentem asociálů není od věci, když si instruktor u rekrutů získá zdravý fyzický respekt, ale tady jsme ve střední Evropě, kde abys někoho přesvědčil, že technika funguje, ho nemusíš knockoutovat, když se navíc nebrání... :roll: Na boxu si taky nepostavím začátečníka s rukama dole a nesestřelím ho zadním hákem, abych ukázal ostatním, že to funguje... Makota, který psal ohledně toho obouchávání něco podobnýho neznám, ale já sám se taky zrovna nepovažuju za "bebíčko", trénuju plnokontaktně a mám zejména z boxu a orientálu každou chvíli něco zraněnýho, takže jsem celkem zvyklej... Přesto by mi tvůj způsob výuky taky neseděl, takže o nějaké účasti na semináři FISFO neuvažuju, ačkoliv by mi to jistě rozšířilo obzory. Každopádně výsledný dojem, jaký jsi u těchto lidí zanechal je asi tento: Excelentní bojovník, ale ohledně pedagogiky trochu rozpaky... Nevím, jestli ti někdo dává zpětnou vazbu, proto jsem to napsal... Ale je to jen můj osobní názor, navíc zprostředkovaný, ale já těm určitým lidem fakt věřím. Možná si řekneš něco ve smyslu - zas nějakej měkouš, takový na semináři stejně nechci! Budiž... Jinak co se týče oné závisti - na to se vykašli, to je v Čechách poslední dobou takovej národní sport... :? Přeji hodně úspěchů v soukromém i profesním životě. :wink:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 520
Registrován: stř 08. lis, 2006 0:00

Příspěvekod Jendis » úte 30. říj, 2007 19:30

4TongPa-Super...věcné,střízlivé.....informativní....teď by chtělo,aby se,bude-li chtít,vyjádřila druhá strana.Zatím to jen vypadá,že to Standa tady vzal jako osočování jeho a Fisfa,což,mně osobně,vůbec tak nepřišlo.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Fireball » úte 30. říj, 2007 22:50

Zdar.
Možno treba prv povedať aký je rozdiel medzi armádnym a civilním systémom. Ja osobne nevidím žiadny - boj je boj. Iste sa nájde pár malých odlišností, ale v princípe je boj len jeden.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 424
Registrován: stř 09. čer, 2004 23:00

Příspěvekod Jendis » stř 31. říj, 2007 6:40

čau Patriku...hele,mrkni na to,co psal Makoto...neřeší se prvoplánovitě boj.... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5346
Registrován: úte 20. led, 2004 0:00
Bydliště: Jihlava

Příspěvekod Davor » úte 25. bře, 2008 10:16

Standa ma vyuku zvladlou do detajlu, sam se ucastnim jeho seminaru a dochazim pokud mam cas na treninky v Praze. Chodi knemu civilisti, policajti, bezpečáci. Vždy ukáže techniku pro potřebu te ktere skupiny nema s tim problem. Ja delam TKD, Hapkido a k nemu docházim proto, co mi mistri neukazou, taktické chováni, předcházeni napadeni atd. to se v tradičních stylech neučí a nebo velmi okrajově. Standa je odborník a pokud tady nekdo rika ze ne tak at si zamete pred vlastnim prahem.
Davor
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 7
Registrován: sob 24. lis, 2007 0:00

Příspěvekod Lear » úte 25. bře, 2008 11:57

Davor: A jak je to s tou tvrdosti vyuky a "sestrelovanim" pri technikach? Slysel jsem takove ohlasy i od lidi co nejsou zadny becka..
Lear
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 98
Registrován: stř 18. úno, 2004 0:00

Příspěvekod severin » sob 29. bře, 2008 19:49

TV NOVA 29.3. 19h54min
"Na misi v Africe napadli našeho vojáka dva muži ozbrojení mačetou.Náš voják,mistr bojových umění,se jim ubránil pravděpodobně holýma rukama a chlapci to nerozdejchali"

Cvičil,přežil !
severin
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 818
Registrován: pon 21. čer, 2004 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod luen » ned 30. bře, 2008 1:51

Makoto píše:
xiuwei píše:MAKOTO:
Panove jen upozornuji, za aplikovat ciste armadni systemy do civilni sebeobrany vas muze dostat do vezeni za neprimerenou obranu.


Myslíš,že aplikace čistě tradičního bojového umění v civilní sebeobraně (tedy tradiční BU) tě do vězení za nepřiměřenou obranu dostat nemůže ?
Kolik lidí zná §13 ? Kolik lidí §13 (když jej odcitují ví co to znamená v ,,reálu,, ?
A nakonec nemusíš cvičit žádné armádní a policejní combat styly ani ,,tradiční,, BU/BS a připleteš se do rvačky a můžeš za mřížemi skončit taktéž ne ?


Pletes tu vice veci najednou (bez urazky)
"Ciste tradicni BU" pouzit v sebeobrane je spise hazard, pokud rozumime BU, ktere se cvici v nezmenene podobe jiz tri sta let. Ale to je na jine povidani.
Jde o to, ze armadni system neresi zatykani, zajisteni, apod. - coz je potreba resit v policejni sebeobrane.
Armadni sebeobrana neresi jestli je obrana adekvatni utoku, protoze jejich pojeti je likvidacni bez moznosti volby (jakapak taky volba, kdyz ucelem je likvidace). A tohle je problem pro civilni sebeobranu.

To, ze se nejaky styl nazyva combat ci armadnim stylem, jeste neznamena, ze je skutecne armadnim stylem. V drtive vetsine jde o marketing. V pripade FISFO to vsak marketing neni. Mel jsem moznost si to zacvicit a za tim si stojim.

Ve vezeni muzes skoncit i kdyz nic nedelas a svacnes utocnika po hlave flaskou. Rozdil je v tom, ze kdyz delas armadni "sebeobranu", pak nerozlisujes, jestli jsi sam ci s rodinou. Nechces prerusit utok a utect, coz resi civilni S, chces zlikvidovat utocnika ikdyz od tebe utika, lezi na zadech, jiz neni ozbrojen, atd atd. Chapes ten rozdil?

Hafo lidi tu je nadchnutych pro superzabijacke systemy boje, cvici hned tu nejhorsi moznou variantu a kazdeho by podrizli jen za krivy pohled a pritom neresi predkonfliktni stav (ktery resi civilni S), neresi jak se s tim vyrovnat pred zakonem (ktery opet resi civilni S), neresi jestli utok jeste stale trval, kdyz jsem mu zapichoval nuz do ledni (ktery take resi civilni S), neresi....

Trochu mi to pripomina pripravy na apokalypsu v dobe, kdy existuje jeste vcelku dobra sance, ze se vse vyresi. Zeptej se kluku, kteri delaji vyhazovace, kolik z konfliktu museli resit rvackou a kolik domluvou. Zeptej se policajtu, kolik konfliktu se take vyresi diky verbalni komunikaci...a to armadni system neresi a neresi to ani magori jejichz trenink se sklada jen z rychleho vytahnuti noze a podriznuti utocnika.
Nejsme ve valce, nemame ani kulturu, kdy se pri kazde kravine vytahuje nuz. Facka je tu stale jeste daleko beznejsi. Zjisti si neco o "spirale nasili".


Ahoj, Jardo uz jsme se tady o tom nekolikrat bavili ... jsi vzajeti vlastnich bludu ... zadne tradicni styly nejsou 300 let stare ani starsi a ani mladsi ve vztahu k nejake pochybne funkcnosti ... proc pochybne? Protoze jestli to nefunguje dnes, tak to nefungovalo nikdy a neni to tradicni styl, ale "tradicni" shit! A na druhou stranu to, ze je neco moderni, jeste neni zaruka kvality ci funkcnosti!

Ale jednu tradici mame, tradicne se lidi z tradicnich stylu chodi pravidelne porovnavat, prochazime si ulici (nekdo vic, nekdo mene), tradicne konfrontujeme sve dovednosti s ostatnima a ne jen v nejake verbalni teoreticke debate a tradicne vsem naivkum davame na kokos! Tradicne mame ucelenou metodiku bez zbytecnych experimentu, ktere nikam nevedou! Je uplne jedno jedstli se jedna o takovy ci makovy styl kung fu v Cine, nebo Thaisku, Barme, Kambodzi ... Myslim, ze to pisi jasne a ze ti zase za 2 mesice nebudu muset opravovat tva naivni tvrzeni o tradici...

Jinak k tematu, jakepak zohlednovani zakona??? Zakon ma zohlednovat napadeneho a cloveka v nouzi. Mame spatny zakon a blbosti se maji odstranovat, ne zohlednovat! Nerikam, ze kazda rvacka venku je na zivot a na smrt, ale ve chvili kdy ti o zivot pujde ... bude zakon to posledni, co te bude zajimat ... tak nejak nase pudy a geneticka vybava na prihlouple zakony nemyslela ... na stesti vsichni lidi nejsou takove figurky, aby misto pomoci druhemu cloveku ci sobe, meli prvni na pameti zakon a dusledky konfrontace zakona s realnym stretem :wink:

Jinak k te ulici ... nikdo v tobe nebude vydet prislusnika PCR nikdo v tobe nebude videt vyhazovace a nikoho to, ze to delas nebude moc zajimat :wink: Nevim jak vas, ale me se na to nikdy nikdo neptal :lol:

Jinak k ulici, muj nazor je ten, ze v prvni rade se musim perfektne pripravit na konflikt a na realne fyzicke napadeni! Jako bonbonek si muzu dovolit resit nasledky toho az se naucim branit! V opacnem pripade je to postup k smichu a prijde mi trochu uhozeny. Nemusi resit primerenost obrany clovek, ktery se v reslnem stretu podele do trenek, protoze za to, ze kanul do gati ho nikdo neodsoudi :lol: Jinak se z tzv. pripravy stava zase jen snuska teorie, prikladu, moznosti ... vytvareji se ujete aplikace, volnejsi sparing naprosto nepripravenych lidi ... vymadajicich pro tom jak v nejak zachvatu ... cele se to rochu opepri v jakesi modelovky ...

Tak snadne to neni. Kazdemu rikam, ze ulice je hnus, tesi se na ni jen debilek a sbirat zkusenosti v realu je riziko, ktere mnoho lidi stalo zivot a plnohodnotny zivot. Musi se pripravit na to, ze nekomu muzou vazne ublizit, musi se pripravovat na to, ze s tim vedomim pak budou muset zit po zbytek zivota ... proto kazdemu radim, aby radeji nedelali hrdiny, nehrali si na ochrance ... I dobre minene veci mohou spatne dopadnout. Ja to skutecne vidim tak, ze radeji nekomu budu platit ja nez on me, ale jsem schopny s tim zit ... znam spousty lidi, kteri nemaji strach z toho, ze jim nekdo ublizi, ale z toho, ze nekomu ublizi oni. A neni to ten pripad, kdy se za neco schovavaji.
Spousty lidi cvici ruzne bu/bs jen ze strachu, ze sveho vlastniho strachu a berou to jako terapii jak se poprat sami se sebou ... nikdy z nich bojovnici nebudou a oni nemaji odvahu si to priznat! Plati nemale penize za to, ze je nekdo placa po rameni a rika jim, ze delaji pokroky ... to je pro me realnost pristupu, kdyz prijdou k nekomu kdo je bez oblbovani postavi pred realitu jejich moznosti a rekne jim jak se veci maji po pravde. Uspech maji vetsinou lide, kteri si toto priznaji ... je to prvni krok k tomu aby situaci zmenili v opacnem pripade se to stava jen vyjimecne!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

PředchozíDalší

Zpět na armádní a combat systémy...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 28 návštevníků