Krestanstvo a BU.

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Příspěvekod hellas » ned 04. lis, 2007 15:53

wordsworth píše:Něco provedu,vyzpovídám se,dostanu nějaký ten otčenáš a zdrávas a protože chodím pravidelně do kostela,jsem vzorný křesťan? Je to nechutně pokrytecké.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

tohle tvrzení mě připadá stejný, jako když nám učitelka (komančka jak prase) za totáča ve 4.třídě vysvětlovala neexistenci Boha tím, že když přistáli kosmonauti na měsíci (teď nevím, myslela amíky, nebo lunochod? :lol: ), žádnej domeček tam nenašli :lol:
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Krestanstvi a BU

Příspěvekod TierraZ » ned 04. lis, 2007 20:26

No ono zacalo tim ze jeden chlap zacal prekladat bibli do reci tehdejsich lidi a co se mu nelibilo to si dle doby a sebe pozmenil a od te chvile nenajdes na svete dve stejne bible pokud je nemas od toho sameho nakladatelstvi. Co myslite proc k tem prvotnim spisum nemaj normalni lidi pristup??? :roll:
Zvítězit bez boje znamená převýšit jiné svými ctnostmi.
http://s2.bitefight.cz/c.php?uid=82215
TierraZ
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Krestanstvi a BU

Příspěvekod Yahoma » ned 04. lis, 2007 20:41

TierraZ píše:No ono zacalo tim ze jeden chlap zacal prekladat bibli do reci tehdejsich lidi a co se mu nelibilo to si dle doby a sebe pozmenil a od te chvile nenajdes na svete dve stejne bible pokud je nemas od toho sameho nakladatelstvi. Co myslite proc k tem prvotnim spisum nemaj normalni lidi pristup??? :roll:

OMYL! Archeologický nález svitků od Mrtvého moře jasně ukázal, že dnešní Bible je indentická s verzí 2500 let starou. Pokud nebereš jako rozdíl to, že v jakékoli řeči můžeš stejné slovo říct pár různými slovy.
Roman Bittner
AVSE / Missing-Link Martial Arts Federation
www.Missing-Link.cz
www.SecuritySystem.cz
Yahoma
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Yahoma » ned 04. lis, 2007 20:42

zase "double"... sorry
Roman Bittner
www.Missing-Link.cz
www.SecuritySystem.cz
Yahoma
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod kamiwaza » ned 04. lis, 2007 20:57

Yahoma píše:Archeologický nález svitků od Mrtvého moře jasně ukázal, že dnešní Bible je indentická s verzí 2500 let starou. Pokud nebereš jako rozdíl to, že v jakékoli řeči můžeš stejné slovo říct pár různými slovy.

Viděl jsem o tom pár dokumentů a až na pár nic neříkajících věci (alespoň pro mě, který u studia bible nevyužívá Ducha svatého), tak to bylo nic neříkající povídání. existuje x studií, tak si vyberte.
Jinak v Bibli je tolik nejasností, a jen když si přečtu o konci života Božího syna, tak nechápu, jak na tom mohli postavit tuto víru. Vždyť tam není patrné, že opravdu zemřel. viz. "Proč hledáte živého mezi mrtvými". A je tam toho spousta. Nehledě k tomu, že tam lze najít i věci k reinkarnaci atd. :wink:
A o tom že docházelo k chybám při přepisu, v překladu a záměrným úpravám, které jsou podle scénáře středověké církve nemůže být ani pochyb.
Tím ovšem nesnižuji váhu Ježíše a jeho odkaz lidstvu, což nemohu říct o církvi jako celku.
Jinak kdo a jakým právem rozhodoval o tom, která evangelia jsou kanonizovaná a která apokryfní?
Naposledy upravil kamiwaza dne ned 04. lis, 2007 21:04, celkově upraveno 1
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » ned 04. lis, 2007 21:02

2 Yahoma

predpokladam, ze mluvis o Starem zakonu :)

Jinak, nebyl by nekde odkaz na vyzkum tohoto archeologickeho nalezu? Dekuji :)
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yahoma » ned 04. lis, 2007 21:46

kamiwaza píše:
Yahoma píše:Archeologický nález svitků od Mrtvého moře jasně ukázal, že dnešní Bible je indentická s verzí 2500 let starou. Pokud nebereš jako rozdíl to, že v jakékoli řeči můžeš stejné slovo říct pár různými slovy.

Viděl jsem o tom pár dokumentů a až na pár nic neříkajících věci (alespoň pro mě, který u studia bible nevyužívá Ducha svatého), tak to bylo nic neříkající povídání. existuje x studií, tak si vyberte.
Jinak v Bibli je tolik nejasností, a jen když si přečtu o konci života Božího syna, tak nechápu, jak na tom mohli postavit tuto víru. Vždyť tam není patrné, že opravdu zemřel. viz. "Proč hledáte živého mezi mrtvými". A je tam toho spousta. Nehledě k tomu, že tam lze najít i věci k reinkarnaci atd. :wink:
A o tom že docházelo k chybám při přepisu, v přehladu a záměrným úpravám, které jsou podle scénáře středověké církve nemůže být ani pochyb.
Tím ovšem nesnižuji váhu Ježíše a jeho odkaz lidstvu, což se nemohu říct o církvi jako celku.
Jinak kdo a jakým právem rozhodoval o tom, která evangelia jsou kanonizovaná a která apokryfní?

1. Pokud mluvíš o dokumentech BBC, který dávali v TV, tak to byla tak amaterska, senzacechtivá a zamlžená sr..ka, že to bych jako dokument fakt nebral. Jinak kromě poloviny knihy Ester se našel kompletně celý přepis starého zákona a dnes je celý originál veřejně vystaven v Jeruzalémě. Takže žádné manipulace s přepisy ve středověku apod. se konat nemohli, když je to dnes to samé jako svitky 2500 staré.

2. To, že Ježíš zemřel bylo jasný, dokonce voják se o tom přesvědčil posledním vpichem kopím. Podezírat tehdejší vojáky, kteří měli bohatou zkušenost z násilnou smrtí, že nepoznají kdy člověk zemřel a kdy ne mi přijde trochu troufalý.

3. Co myslíš reinkarnací v Bibli? To si odporuje. Biblická zpráva zní jednoznačně: Člověk zemře a nic neví. Až při druhém příchodu opět vstanou. Do té doby: Mrtví, prd ví :lol: A to že Ježíš vstane třetí den z mrtvých bylo Bohem řečeno tuším Izajášovi už o 500 let dřív než se to stalo. Včetně toho kdy a kde se narodí, jak bude dlouho působit, kdy a jak zemře, že mu nebude zlomena kost, že budou losovat o jeho oděv atd. O 500 let dřív!

4. Co je kanonizováno a co apokryfní? Např.nový zákon: 4 evangelia čtyř učedníků, každý to psal pro jinou skupinu lidí. Všechna další evangelia, která jsou dnes tak tajemná a populární: Tomášovo, Jidášovo, Mariino, Filipovo apod. jsou díla gnostiků a vznikla až v druhém století. Nemají s Biblí nic společného. Byly snahy o nové knihy, ale byly vždy lidskou snahou a do Biblie se nedostali. O tom nerozhodl žádný tribunál, ale tehdejší prvokřesťané, kteří zápasili s gnostickou vlnou a dalšími lidskými snahami. Dopručuju knihu: http://nonstopknihy.cz/index.php?p=prod ... a-rozlutna Tam to všechno rozebírá. Moc dobrý.

5. Pro Migli: http://www.jakyje.net/svitky.htm

Jinak jsme se tu bavili o tom, že nějaká škola si určila normy pro žáky. Zajímalo by mě, jestli zde přítomní instruktoři a učitelé mají ve svých školách taky nějaký kodexy a pravidla, které musí žáci respektovat?
Roman Bittner
www.Missing-Link.cz
www.SecuritySystem.cz
Yahoma
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Krestanstvi a BU

Příspěvekod mandrake » ned 04. lis, 2007 23:41

Já nejsem ani pokřtěný, ani křesťan, ani věřící (jak by věřící řekli - díky bohu). Tam kde učím nebo cvičím jsem se žádnými projevy křesťanství nesetkal, což je logické, protože když to maj zakázaný :lol: , tak co by tam dělali. Osobně věřící v oblibě moc nemám, protože jsou strašně OTRAVNÍ. Ne třeba hned, ale jednou to z nich vyleze. Člověk se na něco zeptá, a místo logické odpovědi dostane nějakou tu jejich asertivní odpověď typu: "bůh tě miluje", "je to vůle boží", "bůh to tak chce" a pod., prostě nějakou výmluvu, kterou ten člověk zastírá, že něco provedl nebo pos*l. Rozdíl mezi normálním člověkem a věřícím je v tom, že když normální člověk tímto způsobem lže nebo se vymlouvá, tak cítí nějakou vinu, ale věřící ne, protože když to "bůh chce", tak na tom nemůže být nic špatného. Netýká se to jen jehovistů ale všech, rozdíl je jenom ve formě a kvantitě, jinak je to stejné.
mandrake
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod migli » ned 04. lis, 2007 23:52

2 Yahoma:
- diky za odkaz

- pravidla? V zadne skole BU, kde jsem cvicil, jsem se osobne nesetkal s zadnymi narizenimi, ktere by zakazovaly jakekoli formy nabozenstvi, viry ci neceho obdobneho. I navstevy jinych skol BU/BS byly vzdy OK, at uz maji krestanske ci jine koreny :twisted:. Ani aerobic nebo jogu nam nikdo nezakazuje :lol:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » pon 05. lis, 2007 0:24

2 Yahoma:
Myslím že každá škola BU má "stanovy" a záleží jen na jednotlivcích jak je prosazuje...já si vzpomínám že když jsem chodil chvíli na TKD před pár lety recitovali jsme vždy na začátku genrálovo desatero..je tu nějáký tae kwon ďák který by nám řekl jak je to dnes u nich?
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Chrobi » pon 05. lis, 2007 7:59

Asi ne desatero, ale slib tkd. Nevim, jestli se to jeste nekde dela, cvicil jsem ve dvou skolach dlouhodobe a v nekolika dalsich jako navstevnik a nikde jsem se s tim nesetkal. Ten slib se rika na zkouskach na vyssi pasky, nemyslim si, ze by se v nem rikalo neco spatnyho, zni to trosku jak od Rychlejch sipu, ale ja se s tim, co se tam rika celkem ztotoznuju. Kazdopadne si myslim, ze to predrikavani je pro vetsinu lidi jen to, co se bezne dela, protoze proto, ze nad tim nepremysli.

edit : abych tu tak plane nepovidal o necem - http://www.taekwondo.cz/technika.htm je to dole na strance
Chrobi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

.

Příspěvekod luen » pon 05. lis, 2007 8:23

Vetsina tzv. kanonizovanych pribehu jsou samo preklady poplatne dobe a 100% jsou preklady tendencne upravovane tehdejsimu nazirani na svet, vesmir atd ...

Dinosauri jsou dilem dabla, protoze jak je mili krestane dle krestanske doktriny svet starej??? :lol: :cry:

Zeme je placata a basta :lol: je stredem vesmiru ...

Vsechny tyto puvodne Sumerske eposy, nekdo "ukradl" a zacal je vydavat za sve ...

Viz. Epos o Gilgameshovi, Epos o Errovi, epos o Etanovi ... a 100 dalsich ze kterych se pozdeji zplacal tzv. stary zakon.

Mimochodem staci se podrobneji podivat na to jak probihala prvni vyprava krestanu do Cech (Cyril a Metoděj). Co takhle kradez sochy boha Radegasta v nadzivotni velikosti (udajne z toho zlata udelali svuj kriz - Slovaci ho maji na desetikorune) ... docela dobrej uvod :lol: :lol: :lol:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod krovak » pon 05. lis, 2007 10:08

Yahoma píše:4. Co je kanonizováno a co apokryfní? Např.nový zákon: 4 evangelia čtyř učedníků, každý to psal pro jinou skupinu lidí. Všechna další evangelia, která jsou dnes tak tajemná a populární: Tomášovo, Jidášovo, Mariino, Filipovo apod. jsou díla gnostiků a vznikla až v druhém století. Nemají s Biblí nic společného. Byly snahy o nové knihy, ale byly vždy lidskou snahou a do Biblie se nedostali. O tom nerozhodl žádný tribunál, ale tehdejší prvokřesťané, kteří zápasili s gnostickou vlnou a dalšími lidskými snahami. Dopručuju knihu: http://nonstopknihy.cz/index.php?p=prod ... a-rozlutna Tam to všechno rozebírá. Moc dobrý.

ako teraz si ale neodpustim, ale nedal biblii vyslednu formu prave koncil, ktory rozhodne nebol nejakym demokratickym hlasovanim vsetkych dotknutych (nie ze by to bolo tak spravne) , ale v podstate dnesnym jazykom povedane "vedeckou konferenciou" (mozno) alebo skor niecim co sa da prirovnat rokovaniu v parlamente?
a navyse pokial si pamatam cisar, ktory to inicioval nebol krestan a robil to skor ako politicke rozhodnutie...
a este navyse - zda sa mi to, alebo nie, ze aj normalne kanonizovane evanielia boli spisane az cca v druhom storoci a predtym sa predavali skor ustnym podanim?
krovak
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: .

Příspěvekod jox » pon 05. lis, 2007 10:22

luen píše:Vetsina tzv. kanonizovanych pribehu jsou samo preklady poplatne dobe a 100% jsou preklady tendencne upravovane tehdejsimu nazirani na svet, vesmir atd ...
Vsechny tyto puvodne Sumerske eposy, nekdo "ukradl" a zacal je vydavat za sve ...
Viz. Epos o Gilgameshovi, Epos o Errovi, epos o Etanovi ... a 100 dalsich ze kterych se pozdeji zplacal tzv. stary zakon.

Tak se rozhodni, je Starý zákon splácaný ze starých věcí, nebo jsou ty příběhy jiné ("tendenčně upravené")?

Samozřejmě je to tak, že na půdorysu prastarých příběhů různé kultury vyslovovaly svůj názor na svět. Je zajímavé právě to, čím se liší, to ta kulturá má své. A u Starého zákona je to stejné.
To jen naše moderní doba lpí na autorských právech atd., a tak těmhle věcem už se nerozumí automaticky.

EDIT: No, trochu mi to připomíná i "autorská práva" a "značky" v BU. :wink:

luen píše:Dinosauri jsou dilem dabla, protoze jak je mili krestane dle krestanske doktriny svet starej??? :lol: :cry: ... Zeme je placata a basta :lol: je stredem vesmiru ...
:lol: :lol:
Luene, máš v tom trochu hokej. To si z křesťanů myslí jen pár ultrakonzervativních protestantských denominací v Americe. Tam je totiž možný všechno. :wink: Je to jako bys coby Číňan prohlašoval, že evropská státní zřízení jsou království.
Potom, ne, že by pro křesťanství byl nějak důležitý vědeckotechnický pokrok, ale někdy si zkus zjistit, kdo šéfuje vatikánské astronomické observatoři. :wink:

luen píše:Mimochodem staci se podrobneji podivat na to jak probihala prvni vyprava krestanu do Cech (Cyril a Metoděj). ...
Vem do ruky dějepis, a dočteš se, že Cyril s metodějem tu našli západokřesťanské kněze, a první křesťané na našem území byli podle archeologů vojáci (!! - toto téma) římských legií.
Naposledy upravil jox dne pon 05. lis, 2007 11:13, celkově upraveno 2
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pon 05. lis, 2007 10:31

Gowery píše:
je tu přeci ta scholastická teorie o tom, kdy je válka morálně ospravedlnitelná

a to znamená co? ®e zabíjení, mučení, znásilňování, rabování, ničení adt je pro křesťanství přípustné? Nebo že člověk si vždycky najde nějakou výmluvu a "důvod" proč a jak daná pravidla obejít?

Možná ses nad tím ještě nazamyslel, ale když si vemeš náš trestní zákoník, tak je tam např. vražda trestná. A v jiném paragrafu je napsáno, že čin jinak trestný není trestný za určitých podmínek. Krajní nouze a sebeobrana. Mě to připadá správné. Ty bys ale asi křičel "pokrytectví, výmluvy!"

Nebo ne?
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pe25tr » pon 05. lis, 2007 10:40

4jox: Good reakce. Drzim ti palce :wink: .
pe25tr
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: .

Příspěvekod krovak » pon 05. lis, 2007 10:55

jox píše:
luen píše:Mimochodem staci se podrobneji podivat na to jak probihala prvni vyprava krestanu do Cech (Cyril a Metoděj). ...
Vem do ruky dějepis, a dočteš se, že Cyril s metodějem tu našli západokřesťanské kněze, a první křesťané na našem území byli podle archeologů vojáci (!! - toto téma) římských legií.

hehehe no nas napriklad ucili, ze to kam prisli C&M bola Velka Morava ;-)
ale aby sme sa netahali za slovicka myslim, ze podstatny na tom odstavci bol ten fakt s krizom a nie to ci boli skutocne prvi...
krovak
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod graver » pon 05. lis, 2007 11:10

Yahoma píše:Jinak jsme se tu bavili o tom, že nějaká škola si určila normy pro žáky. Zajímalo by mě, jestli zde přítomní instruktoři a učitelé mají ve svých školách taky nějaký kodexy a pravidla, které musí žáci respektovat?

Nevím přesně, co jsi tím chtěl říct, ale pokud to mělo být přirovnání (škola obecně vs BU škola), tak to není úplně OK. Řeč nebyla ani tak o tom, *že* si nějaká škola určila nějaké normy, ale *jaké* normy to byly a jestli si je určila právem (ať už legálním či morálním). ©kola BU může mít (a mnohdy má) pravidla, která by někdo z venčí taky možná nepochopil a označil za diskriminační a nesvobodná, ale škola BU (pokud to už není sekta) je něco, kam můžu (nikoliv musím) a z čeho můžu víceméně jednoduše zase ven. V "klasické" škole (nevím, jak to formulovat) si nemůžeš *jednoduše* říct "říďa mě se*e - jdu jinam".
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gowery » pon 05. lis, 2007 11:47

4Jox:

proč bych měl cokoliv křičet? Na netu to sice není poznat - bohužel - a chápu, že dost lidí je tady zvyklých na napadání, tak se brání už preventivně. Ale já neútočím. Nečemu nerozumím, tak se zeptám. A to dělám. Už jsem to psal někde na první stránce. Celé to vychází z mé představy že desatero je jakýmsi zákoníkem daným samotným bohem. Toho beru jako nejvyšší autoritu křesťanství o které se nediskutuje. Pokud to tedy tak je a v desateru je bod "nezavraždíš" - někdo tu psal že tohle je správný překlad - pak jediné možnosti jak by křesťan mohl vést válku podle mě jsou ty, že
1) bůh vydal nějaký dodatek v němž vysvětluje jak to vlastně myslel
2) někdo boha poupravil a sám řekl jak to vlastně myslel (ten bůh)
3) se na to prostě kašle...
otázka je která z těch možností je správná.
Normálně bych na to kašlal, ale někdo tu na začátku prohlašoval, že je spousta důvodů proč křesťan válku vést smí, tak prostě poukazuju na to co se mi jeví jako rozpor a byl bych rád kdyby ty důvody někdo napsal.

Samozřejmě jak už jsem psal jde o můj pohled a pokud jakákoliv z podmínek výše neplatí, není o čem mluvit.

Právní systém je lidský výmysl a jako takový může být člověkem upraven, přesně tak jak jsi psal. Ale přijde mi, že v křesťanství člověk tak úplně na urovni boha brán není a tudíž by si podle mě neměl dovolit korigovat jeho příkazy a zákazy.
Gowery
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod cudles » pon 05. lis, 2007 12:32

pe25tr píše:
wordsworth píše:... Zato desatero znám. Je tam nezabiješ... .Takže kdo válčí, zabíjí není křesťan.

Pokud vim, tak krestan je jen a prave jen ten, kdo je pokrten :idea: . Tecka. Vzdelany teolog by nam vysvetlil, ze jsou ruzne formy krtu a ze ne kazdy krest je skutecnym krtem... ale to sem tak uplne nepatri.

Nicmene, pokud 'tve' pokrteni probehlo spravne, tak se stavas krestanem. Az do smrti (krom pripadu exkomunikace...). Bez ohledu na to, jestli nekoho zabijes :idea: . Jestli krades, zabijis, smilnis, uctivas modly, ... tak jsi VELMI VELMI HRISNY KRESTAN, ale stale krestan :idea: .

Riverman píše:... Války, inkvize apod...za vším tímhle byla jen touha po majetku, moci, postaveni a ideální nástroj jak si podmanit tupé negramotné stádo bylo strašení bohem. ...

Mimochodem "stada" se vyskytuji v kazdem spolecenstvi... vericich i (nas) nevericich.

Shihtzu píše:... Něco jiného jsou pochopitelně všeljaké rituály pohansko-náboženského původu, které leckterá bojová umění (byť v marginální míře) zahrnují. ...

Mohl bys to plz rozvest? Jestli se ti to nechce psat sem, tak klidne SZ. Dik.

Tak s tim nesouhlasim. Ja jsem sice pokrten,ale jsem neverici a mezi krestany se nepocitam.
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...