ghekon píše:cudles: Ne, nesnazim se nikomu zalibit, nemam to zapotrebi. O aikidu a taekwondu si myslim svoje, byl jsem na par trenincich obou dvou techto bu a udelal jsem si jasny nazor, nerikam ze spravny, ale mam na neho pravo. Pokud si myslis o aikidu neco jineho, coz asi ano, je to tvoje vec.
DMC píše:....Zacni neco cvicit a myslim ze se takovych starosti zbavis. Ale proboha neco kde je sparring, ne zadnou "realnou sebeobranu"!
diablik píše:Makoto- s tym predkonfliktym cvicenim "scenaria" suhlasim.. len nereba na tom ulietnut a samozrejme netreba pchat do toho kopec teorii ala blitzdefense3 second fighter od Geoffa Thompsona by mal byt alfou a omegou pre kazdeho kto sa o to zaujima
Makoto píše:DMC píše:....Zacni neco cvicit a myslim ze se takovych starosti zbavis. Ale proboha neco kde je sparring, ne zadnou "realnou sebeobranu"!
Sparring te nepripravi na realny stret....Ted ctu zajimavou knizku od Billa Kippa (Turning fear into power) a je tam zajimava jedna myslenka - hafo BS, BU se pripravuje uz na samotny stret, uci jak vykryt ranu, kop, apod. Ale ktera skola BU (BS neberu v potaz) uci jak se vyporadat s konfliktem jeste ve stavu, kdy se teprve konverzuje, kdy jeste neni konflikt vyhroceny? Myslim, ze by se daly spocitat na prstech jedne ruky... Chci tim rici, ze sparring je jiste dobra vec, ale pripravi vsak pouze na tu prostredni cast - samotny konflikt. Pak tu mame vsak jeste predkonfliktni a postkonfliktni stav, ktery je potreba resit. A mam pocit, ze to, co chybi tazateli je prave zkusenost s predkonfliktnim stavem, kdy se teprve bojovnici navzajem prsi a "testuji teren". Vetsina konfliktu jde zvladnout prave v tomto stavu. Navic se nauci byt klidny, vyckat si na svou chvili, nenechat se vyprovokovat (kazdej v sobe mame spoustec, ktery nas nastartuje do "cerveneho kodu" a cilem toho je identifikovat onen spoustec) a pripadne i zklidnit situaci. Proste ne vsechny konflikty hned musi koncit rvackou na kterou je sparring dobrej.....Takze nic proti sparringu, ale nedelat z neho univerzalni nastroj pro zvladnuti situace na ulici...
wordsworth píše:Mám dotaz související s tématem.Jak psychicky připravíte naprosto neagresivního člověka na střet?Aby se nesesypal když po něm začne někdo křičet nebo vyhrožovat.Kupodivu je spousta lidí,kterým se "násilí" příčí i když ho mají využít v sebeobraně.Jak naučit lidi co jsou hodní,aby když musí byli zlí?
wordsworth píše:Mám dotaz související s tématem.Jak psychicky připravíte naprosto neagresivního člověka na střet?
Aby se nesesypal když po něm začne někdo křičet nebo vyhrožovat.
Kupodivu je spousta lidí,kterým se "násilí" příčí i když ho mají využít v sebeobraně.Jak naučit lidi co jsou hodní,aby když musí byli zlí?
wordsworth píše:Mám dotaz související s tématem.Jak psychicky připravíte naprosto neagresivního člověka na střet?Aby se nesesypal když po něm začne někdo křičet nebo vyhrožovat.Kupodivu je spousta lidí,kterým se "násilí" příčí i když ho mají využít v sebeobraně.Jak naučit lidi co jsou hodní,aby když musí byli zlí?
ghekon píše:Podle mne kdyz nekdo bude delat delsi dobu nejake kontaktni bu/bs a bude sparovat tak to spadne samo.
Makoto píše:V kurzech se nam vzdycky objevi dve tri holciny, ktere neumi zarvat na utocnika, nechteji ho uderit a tak pouzivame jine metody, jak prolomit tu pasivni barieru a ukazat jim, jak zarvat. Nekde staci malo (napriklad na ni zarvat), jinde je potreba pritlacit vice....
Makoto píše:V kurzech se nam vzdycky objevi dve tri holciny, ktere neumi zarvat na utocnika, nechteji ho uderit a tak pouzivame jine metody, jak prolomit tu pasivni barieru a ukazat jim, jak zarvat. Nekde staci malo (napriklad na ni zarvat), jinde je potreba pritlacit vice....
ghekon píše:No tak treba ze mne to spadlo, ale taky je to mozna tim ze u nas jsou sparringy 60% kazdeho treningu...
EDIT: Nevim jestli mne scenare pripravi na realny konflikt, nemuzu se pripravit na vsechny mozne scenare konfliktu..
pe25tr píše:Makoto píše:V kurzech se nam vzdycky objevi dve tri holciny, ktere neumi zarvat na utocnika, nechteji ho uderit a tak pouzivame jine metody, jak prolomit tu pasivni barieru a ukazat jim, jak zarvat. Nekde staci malo (napriklad na ni zarvat), jinde je potreba pritlacit vice....
Ahoj. Mohl bys mi o tom plz napsat vice? Dik.
ghekon píše:Makoto píše:V kurzech se nam vzdycky objevi dve tri holciny, ktere neumi zarvat na utocnika, nechteji ho uderit a tak pouzivame jine metody, jak prolomit tu pasivni barieru a ukazat jim, jak zarvat. Nekde staci malo (napriklad na ni zarvat), jinde je potreba pritlacit vice....
A proc takove "holciny" na ty kurzy chodi, kdyz na utocnika nechcou zaravat ani ho uderit?
Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník