hrom píše: Do konfliktních situací se nedostávám moc často. Jednou mě nějakej cigoš vyhrožoval na ulici, že si mě jeho partička podá. Tak jsem mu dal pár drobných, co jsem měl po kapsách a bylo to. Nicméně proti přepadení bych asi preferoval zbraň (elektr. obušek, pistoli) než nějaké spešl techniky.
Myslím, že váš přístup k potenciálnímu ohrožení je velmi realistický. Určitě je nejdůležitější prevence a mentální příprava na možné napadení. pokud skutečně jednáte v nastíněných dimenzích, myslím, že pro svoji ochranu činíte více, než leckterý tvrdý zastánce teze "vymlátit se z toho za každou cenu"...
hrom píše:Nicméně tradiční výuka, ač není primárně určena pro současný boj na ulici, nakonec může přinést větší "efektivitu" i bez hole a hakamy nebo super technik. Osobně si po pár letech tchaj-ťi nepřipadám jako bojovník, ale zkušenosti mnohých přede mnou naznačují, že tyhle věci přicházejí dost nenápadně a jaksi mimochodem, takže kdoví.
Zdraví idealistický bojovník
Zde bohužel musím konstatovat, že vámi použitou argumentaci jste založil čistě na psychologické manipulaci s doměnkami a oblíbenými pověstmi, které provázejí tradiční výuku BU již léta, ale které se neopírají naprosto o žádná fakta...
Pokud máte nějaká data, srovnání, nebo informace, kterými lze doložit tvrzení o vyšší efektivitě tradiční výuky při střetech na ulici, tak je prosím uveďte. Za svou mnohaletou praxi jsem se setkal se statisticky naprosto protichůdnými výsledky.
Nepochybuji o faktu, že výcvik těchto umění, může přinést sekundární pozitivní vliv na řešení sebeobranných situací, nebo i střetného boje vůbec. Ale je to třeba vidět vždy v kontextu s tragickými případy studentů BU, kteří v podobných situacích dopadli naopak velmi špatně.
Své hraje i fakt, že vítězství podobných lidí je pozitivní zážitek, radostně a často sdělovaný svým přátelům, za neustálého se nabalování dramatičnosti podání, zatímco se svými prohrami se šíří jen málokdo. Na základě svých zkušeností zastávám názor, že tradiční pojetí některých BU s postavením bojového náboje spíše do sekundární pozice, vedlo statisticky ve více případech spíše k selhání cvičence v emočně vypjaté atmosféře skutečného střetu s protivníkem...