Bujinkan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod Genesis » stř 02. led, 2008 16:36

Emiel píše:Genesis:
Blbě jsem se asi vyjádřil.. To je vlastně fuk..

Mno, ono když se to umí, vypadá jednoduše všechno :-D

to jo, ale prostě o Bujinkanu sem ještě neviděl dobrý video. HOdně by pomohla nějaká crosstyle konfrontace nebo něco na ten způsob. Vem si třeba box. Na netu jen o něm spousta videí a spousta je hrozná, ale pak tam jsou i třeba zápasy prodíků ( něco jako třeba mistr v Bujinkanu ) a je teda vidět, že to funguje a ty mraky diletantů tomu pověst nekazí, ptže existuje i něco, co dokazuje tu kvalitu.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » stř 02. led, 2008 19:35

Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Genesis » stř 02. led, 2008 20:34

tak útoky jsou stále těžce nereálný a to že to je pak puštěný zrychleně to působí spíš komicky :roll:
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » stř 02. led, 2008 20:57

zrychlene? ?
ziadne zrychlenie som nebadal ...este to robia dost pomalicky.....
mne to hra normalne hmm
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » stř 02. led, 2008 21:15

Co clovek to nazor ako sa hovori.

ked som este davnejsie chodil na Wing tsun.... mali tam na paky ludia skepticky nazor ... ze v realite sa nedaju a podobne.
Pri tomtom rozhovore jeden chalan povedal ze na neho tiez zautocili na ulici...a vsetci sa pytali no ako?
a on ze no prisiel ku mne a takto ma chytil...a to sme sa uz smiali...lebo prave zacal hovorit o tom co v "realite " nieje mozne...

ktore BU sa neda ohovorit??

na kazde BU najdete video ktore stoji na grc... Ked chcete posudit je lepsie na taky trening ist.

Co sa technik tyka vseobecne:
Bol som jedneho casu napr. na seminare Krav maga s Yanilovom
...maju velmi dobre prepracovanu vyucbu. Techniky su vsak rovnake ako maju aj ine BU...vsak co ine by aj vymysleli?
Clovek ma povacsinou 1 hlavu 2 ruky a 2 nohy.
Osobne si myslim ze clovek je bojovnikom uz predtym nez zacne cvicit BU... alebo nieje ale potom mu ziadne BU nepomoze.
mozno maju dalsi neake ine skusenosti...
Su systemy ktore Vas pripravia na "boj" rychlejsie pretoze mnozstvo informacii ktore musi Vas mozog pohltit je mensie.
Clovek vsak cvici BU x rokov... a nakoniec to s vybusninami naplnenym autom do vas napeckuje neaky muzicek. Co vam to pomohlo? nic a to ani BJJ nemusel cvicit / napriklad/

Jedno z prislovi hovori ... Na kazdeho chlapa je chlap.
:-)
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Genesis » stř 02. led, 2008 21:24

Bujin píše:zrychlene? ?
ziadne zrychlenie som nebadal ...este to robia dost pomalicky.....
mne to hra normalne hmm

ty věci na prvním videu po 1:00 mi tak přijdou
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » stř 02. led, 2008 21:25

hmm divne

mne nie...ide to normalne...v podstate sa to da spravit este rychlejsie...
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » stř 02. led, 2008 21:32

Bujin píše:Co clovek to nazor ako sa hovori.

ked som este davnejsie chodil na Wing tsun.... mali tam na paky ludia skepticky nazor ... ze v realite sa nedaju a podobne.
Pri tomtom rozhovore jeden chalan povedal ze na neho tiez zautocili na ulici...a vsetci sa pytali no ako?
a on ze no prisiel ku mne a takto ma chytil...a to sme sa uz smiali...lebo prave zacal hovorit o tom co v "realite " nieje mozne...

ktore BU sa neda ohovorit??

na kazde BU najdete video ktore stoji na grc... Ked chcete posudit je lepsie na taky trening ist.

Co sa technik tyka vseobecne:
Bol som jedneho casu napr. na seminare Krav maga s Yanilovom
...maju velmi dobre prepracovanu vyucbu. Techniky su vsak rovnake ako maju aj ine BU...vsak co ine by aj vymysleli?
Clovek ma povacsinou 1 hlavu 2 ruky a 2 nohy.
Osobne si myslim ze clovek je bojovnikom uz predtym nez zacne cvicit BU... alebo nieje ale potom mu ziadne BU nepomoze.
mozno maju dalsi neake ine skusenosti...
Su systemy ktore Vas pripravia na "boj" rychlejsie pretoze mnozstvo informacii ktore musi Vas mozog pohltit je mensie.
Clovek vsak cvici BU x rokov... a nakoniec to s vybusninami naplnenym autom do vas napeckuje neaky muzicek. Co vam to pomohlo? nic a to ani BJJ nemusel cvicit / napriklad/

Jedno z prislovi hovori ... Na kazdeho chlapa je chlap.
:-)

Takze nemame mit kritickej pohled ? Mame mit na vsechny BU pohled nekritickej ?
Nejak jako: "Joo to klidne cvic , to je super , sice uz civis 20 let, ale jednou te to na 'boj' pripravi..." ?
:roll:
Co mi u Bujinkanu hodne chybi jsem uz psal. A nemam svuj pocit jen z videi.
Jen by me zajimalo jak dlouho cvici vsichni ti , kteri zde Bujinkan obhajuji... :)
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Bujin » stř 02. led, 2008 21:34

Maj nazor aky chces,

ja neobhajujem nic....ja som za atomove bomby...riesia vsetko :-)
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emiel » stř 02. led, 2008 22:08

Já už jsem tu psal několikrát, jak dlouho ho cvičím.. Ovšem, předtím než jsem to tu začal obhajovat, jsem si i zjistil co a jak.

Mám známého a ten mi ířkal, že jeho kamrád cvičí už osm let Bujinkan a prý by ho nechtěl naštvat, že jako bodyguard je dobrý..
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bujin » čtv 03. led, 2008 18:01

trosku mimo temy... ale zaujimavy clanok o domiesavani boja na zemi ...

http://www.themartialist.com/0604/criticalfm.htm
Bujin
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod shima » čtv 17. led, 2008 20:13

ghekon píše:Hmm, a ktera chytra hlava navrhla jako tema boj proti obrneme protivnikovi, kdyz brneni se nejakych 400 let uz nepouzivaji? Pokud jde bujinkan opravdu s dobou tak by se mozna mnel zamnerovat na aktualnejsi temata...
Nechci zase zacinat flame jako minule s Hattorim ( chran te ruka pane mi zas psat na sz o buzicich ) ale muj nazor na bujinkan je stale stejny, banda blbecku hrajicich si na ninje... Dodavam ze jsem nikdy nebyl na zadnem treninku a vse mam pouze z videi a doslechu.

No, koukam, ze mas sice titul "mistr diskuter", ale to je tak asi vsechno. Jak sam pises, na treninku si nikdy nebyl, soudis z doslechu a z videi. Kdybych soudil vse jako ty, z tveho prispevku bych musel vyvodit, ze jsi uplny blb. Ja vsak nesoudim, co neznam, a tak uprimne verim, ze uplny blb nejsi. Ale kdo vi...
shima
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod DaveStone » pát 18. led, 2008 9:38

Ghekon to napsal dost radikálně, to je fakt. Za bandu blbečků bych lidi z Bujinkanu rozhodně neoznačil. Ale jak jsem teď shlédl to video s panem Hatsumim a zavzpomínám na těch několik tréninků před X lety tak je to stejné. Nevzpomínám si, že by se tam jel jiný úder než ten, který předvádějí na tom videu - ta stejná ruka i noha vepředu, úder vedený od boku či pasu, bylo to spíš takové tlačení než úder. A pak tam útočník ruku nechá, dál neútočí a obránce dělá několik obranných pohybů...Podle mě je ten styl dobrý pro boj na malou vzdálenost, kdy se dají použít chvaty, páky a pak boj na zemi. Ale kdyby na mě nastoupil např. boxer (n. kdokoli kdo útočí rychlými údery s okamžitým stahováním ruky zpět), opravdu nevím jak bych se tímto stylem bránil.

"Nesoudím co neznám" je slovo do pranice. Kdy může člověk říct, že už něco zná nebo že to ještě nezná? Někdo soudí z videa, to je špatně, já jsem soudil z řádově desítky tréninků - taky se to některým nelíbilo. Kdy můžu říct, že znám bujinkan natolik abych se o něm mohl vyjadřovat? Po roce, dvou, deseti? Když jsem pak absolvoval asi 3 boxerské tréninky měl jsem pocit, že mi to dalo pro reálnou sebeobranu víc jak dva měsíce v Bujinkanu. Samozřejmě pro reálný boj je obojí furt málo, ale chci jen říct, že pokud by bylo mým cílem se naučit během roku, dvou, tří efektivně bránit a měl si zvolit bujinkan na straně jedné nebo na druhé straně box/kickbox nebo nějaký oddíl sebeobrany, tak volím to druhé.

Co znám lidi z Bujinkanu, tak tam je to o celkovém životním stylu. To musí prostě "bavit". Samozřejmě každá činnost co člověk dělá ve svém volnu musí bavit. Ale někteří borci z Bujinkanu mají třeba zakotveno v manželské smlouvě, že pokud bude nějaký víkendový seminář, má přednost před vším ostatním...Nic proti. Jak si to kdo udělá, takové to má.
DaveStone
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod DMC » pát 18. led, 2008 12:19

Nesoudím co neznám" je slovo do pranice. Kdy může člověk říct, že už něco zná nebo že to ještě nezná? Někdo soudí z videa, to je špatně, já jsem soudil z řádově desítky tréninků - taky se to některým nelíbilo. Kdy můžu říct, že znám bujinkan natolik abych se o něm mohl vyjadřovat?

Vis kdy to budes moct rict? Az budes rikat to, co se bude podobnym borcum hodit do kramu :lol: Do te doby toho budes furt vedet malo :wink:

Kdo souhlasi, je vzdycky "dobre informovany" a neni vetsiho hrichu nez kritizovat nebo nesouhlasit.

Ale někteří borci z Bujinkanu mají třeba zakotveno v manželské smlouvě, že pokud bude nějaký víkendový seminář, má přednost před vším ostatním...

Tak ale tohle je luxus :lol:
DMC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod petrk » stř 30. led, 2008 19:19

A stojim si za tim Po vanocich zajdem s Fukkim do ovy na trenink bujinkanu, abych si overil svoje teorie

Ghekone, jak to dopadlo s tvojí teorií?
petrk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ghekon » stř 30. led, 2008 20:18

Zamknete to uz konecne....
petrk: Nijak, neni cas a uz ani chut
ukropcany: Asi tak
DaveStone: Trochu jsem to prehnal, ale jazyk (prsty) je casto rychlejsi nez mozek
Shima: S tim dokazu zit, diskutere-novacku :lol: :lol: :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

pro ghekona

Příspěvekod dawatsering » sob 02. úno, 2008 13:12

Milý ghekone,

už teď vím, že toho budu litovat, ale...

myslím si, že účelem této diskuze bylo přiblížit veřejnosti umění boje Ninjutsu tak, jak se ho vyučuje v Bujinkanu. Z Tvých komentářů usuzuji, že Tě velmi zajímá reálná aplikace tohto umění v boji, neboli lépe řečeno „na ulici“.

Většina diskutujících je buďto přílis slušná, skromná, nebo jen čistě „nad věcí“ k tomu, aby se nechala vyprovokovat (myslím většinu lidí, kteří k tomuto tématu mají co říct), a tak zůstává na mně, abych uspokojil Tvou dychtivou touhu po poznání.

Ano, ninjutsu (v tomto případě taijitsu, volě přeloženo „umění těla“) JE plnohodnotné bojové umění s reálným využitím. Sparring, na který ses ptal se pravděpodobné nejvíce podobá našemu Henka, což můžeme přeložit jako volnou aplikaci techniky a její variant ve dvojici se sparringpartnerem. Lámaní kostí, drcení kloubů, trhaní šlach, poškozování orgánů, vypichování očí přece nejde aplikovat v plném účinku na kamaráda. To ale ani ve sparringu.

Velkou výhodou (alespoň pro mě) ninjutsu je velice široké spektrum technik, a ano, i nejrůznější kopy, údery pěstmi, loktama, hlavou (i jiné, které by Tě možná ani nenapadly :)) k tomu patří.

Abych pravdu řekl, tak ninjutsu je nejkomplexnější BU, na které jsem do teď narazil.

Ano, i ninjutsu se dá dělat špatně.

Ninjutsu je o umění přežít. V reálném boji neexistují naprosto žádná pravidla, je to: buď Ty, nebo on. Princip boje v ninjutsu spočívá v co nejrychlejším zlikvidování útočníka. Každý člověk (a to platí i o útočníkovi) ma jiné tělo, jinou konstituci, jinou sílu, váhu, atd., ovládá jiný bojový styl, zkrátka má své výhody i nevýhody. Každý „reálný boj“ je improvizace. Vyhraje ten, kdo toho dokáže lépe využít. Jinak bojuješ s se stopadesátí kilovým hromotlukem, jinak s např. Japončíkem který váží 50 kilo.

Ninjutsu Tě nesvazuje technikou. Neexistuje něco jako: „musíš stát takhle a ruce držet takhle atd.“ V tom je velká síla ninjutsu. Ninja, který půjde na pěstní souboj s profesionálním boxerem je podle mě magor. K dispozici má přece x jiných faktorů, které mohou ovlivnit výsledek boje.

Nebudu teď rozebírat, zda je morální či etické použit na člověka, který útočí pod vlivem hněvu nebo alkoholu nebo nevím proč zrovna na mě (mimochodem slušného a skromného člověka :D ), použít tyto likvidační techniky.

Kromě toho nezapomeň, že to byli právě Ninja, kteří po stáletí hýbali s politickým i historickým děním ve státě (myslím Japonsko :)) jež je kolébkou tolika bojových umění, známých po celém světě.
"nevím, jaké zbraně použije lidstvo ve Třetí světové válce. Ale ve Čtvrté světové válce to budou klacky a kameny." A. Einstein
dawatsering
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod ingwe » sob 02. úno, 2008 13:34

dawatsering: můžeš mi prosím jen v hrubém nástinu vysvětlit, jak ninjové hýbali děním v Japonsku? Klidně do SZ ať nespamujem.

a čistě jen jako zajímavost na okraj: proč používáš ve slově ninjutsu "ju", a v taijitsu "ji"? nevyslovuje sa ta druhá část obou pojmů stejně?
dik
ingwe
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: pro ghekona

Příspěvekod Pepah » sob 02. úno, 2008 13:58

dawatsering píše:Milý ghekone,

myslím si, že účelem této diskuze bylo přiblížit veřejnosti umění boje Ninjutsu tak, jak se ho vyučuje v Bujinkanu. Z Tvých komentářů usuzuji, že Tě velmi zajímá reálná aplikace tohto umění v boji, neboli lépe řečeno „na ulici“.

Většina diskutujících je buďto přílis slušná, skromná, nebo jen čistě „nad věcí“ k tomu, aby se nechala vyprovokovat (myslím většinu lidí, kteří k tomuto tématu mají co říct), a tak zůstává na mně, abych uspokojil Tvou dychtivou touhu po poznání.

Ano, ninjutsu (v tomto případě taijitsu, volě přeloženo „umění těla“) JE plnohodnotné bojové umění s reálným využitím. Sparring, na který ses ptal se pravděpodobné nejvíce podobá našemu Henka, což můžeme přeložit jako volnou aplikaci techniky a její variant ve dvojici se sparringpartnerem. Lámaní kostí, drcení kloubů, trhaní šlach, poškozování orgánů, vypichování očí přece nejde aplikovat v plném účinku na kamaráda. To ale ani ve sparringu.

Velkou výhodou (alespoň pro mě) ninjutsu je velice široké spektrum technik, a ano, i nejrůznější kopy, údery pěstmi, loktama, hlavou (i jiné, které by Tě možná ani nenapadly :)) k tomu patří.

Abych pravdu řekl, tak ninjutsu je nejkomplexnější BU, na které jsem do teď narazil.

Ninjutsu je o umění přežít. V reálném boji neexistují naprosto žádná pravidla, je to: buď Ty, nebo on. Princip boje v ninjutsu spočívá v co nejrychlejším zlikvidování útočníka. Každý člověk (a to platí i o útočníkovi) ma jiné tělo, jinou konstituci, jinou sílu, váhu, atd., ovládá jiný bojový styl, zkrátka má své výhody i nevýhody. Každý „reálný boj“ je improvizace. Vyhraje ten, kdo toho dokáže lépe využít. Jinak bojuješ s se stopadesátí kilovým hromotlukem, jinak s např. Japončíkem který váží 50 kilo.

Ninjutsu Tě nesvazuje technikou. Neexistuje něco jako: „musíš stát takhle a ruce držet takhle atd.“ V tom je velká síla ninjutsu. Ninja, který půjde na pěstní souboj s profesionálním boxerem je podle mě magor. K dispozici má přece x jiných faktorů, které mohou ovlivnit výsledek boje.

Nebudu teď rozebírat, zda je morální či etické použit na člověka, který útočí pod vlivem hněvu nebo alkoholu nebo nevím proč zrovna na mě (mimochodem slušného a skromného člověka :D ), použít tyto likvidační techniky.

Kromě toho nezapomeň, že to byli právě Ninja, kteří po stáletí hýbali s politickým i historickým děním ve státě (myslím Japonsko :)) jež je kolébkou tolika bojových umění, známých po celém světě.

No nevim, prirovnavat Henka ke sparringu.. :roll:
IMHO je dost podstatny rozdil ve zkouseni si jedne techniky a volnem sparingu, ale prestavam hazet hrach ...
Zajimalo by me jaka jina BU jsi jeste potkal, pro me tedy ninjutsu, presneji Bujinkan nejkomplexnejsi rozhodne neni.
A s tou historii a tak .. at zije romantika ... :roll:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Pepah

Příspěvekod dawatsering » sob 02. úno, 2008 14:35

Pepah píše:
dawatsering píše:Milý ghekone,

No nevim, prirovnavat Henka ke sparringu.. :roll:
IMHO je dost podstatny rozdil ve zkouseni si jedne techniky a volnem sparingu, ale prestavam hazet hrach ...
Zajimalo by me jaka jina BU jsi jeste potkal, pro me tedy ninjutsu, presneji Bujinkan nejkomplexnejsi rozhodne neni.
A s tou historii a tak .. at zije romantika ... :roll:

ad sparring: já vím, ono to úplně to samý není.. ale fakt si neumím představit v Bujinkanu full-contact :)

tím slovem "nejkomplexnější" jsem myslel to, že se nezaměřuje jen na určitý druh technik oproti jiným, více specializovaným BU (napr. judo, aikido, kendo,thajský box apod.) ale na všechny. Kromě toho se trénuje i s velikým množstvím zbraní. šlo mi o "nejširší repertoár technik"

začínal jsem jako malý kluk na judu, pak jsem si postupně vyzkoušel karate, aikido, kendo, wing tsun, box, v poslední době Bujinkan, ale úctu mám ke všem bojovým úměním, v podstatě všechny vycházejí od stejného základu a jako jsou různí lidé tak existují i různá bojová umění

a ano, ať žije romantika... (historia magistra vitae). 34. generace osobního odkazu??? já ani nevím jak se jmenoval můj pra-pra-praděda
"nevím, jaké zbraně použije lidstvo ve Třetí světové válce. Ale ve Čtvrté světové válce to budou klacky a kameny." A. Einstein
dawatsering
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...