sportovní výživa - problém

tchaj-ťi, čchi-kung, meditace, filosofie, náboženství, kultura...

Moderátor: PC

sportovní výživa - problém

Příspěvekod Sanchez » pon 29. led, 2007 10:32

Ahoj,
potřeboval bych poradit ohledně diety a správné stravy. Je mi 19, měřím asi 190 cm a vážím něco kolem 85 kg. Postavu mam takovou zvláštní a to je kámen úrazu. Trup a ruce mam šíthlé (víceméně), ale stehna a lýtka mam celkem tlustý. Nevim proč je to tak, ale potřeboval bych to nějak "normalizovat", tedy abych měl nohy huběnější, ale ne na úkor toho, abych měl horní část těla "na kost". Neni to zase nic strašnýho, ale vzhledem k tomu, že dělám hodně sporty na nohy, potřeboval bych nohy odlehčit. Svaly v nohou mam myslim docela slušný, ale chce to z nich dostat ten tuk.
Co se týče mé životosprávy, tak tam je to celkem problém. Většinou to je tak, že přijdu ze školy, naobědvám se, pak si hodinu až hodinku a půl dáchnu, pak sportuju tak hodinu, pak mam asi hodinu až dvě pauzu a pak jdu opět sportovat tak na hodinu až hodinu a půl. No a to už je večer, pokud mi to tak nějak vyjde, tak za další dvě hodinky si ještě hoďku něco dám a to už je jedenáct hodin. Někde jsem četl, že před a po sportovním výkonu by se nemělo dvě hoďky jíst. A teď mi řekněte, kdy se mam teda najíst?! Dosud to dělám tak (asi nesprávně), že po první etapě sportování si dám trochu ovoce, jen abych zabil hlad a vydržel přes další etapu a pak večer se najim pořádně. To je zpravidla tak kolem osmý devátý hodiny, někdy i pozdějš. Vim že je to nezdravý, ale jinak mi to moc nevychází. Rád bych slyšel vaše rady a doporučení. Je ale nezbytně nutný, abych měl sport rozfázovaný takhle po hodinách během celýho dne. Vim že by celou věc ulehčilo kdybych jel v kuse třeba čtyři hodiny, ale neni to možný.
Bylo by taky supr zpevnit celkově všechny svaly. Nohy mam silný dost, ale ruce, břicho, záda atd. nic moc. Proto bych mohl v jedné z těch hodinových pauz ještě trochu posilovat, nějaký kliky, sklapovačky atd. Ještě jednou teda řikám, že nechci bejt bedna, ale potřebuju bejt co nejlehčí a zároveň co nejsilnější. Dík za tipy.
Sanchez
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 15
Registrován: stř 12. dub, 2006 23:00

 

Příspěvekod Tomkins » pon 29. led, 2007 15:44

To máš těžký. Když děláš hodně "sporty na nohy", je pochopitelný, že je budeš mít namakaný a nejspíš i objemný. Podle toho, co píšeš, máš pohybu dost, takže větší spalování tuků bych už nedoporučoval. A už vůbec ne zařadit nějaký cviky mezi dva tréninky, mezi kterejma máš hodinu pauzu, to je blbost.

Spíš bys asi vážně potřeboval změnu ve výživě. Stručně řečeno jde o to, jíst míň a pravidelně. Takže ráno před školou snídani, ve škole svačinu, vždycky by to mělo být něco s velkým obsahem sacharidů, abys měl energii na celej den, takže celozrný pečivo, atd. (ne jako většina lidí, co o velký přestávce baští rohlík s paštikou :wink: ). Na oběd holt zblajzneš co ti mamka uvaří, ale mohlo by to bejt něco pokud možno s bílkovinama (kuřecí maso, krůtí maso, k tomu rýže, těstoviny, atd...). Potom si klidně schrupni, jdi na trénink, a až se vrátíš, doporučoval bych něco lehkýho, jako třeba jablko nebo tak... (ovoce, zelenina - meze se nekladou). Jde o to, abys měl na tom dalším tréninku energii, ale zase aby ti nebylo blbě, protože ses nacpal. No a večer už jenom véča, a do postele. To, že bys neměl jíst po devátý večer, nebo dokonce ještě dřív, není pravda. Záleží co do sebe narveš. Je jasný, že kdybych stláskal vepřo knedlo zelo, a na to kus dortu, a šel spát, že mi asi naroste pneumatika, ale když si dáš před spaním něco hodně proteinovýho, tak to budeš v noci krásně trávit, a zároveň se ti to dostane do svalů.

Musíš prostě oblafnout organismus. Pokud se najíš pětkrát denně, tělo nebude mít potřebu ukládat tuky, protože bude vědět, že co nevidět dostane další příděl jídla. Pokud se ale najíš třikrát denně, situace se obrátí. Každý jídlo se ti hned vrazí do tuků, a odtud to potom zase složitě spaluješ při tělesný aktivitě.

Poslední rada na závěr: Trénovat 4 hodiny v kuse je blbost blbost blbost, ale pokud si chceš dát nějakej cvik na břicho nebo jiný části těla, tak na to máš čas ráno, ne? Takový cvičení nalačno před snídaní dělá divy, já osobně jsem takovým stylem hubnul jedna báseň.
®ivot je fajn, jen lidi jsou svině...

One princip, any style (sorry - pride syndrom)
Tomkins
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 171
Registrován: pát 08. zář, 2006 23:00

Re: sportovní výživa - problém

Příspěvekod Godfather » pon 29. led, 2007 21:29

Neni to zase nic strašnýho, ale vzhledem k tomu, že dělám hodně sporty na nohy, potřeboval bych nohy odlehčit.

a co delas za sporty konkretne??
Godfather
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob 13. led, 2007 0:00

Příspěvekod Sanchez » pon 29. led, 2007 22:50

Tomkins: Paráda chlape, dík moc za rady :D
Sanchez
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 15
Registrován: stř 12. dub, 2006 23:00

Příspěvekod Genesis » pon 11. úno, 2008 18:58

Abych nebyl OT a nezakládal nový téma, tak hodim svůj problém sem. Vždycky, když docvičim doma nebo po tréninku mi je jakoby špatně. Prostě nemám ani pomylšení na jídlo a přitom vim, že jíst bych měl a klidně bych ten den už nic nejed. Nevíte někdo, čim to mlže bejt? Díky
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod Sinister » pon 11. úno, 2008 19:03

Genesis: první, co mě napadne: piješ dostatečně?
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 227
Registrován: úte 26. říj, 2004 23:00

Příspěvekod Genesis » pon 11. úno, 2008 19:14

Sinister píše:Genesis: první, co mě napadne: piješ dostatečně?


Když cvičim doma tak kolem litru při cvičení a na tréninku tak litr a pů až dva plus normální pitnej režim přes den.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod Sinister » pon 11. úno, 2008 19:37

uff, litr a pul na treninku??? Co delas? Ja bych teda s takovejma tekutinama v brise nemohl cvicit :D ale tak v tom to nebude... nevim, jak intenzivni to mas, kontroloval bych si zakladni veci jako dostatek mineralu (sul), nedostatek muze vest k tomu, ze nejsi v cajku, v extremnim pripade se ti mota siska a muzes omdlit. Nicmene pokud nedelas opravdu neco hodne extremniho kazdy den, prumernej clovek ma vic nez dostatecnej prijem soli. Pak bych se zamyslel, jestli nejdes cvicit az prilis nenajedenej. To taky muze vest k tomu, ze ti je pak spatne, znam to z vlastni zkusenosti. Kdyz neco malinkyho hodku pred treninkem nezakousnu, tak je mi pak soufl, ale hlad nemam (mam hodne rychlej metabolismus). Dal to muze byt, ze si nakladas vic, nez bys mel... Jinak me nic jinyho nenapada, takze nejlip je samozrejme zajit si za doktorem a konzultovat :wink:
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 227
Registrován: úte 26. říj, 2004 23:00

Příspěvekod Genesis » pon 11. úno, 2008 22:07

Sinister píše:uff, litr a pul na treninku??? Co delas? Ja bych teda s takovejma tekutinama v brise nemohl cvicit :D ale tak v tom to nebude... nevim, jak intenzivni to mas, kontroloval bych si zakladni veci jako dostatek mineralu (sul), nedostatek muze vest k tomu, ze nejsi v cajku, v extremnim pripade se ti mota siska a muzes omdlit. Nicmene pokud nedelas opravdu neco hodne extremniho kazdy den, prumernej clovek ma vic nez dostatecnej prijem soli. Pak bych se zamyslel, jestli nejdes cvicit az prilis nenajedenej. To taky muze vest k tomu, ze ti je pak spatne, znam to z vlastni zkusenosti. Kdyz neco malinkyho hodku pred treninkem nezakousnu, tak je mi pak soufl, ale hlad nemam (mam hodne rychlej metabolismus). Dal to muze byt, ze si nakladas vic, nez bys mel... Jinak me nic jinyho nenapada, takze nejlip je samozrejme zajit si za doktorem a konzultovat :wink:


Tak s jídlem před tréninkem to mám v pohodě a při tréninku kickboxu fakt není problém vypít dva litry vody jak se potim a že bych pak měl plný břicho vody se mi ještě nestalo.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod migli » pon 11. úno, 2008 22:28

2 Genesis: muze to byt tim, ze telo neni zvykle na zatez v anaerobnim pasmu - ve svalech se tvori laktat a dochazi k mirne "otrave" organismu. Nekteri lide po kruhovem treninku zvraceji :wink:

Pokud ale cvicis dele(pul roku,rok), a stav se nelepsi, tak mazej za doktorem - muze to byt klidne i problem se srdcem.
migli
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 479
Registrován: stř 21. pro, 2005 0:00

 

Příspěvekod Genesis » pon 11. úno, 2008 22:40

migli píše:2 Genesis: muze to byt tim, ze telo neni zvykle na zatez v anaerobnim pasmu - ve svalech se tvori laktat a dochazi k mirne "otrave" organismu. Nekteri lide po kruhovem treninku zvraceji :wink:

Pokud ale cvicis dele(pul roku,rok), a stav se nelepsi, tak mazej za doktorem - muze to byt klidne i problem se srdcem.


Já to mám jak kdy, někdy nemůžu jídlo ani vidět ( ale jen pevný, věci jako jogurt, přesnídávka mi neva v jakémkoliv množství ) a jindy se v klidu najim.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod migli » úte 12. úno, 2008 0:12

ja zkusim trochu strilet naslepo...

zkus chodit behat nebo plavat, tak abys trochu zlepsil kardiovaskularni system. Ber to jako zaklad, na kterem se dal stavi. Pozdeji - tak za dva tri mesice - pridat behani v anaerobnim pasmu - sprinty, kopecky apod.

No a pred treninkem (cca 1,5-2h) doporucuji lehke jidlo na zakladu ryze nebo testovin (nasladko, naslano, jak bude chut). A s tim pitim pri treninku - pridej si tam trochu glukozy, nebo nejakeho iontaku. Nemusi to byt vylozene sladke, ale s trochou prichute.


No a na zaver - kdyz mas problemy s tuhou stravou po treninku, tak ji proste nejez. Dej si pulkilovy jogurt, pripadne hod rizek s kasi do mixeru, prilej pivo a umixuj :lol:(nebrat vazne prosim) Nebo si dej jenom to pivo :D
migli
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 479
Registrován: stř 21. pro, 2005 0:00

Příspěvekod Gino » úte 12. úno, 2008 7:39

Ja teda pri treninku pit nemuzu... staci mi si jen obcas loknout, abych zvlhcil usta, takze celkove za 1,5h treninku vypiju tak jedno deci. Snad vam k tomu piti na treninku neco napisou zkusenejsi...
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Příspěvekod Skateordie » úte 12. úno, 2008 9:18

Genesis píše:
Sinister píše:Genesis: první, co mě napadne: piješ dostatečně?


Když cvičim doma tak kolem litru při cvičení a na tréninku tak litr a pů až dva plus normální pitnej režim přes den.

Ty si iny sud :lol: To ja nemozem moc pit cez trening.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 688
Registrován: stř 16. lis, 2005 0:00
Bydliště: ?ilina

Příspěvekod migli » úte 12. úno, 2008 10:42

s tim pitim je to u kazdeho jine... taky se to lisi podle typu treninku. Kdyz se jedou hody, tak piti neriskuju, jinak podle teploty a typu treninku tak do 0,5l. Jinak pred treninkem (cca 30 min) 1/2-3/4l , po treninku 1/2l. A doma dalsi tekutiny...

Ale vim ze se mi stavalo, ze z ciste vody mi nebyvalo nejlip, a zlepsilo se to oslazenim/ochucenim - stava, iontak, cukr s citronem...
migli
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 479
Registrován: stř 21. pro, 2005 0:00

Příspěvekod Gino » úte 12. úno, 2008 11:08

migli píše:pred treninkem (cca 30 min) 1/2-3/4l

No... to je z meho pohledu skoro stejne jako pri treninku... nazbrundat se tesne pred.
Jinak PO treninku je to jasnacka - o tom zadna :wink:
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1831
Registrován: stř 07. dub, 2004 23:00
Bydliště: Uz zase CR

Příspěvekod Oja » úte 12. úno, 2008 12:51

// double post
Naposledy upravil Oja dne úte 12. úno, 2008 12:51, celkově upraveno 1
Oja
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 17. dub, 2007 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod Oja » úte 12. úno, 2008 12:51

me se osvedcuje dat si tesne po treninku jedno pivko (tekuty chleb :wink: ), nasledne po cca 30min se najist
Oja
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 17. dub, 2007 23:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod cudles » úte 12. úno, 2008 13:32

Genesis píše:Abych nebyl OT a nezakládal nový téma, tak hodim svůj problém sem. Vždycky, když docvičim doma nebo po tréninku mi je jakoby špatně. Prostě nemám ani pomylšení na jídlo a přitom vim, že jíst bych měl a klidně bych ten den už nic nejed. Nevíte někdo, čim to mlže bejt? Díky

Máme to stejně...akorát že mě není špatně,jen nemám vůbec chuť na jídlo,a buď už pak nic nejím,a nebo tak po pár hidinách..ale u mě to možná bude tím že jsem kuřák...
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 691
Registrován: úte 04. zář, 2007 23:00
Bydliště: Chomutov

Příspěvekod Sinister » úte 12. úno, 2008 13:36

Oja: u nas zas frci jahodovej dzus, po spravne namahavym treninku mam vzdycky prisernou chut na sladky piti a nejsladsi je prave ten jahodovej dzus :)
Sinister
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 227
Registrován: úte 26. říj, 2004 23:00

Další

Zpět na posilování, relaxace, zdraví, duchovní rozvoj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků