Moto píše:4RBR:
Urcite je super, kdyz ti v boji vyjde technika jako v kihonu, ale je tu ale...Podle me ten karatista mel dobre nacasovani a ruku na srdce, urcite jsi videl mnohem, mnohem horsi gyaku tsuki, ktere se treba ve sportovnim karate bezne boduji. Abysme meli jasno. Ja jsem velky zastance cistoty technik, ale taky jsem realista a vim, ze nekdy v plnem nasazeni to nevypada jako z ucebnice. Nejsem priznivcem soutezi, takze je mi to vcelkem jedno, jen bych zrovna u tohoto konkretniho boje nebyl tak kriticky

Znova jsem si to prohlídnul a věc se má tak. Souhlasím s tebou, že je ve velmi malém počtu případů se v kumite technika podobá kihonu, ale to není důležité. Důležitá je efektivita úderu, o které v tomto případě pochybuji. Je to samozřejmě věc subjektivního názoru, který nejspíš bude mít každý jiný, nicméně můžem o tom bez emocí pokecat.
Já mám jednoduché kritérium: iponový úder v karate=K.O úder v kontaktních sportech.
V případě té ukázky si myslím, že úder byl slabý na to, aby mohl být označen K.O. Maximálně, by vyhodil zuby, ale na sundání nestačí. K tomu závěru jsem došel z těchto důvodů:
1. do úderu nepoužil boky, pouze to tam střelil ramenama. Není to 150-kilový borec na to, aby to mohlo stačit.
2. v okamžiku dopadu úderu nemá pevný postoj, plápolá tam jak vlajka ve větru. Nestát soupeř na jedné noze tak spíš spadne on.
3. poslední je dráha ruky (psal jsem to v jiném príspěvku)
4. přesto, že by ho neměl kontaktovat, tak soupeře trefil, což není podstatné, ale soupeř po inkasované ráně nevypadá soupeř otřeseně, klidně by mohl pokračovat v boji dál, což podstatné je.
Proto tuto akci nepovažuji za super. Líbí se mi, že jak si našel místo pro techniku, jak využil chyby soupeře, jak se trefil (rána prošla bez jakéhokoliv pokusu o kryt od soupeře), ale technické provedení mě nenadchnulo.
RBR