Bujinkan

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

Příspěvekod graver » sob 15. bře, 2008 17:54

4Emiel:
O bujinkanu nevím nic, ale jestli jsem to správně pochopil, tak ty děláš jednu zásadní chybu: předpokládáš, že ty špinavý techniky můžeš použít jen ty sám. Každý boj má svá pravidla, kterých se pokud možno drží všichni. Výjimkou je právě ta ulice - a tam ti tvoje karty v kimonu budou na ho*no, protože to bude první útočník, kdo tu špinavou techniku použije.
Machruješ tu, jak bys porazil třeba Lukáše pískem do očí, ale uvědom si, že jakmile se rozhodne ti to stejným způsobem vrátit, tak ten písek budou s*át ještě tvoji vnuci.
"budu mít, třeba v kimonu, schovaných pár gumových hvězdic nebo jen hrací karty nebo v ruce trochu písku" - pokud už bych chtěl chodit po světě připravenej na konflikt, asi bych volil jinej vercajk...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » sob 15. bře, 2008 20:24

Pepah píše:
Emiel píše:
Pepah píše:IMHO tohle jsou presne naivni a romanticke predstavy vetsiny "bojovniku" z Bujinkanu. Funguje to naprosto bajecne asi jako na tomhle foru tolikrat videnem videu s Kiai masterem.

Je mi líto, že si to myslíš, vážně, ale vyvracet ti to nebudu. V Bujinkanu je mnoho ......

Mozna mi to nebudes verit, ale zkousel jsem to a nejakej dan u toho byl taky. :roll:
Netvrdim, ze nejsou pouzitelne techniky bodanim prstu, ruznych vytrcenych kloubu apod. jen podle me trenink v Bujinkanu k tomu je nedostatecnej. howgh
Apropo myslis ,ze cvicis v Bujinkanu neco co te povede k tomu ze za par let budes mit stejnou rychlost jako tvuj kamarad karatista? Nebo jako nekdo srovnatelnej z jineho stylu ?
Ale uz toho rejpani necham, klidne si hrajte na svem pisecku.. 8)

Ano předpokládám. .Víš proč? Předtím, než jsem začal trénovat Bujinkan, jsem nesportoval vůbec. Po pár měsících cvičení jsme zpozoroval dost změn k lepšímu - Správně upravená strava a cvičení = úbytek váhy (Mám torcha nadváhu :oops: --> Zvyšování ryhclosti.
Trénink mimo --> Zvyšování rychlosti a síly..
Ano, za rok budu o dost ryhclejší než nyní...
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » sob 15. bře, 2008 20:29

graver píše:4Emiel:
O bujinkanu nevím nic, ale jestli jsem to správně pochopil, tak ty děláš jednu zásadní chybu: předpokládáš, že ty špinavý techniky můžeš použít jen ty sám. Každý boj má svá pravidla, kterých se pokud možno drží všichni. Výjimkou je právě ta ulice - a tam ti tvoje karty v kimonu budou na ho*no, protože to bude první útočník, kdo tu špinavou techniku použije.
Machruješ tu, jak bys porazil třeba Lukáše pískem do očí, ale uvědom si, že jakmile se rozhodne ti to stejným způsobem vrátit, tak ten písek budou s*át ještě tvoji vnuci.
"budu mít, třeba v kimonu, schovaných pár gumových hvězdic nebo jen hrací karty nebo v ruce trochu písku" - pokud už bych chtěl chodit po světě připravenej na konflikt, asi bych volil jinej vercajk...

Nerozčiluj se.. Já to uváděl jen jako demonstrační příkal,d na jakých principech funguje Bujinkan.. Pokud si myslíš, že si mylsím, že byhc mohl Lukáše porazit, tak si na velikém omylu.. Jeho léta praxe jsou pro mě zatím nedosažitelné!

Trochu špatně is to pochopil. My počítáme s tím, že na tebe někdo zaútočí stejně špinavě, jako my ;) O tom přeci skutečný boj je, žádná pravdila.. Dovoleno je cokoli.

A ten celý příspěvek o otm, jak bych, s čím kdybych a koho bych, ber s rezervou.. Byla to jen názorná ukázka, na jakém principu Bujinkan funguje. Chtěl jsemjen ostatním přiblížit, co od Bujinkanistů čekat (všechno). Víš, nepoužíval bych třeba tohle, co jsem tma psal, ale je to určitý způsob boje, který se u ná využívá.. Náš způsob boje je založen na úniku, lsti, zmatení.. Prostě na sviňárnách. Vem si příklad : Viděl si někdy v nějakém BU, aby vás tahali za vlasy, uši, štípali atd?
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 15. bře, 2008 20:31

Emiel píše: Viděl si někdy v nějakém BU, aby vás tahali za vlasy, uši, štípali atd?

ano...+ kousání a spoustu dalších hnusáren.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » sob 15. bře, 2008 20:57

Jendis píše:
Emiel píše: Viděl si někdy v nějakém BU, aby vás tahali za vlasy, uši, štípali atd?

v kolika? Já to třeba v žádném sportovně založeném ještě neviděl
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Boreas » sob 15. bře, 2008 21:32

Emiel píše:
Jendis píše:

Tak to bys měl vidět náš "aikibox" :lol:
Klub nereálné sebeobrany
Boreas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » sob 15. bře, 2008 21:42

Boreas píše:
Emiel píše:
Jendis píše:

Tak to bys měl vidět náš "aikibox" :lol:

Zrovna ty mi něco vyprávěj :D
Však tě známe.. :P (Nebo alespoň já :D Alespoň trochu :D )
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BizonCZ_hele_admin » sob 15. bře, 2008 21:57

Které bojové umění či systém je "sportovně založený"? Tedy zda jsem výraz "sportovně založený" pochopil tak, že to dotyčné bojové umění či systém byl založen kvůli sportu. Dle mého skromného názoru si osobně myslím, že na začátku všech všech bojových umění či systémů byl boj o přežití. Za použití všech v té době dostupných prostředků a těla bojovníka. Tak že si myslím, že kousání, trhání uší, tahání za vlasy, trhání nosních dírek, trhání úst, atd. bylo, je a bude součástí všech bojových umění či systémů. Ale vzhledem k tomu, že se mezi sebou chtěli bojovníci poměřovat a nechtělo se jim u toho pořád umírat, tak byli nuceni některé techniky vypustit a tím pádem přizpůsobit svůj boj určitým pravidlům. Tak že asi tak, no.

Jinak, co se týká ninjutsu nebo Bunjinkanu, tak je hlavně založen na boji v přírodě či v prostředí, kterému mu umožňuje, aby to prostředí nebo předměty mohl využít pro svoje vítězství, což ninjové mistrně ovládali. V aréně nebo v ringu by, dle mého osobního názoru, praktikant ninjutsu neměl moc šancí. Ale jak říkám je to můj osobní názor. Bujinkan jsem praktikoval cca 2 roky. Jinak co se týká praktik špionáže, plížení, tělesné akrobatické průpravy, atd. si myslím že je ninjutsu velmi praktické, ale tyto dovednosti využijí spíše příslušníci PČR, Armády či jiných zvláštních uskupení.

Jsem se nějak rozepsal.

Sílu a čest válečníci. ;-)
BizonCZ_hele_admin
mistr diskutér
mistr diskutér

je bujinkan použitelný v praxi?

Příspěvekod kanja-san » pon 17. bře, 2008 7:31

sorry, dal jsem to sem dvakrát 8O
Naposledy upravil kanja-san dne pon 17. bře, 2008 7:34, celkově upraveno 1
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

je bujinkan použitelný v praxi?

Příspěvekod kanja-san » pon 17. bře, 2008 7:31

Ahoj lidi,
koukám a čtu tu "zajímavou" debatu o tom jestli je Bujinkan takovej nebo makovej ;-). Rád bych se k tomu také přidal, ale já mám rád tvaroh :-).
Nicméně si nemyslím, že je moudré srovnávat jednotlivé styly. Možná by bylo lepší srovnávat jednotlivé bojovníky.
Čas od času tady čtu o tom, jak někdo dostal na budku právě proto, že necvičil dobré Budo. Tak si jen říkám, jestli ono to není tím, že on sám necvičil dost dobře. Přece když to nefunguje mě, neznamená to, že to nefunguje vůbec. Já si myslím, že je na tom Bujinkan z pohledu realnosti v pohodě (můj názor :-)). Na druhou stranu musím říci, že cvičím Bujinkan taky nejakej pátek a často vidím, jak mnoho vyznavačů tohoto umění cvičí velmi nerealisticky - špatná vzdálenost, údery směřující nikam atd. Jako by se snažili techniky schovat za něco duševního, místo toho aby tvrdě trénovali. To samé znám i z jiných Budo, které jsem dělal před tím. Každý si sám vytváří kvalitu tréninku. Proto jsem začal studovat Bujinkan v tom Dojo, kde mi trénink vyhovuje a nevadí mi jezdit za ním hodinu a pul. To píšu proto, že jsem se setkal také s tím názorem, že by lidé chtěli studovat tam a tam, ale cvičí jinde, protože tam mají o půl hodny kratší cestu.

Každý se strůjcem svého vlastního štěstí ;-)
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

lepší budo ...

Příspěvekod kanja-san » pon 17. bře, 2008 7:40

Jo, ještě jsem chtěl sem napsat, že když někdo děla dobře karate je dobrý karatista, ten kdo dělá box je dobrý boxér atd.
Respekt k tomu co dělají druzí je důležitý pro vzájemnou komunikaci a nikdo by se neměl navážet do druhých z pohledu svého vlastního ega. Pokud má někdo z těch Bujinkanystů, co jsem píšou, nutkání dokazovat ostatním, že je Bujinkan nejlepší pro fight než jiná Budo, ať se přihlásí do nějakých bojů v kleci nebo něčem podobném a jen nefilozofují. Myslím si, že takoví lidé dost sráží úroveň Bujinkanu a kor, když si pod svůj nick dají webovou adresu prezentující se nějakým Dojo. ;-)

Hodne zdaru při tréninku
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Pepah » pon 17. bře, 2008 7:58

kanja-san:
Pravda, ale nutno dodat, ze je to provazany. Pokud nekdo bude trenovat box nekam, kde nikdy nebudou boxovat ve dvou proti sobe. Musel by byt IMHO extra talent aby se vyrovnal cviceni v nejakem normalnim box-oddilu.
Onen "dobry" bojovnik se da poznat bohuzel jen v praxi. Pro me Bujinkan je zivot v bubline. Hezky tu popsal Emiel jak si mysli, ze by ho praktikoval na Ukropcaneho nebo Lukase Konecneho. Je chvalyhodne, ze o tom premysli. No ja sem pragmatik. A jak znam Bujinkan tak v tom stylu v jakem se uci neni moc prakticky pouzitelnej proti jinym BU. I kdyz ma mnozstvi ruznych pak a utoku na citliva mista. Stejne jako KAZDE jine tradicnejsi BU. Ale chybi mu IMHO praktictejsi pristup. To co ma kazde sportovne zamerene BU/BS naucit se mlatit a sparringovat. :roll:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kanja-san » pon 17. bře, 2008 8:16

Pepah:

myslím, že rozumím tomu, co zde píšeš. A mnohdy tomu tak skutečně je. Přesto se Ti tu pokusím oponovat, nebo lépe řečeno napíšu sem svůj pohled, to je lepší ;-).
Já sám nemám problém s tím jak se trénuje v Bujinkanu. 6 let jsem se věnoval thajskému boxu, který je moc fajn, a je to plně kontaktní sport. Přesto si myslím, že trénink v Bujinkanu tak jak ho znám já je plně schopný konkurovat v oblasti reality.
Možná máš zkušenosti s Bujinkanem jiné, třeba je to tím, že cvičils v jiném Dojo, nebo nevím? Setkal jsem se s rozdílným pojetím tréninku v rámci Bujinkanu. Někde se cvičí velmi zvláštně, ale nehodlám to posuzovat, na to nemám to správné číslo. Všechno alemůže mít svůj smysl. Každý si musí vybrat co a kde chce cvičit. Já si vybral ;-)
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod NAIA » pon 17. bře, 2008 8:18

Emiel píše:Náš způsob boje je založen na úniku, lsti, zmatení.. Prostě na sviňárnách. Vem si příklad : Viděl si někdy v nějakém BU, aby vás tahali za vlasy, uši, štípali atd?

To jenom ukazuje, že jsi nevystrčil nos ze svého Ninja Dojo. Těchto systémů je opravdu mnoho. Za všechny třeba tento: Senshido - Rich Dimitri (Shredder). Myslím, že k takovéto propracovanosti jste se nedostali ani na dohled....

K té lsti... Opět to samé. Klasický Suckerpunch naplňuje celou vaši vědu o lstích do posledního písmene.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

umění lsti a úniku

Příspěvekod kanja-san » pon 17. bře, 2008 8:33

Naia:

souhlasím s Tebou. Také nechápu proč Emiel píše o jiných. Techniky, při kterých, se protivník přelstí nebo uvede ve zmatek, kdy je možně uniknout se přece využívají ve všech Budo. O tom přece bojová umění jsou.
Sice asi tuším, co tím chtěl Emiel říci, bohužel to ale neprovedl tím nejlepším způsobem. Ale věřím, že to nemyslel zle ;-)
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod xiuwei » pon 17. bře, 2008 8:34

kanja-san
Na druhou stranu musím říci, že cvičím Bujinkan taky nejakej pátek a často vidím, jak mnoho vyznavačů tohoto umění cvičí velmi nerealisticky - špatná vzdálenost, údery směřující nikam atd. Jako by se snažili techniky schovat za něco duševního, místo toho aby tvrdě trénovali.

kanja-san
Také se zde vyučují techniky se Shinobigatanou (mečem s kratší čepelí používaný ninjou), kde je zajímavé pojetí školy Togakure ryu. Sám jsem v těchto věcech spíše začátečníkem

Tak jak to s tebou je? Jsi začátečník nebo již protřelý bojovník Bujinkan ?
Nebo s mečem bojují u vás Bujinkanu až mistři černého pásu ?
xiuwei
mistr diskutér
mistr diskutér

se mnou je to težké ;-)

Příspěvekod kanja-san » pon 17. bře, 2008 8:51

no, jak bych to sem napsal ... cvičím už nějakej pátek, ale přesto se nepovažuju za protřelého bojovníka. Zajímám se o všechno, co je spojené s tímto bojovým uměním. Snažím se být skromný ;-).

Jinak s Kenjutsu nebo Bikenjutsu se v Bujinkanu seznamují studenti všech úrovní. Každý samosebou podle toho, jak je ve svém studiu daleko. Rozhodně to není jen pro Danysty. Ostatně proč taky ;-).
kanja-san
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod xiuwei » pon 17. bře, 2008 8:59

OK :wink:
xiuwei
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: lepší budo ...

Příspěvekod Emiel » pon 17. bře, 2008 9:21

kanja-san píše:Jo, ještě jsem chtěl sem napsat, že když někdo děla dobře karate je dobrý karatista, ten kdo dělá box je dobrý boxér atd.
Respekt k tomu co dělají druzí je důležitý pro vzájemnou komunikaci a nikdo by se neměl navážet do druhých z pohledu svého vlastního ega. Pokud má někdo z těch Bujinkanystů, co jsem píšou, nutkání dokazovat ostatním, že je Bujinkan nejlepší pro fight než jiná Budo, ať se přihlásí do nějakých bojů v kleci nebo něčem podobném a jen nefilozofují. Myslím si, že takoví lidé dost sráží úroveň Bujinkanu a kor, když si pod svůj nick dají webovou adresu prezentující se nějakým Dojo. ;-)

Hodne zdaru při tréninku

Zdravím ;)

Tímhle určitě narážíš na mě... No nic, sám jsem si o ot říkal. Ovšem, určitě jsem nechtěl nijak shazovat úroveň, ale mrzelo mě, že hodně lidí zde hned uráží, aniž by to umění kdy poznalo. Přečti si například začátek diskuze, speciálně ghekonovo příspěvky a pochopíš proč se toho tady tak tvrdě zastávám, i když ne nejlepší cesotu..
A ty odkazy na Dojo jsem si dal do podpisu jen proto, aby se lidé mohli trochu více informovat a to ze stránek Czech Doja, kde jsou odkazy na všechny odkazy, tak ze stránek Doja v Českých Budějovicích. (Sice nemá tak okázalé stránky, protože studenti zde jsou pdo vedením pana Bařiny, který má na starosti Zlín a České Budějovici, ale působí spíše tam, zde to vede pan Minařík (2. dan) a ten nemá moc času/zkušeností na tvorbu webu ;) )
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pon 17. bře, 2008 9:24

NAIA píše:
Emiel píše:Náš způsob boje je založen na úniku, lsti, zmatení.. Prostě na sviňárnách. Vem si příklad : Viděl si někdy v nějakém BU, aby vás tahali za vlasy, uši, štípali atd?

To jenom ukazuje, že jsi nevystrčil nos ze svého Ninja Dojo. Těchto systémů je opravdu mnoho. Za všechny třeba tento: Senshido - Rich Dimitri (Shredder). Myslím, že k takovéto propracovanosti jste se nedostali ani na dohled....

K té lsti... Opět to samé. Klasický Suckerpunch naplňuje celou vaši vědu o lstích do posledního písmene.

Omlouvám se a kaju se. Nevyznám se tolik ve všech možný BU a BS, nejsem všeználek. Mám zkušenosti jen s Aikidem (Praktické, ais půl roku před pěti lety) a s Bujinkanem (Také praktické) Potom jen s těmi sportovně založenými a tam sem moc těch "špinavostí neviděl".
Každopádně jsem asi špatně zformuloval svou myšlenku a sem za blbce ;) Ale což, s tím dokážu žít... ®ivot jde dál ;)
Ale i tak dík za rozšíření informací
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...