Vhodnost armádních combat stylů pro "civilní" sebe

bojová umění a válka, vycvik bodyguardů, speciální jednotky, combat shooting...

Příspěvekod migli » úte 01. dub, 2008 10:43

luen: ja to sem nechtel posilat, protoze to nepovazuji za zalezitost tykajici se tematu, ale kdyz uz jsme to tady nakousli... upraveno:

Ohledne problemu chapani "tradice" v JBU, jak se s tim (v posledni dobe) setkavam: Ucim se nyni v druhe skole jujutsu, v obou se ucitele snazi udrzet system funkcni pro obranu (nekomu vyhovuje jeden pristup, jinemu druhy - tim lepe, kazdy si muze vybrat). Ovsem obe tyto skoly jsou casto pod tezkou palbou kritiku za to, ze nejsou "tradicni", a ze to co uci, neni jujutsu. Panove kritici se ohaneji liniemi mrtvol v rodokmenech, hakamou, tradici, kulturou, menkyo kaiden a buhvi cim jeste. Pani kritici na sparrring samozrejme neprijdou - neni to prece jejich "cesta", ale kritika jim jde o to lepe. A ackoli to ucitele berou se slusnym nadhledem, tak bych se nedivil, kdyby je to obcas pekne nasr*lo. Takze s temi tradicemi - jak nekdo zacne tvrdit ty p*coviny o nemennosti za trista let... :evil:

Velmi casto lide, kteri ulitavaji v JBU na nemennosti, hakamach, etikete apod, jsou laickou verejnosti brani casto jako ti, co vedi a umi... :roll: Ja na tom neulitavam, a nevsiml jsem si tohoto u nikoho v zadnem oddile, co jsem chodil/chodim(tj. Makoto a spol.).

Jinak k tomu vyvoji - ja bych radeji volil termin jiny - asi adaptabilita vuci vnejsim podminkam (napr. technologickym nebo zakonnym). Je mi jasne, ze dobry ucitel tohle udrzuje, ale bohuzel tu existuje spousta mizernych ucitelu, kteri se jakekoli zmeny boji, ale o to vic porad kecaji :lol: V nekterych skolach se to da najit - podle luenovych prispevku by se dalo usoudit ze to tak vedou, zrovna tak pm, jenze takovych skol je proste malo.

Co takhle vytvorit vykladovy slovnik terminu z oblasti BU/BS? Na heslo tradice by tam byl pekny elaborat... :twisted:


Jeste maly dodatek k vyvoji (inspired by Toman) - pred par lety doslo (v BS) k tomu, co se nazyva "zmena paradigmatu" - cesky prelozeno "zmena pohledu na situaci". Dlouhou dobu bylo zazito, ze zapasnici nemaji proti uderovym BU/BS sanci. Prisli Graciove, a jak to dopadlo. A diky tomuhle posunu v chapani boje dnes mnohe skoly zaradily do vyuky metodiku, jak se branit proti takedownum, maji strategii co delat na zemi(jako urvat ucho, dloubnout do oci, oprit se kolenem do rozkroku, pomoci si oprenim o ohryzek a rychle vstat :twisted:). Nekdo to nazve vyvojem, nekdo adaptaci na menici se podminky.

A jeste na zaver: nastesti tu existuje take par lidi, kteri sice cvici IMHO "historicke folklorni" JBU, ale kritiku jineho pristupu od nich clovek neuslysi. Takze diky aspon za ne. :wink:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 479
Registrován: stř 21. pro, 2005 0:00

 

Příspěvekod NAIA » úte 01. dub, 2008 11:05

Luen: Vidis, tak jsme se shodli. A ja prave tyto veci povazuju za vyvoj. Mame v soucasne dobe lepsi podminky na trenink (chranice, aparaty, ochranne obleky...) tak proč je nevyužit abych tim trenink přibližil realitě. A je mi jedno jestli na těchto pomůckách aplikuju to co jsem se naučil na tréninku escrimy nebo vale tudo.

Dale to co maji kvalitni systemy propracovane je psychologicka stranka. Kdesi jsi psal že ji máte i ve WCH a to je dobře. Naopak bych se divil kdyby tam nebyla. Ale take tam asi byla dodana pozdeji. Protoze tyto medrni vyzkumy drive asi nebyly. Pisu vsude ASI - takze jestli nemám pravdu tak me kdokoliv opravte. - Ale opet v tom vydim vyvoj.

A dalsi vec (na Tomanovu myslenku). Videl jsem to ne nejakem videu se Saulo Ribeirem. RIkal ze BJJ se neustale vyvyji a to co fungovalo jako obrana drive nyni jiz neni postacujici, protoze zapasnici jsou zkusenejsi a rozhoduji vetsi detaily. Opet podle me znamka vyvoje - v teto podobe vyvoje technik.

A treba na konec. Implementace boje se strelnymi zbranemi. Ted myslim na kratkou vzdalenost. To je pomerne mlada vec - pistole. Protoze asi v "tradicnim" (kazdy at si to prebere podle sebe) BU nebyly techniky jak natahnout zaver pistole o opasek a druhou rukou klincovat protivnika ne?
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod Panda » úte 01. dub, 2008 11:47

NAIA píše:
Panda píše:2 Luen :lol: :lol:
Jinak co se vývoje týče...no napadla mě taková myšlenka když jsem nedávno četl dvě knížky o knife fightingu...nemam čas to trenovat tak jsem to jenom četl 8) ...no první byla o tom jak to řeší nějáký filipínský koncept..teď mě nezabíjejte FMAci, jmenovalo se to defang the snake, spočívalo to v pohybu na lehkých nohou ve vzdálenosti, s tím že nůž byl držen u těla a v momentě kdy soupeř zaútočl se z ústupu seklo po jeho ruce...zásadně v něm odsuzovali body kuli rychlosti...přišlo mi to jako velice rozumné.
Pak jsem četl druhou knížku od nějákého mukla z amerického vězení, který naopak říkal že jediná možnost je rychle několikrát za sebou bodnout soupeře zbraní co sržím v zadní ruce a tou přední si ho držet od těla...žádné seky a tancování...přišlo mi to jako velice rozumné :lol:
Tak jsem se zamyslel a došel jsem k závěru že to co bylo popisováno v první knížce je pro volný prostor s opravdu kvalitním a ostrým nožem, ale v malém prostoru s improvizovanou zbraní by to byla sebevražda a naopak, to co funguje v malém prostoru s improvizovanou zbraní by si nebylo nejefektivnější na volném prostoru s pořádným žabikuchem...
tak mě napadlo, podmínky v kterých ta která kultura žije se liší nejen zem od země a kontinent od kontinentu ale i dobu od doby a můžou docela ovlivnit způsob boje, jestli třeba to není podstata toho vývoje o kterém se mluví...jenom malá filozofie na dobrou noc


Jen tak tipnu:
Defang the Snake - Paul Vunak
Vězení - Don Pentecost???

Ono obě dvě metody mají své opodstatnění. Defang the Snake je spíše sparringová metoda. Ale funguje.

To vězení má taky svoje odůvodnění. Nevím, jestli jsem tipl autora, ale třeba v té knížce byly i ukázané zbraně co vězni používají. V drtivé většině jde jen o špičaté předměty bez ostří (šroubová, zostřený šroub...) takže podle toho tak útočí.


Trefil jsi naprosto přesně :wink:
Souhlasím s tebou a Toman to popsal myslím taky moc pěkně...sme se nakonec všichni sešli.. 8) .
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1159
Registrován: pát 25. bře, 2005 0:00
Bydliště: Praha

Příspěvekod luen » úte 01. dub, 2008 16:50

NAIA píše:Luen: Vidis, tak jsme se shodli. A ja prave tyto veci povazuju za vyvoj. Mame v soucasne dobe lepsi podminky na trenink (chranice, aparaty, ochranne obleky...) tak proč je nevyužit abych tim trenink přibližil realitě. A je mi jedno jestli na těchto pomůckách aplikuju to co jsem se naučil na tréninku escrimy nebo vale tudo.

Dale to co maji kvalitni systemy propracovane je psychologicka stranka. Kdesi jsi psal že ji máte i ve WCH a to je dobře. Naopak bych se divil kdyby tam nebyla. Ale take tam asi byla dodana pozdeji. Protoze tyto medrni vyzkumy drive asi nebyly. Pisu vsude ASI - takze jestli nemám pravdu tak me kdokoliv opravte. - Ale opet v tom vydim vyvoj.


JJ urcite co se tyka ochranych pomucek, ruznych cvicebnich pomucek ... je skala pestrejsi ... nevim jestli je to obecne lepsi, ale me to rozhodne vyhovuje :wink:

O te psychologicke strance ... no tady porad nevim o co vlastne jde! Resp. proc se to porad resi. Je to jako s detektorem lzi ... kdo to zna, tak to obejde, kdyz uzleti rana, je pozde ... ale chapu nutkani lidi, ze potrebuji pocit toho, ze udelali pro "zachranu situace" vse co bylo v jejich silach. Ja mam jinou naturu a nepotrebuji sam sebe konejsit, ze kdyz me nekdo napadne a ja mu prerazim celist ... ze jsem rekl 3x stuj, odstup od sveho zameru me napadat ... nechci nasili ... Nevim no ja na tyhle veci nejsem. Mam vlastni predstavu o tom co je dobre a co neni a co je adekvatni a primerene :lol: Na druhou stranu jsem si vedom sveho jednani a dusledku :roll:

Ja tyhle veci vnimam spise jako ... jak to napsat? Chovat se jako bojovnik! Priklad:

Vlezu do tramvaje ... stoupnu si (zaberu :lol: ) mistecko, kde mam prehled ... vlezu do restaurace a opet si sednu tak, abych videl na lidi na dvere a nemel za zady zadne deni, aby pobliz byla unikova cesta :wink: atd ...

To je z meho pohledu cislo jedna ohledne prevence a moznosti vcasneho reseni pripadneho sporu. Ze zakonu je mi nevolno, porad se meni ... Zakon "jungle" (priznam barvu) mi tak trochu vyhovuje. Kazdej hned vi na cem je a co ho pripadne ceka! Lidi se musi smirit s tim, ze nekdo je v potravnim retezci nad nima a nebo pod nima. Tohle zadnej zakon nikdy nezmeni ...

Na zaver: jsem asocial, tak to tak berte :lol: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod NAIA » úte 01. dub, 2008 17:41

Luen: Nemam s tim problem a souhlasim. K te psychologicke strance, alespon z meho pohledu:

Ja si o tom rad prectu neco noveho. Hodne lidi ma problemy se branit (zmrznou, nevydaji ani hlasku atd...) kdyz jim to potom vysvetlis tak to pro ne uz neni cizi a dokazou se s tim srovnat. Stejne tak jako kdyz jim reknes dopredu co je muze potkat. Lide se casto boji protoze danou vec neznaji.

Ty jsi na to sel tou "drsnejsi" cestou - asi proto ze jsi "asocial" :) Ale asi i k tobe do skoly chodi lide co nejsou od prirody rvaci a muzou mit i problemy, ze je nekdo napadl. Kdyz jim vysvetlis co se v jejich tele odehrava tak tomu lepe porozumi a muzou to snadneji opravit. Rozhodne lepe nez metodou pokus omyl.
Ve sportu se take vyuziva modernich poznatku z psychologie. Jak zvladat predstartovni stavy atp...

V tomto alespon ja vidim prinos psychologie pro oblast sebeobrany.

Co ja vidim obcas za problem je to ze lide tyhle veci studuji "az moc" a zapominaji na to ze je dobré se i umet bit kdyz dojde na vec.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod luen » úte 01. dub, 2008 18:17

NAIA píše:Co ja vidim obcas za problem je to ze lide tyhle veci studuji "az moc" a zapominaji na to ze je dobré se i umet bit kdyz dojde na vec.


Tohle bych zduraznil. Jako si tady donedavna par lidi uletavalo na energiich, tak jsem zjistil, ze je zase jina skupinka, ktera si uletava na jinem druhu teorie a maji spolecneho jmenovatele ... resi omackuk, ale neumi bouchnout!!!
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod RBR » úte 01. dub, 2008 20:47

NAIA píše:Ja si o tom rad prectu neco noveho. Hodne lidi ma problemy se branit (zmrznou, nevydaji ani hlasku atd...) kdyz jim to potom vysvetlis tak to pro ne uz neni cizi a dokazou se s tim srovnat. Stejne tak jako kdyz jim reknes dopredu co je muze potkat. Lide se casto boji protoze danou vec neznaji.


Nejsem si jist, jestli se na základě vysvětlení se dokáže někdo srovnat ze situací, která se krajním způsobem liší od jeho od dosavadních životních zkušeností. Není to trochu málo? :wink:

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Příspěvekod RBR » úte 01. dub, 2008 21:17

NAIA píše: Mame v soucasne dobe lepsi podminky na trenink (chranice, aparaty, ochranne obleky...) tak proč je nevyužit abych tim trenink přibližil realitě.


Mohl by si to více rozvést. Pořád nechápu v čem se trénink s pomůcky více přiblíží realitě? Soupeř na tebe útočí cvičným nožem, ty uděláš nějakou protiakci, která se ti podaří nebo ne, to teď není důležité. Po celou akci oba víte, že je to jen jako. V čem se to více blíží realitě. Nemám teď na mysli fyzickou část akce, ale psychickou. V čem ti to pomůže po psychické stránce boje?


RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

.

Příspěvekod luen » úte 01. dub, 2008 21:53

Asi k tomu NAIA napise svoje, ale za me asi tolik.
Strach at uz je jeho pricina jakakoli (coz ma samo take sve specifika) ma neblahe ucinky na tvuj organizmus ... kdyz se clovek seznami s dejme tomu urcityma biologickyma pochodama v tele, tak s nim muzes resp. s jeho dusledkama lepe pracovat a odstranovat je. Napr. adrenalin ... Je jasne, ze to neni samospasne a ze nic nenahradi schopnost zustat v klidu a byt v ramci moznosti v pohode (treba proto, ze vim a ma odzkousene jak nekoho sejmout), ale spousty lidi odboura velke procento strachu uz jen tim, ze se seznami s jeho projevama. Nevim jestli jsem to napsal dostatecne srozumitelne ...

Ale abych rekl pravdu, tak jen rikam, co mi sdeluji ostatni. Ja vlastne v bitce jeste strach nemel ... resp. ne o sebe. Nejak toho nejsem ve vztahu k sobe samotnemu schopen (asi nejaka uchylka :lol: ) :oops: Takze se do tohodle nebudu moci fundovane zapojit. Ale zase vim co je strach o nekoho :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod RBR » úte 01. dub, 2008 22:20

Takze se do tohodle nebudu moci fundovane zapojit. Ale zase vim co je strach o nekoho Mrkající


Zajímavé. Jak se ten tvůj strach o někoho v boji projevoval? Nebo spíš jak se projevil na tvých schopnostech bojovat? Nastartovalo tě to tak, že si spustil hledí šel si do akce hlava nehlava nebo naopak si se zklidnil?
Psychická stránka konfliktu mě zajímá, ale proti Naiovi jsem pesimista v tom, že tě jakákoliv simulace na připraví na stres skutečné akce kde opravdu půjde o život.
Moje zkušenosti z jiných životních situací jsou takové, že si člověk může načíst, nastudovat, natrénovat cokoliv, ale svou vlastní reakcí si může být jistý až potom co určitou situaci prožije na vlastní kůži. Jinými slovy můžeš na základě nastudovaných informací předpokládat jak by si mohl reagovat, ale to je tak vše.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Příspěvekod NAIA » stř 02. dub, 2008 7:04

RBR píše:
NAIA píše:Ja si o tom rad prectu neco noveho. Hodne lidi ma problemy se branit (zmrznou, nevydaji ani hlasku atd...) kdyz jim to potom vysvetlis tak to pro ne uz neni cizi a dokazou se s tim srovnat. Stejne tak jako kdyz jim reknes dopredu co je muze potkat. Lide se casto boji protoze danou vec neznaji.


Nejsem si jist, jestli se na základě vysvětlení se dokáže někdo srovnat ze situací, která se krajním způsobem liší od jeho od dosavadních životních zkušeností. Není to trochu málo? :wink:

RBR


Vezmu to hezly poporade.
Vem si situaci když třeba někdo zmlátí tvého známehého a ty pri tom ztuhnes a nic neudelas. Nebo kdyz cumis jak pako na zraneneho cloveho a nejsi schopen zavolat záchranku. Z toho clovek muze mit dost problemu - vycitky, pripada si jako zbabelec a buhvi co jeste. Kdyz mu potom nekdo zkuseny popise co se to s nim vlastne delo tak zjisti, ze to nemohl vuli ovlivnit a dostane se z toho kolotoce sebeobvinovani atp... Treba tak
Nekde jsem videl ze byly rehabilitovani vojaci z prvni svetove valky za post traumaticky stres - Tehdy byli zastrelini za zbabelost. Tim chci jen rict ze je dobre tomu rozumet (tem pochodum...)
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod NAIA » stř 02. dub, 2008 7:14

RBR píše:
NAIA píše: Mame v soucasne dobe lepsi podminky na trenink (chranice, aparaty, ochranne obleky...) tak proč je nevyužit abych tim trenink přibližil realitě.


Mohl by si to více rozvést. Pořád nechápu v čem se trénink s pomůcky více přiblíží realitě? Soupeř na tebe útočí cvičným nožem, ty uděláš nějakou protiakci, která se ti podaří nebo ne, to teď není důležité. Po celou akci oba víte, že je to jen jako. V čem se to více blíží realitě. Nemám teď na mysli fyzickou část akce, ale psychickou. V čem ti to pomůže po psychické stránce boje?


RBR


Zacal jsi cvicnym nozem. Tak na to navazu. Co kdyz ten "cvicny" nuz do tebe pri doteku pusti 8000 voltu :wink: Garantuju ti ze ti to zvede adrenalin at chces nebo ne - priblizeni realite.
Dale treba kdyz mas lapy ve tvaru lidske hlavy. Muzu rict ze je skutecne videt rozdil (u novacku nejvice) kdyz maji pred sebou "lidsky" cil a ne jen polstrovanou desku - opet te to priblizi realite.
Mel bych toho vic ale napisu uz jen posledni. Treba kdyz na trenink neprijdes v kimonu ale v riflich nebo v tom v cem se normalne pohybujes, tak to zmeni tvuj pristup. Vyzkousej a uvidis. Sportovni obleceni te priblizi sportovnim vykonum a normalni te priblizi realite. A nejen v tom ze ti muze omezit pohyb, ale take po psychycke strance.

Jeste k tomu: "Po celou akci oba víte, že je to jen jako." Tady zase hraje svoji roli vizualizace. Když se dokážeš vžít do situace tak ji lépe uchopíš. To už je na každém jak to umí nebbo jak se snaží. Já se snažím lidi trénovat i tímto způsobem. Nejde jen o to jak se mi jeví jejich fyzická techika ale v jakém jsou stavu když ji provádějí. Ale bylo by to strašně na dlouho tak to radši utnu....
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Re: .

Příspěvekod NAIA » stř 02. dub, 2008 7:24

luen píše:Asi k tomu NAIA napise svoje, ale za me asi tolik.
Strach at uz je jeho pricina jakakoli (coz ma samo take sve specifika) ma neblahe ucinky na tvuj organizmus ... kdyz se clovek seznami s dejme tomu urcityma biologickyma pochodama v tele, tak s nim muzes resp. s jeho dusledkama lepe pracovat a odstranovat je. Napr. adrenalin ... Je jasne, ze to neni samospasne a ze nic nenahradi schopnost zustat v klidu a byt v ramci moznosti v pohode (treba proto, ze vim a ma odzkousene jak nekoho sejmout), ale spousty lidi odboura velke procento strachu uz jen tim, ze se seznami s jeho projevama. Nevim jestli jsem to napsal dostatecne srozumitelne ...

Ale abych rekl pravdu, tak jen rikam, co mi sdeluji ostatni. Ja vlastne v bitce jeste strach nemel ... resp. ne o sebe. Nejak toho nejsem ve vztahu k sobe samotnemu schopen (asi nejaka uchylka :lol: ) :oops: Takze se do tohodle nebudu moci fundovane zapojit. Ale zase vim co je strach o nekoho :wink:


Luen: Kurna chlape zase souhlas. Asi budu taky "asocial" :wink:

K tomu strachu, když mu porozumíš tak ho i pochpopíš a je jasné že líp se pracuje s tím co chápeš.
Všimněte si že máte strach před akcí - při ní už ne. Já jsem před zápasem do sebe nemohl dostat ani banán abych se nepozvracel. Ale jak se bouchlo do gongu, vyjel jsem kombinaci a už ten strach nebyl - byla jen akce.

Gavin de Becker říká: To že máte strach je dobré znamení, protože víte, že to, čeho se bojíte se ještě nestalo.

Ta schopnost zůstat v klidu... Já se píše u lidí snažím probudit max agresi. Je to pro tělo a mozek přirozenejší. Ale to je jen můj pohled na věc.

Jeste jedna vec je zajimava v tom co jsi napsal. Ze jsi nemel strach o sebe. Ted nevím jestli je to míneno tím ze jsi mel strach o svého protivníka :wink: ale já to pochopil ze jsi mel obavu o nekoho kdo tam byl s tebou, ne proti tobe. Protoze je zjisteno, ze clovek bude spise bojovat za nekoho blizkeho nez za sebe - to je taky pomerne zajimave a da se toho vyuzit k motivaci pri treninku.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod NAIA » stř 02. dub, 2008 7:32

RBR píše:
Takze se do tohodle nebudu moci fundovane zapojit. Ale zase vim co je strach o nekoho Mrkající


Zajímavé. Jak se ten tvůj strach o někoho v boji projevoval? Nebo spíš jak se projevil na tvých schopnostech bojovat? Nastartovalo tě to tak, že si spustil hledí šel si do akce hlava nehlava nebo naopak si se zklidnil?
Psychická stránka konfliktu mě zajímá, ale proti Naiovi jsem pesimista v tom, že tě jakákoliv simulace na připraví na stres skutečné akce kde opravdu půjde o život.
Moje zkušenosti z jiných životních situací jsou takové, že si člověk může načíst, nastudovat, natrénovat cokoliv, ale svou vlastní reakcí si může být jistý až potom co určitou situaci prožije na vlastní kůži. Jinými slovy můžeš na základě nastudovaných informací předpokládat jak by si mohl reagovat, ale to je tak vše.

RBR


Ja jsem v tom taky pesimista a proto porad studuju jak moje tréninky vylepšit. Vzdělávám se kde se dá a často za nemalé peníze.
Ale z toho co jsi psal mě připadá spíše jako kdyby jsi hodil flintu do žita - trénink tě nikdy nepřipraví tečka....
To si myslím, že je velký omyl. Trénink tě vždycky připraví, ale různě kvalitně. čím kvalitnější (reálnější) trénink tím lépe připravený.

Dám ti návrh: Dojdi na trénink. Ukážu ti že za 20 sekund kyslíkového drilu eliminuješ ze svého arzenálu všechny pohyby závislé na jemné motorice a zjistíš jak se tvé tělo nejspíše bude pohybovat v boji a co od něj můžeš očekávat. To ti dá docela dobrou představu o tom co máš cvičit když ti jde o realitu....

Jinak abych nemluvil jen o tréninku. Lidi co se mnou cvičí a už se dostali do konfliktu dělali to co u mě trénovali. Taktické postupy, fyzické techniky i psychologicou přípravu - všechno úspěšně aplikovali. A to i proti přesile 5 na jednoho. A úspěšně! Takže se můžes zeptat přímo jich jak to je s provázáním tréninku a boje....
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod RBR » stř 02. dub, 2008 7:59

Neutínej. Je to zajímavé a poučné. Přece jenom ve svých tréninkových metodách využíváte různých pomůcek více než moje maličkost.
Pokud jde o cvičení v běžném oděvu, tak to není vynález moderní doby, spíš reakce na určitý vývoj posledních let. Po celou historii BÚ lidé cvičili v tom co měli na sobě, bylo to z důvodů spíše ekonomických (měli prostě omezený počet oděvů) než snahy se přiblížit realitě. To jen na okraj.
Z toho co si napsal tak mě vychází zhruba následující závěr. Pokud jde o psychickou část výcviku není až tak důležité jaké používáš pomůcky a prostředky, ale osobnost sparinga, především jeho schopnost navodit takové podmínky, u kterých uvěříš, že ti jde o život a pak se spustí reakce, se kterými potřebuješ pracovat. Podstata problému je v lidech nikoli v technice.
Zde bych pouze dodal, že pokud jde o některé pomůcky tak jsou v tomto případě spíše kontraproduktivní. Třeba ochranný oděv. Když se na tebe vyřítí borec v ochranném oděvu, tak se může snažit jak chce, ale stejně budeš vědět, že je to jen jako.
Takže jako u všeho člověk musí používat různé pomůcky s rozvahou a mít jasno čeho chce pomocí nich dosáhnout a neustále kontrolovat zda-li jeho metody nezačínají sklouzávat do okouzlení hračkami. Takový závěr vych z toho vyvodil.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Příspěvekod RBR » stř 02. dub, 2008 8:11

NAIA píše:Ja jsem v tom taky pesimista a proto porad studuju jak moje tréninky vylepšit. Vzdělávám se kde se dá a často za nemalé peníze.
Ale z toho co jsi psal mě připadá spíše jako kdyby jsi hodil flintu do žita - trénink tě nikdy nepřipraví tečka....
To si myslím, že je velký omyl. Trénink tě vždycky připraví, ale různě kvalitně. čím kvalitnější (reálnější) trénink tím lépe připravený.


To jsme si nerozuměli. Neháži flintu do žita, pouze si uvědomuji jisté hranice všech tréninkových metod. O vašich trénincích něco málo vím, jsem celkem pravidelně v kontaktu s člověkem od vás. Vím moc dobře, že by jste mě při greplingu zrušili. :D
Na trenále u vás jsem kdysi byl, ale to ještě bylo ve velkých začátcích. To tam Marťas ještě dělal různé akrobatické ptákoviny. Od té doby jste se výrazně vyprofilovali. Rád bych tam zase přišel, aspoň na čumendu. No jak se znám tak o tom budu dlouho kecat než tam přilezu. Koliduje mi to časově s vlastním tréninkem.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Příspěvekod NAIA » stř 02. dub, 2008 8:14

RBR píše:Neutínej. Je to zajímavé a poučné. Přece jenom ve svých tréninkových metodách využíváte různých pomůcek více než moje maličkost.
Pokud jde o cvičení v běžném oděvu, tak to není vynález moderní doby, spíš reakce na určitý vývoj posledních let. Po celou historii BÚ lidé cvičili v tom co měli na sobě, bylo to z důvodů spíše ekonomických (měli prostě omezený počet oděvů) než snahy se přiblížit realitě. To jen na okraj.
RBR

Souhlas, nikde jsem nepsal, že jsem to vymyslel já. Je to logické. Já to jen používám.

RBR píše:Z toho co si napsal tak mě vychází zhruba následující závěr. Pokud jde o psychickou část výcviku není až tak důležité jaké používáš pomůcky a prostředky, ale osobnost sparinga, především jeho schopnost navodit takové podmínky, u kterých uvěříš, že ti jde o život a pak se spustí reakce, se kterými potřebuješ pracovat. Podstata problému je v lidech nikoli v technice.
RBR

Já jsem nepsal ze máme nejaká "specielní pouliční techniky". Trénujme úrery, lokty, lowkicky, koleno - najdeš je všude - box, karate, MT, vale tudo... Jak jsem psal už dříve. Spíše jde o to jakou metodou se cvičí. Jen teda moc nespoléháme na jemnou motoriku.
Jen zase bacha na ty techniky. Když si zkusíš třeba skutečný útok nožem (viz Panda a jeho příspěvek o nožích) tak to eliminuje 95% všech technik:)

RBR píše:Zde bych pouze dodal, že pokud jde o některé pomůcky tak jsou v tomto případě spíše kontraproduktivní. Třeba ochranný oděv. Když se na tebe vyřítí borec v ochranném oděvu, tak se může snažit jak chce, ale stejně budeš vědět, že je to jen jako.
RBR

No tady k tomu bych řekl, že to nebude fungovat hlavne u tebe. Protoze uz ted si deláš predsudky ze tomu neuveris. Zeptám se kolikrát jsi to zkousel ze si to myslíš?
Teď cvičíš i katori že? Tam si nepředstavuješ protivníka? Trénuješ seky jen jako "lidský větrák" nebo za tím vidíš víc? Jestli ano, neměl by být problém i při tréninku scénářů.

Doufám, že se nemude Jarda (Makoto) zlobit, ale říkal mi (on nebo Matěj), že při sebeobraně pro ženy co vyučují, byla jedna studentka tak nadupaná adrenalinem, že nemohla odejít z tréninku - postavit se na nohy. Takže to jde - samozřejmě chce to dobré trenéry.

RBR píše:Takže jako u všeho člověk musí používat různé pomůcky s rozvahou a mít jasno čeho chce pomocí nich dosáhnout a neustále kontrolovat zda-li jeho metody nezačínají sklouzávat do okouzlení hračkami. Takový závěr vych z toho vyvodil.
RBR

Souhlas, je jedno na čem ujíždíš. Energie, teorie, pomůcky.... všeho s rozumem :wink:
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod NAIA » stř 02. dub, 2008 8:17

RBR píše:
NAIA píše:Ja jsem v tom taky pesimista a proto porad studuju jak moje tréninky vylepšit. Vzdělávám se kde se dá a často za nemalé peníze.
Ale z toho co jsi psal mě připadá spíše jako kdyby jsi hodil flintu do žita - trénink tě nikdy nepřipraví tečka....
To si myslím, že je velký omyl. Trénink tě vždycky připraví, ale různě kvalitně. čím kvalitnější (reálnější) trénink tím lépe připravený.


To jsme si nerozuměli. Neháži flintu do žita, pouze si uvědomuji jisté hranice všech tréninkových metod. O vašich trénincích něco málo vím, jsem celkem pravidelně v kontaktu s člověkem od vás. Vím moc dobře, že by jste mě při greplingu zrušili. :D
Na trenále u vás jsem kdysi byl, ale to ještě bylo ve velkých začátcích. To tam Marťas ještě dělal různé akrobatické ptákoviny. Od té doby jste se výrazně vyprofilovali. Rád bych tam zase přišel, aspoň na čumendu. No jak se znám tak o tom budu dlouho kecat než tam přilezu. Koliduje mi to časově s vlastním tréninkem.

RBR


Jen tak pro úplnost. Marťas to jsem já! Nepíšeš si s Honzou, ale s Martinem M.
Za poslední dva roky jsme udelali docela velký kus práce, však dojdi.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 846
Registrován: stř 24. lis, 2004 0:00

Příspěvekod Makoto » stř 02. dub, 2008 8:27

NAIA píše:Doufám, že se nebude Jarda (Makoto) zlobit, ale říkal mi (on nebo Matěj), že při sebeobraně pro ženy co vyučují, byla jedna studentka tak nadupaná adrenalinem, že nemohla odejít z tréninku - postavit se na nohy. Takže to jde - samozřejmě chce to dobré trenéry.

V poslednich kurzech uz mame stabilne "zdravotniho bratra", ktery ty holky dava dohromady. Vetsinou po tech 3-5 minutach neustale zateze nedokazi stat na nohou, nepamatuji si, co se stalo, (ze nam nadavaly a vetsinou dost huste), maji tunelove videni (vubec si nevsimly dalsiho utocnika, pokud se na nej cilene nezamerily), jsou prekyslicene, proste vsechny priznaky nadmerneho stresu. Je videt, jak se tam krasne vyprofiluji techniky - funguji jednoduche veci, zadne libive kombinace a co je zajimave, obcas se nektere podari nasadit paku na prsty, jak se snazime je osahavat a to je teprve bolest. Sam jsem zazil, ze mi jedna holcina v afektu vyvratila prsty tak, ze jsem dva dny nebyl schopen nic poradne chytit do ruky. Ona si to vsak vubec nepamatovala.
Na netu se daji sehnat zajimave studie, co se s clovekem deje s postupem stresu v boji (Survival Stress Response) a musim rici, ze jsme si to overili u divek a sedi to. U nas se tim nikdo seriozne nezabyva...jakoby to neexistovalo nebo vubec nebylo dulezite....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

Příspěvekod Makoto » stř 02. dub, 2008 8:30

NAIA píše:Za poslední dva roky jsme udelali docela velký kus práce, však dojdi.

To mohu potvrdit, jeden z mala, co pojal street fight nejen po tej fyzickej strance (tam ho kopni, sem ho svacni a je vymalovano), ale aktivne se zajima i o nezbytnou teorii, takze pak bude schopen vysvetlit, proc se telo chova tak, jak se chova.

P.S. Jako obvykle 15.60 Kc na muj ucet, OK? ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Uživatelský avatar
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1715
Registrován: ned 02. kvě, 2004 23:00
Bydliště: Roztoky u Prahy

PředchozíDalší

Zpět na armádní a combat systémy...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků

cron