ferryman píše:Predstavme si situáciu: Niekto vás napadne na ulici, ale nedá sa bitke vyhnúť ani utiecť. Príde na boj a povedzme že sa vám podarí vyhrať/utiecť. Ale čo potom? Nechať to tak ,alebo zavolať políciu? A ak tam boli nejakí svedkovia ,spýtať sa či by nedosvedčili ,že išlo o sebeobranu.A ak napadnutie nahlási útočník ,ktorý má po bitke viac zraňený ako vy? Čítal som jeden článok (jednalo sa tam síce o ameriku) ,kde niekto písal ,že polícia vačšinou berie toho kto to skôr oznámi ako obeť a toho ,ktorý neskôr ako podozrivého.(je mi jasné že sa robí vyšetrovanie atď.) A čo ak by neboli žiadnz svedkovia?Ak máte nejaké skúsenosti prosím napíšte moc by ma to zaujímalo.
Inak sorry ak tu už takáto téma je ,ale po tom čo som zbežne prebehol forum som nič nenašiel.
mirsv píše:to luen:tím bodem 1.myslíš paragraf o nutné sebeobraně,nebo jak se to jmenuje?Já jsem si to četl(myslím,že to jsou §101,102,103)a pochopil jsem to tak,že jak mě někdo napadne a já mu třeba zlomím čelist a mě bude týct jenom krev z nosu(tzn.že obrana nebude přiměřená útoku),tak je zle a půjdu k soudu kvůli nepřiměřené sebeobraně.To by v praxi znamenalo,že jak mě někdo napadne,tak ještě musím být opatrnej abych mu neublížil
mirsv píše:to luen:tím bodem 1.myslíš paragraf o nutné sebeobraně,nebo jak se to jmenuje?Já jsem si to četl(myslím,že to jsou §101,102,103)a pochopil jsem to tak,že jak mě někdo napadne a já mu třeba zlomím čelist a mě bude týct jenom krev z nosu(tzn.že obrana nebude přiměřená útoku),tak je zle a půjdu k soudu kvůli nepřiměřené sebeobraně.To by v praxi znamenalo,že jak mě někdo napadne,tak ještě musím být opatrnej abych mu neublížil
Nutná obrana
Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia priamo hroziaci alebo trvajúci útok na záujem chránený týmto zákonom, nie je trestným činom. Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.
Ten, kto odvracia útok spôsobom tak, že ide o nutnú obranu, ktorá bola celkom zjavne neprimeraná útoku, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia. Ak sa niekto vzhľadom na okolnosti prípadu mylne domnieva, že útok hrozí, nevylučuje to trestnú zodpovednosť za čin spáchaný z nedbanlivosti, ak omyl spočíva v nedbanlivosti.
jox píše:4ferryman: Mrkni na http://www.portal.gov.sk/Portal/sk/Defa ... =1&aid=984
"Okolnosti vylučujúce protiprávnosť činu"
Panda píše:jox píše:4ferryman: Mrkni na http://www.portal.gov.sk/Portal/sk/Defa ... =1&aid=984
"Okolnosti vylučujúce protiprávnosť činu"
Zajímavý rozdíl oproti naší úprvě je výslovná formulace článku třetího v kombinaci s druhým , konkrétně :
(2) Nejde o nutnú obranu, ak obrana bola celkom zjavne neprimeraná útoku, najmä k jeho spôsobu, miestu a času, okolnostiam vzťahujúcim sa k osobe útočníka alebo k osobe obrancu.
(3) Ten, kto odvracia útok spôsobom uvedeným v odseku 2, nebude trestne zodpovedný, ak konal v silnom rozrušení spôsobenom útokom, najmä v dôsledku zmätku, strachu alebo zľaknutia.
Znamená ýe i když bude moje obrana nepřiměřená nebude to trestné, pokud jsem se předtím opravdu polekalnice
ferryman píše:Predstavme si situáciu: Niekto vás napadne na ulici, ale nedá sa bitke vyhnúť ani utiecť. Príde na boj a povedzme že sa vám podarí vyhrať/utiecť. Ale čo potom? Nechať to tak ,alebo zavolať políciu? A ak tam boli nejakí svedkovia ,spýtať sa či by nedosvedčili ,že išlo o sebeobranu.A ak napadnutie nahlási útočník ,ktorý má po bitke viac zraňený ako vy? Čítal som jeden článok (jednalo sa tam síce o ameriku) ,kde niekto písal ,že polícia vačšinou berie toho kto to skôr oznámi ako obeť a toho ,ktorý neskôr ako podozrivého.(je mi jasné že sa robí vyšetrovanie atď.) A čo ak by neboli žiadnz svedkovia?Ak máte nejaké skúsenosti prosím napíšte moc by ma to zaujímalo.
Inak sorry ak tu už takáto téma je ,ale po tom čo som zbežne prebehol forum som nič nenašiel.
Jacopo píše:hele... ke zbranim, ktere pouzijes pri sebeobrane... je pravda, ze napriklad nunchaku se bere jako zbran, ale tomfa uz ne???
Franz píše:ferryman píše:Predstavme si situáciu: Niekto vás napadne na ulici, ale nedá sa bitke vyhnúť ani utiecť. Príde na boj a povedzme že sa vám podarí vyhrať/utiecť. Ale čo potom? Nechať to tak ,alebo zavolať políciu? A ak tam boli nejakí svedkovia ,spýtať sa či by nedosvedčili ,že išlo o sebeobranu.A ak napadnutie nahlási útočník ,ktorý má po bitke viac zraňený ako vy? Čítal som jeden článok (jednalo sa tam síce o ameriku) ,kde niekto písal ,že polícia vačšinou berie toho kto to skôr oznámi ako obeť a toho ,ktorý neskôr ako podozrivého.(je mi jasné že sa robí vyšetrovanie atď.) A čo ak by neboli žiadnz svedkovia?Ak máte nejaké skúsenosti prosím napíšte moc by ma to zaujímalo.
to co si to psal, se mi taky stalo, táta to nahlásil na policii, že sem byl napadnut(protože sem ležel v nemocnici) dřív než útočníci, ale nakonec sem byl obviněnej já... nechapu, protiřečili si jako svině![]()
příde čas a pomstím se
Panda píše:Jacopo píše:hele... ke zbranim, ktere pouzijes pri sebeobrane... je pravda, ze napriklad nunchaku se bere jako zbran, ale tomfa uz ne???
U nás? to ne, zbraň je definována v zákoně jako cokoliv co činí útok proti tělu důraznější...
Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků