Setkání BU.cz vol.3

přátelské sparringy, praktická výměna zkušeností, testování dovedností, setkání, výzvy etc.

Dostaví se cvičenci Aikido či TaiJi???

Ano
20
28%
Ne
24
33%
Je mi to jedno
28
39%

Celkem hlasů : 72

Příspěvekod RBR » úte 26. srp, 2008 11:12

TongPo píše: Jak je to u vás s ostatními kopy? Taky jen cca od pasu dolů? A co brada? Držíte jí při boji na prsou, nebo jí máte vytrčenou, jak je u karatistů standardně vidět?

Brada v karate není schovaná jak v boxu, zároveň se nevystrkuje dopředu (pokud to není lákání soupeře) Hlavu držíš naprosto přirozeně zatáhlou dozadu, jak by ses snažil srovnat páteř do přímky.
Důvod je jednoduchý potřebuješ maximálně uvolnit svaly na krku, a ramenou, elminovat veškeré spazma. Jedině tak lze udělat úder tělem s maximální rychlostí.
Boxeří preferují schování brady za rameno, přitisknutou k hrudi. Má to své výhody, ale dostáváš tím svaly kolem krku do napětí a nerovnováhy. To ti zabraňuje dát úder úplně uvolněný, protože vždycky musíš překonat odpor již zatnutých svalů. Nechci tvrdit, že boxeři neumí uvolněné údery naopak, ale mohly by je dělat ještě více uvolněné.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 26. srp, 2008 11:14

Gino píše:RBR - to nebyl zrovna dobry priklad, jelikoz zrovinka to jde praktikovat i s bambulema.

Možná ano, ale bez bambul to jde lépe a navíc jsou tam ty omezující pravidla. Vybral jsem to záměrně, protože ja to hodně viděné. Přecejenom vykrytí a zachycení ruky je méně vidět.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 26. srp, 2008 11:24

RBR píše:Takový pěkný příklad na ukázku ve sportovních zápasech celkem často viděná situace. Borec kopne mawasho na střed. Soupeř to sice částečně prochrápe a kop inkasuje, ale následně jej zachytí a drží prvnímu nohu. Ve sportovním zápase rozhodčí přeruší zápas nebo jinými prostředky donutí soupeře pustit nohu (záleží na pravidlech). V sebeobraně ten co tu nohu má zachycenou je v podstatě poražen. Co je pro toho druhého za problém si jej držet tak, aby eliminoval jeho pokusy o osvobození a připravil si vše pro závěrečnou akci?
RBR

Mě to nějak nedá na to nereagovat. Ale z čeho soudíš, že ten s tou zachycenou nohou je "v zásadě poražen"? Mrkni někdy na nějaké UFC a uvidíš že to není pravda. A není to tak jednoduché jak se může zdát.
Nedávno jsem trénoval s jedním klukem co vrátil z kempu z Thajska ukazoval že tohle mu tam udělali naschvál, nacpali mu nohu do držení aby mohli vyskočit a kopnout koleno tou druhou.
Nedávno to předvedl Kendall Grove hned dvakrát v jednom zápase (UFC).

Jinak jasně že takto ukončit jde viz poslední zápas Spidera Silvy.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 26. srp, 2008 11:44

NAIA píše:Mě to nějak nedá na to nereagovat. Ale z čeho soudíš, že ten s tou zachycenou nohou je "v zásadě poražen"? Mrkni někdy na nějaké UFC a uvidíš že to není pravda. A není to tak jednoduché jak se může zdát.
Nedávno jsem trénoval s jedním klukem co vrátil z kempu z Thajska ukazoval že tohle mu tam udělali naschvál, nacpali mu nohu do držení aby mohli vyskočit a kopnout koleno tou druhou.
Nedávno to předvedl Kendall Grove hned dvakrát v jednom zápase (UFC).

Jinak jasně že takto ukončit jde viz poslední zápas Spidera Silvy.

Předpokládal jsem, že někdo přijde s druhým kopem. Buďme realisté kolik lidí to dokáže? Druhá věc je, že jsem tam psal, že musíš borce držet tak aby si mu eliminoval jeho pokusy o vyproštění, což v těch případech co uvádíš nenastalo. Je to jednoduché stačí když začneš třeba couvat, nebo zdvíhat zachycenou nohu (málokdo je tak roztažený aby to ustál), pak soupeř chytá rovnováhu a poslední na co myslí je kontr. Těžko se ti dává úder, když ztrácíš rovnováhu. První co tělo udělá samo, že se snaží tu rovnováhu získat. Takže nesmíš zůstat stát a nohu držet, pak nahráváš soupeři na to aby se odrazil a pokusil tě kopnout. Furt v pohybu a co nejrychleji sám té situace protiútokem využít. Nedat soupeři čas.
Navíc něco jiného je, když ti v nácviku víš co přijde něco jiného je když to nečekáš.
Ale máš pravdu na každou techniku existuje protitechnika. Tvým cílem je nedopustit, aby měl soupeř čas ji použít.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » úte 26. srp, 2008 11:58

Však jo, neříkám že je pravidlem když někomu chytnu nohu dostat do zubů tou druhou :D Ale možné to je. Nějak moc neberu argumenty typu, ža to skoro nikdo neudělá. To potom nemá cenu cvičit vůbec protože kdo umí dobře kopnout nebo dát opravdu dobrý úder že? :)

Právě by možná neškodilo si občas zaspárovat protože by jsi na to měl lepší úhel pohledu. A ten sparring vzít rovnou i se zemí. Když bych si potom zachycení lehl na zem a druhou nohou ti "prokrvil" holeň popřípadě zpracovával koleno ne to taky máš plán?

Jinak obecně když někdo trénuje kvůli sebeobraně tak je te sparring dost obtížná věc. Protože těžko se dá spárovat v kopání do koulí že:)

Já beru sparring jako nástroj, který rozvíjí potřebné atributy (timing, rychlost, přehled, taktiku...). A potom tyto vlastnosti využívám jen s jinými typů útoku a s jiným cílem.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » úte 26. srp, 2008 12:13

NAIA píše:Však jo, neříkám že je pravidlem když někomu chytnu nohu dostat do zubů tou druhou :D Ale možné to je. Nějak moc neberu argumenty typu, ža to skoro nikdo neudělá. To potom nemá cenu cvičit vůbec protože kdo umí dobře kopnout nebo dát opravdu dobrý úder že? :)

Máš pravdu nebyl to správný argument. Řekl bych asi tak, že zachycení soupeřovi nohy ti dává výhodu se kterou pokud víš jak, můžeš boj ukončit, ale nikde není napsáno, že následně sám neuděláš chybu a pomyslnou výhodu neztratíš.
Nicméně utíkáme od tématu.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 26. srp, 2008 13:19

RBR píše: Player chtěl spíš naznačit, že bambule omezují takové situace, kdy po nějakém krytu by se dalo dále pokračovat zachycením, ale nikoliv, že si primárně naplánuji teď jeho ruku zachytím a nasadím páku. Takhle to nefunguje.

RBR

Asi tak nejak.Pri utoku mi nejde vetsinou o to chytnout ruku doslova, ale napriklad o to si souperovu ruku, pripadne obe "podrzet".Takhle pres pismenka to neumim popsat moc srozumitelne, omlouvam se:)
PS: co se zachytavani nohy tyce, osobne to nepreferuju, nebot je vsem jasne co se stane, kdyz obrance chyta nohu u pasu a ona pritom miri na hlavu, ze ano;)Zachytit se da po dopadu, kdyz je tedy utocnik jooo pomaly, pak ale jak pise RBR, okamzite v podstate zaroven se zachycenim musi nastat dalsi akce, couvani se skubanim funguje dobre, nebo okamzity utok proti obliceji, jelikoz vetsina lidi co kope tahnouci roundhous ma v momente dopadu kopu ruce rozhazene vsude mozne, jen ne prave pred hlavou.Preci jen pokud obrance v teto situaci trosku zaspi, pak ma utocnik porad dve volne ruce, kdezto obrance jen jednu.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » úte 26. srp, 2008 14:56

NAIA píše:...Já beru sparring jako nástroj, který rozvíjí potřebné atributy (timing, rychlost, přehled, taktiku...). A potom tyto vlastnosti využívám jen s jinými typů útoku a s jiným cílem.

Souhlas... :wink:
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod masta_FN » úte 26. srp, 2008 15:29

Čím víc to čtu, tím víc se těším :))

Ukrop: Divím se že na ty argumentace máš ještě nervy :)

Pucmaz: Thaiboxery už jsem na ulici v praxi viděl a ty druhý kluci by určitě rádi slyšeli něco o tom jak je muay thai vzdáleno realitě :)
masta_FN
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod player » úte 26. srp, 2008 16:24

masta_FN : hm ja je take videl, byly vzdycky na postu utocnika^_^
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 27. srp, 2008 7:44

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 20:16, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 27. srp, 2008 7:51

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 20:15, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » stř 27. srp, 2008 7:53

player píše:masta_FN : hm ja je take videl, byly vzdycky na postu utocnika^_^

Ona taktika zavalit soupeře agresivitou a technikami je velmi účinná. Pokud ten útočník dokáže svůj tlak stupňovat tak je velmi těžké pro někoho kdo na to není zvyklý takovou rozjetou mašinu zastavit.
Co tak sleduji, tak tuto taktiku mají x-boxeři hodně oblíbenou a natrénovanou. Takže se nedivím, že s ní slaví úspěchy.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 27. srp, 2008 8:10

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 20:14, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 27. srp, 2008 8:31

:lol:
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod masta_FN » stř 27. srp, 2008 9:02

PUCMAZ: Ok beru :)
ale určitě třeba nesouhlasim s tim, že porovnávaci sparring nemá smysl, už to psal Ukrop poznáš z toho zda ten člově něco umí nebo ne. Je jasný že budeš omezenej, kopy na rozkrok, vpichy do očí, trhání uší to prostě pri sparringu nejde, ale prostě člověk pozná jak reaguješ, jestli neděláš hovadiny, jeslti ti každej druhej kop na hlavu nepřistane na krku jak se mi běžně s karatisty stávalo i přesto že mi tvrdili že muay thai kopy jsou k hovnu protože jsou pomalý :) a vůbec to nemusí bejt full contact, já full sparringy moc nemusím lidi pak bombej a serou na techniku,což je na nic.

A nikdo si nedělá iluze o tom že ulice je jinde, muay thai je ulici blízko ale i přesto já mám na tréninku kluky který si při sparringu vypinkám jak nic a přesto bych je v hospodě nechtěl nasrat, protože maj na ulici odkrouceno spousta bitek a já se defakto mimo tělocvičnu neperu a vím že pak rozhodujou zdaleka jiný věci...

Já myslím že spousta těhle nepochopení tady je dáno tím, že lidi si myslej že když trénujeme x-box že na ulici budeme dodržovat nějaký pravidla, těch bitek thaiboxerů jsem viděl dost a kopalo se tam do koulí, mlátilo popelníkama, židlema přes záda.. nikdo neřeší pravidla, chce vyhrát za každou cenu...

Masta
masta_FN
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pucmaz » stř 27. srp, 2008 9:34

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 20:14, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 27. srp, 2008 9:39

pucmaz píše:"kijaaaji" :D

:lol: :lol: :lol:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 27. srp, 2008 10:21

pucmaz píše:Brada je zatazena jak pri kihonu a sanchinu, tak pri kumite. Je to ovsem mimo jine take z jineho duvodu nez v boxu, ma to souvislost s dechem a s kontrakci jistych svalovych partii. Do detailu zachazet neminim.
Kopy v OkiGoju jsou skutecne jen do pasu. Na hlavu se kope jen z treningovych duvodu a jen velmi zridka. A jeste nez se na to zeptas: gedan mawashi se kope holeni, ne nartem. Ruku k pasu taky nikdo nestahuje, neni k tomu zadny duvod. Snad jsem na nic nezapomnel :wink:

Hmm, tak to opravdu vypadá na funkcionalistický pojetí. Tahle diskuse začíná bejt zajímavá... :wink: A jak je to u vás s hákama? Vím, že je cvičíte, ale jak často je používáte například při kumite / drilech? Proč se ptám - z občasných sparringů s místními karatisty mám zkušenosti, že se jejich repertoár útočných technik omezuje akorát na kombinaci přímých úderů s pokusem o spleskávání soupeřových rukou + nějakej kop. Při obraně vykrejt direkty celkem zvládali, ale jakmile byl v sérii úderů obsažen za pár direkty nějakej hák, obvykle ho "nakoupili" na tvrdo. Myslíš, že jde o deformaci ze sportovního kumite?
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPo » stř 27. srp, 2008 10:23

pucmaz píše:...a "kijaaaji" :D ...

No jasně, "kijaaaji" je na Karate to nejdůležitější... :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=SEPxtD_fVNQ
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na přátelé a nepřátelé