TongPo píše:...A jak je to u vás s hákama? Vím, že je cvičíte, ale jak často je používáte například při kumite / drilech? Proč se ptám - z občasných sparringů s místními karatisty mám zkušenosti, že se jejich repertoár útočných technik omezuje akorát na kombinaci přímých úderů s pokusem o spleskávání soupeřových rukou + nějakej kop. Při obraně vykrejt direkty celkem zvládali, ale jakmile byl v sérii úderů obsažen za pár direkty nějakej hák, obvykle ho "nakoupili" na tvrdo. Myslíš, že jde o deformaci ze sportovního kumite?
Sice ten dotaz nebyl na mne, ale vyjádřím se k vlastní zkušenosti. Velká většina karatistů u nás neměla a dodnes nemá příliš zkušeností s jiným stylem boje, než se tady po několik desetiletí v rámci především sportovního kumite předávalo. S těmi háky jsem měl také problémy, když jsem si dal sparing s klukama, co boxovali, jenže já se k tomu praktickému porovnání dostal naštěstí už někdy kolem roku 1986. Většina karatistů mi ale nadále tvrdila, že háky jsou na hovno, hodně jich to tvrdí dodnes

Obecně je ale pravda, že v karate se hákům (alespoň v ČR) nevěnuje většinou tolik prostoru a z toho pramení pak i problém s reakcí na tento typ úderu.