BOX-Rada

boj nožem, box, řecko-římský zápas, historický a sportovní šerm, sambo, le savate...

Moderátor: Makoto

Příspěvekod Dalt » čtv 09. říj, 2008 7:57

Player: jo otocit...jak rikal Lukas - to neni jen tak, obcas to zkousim, ale jak jsem zvyklej na opacnej gard tak v otocenym nemam tu jistotu uderu- tzn je to takovy nedobry (nejistota v uderu, udery mi pripadaji slabsi - ono sila uderu je u boxu docela dulezita, pohyb nohou taky jinej...)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

 

Příspěvekod scout » čtv 09. říj, 2008 9:08

je to zvlastni jak rikam ja kdyz jsem zacinal byl jsem silny na oba gardy uplne stejne...pak jsem to preonacil... :oops: ...proto si rikam aby si clovek uvedomil pro co trenuje co trenuje jak trenuje atd. jestli pro sport pro sebeobranu atd. ..a podle toho se zaridil ...ted boxik jedu vicemene kondicne ale rikal jsem si ze kdybych zase zacal drit tak bych se snazil ject v obou gardech..kvuli ulici a rozsireni repertoaru...nikdy nevis do jakyho nevyhodnyho postaveni, zraneni se dostanes....s levakem jsem parkrat sparoval a fakt bylo tezky se mu dostat na telo....paradox....par let jsem sermoval sport. kordem a tam je to naopak ,levak je pomerne hodne otevrenej a porazil jsem je vzdycky....mistri renesancniho sermu casto sermovali dobre obema rukama a behem boje si zbran prehazovali....co sem cet tak v nejakych spanelskych skolach boje nozem se behem boje taky muze prehazovat nuz...o tech borcich v japonsku a evrope co sermovali dvema mecema ani nemluve.....tim nerikam ze nektery boxery co jsem poznal nebyli strasny mlaticky..prave naopak...ale ja osobne bych z tehlech duvodu trenoval radsi na obe strany...ale to je jen muj osobni nazor...uchylka.... :lol: :lol: ..bud vzdy pripraven.. :wink: ....a kazdej to muze videt uplne jinak....zdarec...
scout
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 464
Registrován: pát 17. srp, 2007 23:00

Příspěvekod RBR » čtv 09. říj, 2008 9:28

Panda píše:Haaale než se to tu zvrtne: :lol:
Jde o to že v boxu narozdíl od karate se nejede všechny drily na obě strany stejně, koneckonců ani v karate pak když se jelo kumite se neměnily střehy, protože: pravá ruka je silnější, ale pomalejší, levá ruka slabší, ale rychlejší a u leváků je to naopak a jakýkoli druh tréningu s tím díky každodením aktivitám a vrozenému nastavení mozku nic neudělá :!:
(samo jsou ambidextrozní tipy ale těch je opravdu málo).


To Panda: pozor na zobecňování. Máš pravdu, že v karate se většinou jedou drily na obě strany. V kumite záleží na oddílech a jejich metodice. Řízené formy kumite se také dost často procvičují v obou gardech. Je pravdou, že se v karate snažíme rozdíly mezi stranami minimalizovat. Teď jsem po dlouhé době začal zase cvičit katy i na druhou stranu než je zvykem. No je to kopec zábavy, plno přestávek v katě a usilovné přemýšlení co za techniku má následovat, jak to, že stojím naopak, kde jsem to skončil atd.

b] pravá ruka je silnější, ale pomalejší, levá ruka slabší, ale rychlejší[/b] a u leváků je to naopak


No nejsem si jist. Osobně mám obě ruce silově i rychlostně zhruba stejné. Spíš je problém v psychice. Člověk pořád i cítí, že v té silnější straně je jistota, větší důvěra. Přes veškerý výcvik slabší strany ty techniky nejsou pořád to pravé ořechové, pořád tam něco chybí. Podotýkám, že se slabší straně věnuji na tréninku více než silné, ale když se dostanu pod tlak při kumite automaticky přehodím střeh a silná ruka putuje dozadu.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 03. říj, 2005 23:00
Bydliště: ČR

Re: postoj

Příspěvekod player » čtv 09. říj, 2008 13:01

lukaskon píše:
player píše:...a jedeeeeem, ze ano....


Nejedeme, vzdávám to, přemýšlím proč se s tebou pořád hádám a taky proč vždy vše víš jen ty ...


Podivej ja jsem se jen zeptal, proc se proste neotoci a kdo tu zacal rozdavat rozumy s posmeskem si byl jen a pouze ty.Podivej se lepe do svych ust, ci lepe prispevku, nez neco zacnes psat o druhych, dekuji.
BTW, citace z popisu Viet Vo Dao:

"Zápasníci trénují s dřevěnými panáky a pytli s pískem, jsou velmi rychlí a hbitě a pružně střídají své pozice. "

..takze bych jen dodal, ze veskere techniky trenujem na obe strany, bez vyjimky.Zase tu jde o prakticke vyuziti.Kdyz budes resit nahly konflikt, mnohdy neni opravdu casu na zbyt na stoupani si do nejake pozice, na kterou jsem 22 let zvykly a ktera mi vyhovuje, ze ano.
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod Dalt » čtv 09. říj, 2008 13:17

Player: zas z toho nedelej vedu - ono kdyz na me nekdo vypali, tak jsem v gardu ihned a nezalezi jak stojim - spis chapu ze se opacny gard muze vyplatit, kdyz mam napr predni ruku zranenou a chci utocit opatrne na dalku, tak holt prohodim gard...(ja teda ne - me to prave nejde)

ps.:taky jsem zacinal v opacnym gardu (prava vpredu) pac jsem 5 let sermoval, tak mi to prislo prirozeny, ale preucil jsem se jelikoz to bylo opravdu vyhodnejsi (silnejsi udery ze zadni)
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Příspěvekod scout » čtv 09. říj, 2008 13:49

ja ja playere to je nesmysl..v gardu sem behem setiny vteriny a vubec o tom nepremejslis.....takhle se mi uz podarilo vydesit par lidi na ulici .. :lol: ....nebo sve spolupracovniky v praci kdyz jsem nevedomky naprosto automaticky udelal nejaky prvek z BU ktery sem cvicil...mas to vpaleny do mozku a tim to hasne...(rikam si ze mam stesti protoze jsem znal par lidi co delali ruzny BU A BS a vrealu naprosto vytuhli,.... to ja du nastesti hned do utoku, do obrany....do aktivni a agresivni obrany...!!!! :lol: :lol: :lol: ...cus....
scout
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 464
Registrován: pát 17. srp, 2007 23:00

Příspěvekod scout » čtv 09. říj, 2008 13:56

no nebudu si hrat na killer instinkty... :lol: :wink: ...kdyby proti mne stali ctyri chlapci se samopalama tak jim samozrejme lstive a zakerne navrhnu ze predtim nez me zastrelej dame par panaku..... :lol: :lol: :lol: ...a pak ...a pak... a pak.......
scout
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 464
Registrován: pát 17. srp, 2007 23:00

Příspěvekod player » čtv 09. říj, 2008 14:08

Dalt: nu prave protoze mi to prijde bezproblemove, tak z toho vedu nedelam(to nekdo jiny;)), respektive ji v tom nevidim, prijde mi dnes jiz jako samozrejme dokazat zmenit streh, aniz by me to nejak omezovalo v technice.
Vsak jak by to asi dotahl daleko hokejista, ktery by umel brzdit jen na jednu stranu;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod jox » čtv 09. říj, 2008 14:09

scout píše:ja ja playere to je nesmysl..v gardu sem behem setiny vteriny a vubec o tom nepremejslis...

No tady bych se možná playera trochu zastal. Co jde na normální ulici třeba nejde ve vietnamském skladišti. Takže opět - otázka prostředí a osobních priorit. 8)
jox
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1021
Registrován: pát 26. lis, 2004 0:00

Příspěvekod Dalt » čtv 09. říj, 2008 14:43

player: ale tak jednoduchy mi to prave neprijde - postavit se do strehu to je samozrejme zaklad - to nebude delat problem nikomu (at na tu ci na tu stranu) ale ucine v nem bojovat (v tom na ktery nejsem zvyklej), to je jina...
Jiří Vávra

"Dosáhl jsem všeho. Mám doma televizi i ženu. A obojí funguje."
Willie Pep
Uživatelský avatar
Dalt
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 692
Registrován: stř 25. říj, 2006 23:00
Bydliště: Litomyšl

Příspěvekod player » čtv 09. říj, 2008 14:49

Dalt : no a to je to, proc se u nas cvici vse na obe strany, aby ti druhy streh neprisel neprirozenej.Samozrejme, ze je vetsina lidi sikovnejsi na jednu stranu, takze bude mit uder pravackou silnejsi, napriklad, nicmene by to nemelo znamenat, ze se levackou netrefis.Preci jen lepsi uder slabsi, nez zadny, na tom se snad shodnem;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1656
Registrován: stř 11. srp, 2004 23:00

Příspěvekod luen » čtv 09. říj, 2008 15:04

Jen malou technickou ... mozna kazdej mluvite o necem jinem 8) Treba jedna vec je dana geneticky ... pravak/levak, to se asi tezko kdy zmeni a porad je clovek pravak at to cvici i naopak ... Ale na druhou stranu asi chapu playera, protoze neco jineho je uzce profilovanej ring napr. na boxerskych pravidlech a neco jineho je ulice nebo takova ta "realna" sebeobrana, kde muze byt specializace nevyhodou :idea:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Boris68 » čtv 09. říj, 2008 15:24

luen píše:Jen malou technickou ... mozna kazdej mluvite o necem jinem 8) Treba jedna vec je dana geneticky ... pravak/levak, to se asi tezko kdy zmeni a porad je clovek pravak at to cvici i naopak ... Ale na druhou stranu asi chapu playera, protoze neco jineho je uzce profilovanej ring napr. na boxerskych pravidlech a neco jineho je ulice nebo takova ta "realna" sebeobrana, kde muze byt specializace nevyhodou :idea:


Myslím, že pravák nebo levák je více než geneticky dáno tím, že jsme si, teda asi naši rodiče a prarodiče vytvořili svět pro praváky, a naši rodiče nám strkali lžíci do pravé ruky, protože to tak měli taky. Bylo by super kdyby nás učili držet lžíci v obou gardech :) to bychom to tady neřešili. Ještě, že chodíme souměrně a né třeba v pravém gardu :)
www.wingchunpraha.org

Jednoduchost, přímočarost, ekonomie pohybu, minimální využití fyzické síly, praktičnost.
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 26. kvě, 2005 23:00

Příspěvekod jox » čtv 09. říj, 2008 15:30

Boris68 píše:Myslím, že pravák nebo levák je více než geneticky dáno tím, že jsme si, teda asi naši rodiče a prarodiče vytvořili svět pro praváky, a naši rodiče nám strkali lžíci do pravé ruky, protože to tak měli taky.

Tak to rozhodně ne. Jistě jsi slyšel o fenoménu "přeučeného leváka". Tomu právě strkali lžíci do pravé ruky atd. :wink:
Je to složitější problém související se specializací mozkových center a má to mnohem víc parametrů než jen pravák-levák nebo muž-žena.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1021
Registrován: pát 26. lis, 2004 0:00

Příspěvekod luen » čtv 09. říj, 2008 15:31

Boris68 píše:
luen píše:Jen malou technickou ... mozna kazdej mluvite o necem jinem 8) Treba jedna vec je dana geneticky ... pravak/levak, to se asi tezko kdy zmeni a porad je clovek pravak at to cvici i naopak ... Ale na druhou stranu asi chapu playera, protoze neco jineho je uzce profilovanej ring napr. na boxerskych pravidlech a neco jineho je ulice nebo takova ta "realna" sebeobrana, kde muze byt specializace nevyhodou :idea:


Myslím, že pravák nebo levák je více než geneticky dáno tím, že jsme si, teda asi naši rodiče a prarodiče vytvořili svět pro praváky, a naši rodiče nám strkali lžíci do pravé ruky, protože to tak měli taky. Bylo by super kdyby nás učili držet lžíci v obou gardech :) to bychom to tady neřešili. Ještě, že chodíme souměrně a né třeba v pravém gardu :)


:lol: Ha, ha bohuzel ne Dalibore, ty jsi o5 vstal z hrobu? ... Mezi nama ;) v jedne hemisfere to bude vzdy chodit lepe nez v te druhe (oni i shluky castic maji svuj smer rotace) ...
Jinak to, ze te nekdo preucoval z levaka na pravaka s tematem az tak nesouvisi :wink: (ale lecos se tim vysvetluje) 8)

Z5 k diskuzi ... ja osobne povazuji procvicovani druhe hemisfery, prevazne za spise ideomotoricke cviceni a dalsi ..., ktere nemaji primej vliv na zdatnost bojovnika (na rovku on i jednogardak, ma dve ruce, dve nohy ...). Preucovani povazuji za chybu (resp. zbytecne zdrzovani) ... a kdyz uz se to stane, tak vybrat to vhodnejsi/prirozenejsi garde.
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Boris68 » čtv 09. říj, 2008 16:00

Můžete mi tedy vysvětlit proč jsou mezi náma leváci, to mají přehozené mozkové hemisvéry? A co zvířata, jsou taky geneticky praváci, protože genetika jak předpokládám platí pro všechny a myslím že jsem taky trochu zvířata?
Jinak jsem samozřejmě zastáncem rovnováhy, I když chápu boxery že je potřeba boxovat a tak je potřeba rychle dělat to co nám nejvíce sedí a přeučovat se v pokročilém stádiu tréninku je asi problém.
www.wingchunpraha.org

Jednoduchost, přímočarost, ekonomie pohybu, minimální využití fyzické síly, praktičnost.
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 26. kvě, 2005 23:00

Příspěvekod Boris68 » čtv 09. říj, 2008 16:00

:)
www.wingchunpraha.org

Jednoduchost, přímočarost, ekonomie pohybu, minimální využití fyzické síly, praktičnost.
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 26. kvě, 2005 23:00

Příspěvekod luen » čtv 09. říj, 2008 16:06

Boris68 píše:Můžete mi tedy vysvětlit proč jsou mezi náma leváci, to mají přehozené mozkové hemisvéry? A co zvířata, jsou taky geneticky praváci, protože genetika jak předpokládám platí pro všechny a myslím že jsem taky trochu zvířata?
Jinak jsem samozřejmě zastáncem rovnováhy, I když chápu boxery že je potřeba boxovat a tak je potřeba rychle dělat to co nám nejvíce sedí a přeučovat se v pokročilém stádiu tréninku je asi problém.


Dalibore tohle preci neni nejake slabomyslne vyvazovani jin a jang? Protoze vetsina lidi drzi kost v prave, tak ja ji na vyvazeni vesmiru nebudu drzet v leve ... Je to skutecne dane geneticky a kdyz jsi pred nekolika lety na tomto foru udilel rady ohledne fungovani lidskeho tela ve vztahu k boji, tak predpokladam, ze ti tyhle veci museji byt davno jasne ... ??? V opacnem pripade:

1) google
2) biologie (stredni skola)
3) studovat a nedohadovat se na serverech bu :wink:

A schvalne mi pak napis, co jsi zjistil ve vztahu k ostatnim primatum a savcum obecne :wink:

Jinak prave vs leve garde. Nejde Dalibore o nejake preucovani ... zacvicis si to i na druhou stranu, cvici se bouchani vsema smerama, vsema uderovejma plochama ... to vse je trenink, pomucka, nastroj, ale prosimte neni to boj ... v boji samo udelas jen to v cem se citis nejlepe v kramflecich ... Tedy doufam ... :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
Uživatelský avatar
luen
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 5187
Registrován: čtv 03. úno, 2005 0:00

Příspěvekod Boris68 » čtv 09. říj, 2008 16:11

Sorry, že jsem se zeptal :)
www.wingchunpraha.org

Jednoduchost, přímočarost, ekonomie pohybu, minimální využití fyzické síly, praktičnost.
Boris68
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér
 
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 26. kvě, 2005 23:00

Příspěvekod TongPo » čtv 09. říj, 2008 16:19

luen píše:...Dalibore, ty jsi o5 vstal z hrobu?...


Není další setkání až za rok? Teď to tu asi trochu ožije... :twisted:

Jinak k tématu: Pro sebeobranu občas cvičit i druhej gard smysl má, aby byl člověk nouzově použitelnej i obráceně, například v případě zranění a podobně. Ale trénovat vše trvale oboustranně považuju za ztráru času, protože člověk těžko docílí stejné úrovně oboustranně a v případě opravdovýho ohrožení stejně automaticky skočí do toho sobě přirozenějšího gardu. I u střeleckýho výcviku se ze stejných důvodů občas trénuje střelba druhou rukou včetně drilů jako přendavání zbraně ze zraněné ruky do té druhé a nouzový přebití...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :twisted:
Uživatelský avatar
TongPo
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 705
Registrován: pát 18. led, 2008 0:00

PředchozíDalší

Zpět na západní bojová umění a sporty...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 návštevníků

cron