tradiční karate na ulici

knihy, časopisy, TV, film a internet...

Příspěvekod RUNAR » pát 05. pro, 2008 12:28

Pucmaz:
A v čem je můj fanatismus?
®e nepovažuju nějaký bulvární článečky za pravdivý? :D
®e jsem na vlastní kůži zažil a ověřil jaký je výsledek Funakoshiho předávání karate?
®e si chci ověřit jak na tom jsi ty a tím zjistit jak se věci mají?
®e vím u koho Funakoshi cvičil a že se podle všech zdrojů u těchto mistrů karate předávalo tvrdýma praktickýma metodama?
®e se domnívám že Azato by Funakoshiho nenaučil žádnou další katu kdyby nevěděl že tu předchozí Funakoshi umí špičkově použít?
®e mám zkušenost že je někdy pod svícnem tma a že lidi pomlouvaj a mlží a kecaj nesmysly?

To je podle tebe fanatismus?
®e nesouhlasím s tím že Usain Bolt neumí rychle běhat to není fanatismus ale zdravý rozum.

Opravdu nejsem bezhlavý obdivovatel čehokoliv.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 05. pro, 2008 12:54

Ukrop:
Hlavně mi za to Japan Shotokan Karate headquarters nic neplatí, asi jim pošlu mastnou fakturu, aspoň Geishu kdyby sem tam zacálovali. :)
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 05. pro, 2008 12:58

.
Naposledy upravil pucmaz dne pát 20. úno, 2015 13:44, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 05. pro, 2008 13:08

Runare - a tu, ze Funakoshi pretvoril karate v jakysi "shotokan", aby se mohli zaci na japonskych skolach lepe telesne rozvijet, tu jsi cetl?

To jsem cetl vsude mozne ja a z toho samotneho mi vyplyva, ze shotokan proste neni to, co se Funakoshi ucil od Azata a Itosi, kteri ho ucili karate (nevim jake? goju? shorin? uechi? ???), ale ze shotokan je to, co ucil on pak sve zaky (Nakayama? a dalsi? ???)...

???
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 05. pro, 2008 13:37

Gino píše:Runare - a tu, ze Funakoshi pretvoril karate v jakysi "shotokan", aby se mohli zaci na japonskych skolach lepe telesne rozvijet, tu jsi cetl?
???

Čteš blbě. G.F. žádný shotokan nevytvořil :twisted: :twisted: :twisted: To je dílo jeho žáků. Naopak on vždycky tvrdil, že karate je jen jedno, shotokanu jako stylu nechtěl ani slyšet.

To jsem cetl vsude mozne ja a z toho samotneho mi vyplyva, ze shotokan proste neni to, co se Funakoshi ucil od Azata a Itosi, kteri ho ucili karate (nevim jake? goju? shorin? uechi? ???), ale ze shotokan je to, co ucil on pak sve zaky

A co je vlastně shotokan? Jak vznikl? Už jsem to tu jednou vysvětloval. Funakoshi samozřejmě přinesl do japonska karate jaké se naučil u svých učitelů.
1.generaci učil stejně jak se učil sám, ale 2.světová válka mu jeho žáky silně probrala a také japončíci nebyli schopni karate celé šíři pojmout. Navíc už měl svůj věk a pochopil, že nemá pro další generace žáků už moc času.
Tak pro 2.generaci udělal výcuc toho co znal. Vybral pár kat, které považoval za základní pilíře karate (5 heanů, 3 tekkiny, basai dai, kanku dai, gankaku, empi, wankan, atd.). Tento výcuc jeho žáci později nazvali shotokan. Bylo to pouze za účelem zjednodušení metodiky, nechtěl zakládat žádný nový styl karate.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » pát 05. pro, 2008 13:47

RBR píše:on vždycky tvrdil, že karate je jen jedno, shotokanu jako stylu nechtěl ani slyšet.

To se mi zda jako nejvetsi hloupost, ponevadz i kdyz nebylo tolik stylu, tak mezi shurite a nahate byl (a je) diametralni rozdil samozrejme i v jeho dobe. I kdyz se tehdy o karate mluvilo jen jako o "te" po cele okinawe (bez rozdilu). V dobe jeho stari ale uz bylo jasny, ze styly se lisej. Takze sam moc dobre musel vedet, ze karate jenom jedno neni a byt nemuze. Jedine, co mohlo byt spolecneho, byla myslenka bujutsu.

RBR píše:Tento výcuc jeho žáci později nazvali shotokan. Bylo to pouze za účelem zjednodušení metodiky, nechtěl zakládat žádný nový styl karate.
RBR

Diky, to o tom "vycucu" jsem si tu chtel precist. To je IMHO to, o cem se tu celou dobu mluvi.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 05. pro, 2008 13:56

Gino:
Hele já znám taky spoustu povídaček, nebudeš mi to věřit ale teď tu byl u mě Mikuláš, fakt nekecám a prej jestli jim neřeknu nějakou básničku.....všichni kolegové nastražili ušiska a já spustil:

Lehni si Hančo pěkně na záda
Ukážu ti co je to velká paráda

Hele a dostal jsem za to banána :D i mandarinky a nějaký zákusky.Holky se tomu dokonce i smály.

Teď k věci:
Asi tak co ti napsal RBR, jinak Funakoshi se učil Shorin.

A jak víš že to so přivezl Higaonna (Higashionna) Kanryo(od něj se učil zakladatel Goju Miyagi) z Číny bylo OK, že mu Číňani nepředali nějaký torzo, jak se vůbec ví že vysvětlení kata co přivezl byli autentický?Třeba ani ty Číňani pořádně nevěděli a tahali moudra z děravých kapes.
Takhle můžem kravit hodně dlouho.

Jediný řešení je učitel co je sám bouchač a prakticky umí to co učí plus hlavně používat hlavu(Zkráceně řečeno)
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » pát 05. pro, 2008 14:05

Gino píše:
RBR píše:on vždycky tvrdil, že karate je jen jedno, shotokanu jako stylu nechtěl ani slyšet.

To se mi zda jako nejvetsi hloupost, ponevadz i kdyz nebylo tolik stylu, tak mezi shurite a nahate byl (a je) diametralni rozdil samozrejme i v jeho dobe. Takze sam moc dobre musel vedet, ze karate jenom jedno neni a byt nemuze. Jedine, co mohlo byt spolecneho, byla myslenka bujutsu.

To je téma na další diskuzi. Ovšem jak lze z pamětí starých karateků vyčíst, tak se vzájemně navštěvovali a předávali znalosti. Nijak zvlášť neřešili shuri-te nebo naha-te. Každý z nich si vytvořil, svůj "styl" spíš metodiku výuky a kata si do ní zařadil podle svého uvážení. Původ kata jim (shuri te, naha te) byl nejspíš dost ukradený.

Osobně rozeznávám pouze dva druhy karate-dobré a špatné. Nebo spíše funkční a nefunkční. Když ti to funguje, tak je to OK, když ne, tak je jedno zda si x-násobný mistra světa, stejně je to nefunkční. Členění na styly považuji za nedůležité.
Každý ať si kritéria funkčnosti nastaví jak chce. Je přece demokracie a svoboda názorů

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » pát 05. pro, 2008 14:08

runare....ty hezke holky co chodeji s mikulasem byvaji nezridka nezletile..... :lol: :lol: ...uvedomujes ze tvuj nekonformni pristup k tomuhle svatku muze v realu znamenat prinejmensim...prinejmensim.....mravni ohrozovani mladeze ??? .... 8) :lol: ...styd se ....takhle se chova seriozni karatedoka....??? :wink:
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 05. pro, 2008 14:11

Scout:
Oproti tomu co jsem slýchával u nás na tréninku jsem byl dóst decentní a přízemní :D
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 05. pro, 2008 14:49

Zajímavost z historie Goju:
"Oficiální nástupnictví stylu předal mistr Higashionna svému věrnému žákovi Kyoda Kohatsu (Uchi-deshi stylu), který stál celý svůj život mistrovi na blízku. Chojun Miyagi však rozvinul systém pod jinými vlivy dál a založil samostatnou odnož Goju-ryu."

No takže Miyagi nebyl Uchi-deshi, na rozdíl od Azata a Funakoshiho, můžem tu rozvíjet TEORETICKÝ debaty že Miyagi neobdržel celý systém ale jen torzo toho co uměl Higashionna, a třeba ani Higaoshinna neuměl celý styl, takže guju je torzo nějakého torza.

Takový debaty jsou o NIČEM, záleží co jsou schopní dnes žáci ukázat a co jsem viděl žáky pana Nakayami tak jsem byl víc než spokojen.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » pát 05. pro, 2008 14:55

.
Naposledy upravil pucmaz dne pát 20. úno, 2015 13:42, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 05. pro, 2008 16:23

8O :lol: :lol: jee a ja si furt rikal: mel si se vratit k tomu karate, tam se takovy blbiny jako v Taiji neresi. A vida!
btw: k cemu je teda to nukite? nas taky ucili, ze prorazeni solaru a vytrzeni patere, ale moc jsme to nepouzivali. :lol:

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 05. pro, 2008 17:07

PC píše:8O :lol: :lol: jee a ja si furt rikal: mel si se vratit k tomu karate, tam se takovy blbiny jako v Taiji neresi. A vida!
btw: k cemu je teda to nukite? nas taky ucili, ze prorazeni solaru a vytrzeni patere, ale moc jsme to nepouzivali. :lol:

PC

:lol: Ha, ha, tak to jsi delal nejakej spatnej shotokan 8)

Jak na vojne, casem clovek zapomene na ty shity a pamatuje si jen to dobre + k tomu prida jeste sve iluzoidni sny o tom, ze v shotokanu jsou sami borci. Je to jako vsude jinde. Spousta truhliku, kteri se schovavaji za velka jmena a par tech co opravdu stoji za zminku. Nikdy tomu jinak nebylo a tezko kdy bude :wink:

BTW: na spousty veci, ktere nas v shotokanu ucili jsem prisel az na wing chun a to same mi potvrdil i jeden muj zak, ktery delal 11 roku karate ....
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod PC » pát 05. pro, 2008 17:35

Kdyz jsem videl exibicni DVD Wado ryu, po cca 10letech cviceni Shotokanu jsem musel konstatovat ( a celkem me to sebralo): Okradli strarenku, ooookraadli starenku!!! :-) Kamos co jsme spolu cvicili, prestoupil prave na Wado ryu, odjel do Anglie za Takamizavou, a ten si ho vzal do parady, ale musel pry "znovu a lepe" a jeli uplny zaklady, coz o necem vypovida (tou dobou cvicil cca 15let shotokan).
Ale jinak legrace tam byla, treninky, ze sem pak nemohl sejit schody do metra, neustale modry bricho, chlastani se me nastesti tenkrat tolik netykalo kuli veku, ale stejne moje prvni opice byla s karatistama na besidce.
No jak pises je to asi jako s vojnou.. na ktery sem ale nebyl ;-) :lol: :lol:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 05. pro, 2008 18:15

pucmaz píše:Takze se tam vratme a rekni mi, kdyz je to jedno a kdyz zalezi na tom, co predvedou dnesni zaci, kdo z nich je schopen toho nukite v podobe uderu. Nejak jsi se v tom zmatku zacyklil, ne? :D

Nepsal jsem nikde že se nukite udírá jako tsuki, jen jsem psal že s tím jde udeřit, jako doklad jsem použil pana Fujimota.
Jinak historii tu nevyzkoumáme, když ale zas někdy postneš vypečený článeček tak k tomu napíšu svůj náhled na věc.
Snad nebudu za brutálního fanatika že mám jinej názor že jo. :)
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pát 05. pro, 2008 18:30

Ještě k tý říkačce:

Ten Mikuláš byl převlečenej šéf 1/4 celý banky, chodí takhle vždycky na Mikuláše a já to nevěděl tak jsem řek tu říkačku:

Lehni si Hančo pěkně na záda
Ukážu ti co je to velká paráda

Je sice cizinec ale prej dobře rozumí česky, takže mě čeká buď vyhazov nebo postup nahoru. 8)
Bez keců je to pravda.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod scout » pát 05. pro, 2008 20:18

runar ...po praze mam sice momoradne spatnou povest 8) ...ale pokusit se znasilnit mikulase.....tak to...to uz je prilis silny kafe i na mne... 8) :lol: ...(navic urcite uprostred davu lidi).....
scout
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Moto » pát 05. pro, 2008 23:35

Tato debata opravdu o nas vypovida vic nez je na prvni pohled zrejme..a to...ze nedokazeme respektovat jeden druheho a pritom toto se odrikava na konci hodiny v Dojokunu (tedy apson v nasem dojo) Respect others!!

Jinak jeste k Shotokanu...vazne si nekdo mysli, ze by mistr Funakoshi chtel ucit jen jakousi atrapu karate, kterou nekdo nazyva shotokan? Myslim si, ze odpoved je jasna hned od zacatku...NE!
Vycuc je absolutne nevyhovujici vyraz...Shotokan je jako jakykoli jiny smer karate funkcni a jestli se nekomu zda oklesteny, tak asi navstevuje nespravneho ucitele a nespravne dojo.
Cvicim 20 let a mohu jen konstatovat, ze se mam stale co ucit a ze to tak bude do konce mych dnu. Stale me sensei necim prekvapi a samotne karate me stale prekvapuje...Chce to mit jen otevrenou mysl a vnimat a ucit se. V Shotokanu neni problem, problem je v lidech...

4Pucmaz:
Cetl jsem to kdysi davno v jedne knize, pak nekde na internetu...fakt uz nevim kde...a rikal mi to jeden sensei...Pry jsou o tom seriozni zaznamy...
Jak jsem nakoupil, tak prodavam...
Moto
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: .

Příspěvekod luen » sob 06. pro, 2008 2:15

PC píše:No jak pises je to asi jako s vojnou.. na ktery sem ale nebyl ;-) :lol: :lol:

To ti chvalim, ja take ne :lol: a nijak kvuli tomu nestradam, naopak :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a média...