Postoj z kickbou vs. ulice

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

postoj...

Příspěvekod stanley » stř 31. pro, 2008 7:20

jestli trenujes na to aby jsi to pouzival nekde na diskotekach, tak by jsi z toho trenovani mel rychle vystrelit!!!!
Standa.
stanley
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: stř 31. pro, 2008 0:00

 

Re: postoj...

Příspěvekod Genesis » stř 31. pro, 2008 10:33

stanley píše:jestli trenujes na to aby jsi to pouzival nekde na diskotekach, tak by jsi z toho trenovani mel rychle vystrelit!!!!


Co je špatnýho na tom, dělat x-box přednostně jako sebeobranu? Já když jsem začínal s BU (ted dělám muay thai) tak jsem se v první řadě chtěl naučit bránit a taková ta soutěžní sportovní stránka přichází až teď, ale kdybych prostě věděl, že to je věc, co v sebeobraně nemám šnaci použít, šel bych jinam, jakkoliv mě to baví a tak.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

muay thai jako sebeobrana

Příspěvekod stanley » stř 31. pro, 2008 11:06

Aby jsi mne pochopil. Nelze kritizovat studenta za chyby jeho ucitele. Chyba neni v tobe a neni nic spatneho se ucit sebeobrane. Chyba je ve tvojim trenerovi, ktery tobe a zrejme ani nikomu v oddile nevysvetlil zakladni podstatu Thajskeho boxu, kterou neni ucit sebeobrane a tim tento pekny sport, ale velmi nebezpecny sport prenaset do ulic. Muay Thai je taktez nahled na zivot, zivotni postoj a kultura. A to je zapotrebi pochopit a rozumet tomu drive nez zacne samotny trenink. Neni tedy chyba v zacich a tedy v tobe, ale uplne nekde jinde a je skoda, ze se to stava tak casto.
Standa.
stanley
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: stř 31. pro, 2008 0:00

Re: muay thai jako sebeobrana

Příspěvekod Genesis » stř 31. pro, 2008 12:01

stanley píše:Aby jsi mne pochopil. Nelze kritizovat studenta za chyby jeho ucitele. Chyba neni v tobe a neni nic spatneho se ucit sebeobrane. Chyba je ve tvojim trenerovi, ktery tobe a zrejme ani nikomu v oddile nevysvetlil zakladni podstatu Thajskeho boxu, kterou neni ucit sebeobrane a tim tento pekny sport, ale velmi nebezpecny sport prenaset do ulic. Muay Thai je taktez nahled na zivot, zivotni postoj a kultura. A to je zapotrebi pochopit a rozumet tomu drive nez zacne samotny trenink. Neni tedy chyba v zacich a tedy v tobe, ale uplne nekde jinde a je skoda, ze se to stava tak casto.


Já ale nevidim nic špatnýho na tom věnovat se thaiboxu proto, aby kdyby se něco stalo sem měl větší šanci se ubránit, mně to přijde v pohodě a nevim, proč by to mělo vadit trenérovi. Všichni na tréninku trénují stejně, ale jejich pohnutky k tomu můžou bejt různý, někdo si plní dětskej sen, někdo chce bejt jednou profík, někdo to dělá pro radost ze sportu, někdo proto, aby se v případě potřeby ubránil. Pokud vim, tak i proto thaibox vzniknul, jako umění sebeobrany beze zbraně.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod jeikob » stř 31. pro, 2008 16:32

no asi takhle rozhodně jsem necvičil karate proto ,abych někoho mlátil na diskotékách. a hlavně když jsem začal chodit do klubů a diskotek.jako vetšina mladejch,tak jsem se tam chodil bavit ,za hudbou a za holkama. a bohužel v těchto místech se právě vyskytujou lidi,který se bavěj tím,že ostatní napadaj. a řekl bych že hodně lidí se chce chodit bavit a mít jistotu,že jsou schopný se těmhle lidem případně ubránit. a jít se večer bavit a nemít stres z nějakých idiotů. jinak ten sebeobraný potencial je jeden z mnoha aspektů co mi to cvičení dávalo.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1450
Registrován: úte 26. pro, 2006 0:00

muay thai jako sebeobrana

Příspěvekod stanley » stř 31. pro, 2008 19:29

Samozdrejme mas pravdu, ze kazdy trenuje z jineho duvodu. Vzhledem k samotne podstate Thajskeho boxu a jeho vzniku se vsak nejedna o bojove umeni za ucelem sebeobrany. Muay thai ma dlouhou historii a to ne jen v Thajsku, ale ve vsech jihovychodnich asijskych statech. S obranou toto bojove umeni nema nic moc spolecneho. Nam se vsak tet podarilo neco co vlastne bylo mojim ucelem, kdyz jsem zareagoval na tvuj prvni odkaz na webu. Zacali jsme diskutovat a tim se mozna i tvuj nahled na Thajsky box trosku zmeni az priste pujdes na diskoteku. Muj odkaz by byl hodne dlouhy, kdybych se zacal venovat historii atd...Sam jsem napsal do redakce clanky, ale nevim zda je na tomto webu zverejni, protoze se divali kriticky na nektere nazory i treba uznavanych lidi a treneru v Ceske republice. Evropa si prevzala nejake zaklady Thajskeho boxu, upravila pravidla a predevsim velka chyba se stala, ze tento sport trenuji treneri, kteri sami neznaji podstatu tohoto bojoveho umeni a taktez podminky a kultura ze ktere tento sport prisel je uplne odlysna nez v Evrope. Stejne tak muj nazor je odlysny, protoze jsem nikdy neucil nikoho Thajsky box za ucelem sebeobrany a nebo pro zabavu. Jiste se to take nikdy nestane a uz vubec neznam ten pocit, ucit nekoho za financni odmenu a tim padem pominout zakony Thajskeho boxu. Pokud by jsi priletel do Thajska, tak se ti thajsky, ale vetsinou jeho evropsky kolega bude venovat z duvodu, ze si u nej trenovani zaplatis. Skutecny thajsky trener se ti vsak nikdy naplno venovat nebude, protoze ma plno sve prace pri priprave svojich sverencu na zapasy, kde se jedna o sverence pro ktere se Thajsky box stal zivotnim stilem, kulturou a tim Thajsky box prave je. Jen malo evropanum se podarilo dostat do thajskeho Campu, jako profesionalnimu boxerovi.
Standa.
stanley
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: stř 31. pro, 2008 0:00

Re: muay thai jako sebeobrana

Příspěvekod hellas » stř 31. pro, 2008 19:49

stanley píše: Skutecny thajsky trener se ti vsak nikdy naplno venovat nebude, protoze ma plno sve prace pri priprave svojich sverencu na zapasy, kde se jedna o sverence pro ktere se Thajsky box stal zivotnim stilem, kulturou a tim Thajsky box prave je. Jen malo evropanum se podarilo dostat do thajskeho Campu, jako profesionalnimu boxerovi.


Jak souvisí kariéra profesionálního boxera s kulturou?
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1813
Registrován: čtv 15. črc, 2004 23:00

profesionalni box a kultura

Příspěvekod stanley » stř 31. pro, 2008 20:16

Tak jsi mne dost zarazil tvoji otazkou. Predevsim profesionalni box neni jen sport, ale je to zivot ktery si nekteri zvoli a zivot je kultura a predevsim jestli-ze se dostaneme k Thajskemu boxu. Osobne bych ti doporucil zacit uplne od zacatku a z jineho konce. Vlastne uz jsi zacal, tim, ze semnou diskutujes. A v nasem pripade je vymena nazoru velice dulezita, protoze pomuze objasnit treba i tvoji otazku. Ty vsak musis chtit porozumet a predevsim jako profesionalni boxer a nebo budouci profesionalni boxer podle toho prizpusobit sve chovani a zivot.
Standa.
stanley
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: stř 31. pro, 2008 0:00

Příspěvekod Genesis » stř 31. pro, 2008 21:41

Stanley: nevim, jestli mě úplně chápeš. já nechodim na thaibox, abych se naučil dát někomu nakládačku, ale abych se naučil ji nedostat. a na tom nevidim nic špatnýho trénovat hlavně za tímhle účelem. a jasně že k tomu trénování patří i to, že časem chci zkusit třeba zápasit.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Re: muay thai jako sebeobrana

Příspěvekod ghekon » stř 31. pro, 2008 21:52

stanley píše:Evropa si prevzala nejake zaklady Thajskeho boxu, upravila pravidla a predevsim velka chyba se stala, ze tento sport trenuji treneri, kteri sami neznaji podstatu tohoto bojoveho umeni a taktez podminky a kultura ze ktere tento sport prisel je uplne odlysna nez v Evrope.
Narazis tim na holadske pojeti muay thai?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

holandsky muay thai

Příspěvekod stanley » stř 31. pro, 2008 23:01

Nemohu s tebou souhlasit. Neznas pozadi holandskych treneru. Holandane jsou v Evrope nejlepsi v Muay Thai pouze z jednoho duvodu a ten je zakladni. Jejich treneri travili ROKY v Thajsku. Studovali a ucili se Thajsky box. Porozumeli tomu, ze to neni jen sport, ale zivotni stil a tim i kultura. Jejich sverenci travi mesice v Thajskych Camp, kde nejenom trenuji, ale i boxuji s thajskyma klukama to jsou klicu, kteri maji 200 az 400 zapasu. I kdyz se vetsinou jedna o cloveka jako jsem ja a tim myslim, ze hlavnim trenerem je Evropan, tak ten zije roky v Thajsku a jeho pomocni treneri jsou nejlepsi z nejlepsich co kdy v Thajsku vstoupilo do ringu. Uvedom si, ze v Thajsku je skoro 70 tisic zaregistrovanych profesionalnich boxeru a kazdy rok mnoho z nich konci, protoze maji svoje roky atd... Takze to neni to ze se jedna o holandske boxery, ale jde o to, ze jejich treneri to vzali za dobry konec a sami se nechali ucit od tech nejlepsich. Thajsky box neni jen vysada Thajska. Je to cela jihovychodni asie, kde ziji evropsti treneri a kam se pak letaji ucit treneri z Evropy co trenuji v Evrope. To vsak nelze zvladnout za 1 az 3 mesice. To jsou roky a kazdy trening v thajskem Camp zacina prave tou kulturou a pochopeni vyznamu kultury v Thajskem boxu. Pak teprve se zacina s trenovanim a vetsimu porozumeni a aplikovani kultury do Thajskeho boxu. Ucit se thajsky box neni jen trenovani at jiz je spatne ci dobre, ale je to studie tohoto sportu a tisicu utkani thajskych boxeru. Oni i thajsti boxeri se maji a ucili se od nas Evropanu. Kdyz nekdy uvidis originalni thajsky box, tak v mnoha pripadech si vsimnes, ze thajsti boxeri pouzivaji kolena, lokty, ale nekteri nepouzivaji udery pesti, prime udery atd... protoze je to nikdo neucil. Jestli-ze vsak v thajskem Camp uvidis bileho trenera, tak to je okamzita znamka, ze tito kluci budou ovladat vse a to perfektne a kdyz si k tomu pripoctes, ze trenuji dvakrat denne 5 az 6 dnu v tydnu od rekneme stari 8 roku a maji za sebou 200 zapasu, tak si mozna dovedes predstavit nasledky, kdyz se takovy boxer setka s evropanem, ktery nevi co je spolecneho u profesionalniho boxu a kultury, ktery neni zrovna profesionalne trenovany. Ver mi, ze jsem takovych zapasu videl hodne a nevypadalo to moc pekne. Duvod proc jsou Holandane tak dobri jsem ti jiz napsal a jejich postupem v uceni atrenovani si z thajskeho boxu udelali castecne holandsky narodni sport a jsou opravdu dobri a je nebezpecne s nima bojovat. Samozdrejme kdyz mluvime o profesionalni opravdu dobre priprave. Ja bych nerad mojim psanim pouze vyvracel trenovani nekoho jineho, ale spise bych uvital i nejakou otazku konkretne zapadajici do treningu a celkove pripravy po strance takticke a technicke. Jsem presvedceny, ze to by mnoha z vas mohlo prinest nejaky vysledek.
Standa.
stanley
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: stř 31. pro, 2008 0:00

Re: holandsky muay thai

Příspěvekod ghekon » stř 31. pro, 2008 23:30

stanley píše:Nemohu s tebou souhlasit. Neznas pozadi holandskych treneru. Holandane jsou v Evrope nejlepsi v Muay Thai pouze z jednoho duvodu a ten je zakladni. Jejich treneri travili ROKY v Thajsku. Studovali a ucili se Thajsky box. Porozumeli tomu, ze to neni jen sport, ale zivotni stil a tim i kultura. Jejich sverenci travi mesice v Thajskych Camp, kde nejenom trenuji, ale i boxuji s thajskyma klukama to jsou klicu, kteri maji 200 az 400 zapasu. I kdyz se vetsinou jedna o cloveka jako jsem ja a tim myslim, ze hlavnim trenerem je Evropan, tak ten zije roky v Thajsku a jeho pomocni treneri jsou nejlepsi z nejlepsich co kdy v Thajsku vstoupilo do ringu. Uvedom si, ze v Thajsku je skoro 70 tisic zaregistrovanych profesionalnich boxeru a kazdy rok mnoho z nich konci, protoze maji svoje roky atd... Takze to neni to ze se jedna o holandske boxery, ale jde o to, ze jejich treneri to vzali za dobry konec a sami se nechali ucit od tech nejlepsich. Thajsky box neni jen vysada Thajska. Je to cela jihovychodni asie, kde ziji evropsti treneri a kam se pak letaji ucit treneri z Evropy co trenuji v Evrope. To vsak nelze zvladnout za 1 az 3 mesice. To jsou roky a kazdy trening v thajskem Camp zacina prave tou kulturou a pochopeni vyznamu kultury v Thajskem boxu. Pak teprve se zacina s trenovanim a vetsimu porozumeni a aplikovani kultury do Thajskeho boxu. Ucit se thajsky box neni jen trenovani at jiz je spatne ci dobre, ale je to studie tohoto sportu a tisicu utkani thajskych boxeru. Oni i thajsti boxeri se maji a ucili se od nas Evropanu. Kdyz nekdy uvidis originalni thajsky box, tak v mnoha pripadech si vsimnes, ze thajsti boxeri pouzivaji kolena, lokty, ale nekteri nepouzivaji udery pesti, prime udery atd... protoze je to nikdo neucil. Jestli-ze vsak v thajskem Camp uvidis bileho trenera, tak to je okamzita znamka, ze tito kluci budou ovladat vse a to perfektne a kdyz si k tomu pripoctes, ze trenuji dvakrat denne 5 az 6 dnu v tydnu od rekneme stari 8 roku a maji za sebou 200 zapasu, tak si mozna dovedes predstavit nasledky, kdyz se takovy boxer setka s evropanem, ktery nevi co je spolecneho u profesionalniho boxu a kultury, ktery neni zrovna profesionalne trenovany. Ver mi, ze jsem takovych zapasu videl hodne a nevypadalo to moc pekne. Duvod proc jsou Holandane tak dobri jsem ti jiz napsal a jejich postupem v uceni atrenovani si z thajskeho boxu udelali castecne holandsky narodni sport a jsou opravdu dobri a je nebezpecne s nima bojovat. Samozdrejme kdyz mluvime o profesionalni opravdu dobre priprave. Ja bych nerad mojim psanim pouze vyvracel trenovani nekoho jineho, ale spise bych uvital i nejakou otazku konkretne zapadajici do treningu a celkove pripravy po strance takticke a technicke. Jsem presvedceny, ze to by mnoha z vas mohlo prinest nejaky vysledek.


Pekny prispevek. Ano mas pravdu, mne osobne se klasicke muay thai moc nelibi, a) proto, ze je to samy loket z otocky a push kick a za b) proto, ze se zapasnici polovinu zapasy okopavaji koleny v thajskem klinci a prave se mi libi holadske pojet, kde se klade vetsi duraz na klasicky box. Mimochodem, kdyz jsme u tech evropany v thajskych kempech a turnajich, jak je mozne, ze na takovych akcich, jako jsou narozeniny krale atd. je tolik slovaku? Kdyz by teoreticky nemnelo byt mozne, aby thajce trenujiciho dvakrat denne pod vedenim nejlepsich thajskych treneru porazeli slovaci, kteri urcite nejsou spatni ( kvalitni treneri, trenovani v thajsku), ale urcite nemaji tolik zapasu a netrenuji od takoveho mladi...?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod Genesis » stř 31. pro, 2008 23:39

4stanely: měl bych teda pár dotazů, ptže se zdá, že vážně víš, o čem mluvíš. jak se dá nejlíp trénovat doma, když nemám trénink ten den. Nemám bohužel k dispozici pytel ani lapy (takže například lowkicky trénuju kopáním do futra s chráničema, ale nemůžu to bohužel dělat moc silně, ptže bych si zničil nohy).

A popíšu teda ještě, jak vypadá můj týden.
pondělí - běh (začínám a je to tak 2,5 km) a potom tak půl hodina cvičení s vlastní vahou
úterý trénink
středa viz. pondělí
čtvrtek trénink
pátek viz. pondělí
víkend odpočívám, tohle zkoušim totiž teprve chvíli a moje tělo to ještě úplně nedává a potřebuju odpočinek.

A jde mi o to, co můžu dělat, abych se co nejvíc zlepšoval, když jsem doma a můžu trénovat jen já sám.

Jinak někdy se ještě s bráchou, když se mu chce okopáváme (lowkicky, roundkicky a pushkicky)
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

Příspěvekod ghekon » stř 31. pro, 2008 23:44

Genesis píše:4stanely: měl bych teda pár dotazů, ptže se zdá, že vážně víš, o čem mluvíš. jak se dá nejlíp trénovat doma, když nemám trénink ten den. Nemám bohužel k dispozici pytel ani lapy (takže například lowkicky trénuju kopáním do futra s chráničema, ale nemůžu to bohužel dělat moc silně, ptže bych si zničil nohy).

A popíšu teda ještě, jak vypadá můj týden.
pondělí - běh (začínám a je to tak 2,5 km) a potom tak půl hodina cvičení s vlastní vahou
úterý trénink
středa viz. pondělí
čtvrtek trénink
pátek viz. pondělí
víkend odpočívám, tohle zkoušim totiž teprve chvíli a moje tělo to ještě úplně nedává a potřebuju odpočinek.

A jde mi o to, co můžu dělat, abych se co nejvíc zlepšoval, když jsem doma a můžu trénovat jen já sám.

Jinak někdy se ještě s bráchou, když se mu chce okopáváme (lowkicky, roundkicky a pushkicky)


Neni to sice mireno na mne, ale ja bych ti doporucil pridat svihadlo, stinovani, a bezecke treninky ( ktere se mi hodne osvedcily na fyzicku) tj. 1. kleknout do sprinterskeho startu, vystartovat, sprintem bezet 5 metru a zase znovu idelane na nejakem stadionu 4 kolecka a mas dost 2. sprint 20 metru, 15 sklapek, sprint 20 metru 15 sklapek 4x8.
BTW: Muzes popsat co je to¨trenink s vlastni vahou? Co vsechno delas? Absolutne zadne zelezo?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

Příspěvekod Genesis » stř 31. pro, 2008 23:48

4ghekon: 3 série kliků na prsa maximum, 3 série hrazdy širokej úchop maximum a 3 série cviků na tricepsy (moc nevim, jak je popsat) maximum a potom různý cviky na břicho většinou tři druhy po třech sériích.

ono to trvá dohromady kolem půl hodiny nebo něco málo přes, ale člověk má dost, když to všechno jede co může.
Genesis
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 566
Registrován: ned 14. led, 2007 0:00
Bydliště: Dobruška

slovaci na turnaji

Příspěvekod stanley » čtv 01. led, 2009 0:05

Priznam se, ze o poradani turnaje pri narozeninach thajskeho krale toho moc nevim. Ja jsem se spise pohyboval a pohybuji daleko ve vnitrozemi Thajska, kde lysky davaji dobrou noc, jak se rika. Samozdrejme znam hodne boxerskych Camp prevazne v Pattaya a znam i trenery. Pochopitelne jsou to evropane a ti ve velkem zavedli trenovani evropskych boxeru za poplatek. Verim, ze jak na Slovensku, tak i u nas v Cesku jsou dobri treneri kteri maji kontakty v techto Camp. Troufl bych si tedy rict, ze tam jde o znamost a kontakty, tak aby napriklad nekdo ze Slovenska ci jine zeme pod hlavickou tohoto Camp nastoupil na tento turnaj. Jde spise o nacasovani trenovani hlavne v te dobe, kdy turnaj probiha. Nevim zda jsi v Thajsku nekdy byl a nebo az tam poletis a budes nekde mimo velkych mest, muze se ti stat, ze nektera stara pani te vezme za ruku a proste se te dotkne. Moje manzelka mi vysvetlila, ze kdysi stari lide verili, ze kdyz se dotknou belocha, tak jim to prinese stesti. Veril bych, ze tato stara povera se muze i castecne tykat ucasti evropanu na turnaji pri narozeninach krale. Jinak v Thajsku vzdy pri turnaji jde o dohodu treneru, kteri jsou i managery a pokud je to financne prosperujici Camp, tak samozdrejme nema nouzi o promoutery, bez kterych by to proste neslo. Turnaje jsou pro ucast evropanu schudnejsi, protoze je to turnaj nekym sponzorovany. Pri jednotlivych zapasech pak uz je to slozitejsi. Aby si evropan v Thajsku zaboxoval, tak se muze jednat o zapas v nekterem z mistnich nocnich podniku. Tyto zapasy jsou bez promouteru a pak jde o to, ze ten ci onen boxer do Thajska leta jiz delsi dobu, samozdrejme ma nejake vysledky a na zaklade dohody ho majitel Campu postavi proti svojemu sverenci a nebo sverenci z jineho Campu. V nekterych pripadech se stava promouterem sam majitel Campu a da sve penize do hry. Pokud jde o znamejsiho a dobreho evropskeho boxera, tak se mu samozdrejme snazi sehnat promouter. Je to nejlepsi cesta, jak se dostat do Thajska rekneme skoro na trvalo a zivit se profesionalnim boxem. Pred tim, nez majitel Campu uzavre s timto boxerem smlouvu, tak musi byt presvedcen, ze to pro nej bude prinos. Smlouva ho zavazuje k mnoha vecem vcetne ubytovani, stravovani atd... Holandsti ale i jini boxeri co jsou opravdu rozhodnuti pro tento zivot, pak casto cestuji po celem Thajsku po zapadlych oblastech, kde se i ja pohybuji a zivi se profesionalnim boxem, kde se ucastni mistnich turnaju a zapasu. Tyto turnaje jsou v kazdem mensim a vetsim meste kazdy tyden. Nekteri tam i trenuji, ale tam uz jde o opravdu tvrdy trening bez plazi a zabavy. Je to dobre predevsim rekneme pred turnajem v Evrope, kdy boxer chce pouze venovat cas trenovani.
Standa.
stanley
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: stř 31. pro, 2008 0:00

trenovani doma

Příspěvekod stanley » čtv 01. led, 2009 0:55

Je velice dulezite, ze jsi na tohle tema narazil. Je to totiz jedina cesta jak se stat opravdu boxerem a nespolehat se jen na zas kdy jsi na treningu. Mel by jsi zaradit behani na vydrz do sveho kazdodenniho rezimu. Nejlepe vecer, kdyz mas vse za sebou a jini lezi u televize, tak vyrazit do ulic. Zjistis po nekolika tydnech, ze se ti kondice i kdyz ji mas treba dobrou mnohem zlepsi a budes se cejtit ze te prakticky nemuze nic unavit. Jestli-ze dojizdis ci chodis do boxerskeho oddilu, tak je pro tebe naprosta ztrata casu, aby jsi na treninku posiloval se zavazim. To je prave to cemu by jsi se mel venovat navic kazdy den svojim domacim treninkem. Navsteva boxerskeho oddilu ti musi slouzit aby jsi se seznamil s technikou a taktikou. To si tam skusis a pak doma sam doladis a opet na treninku si pak v praxi overis zda to funguje s partnerem v ringu. Pri thajskem boxu je nejdulezitejsi pripravenost tveho tela. Muzes znat vse, ale jak tvoje telo nebude pripraveno, tak vse pozbyva smysl.
Doma budes potrebovat urcite male cinky s ruznym zatezim. Nevim kolik ti je roku a kolik vazis, takze vse budu brat orientacne. Cinky by jsi potreboval 6,8 a 10 Kg. Dale pak cinku alespon s 16 Kg. Tyto cinky ti nebudou slouzit k tomu aby ti narostly svaly i kdyz to se take bude dit. Aniz bych te videl, vim, ze potrebujes vypracovat ramenni svaly. Zacnes od 6 Kg cinek v kazde ruce jednu a s tema budes provadet prime udery, haky a zedaky. POMALU. Zde netrenujes rychlost ale svaly. Pocet uderu si zvol sam, ale je to na vytrvalost, takze pokazde kdyz uz nemuzes, tak zatni zuby a jeste jich par udelej. Postupne si pridavej zavazi az se dostanes k 10Kg. To bude mozna trvat tydny aby jsi POMALU s deseti Kg cinkama delal prime udery.
Dale pak alespon 16 kg cinky, take dve. Nebudes s nima delat pohyby, jako by jsi cvicil byceps, ale predstav si, ze delas SVICEN. Tak aby jsi ruce mel od predlokti v pravem uhlu k ramenum. Nevim zda to vysvetluji aby se to dalo pochopit. Proste rozpazis obe ruce a pak do praveho uhlu ohnes v loktech. Pak jednu ruku pripazis a druha zustane. Tohle bude tvuj cvik. Vezmes si do rukou cinky. Nemusi to byt hned ta 16 Kg ale zacni s tim co zvladnes. Stridave pak budes zvedat ruce s cinkama do te polohy, jak jsem ti popsal. Po par tydnech mozna uz i dnech budes cejtit, jak ti zacne bejt male tricko, ktere jsi drive nosil. Timto cvicenim se stale posiluji ramena, ale pridavaji se i ostatni svaly. Jestli- ze zmenis uhel rukou, tak cvik ztraci svuj vyznam. Dulezita je jedna vec. Musis stat pred zrcadlem a sundat si kosilu. Sam na sobe musis videt ktere svaly nejvice zabiraji a tim si budes jisty, ze cvik provadis zpravne. Za tyden mi napis zda sam na sobe cejtis zmeny. Toto cviceni neprovadej pouze kdyz nemas trenink, ale taktez by se melo stat kazdodenni soucasti tveho zivota. Jednotlive prestavky mezi cvicenim nevyuzivej k sezeni, ale udelej si par kliku. Po cvicenim s cinkama to kliky budou zachvili pripadat, jako minutovy odpocinek. Ver mi!!! Co se tyka bricha, tak by jsi taktez denne mel zaradit zklapovacky a nekde si zaprit nohy. Musis se dopracovat k tomu, ze techto sedu a lehu udelas nekonecne mnozstvi. To znamena az prekrocis prvni stovku, snaz se 150, pak 200. Ze mas perfektne vytrenovane bricho poznas podle toho, ze cvik koncis, ne protoze nemuzes, ale proste ze uz jsi prez 200 sedu a lehu a uz te to dal nebavi, ale sam vis, ze jeste muzes. Okopavani futer opravdu neni dobry napad na nohy a tak tohle bych opravdu nechal na trenink. Nohy jsou velmi dulezite. Cim vice je okopavas, tim vice se nici kostni tkan a zaroven se tim vice obnovuje a ta nova vrstva je stale silnejsi a silnejsi. Mysli tim tvrdsi. Takoveto kazdodenni cviceni doma zakoncis stinovym boxem, ale POZOR. Tvuj box bude pred zrcadlem pokud mozne a bude pripominat ZPOMALENY film. Cim pomaleji tim lepe. Tvoje svali vsak budou zatate. Tohle je ten okamzik, kde si doladujes udery, taktyku a techniku co jsi se naucil nebo ti ukazali na treninku. Take zjistis zda tato technika je hlouposti ce ne. Uvidis ze s tim ze zacatku budes mit problemy, protoze mavanim rychle rukama pred sebe a kolem sebe je jednoduche, ale zde zjistis, zda tve pohyby rukou jsou zpjate s pohyby nohou a celeho tela. Cele cviceni provadis hrozne pomalu a tak mas cas, aby jsi uvazoval jaky uder, krok obranu atd... provedes. Zjistis, ze je to slozitejsi, jak provadet rychli stinovy box. Cele to musi navazovat na sebe, jako by jsi boxoval zpomalene zapas, tak jak jsi nekdy asi videl Cinany provadet pomalu jejich cviky. Nevzdavej se, protoze vim, ze ti to nepujde ze zacatku. Ruce se ti budou motat s nohama atelo nebude poslouchat, ale musis.... Kdyz nebudes schopen si naplanovat sve kroky a udery s pohyby telem takto pomalu, tak to nikdy nezvladnes v rychlosti a pak v rychlosti delas neco bez uvazovani. Protoze cvicis velice pomalu, tak sam kontrolujes kvalitu toho co chces delat. Az tohle zvladnes, tak teprve muzes nebo by jsi teprve mel zacit nacvicovat rychlost a to postupne. Mohu ti zarucit, ze nikdo v Ceske republice toto cviceni u boxu nepouziva a proto to tak vy....
Nezvladnes to pomale, nedokazes li uvazovat pri pomalem cviceni, nedokazes si predstavit sveho protivnika pri pomalem cviceni, tak jak to pak mas zvladnout v rychlosti. Toto cviceni ti take pomuze pri predstave tveho protivnika. Mysli, ze stoji pred teboui a uvazuj co on asi udela, kdyz ty udelas pohyb. Vzij se do jeho situace a reaguj na to svojim telem, kroky a udery.
Tohle jsem vzal velice v rychlosti a je to poze nekolik cviku, ktere by ti mely pomoci a tim myslim hodne, ale ty sam mi napises jednoho dne zda jsem mel pravdu a nebo treba i nekdo jiny kdo tohle bude cist.
Samozdrejme tve telo potrebuje odpocinek, ale nemusi to byt 2 dny. K tomu prave slouzi rozmanitost cviceni kdy nekdy pouzivas zavazi a nekdy ne. Kdyz citis, ze potrebujes odpocinek 1 den, je to v poradku, ten druhy den se soustred jen na beh a na toto pomale cviceni. Nezapomen. Rozvyji to tvoji predstavu, sladuje ruce, nohy a telo a uci te uvazovat jak premysli tvij protivnik a co asi udela a tvoje reakce na to. Zaroven si doladujes udery a techniku. Zpomalene musi byt 100% protoze v rychlosti a diky unave pak ztraceji nejmene 40 % na dukladnosti. To znamena, jestli-ze je pomalu budes ovladat na 100%, tak v rychlosti pri zapase ti zustane 60 % Kdyz je pomale zvladnes jen na 60% tak ti na zapas nezustane nic a budes mlatit komary ve vzduchu. Uprav si denni rezim aby jsi na toto cviceni mel alespon hodinu denne. Jeste jsem zapomel k tem sedy a lehy. Perfektni vec, aby jsi se pri tomto cviceni odreagoval a nevenoval pozornost bolesti, tak si sedni pred televizi a divej se pri tom na film. Venuj pozornost filmu a ne bolesti a unave. Ze vsim vsak zacinej postupne a pridavej si zatez a pocet cviku. Tak to jen tak pro zacatek a snad ti to trosku pomuze. Z me praxe... to ti tet nenapisi, ale to mi za cas napises sam.
Standa.
stanley
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: stř 31. pro, 2008 0:00

Příspěvekod ghekon » čtv 01. led, 2009 1:26

Stanley: Vidim ze se v thajsku celkem vyznas :) Dikes za vysvetleni. Jinak zajimave treninkove metody ;)
Genesis: Kolik davas na max?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 1182
Registrován: stř 30. kvě, 2007 23:00

max

Příspěvekod stanley » čtv 01. led, 2009 1:39

Nerad bych se zde venoval sve osobe. Jde mi spise o to kdyz budu moci, tak poradit, aby kazdy mohl porovnat jeho stavajici trenink s napriklad metodama co ucim a pouzivam ja. Ale co se tyka mne tak :D mne je jiz prez 40 roku, presto vsak cviky ktere jsem pred chvili popsal opravdu provadim i s tezsim zavazim. Nejsem ani prilis velkej :D 175 cm a 75 kg, naposledy jsem mel 5% tuku. Takze zadnej kulturista a ni velikan. Nikdy jsem nepouzival zavazi na maximum a uprednostnuji trenovani v soukromi. Pri boxu je jedna vec pri posilovani co je zapotrebi si uvedomit. Prilis velke svaly zpomaluji a to neni dobre v boxu. Moje zamereni diky pobytu v Thajsku bylo vzdy na trenovani boxeru maximalne vazici kolem 70Kg, takze verim, ze nektery z vas vazici 90 Kg by mel zvladnout vyssi zatizeni, ale opravdu zde nejde o co nejvyssi zatez. Jde zde o preciznost cviku a vytrvalost. Tim se vam ovsem velice vyformuje telo, bez toho aby vypadalo pretrenovane. Jinak vsem Stastny novy rok 2009.
Standa.
stanley
diskutér - nováček
diskutér - nováček
 
Příspěvky: 34
Registrován: stř 31. pro, 2008 0:00

Příspěvekod pucmaz » čtv 01. led, 2009 3:15

.
Naposledy upravil pucmaz dne ned 22. úno, 2015 19:32, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér
 
Příspěvky: 838
Registrován: pon 12. dub, 2004 23:00

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 20 návštevníků