Brana - Ceska skola BU

box, kickbox, thajský box, ultimátní zápasy, shootfighting, pankration, vale tudo...

Moderátor: Toman

Brana - Ceska skola BU

Příspěvekod Makoto » sob 01. črc, 2006 7:27

Zdar, vite nekdo neco o tehle skole? Sehnal jsem kdysi od nich (Spicka, Novak) par knizek a lepe udelanou teorii jsem jeste nevidel (v dobrem). Tak by zajimalo, jestli zmizeli v propadlisti BU dejin nebo nekde stale jeste funguji.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod m-pet » ned 02. črc, 2006 8:31

O (České) Braně jsem již v mém mládí asi před 10 - 20 ti lety slyšel, ale nikdy nic konkrétního o technikách. Podařilo se mi sehnat nějaké knížky a v nich je opravdu velice široce rozpracovaná teorie - sebeobrana, sebeochrana, Kvazisignální, Multisignální a to je jen úvod. Na můj vkus je už toto příliš složité a připomíná mi to výuku občanské nauky v dobách mých studií na střední škole ( Marxismus Leninismus ). Jinak fotografie technik v jejich knihách se mi líbí. Označují svůj systém jako český - vytvořený zde, ale z fotek je jasné, že používají techniky např. z aikida namátkou irimi nage, kote gaeši nic proti tomu, stejné nebo podobné techniky se používají v mnoha stylech, co se mi nelíbí je to, že v jedné z kapitol vyjmenovávají Asijské školy boje např. Džiu-džitsu, aikido, karate, šorindži kempo, pakua a píší o nich, že jsou špatné ( neúčinné treninkové metody, špatný výběr bojových akcí, jejich špatná konstrukce, špatná taktika atd. Brana se cvičila a možná ještě cvičí v TJ Tatra Smíchov v Praze. Jo abych nezapoměl, tímto příspěvkem jsem nechtěl nikoho urazit, nebo rozlobit, nikoho kdo tuto školu cvičí neznám a nikdy jsem osobně neznal a soudit někoho podle napsané knihy nebo fotografií nejde. Pouze jsem vyjádřil svůj osobní názor, který jsem si vytvořil na základě několika přečtených brožur a knih.
m-pet
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » pon 03. črc, 2006 7:27

Z tebe by byl dobrej politik :-) Kazdopadne diky za tip. Jen jsem si znovu listoval jejich knihama a nektere veci mi pripadly docela zajimavy. U nas (CZ) je totiz stav takovy, ze nekdo teorii nezna vubec, jiny ji zna az moc bez prakticke zkusenosti a treti zase povazuje drily za funkcni techniky. Souhlasim s tebou, ze jejich teorie je hodne akademicka, ale treba rozbor pak a jak vlastne funguji, maji velice dobry. Podobny pristup ma napriklad i Kadochnikov ("Ruskyj stil").
Nekde jsem zaslechl, ze trenuji dosti drsne na soucasne pomery, tak jsem se chtel prijit podivat...ciste ze zvedavosti...jestli jsou z nich suprovi akademici, nebo dokazali prenest sve znalosti i do praxe. :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod m-pet » pon 03. črc, 2006 20:31

Jejich vysvětlení pák se mi také líbí ( asi listujeme stejnou knihou ), o panu Kadochnikovi nevím nic, ale vše okolo pák od nich mi hodně připomíná to jak jsem se učil aikido. Nepřipomínají mi ho jenom páky, ale i jejich navolnění, a také labilizace ( i když mě naštvali, když napsali, že se v aikido " labilizace " nepoužívá ). Ve výuce aikida jsem se sice často nesetkal s pákami na prsty, ale někteří učitelé předvádějí občas i tyto techniky ( mechanizmy jsou obdobné jako u pák na celou paži a obdobně lze páčit i nohy ).
Jo a děkuji ti za tip na tu politiku, potřebuju prachy a tak to asi zkusim.
m-pet
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Doktor » úte 04. črc, 2006 7:06

Já už jsem o braně slyšel asi před 35 léty. Jedna z knížek těchto pánů, kterou možná nemáte, se jmenuje KARATE a autoři v ní vysvětlují, právě na základě svých teorií, principy karate. A protože se provedení technik v principu liší od karate (nespecifikují zde styl), např. v pohybu boků při úderu, aj., nazvali svůj (víceméně experimentální) styl BRANA, na počest (a teď si nevzpomenu koho :) a zdroj nemám po ruce) ?? zasloužilého sebeobranáře, který toto slovo poprvé použil a jehož si vážili. Pokud si vzpomenu a hlavně najdu-li tu knížečku, tak to zde ocituji.
Doktor
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » úte 04. črc, 2006 7:59

Super, budu rad :-) tohle mi pripada jako jedna z ceskych skol, ktera mela velice dobre naslapnuto....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Doktor » úte 04. črc, 2006 9:03

Brana" byl původně termín Františka Smotlachy ze 30. let, který měl spojit judo a jiu-jitsu. Skutečný systém s názvem brana však vznikl až v 60. letech z něčeho, co se chvíli jmenovalo české karate a dnes je to lokalizováno jako multisignální a kvazisignální sebeobrana v klubu Alogodos. Je to bezesporu největší český teoretický příspěvek ke světovému uvažování o sebeobraně a bojových uměních, stojící svým významem vedle Tyršovy klasifikace úpolů z 19. století (kde nebyla sebeobrana ještě explicitně jmenována).

Seznam autorů z této doby by však byl už příliš dlouhý a tak zde zmiňme jen ty nejplodnější: Adolfa Andreje Lebedu (džiu-džitsu), Jindřicha Nováka a Ivana ©pičku (brana, MS a QS).

Viz adresa: http://www.jujitsu.cz/Trvalky/cojeJJ.html
Doktor
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » úte 04. črc, 2006 9:14

Tak to mi pripada....hmmm...hodne pritazene za vlasy. Protoze ve tricatych letech se zde hojne propagovalo jiu jitsu (ve skutecnosti se vsak cvicily techniky juda). V roce 1942 se jiu jitsu oficialne zmenilo na judo a udelala se cistka v technikach tak, aby se mohlo soutezit bez vetsiho rizika zraneni. (Dobre o tom pise Sima a Krakora ve sve knize Dziu dzitsu).
Udivuje me, ze najednou se ze zameru spojit juda a jiujitsu (at uz byl zamer jakykoliv) stala skola Ceske karate. To je jako bych rekl, ze z ping pongu se stalo Go (taky je to asijsky sport ;-) Ta prvni cast citatu ze stranek Vrsovicke skoly jiu jitsu je...no nebylo to tak jak to tam je napsane ;-) Tim jsem si skoro jisty. Co se vsak tyka jejich prispevku do teorie, bezesporu souhlas.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 04. črc, 2006 9:19

Tak jsem si zkusil vyhledat Alogodos a nestacim kulit oci....
http://www.budo.cz/article/articleview/132/1/8/
...a pak je tu clanek ze Streleckych novin
http://www.strelecke-noviny.cz/main.php ... nost&type=
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » úte 04. črc, 2006 9:28

Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Doktor » úte 04. črc, 2006 11:12

No jo, no... Já mám dojem, že nás to stejně poznamenává všechny. Někoho víc, někoho míň :?
Doktor
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kurt78 » úte 04. črc, 2006 13:03

ty brdo ja hlavne cital ten clanok strelecky,,,
ale ja teraz tak sokovany a zarazeny, ze sa nezmozem na nic.
ty brdo to byla ale konska davka...... 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

a ja myslel , ze andromeda je jen jeden....
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Doktor » úte 04. črc, 2006 13:37

http://trestni.juristic.cz/481644/clanek/trest3
Tady máte ještě jeden článek o nutné sebeobraně a navazující diskusi, která se týká pánů ©pičky a Nováka
Doktor
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod m-pet » úte 04. črc, 2006 13:38

Ty knihy co mám doma byly i o technikách, tohleto je opravdu husté a to jsem to jenom rychle prolétl. Musím si udělat čas a přečíst to celé.
m-pet
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » úte 04. črc, 2006 13:53

Ted mi rikal kolega, ze ti borci to maj tak propracovane, ze maji problem projit dvermi, protoze tam (zleva / zprava) na ne nekdo MUZE cihat...doufam, ze mi nikdy takhle nejebne :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » úte 18. črc, 2006 13:45

Diskuze, zda je kub Alogodos sektou, je taky tady:
http://www.christnet.cz/diskuse/tema.asp?id=1750 (rozehrávka že to je sekta)
http://www.christnet.cz/diskuse/tema.asp?id=1784 (vicepresident klubu Alogodos se brání, že nee)
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » úte 18. črc, 2006 14:42

Ten vicepresident pak cituje I. ©pičku: Hlavním úkolem klubu Alogodos je „pěstovat ony vznešené atributy člověka, jež jej implicite nebo explicite orientují k vlastní mentální průpravě nebo v ní: maximum racionality a supraracionality, naprostou kritičnost, bezvýjimečné sebezkáznění a bezvýhradnou mužnost“

Snad to někomu zní sympaticky, ale pro mě zní každej z těch pěti cílů jako pořádnej extrém a šílenost.
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na fullkontaktní sporty a MMA (mixed martial arts)...