Zamyšlení

box, kickbox, thajský box, ultimátní zápasy, shootfighting, pankration, vale tudo...

Moderátor: Toman

Zamyšlení

Příspěvekod Toranaga » sob 15. říj, 2005 21:46

Vážení spoludiskutující a spolubojující, chtěl bych se s Vámi podělit o jednu velmi nepříjemnou zkušenost z tohoto pracovního týdne, kdy jsem byl v odpoledních hodinách – podle mého mínění bez příčiny – napaden mládencem zhruba dvacetiletým. Nebudu tu celou situaci dlouze rozebírat, záležitost v podstatě skončila velice rychle, a to zablokováním jeho „pravého háku“ nebo „kage-zuki jodan“, chcete – li a následným úderem teišo pod bradu.
Celá ta věc měla ještě jeden aspekt – onen mladík měl v ruce pěstní nůž s ostřím dlouhým zhruba 3 cm; všiml jsem si ho až poté, co upadl na zem a tento předmět mu vypadl z pravé ruky, dříve jsem ho jednoduše neviděl, protože se vše odehrálo skutečně velmi rychle.
Píšu o tom z několika důvodů a promiňte, že je tu budu rozebírat poněkud systematicky – nerad bych na něco zapomněl.
1) Mým prvním pocitem bylo v podstatě leknutí, že jsem toho blázna ukončil. Po zhruba 15 letech tréninku byla moje reakce téměř okamžitá, na nějaké vědomé hodnocení situace si rozhodně nevzpomínám. Mládenec však přežil – buď měl tuhý kořínek, nebo – a to považuji za pravděpodobnější, jsem nějak podvědomě úder ztlumil. Ten pojem leknutí proto, že cvičím karate, ne zabíjení.
2) V okamžiku, kdy jsem našel onen nůž, můj veškerý soucit s oním jedincem poměrně rychle vyprchal a začal jsem přemýšlet dál – jak bych postupoval, kdybych si nože všiml hned na začátku? Byl bych skutečně schopen někoho ukončit?
3) Uvědomil jsem si, že BU, ať už jakéhokoliv druhu, nikomu z nás neskýtají stoprocentní garanci vítězství, dalo by se pouze říci, že máme statisticky o něco vyšší naději než člověk, který s BU nemá žádnou zkušenost.
4) Četl jsem tu řadu příspěvků o tom, který styl nebo BU je účinnější, tvrdší a podobně – nevím, ale ač jsem žákem tolik diskutovaného (a často zatracovaného) stylu Shotokan, mnou použitá technika byla neoddiskutovatelně účinná a „moje“ karate mě rozhodně nezklamalo.
5) Logicky můžete namítnout, že situace by se jistě vyvíjela jinak, kdyby druhá strana byla žákem stejné nebo jiné školy. To považuji za celkem racionální argument do chvíle, než to postavím do následujícího světla – žák školy, který napadá okolojdoucí bez příčiny, přičítá své škole (i přes své potenciální vítězství) vlastnost, za kterou by se tato škola měla stydět. Kategoricky neuznávám formu vyzývání, o níž jsem tu kdesi četl (promiňte, že jsem natolik líný, že to nebudu vyhledávat) a domnívám se, že pokročilejší technické stupně by měly být na patřičné výši i po stránce morální. Mistr je si svého mistrovství vědom, nemusí si ho dokazovat za cenu snížení morálního kreditu. Jsem nositelem prvního Danu (čímž se rozhodně nepovyšuji na Mistra), co mi tedy zabránilo onoho mladíka „dorazit“ a dokázat si….co vlastně?
6) Vzpomněl jsem si na občas slýchané proslovy o tom, že BU by se měla zakázat, protože každý takový člověk je potenciálním vrahem. S tímto názorem nesouhlasím – nevěřím totiž, že by společnost nedokázala eliminovat takového (byť i velmi schopného) jedince. Takový člověk se totiž musí ke svému protivníkovi přiblížit a napadený má alespoň teoretickou možnost sebeobrany. Naproti tomu, kdo z lidí v Hirošimě a Nagasaki měl tuto teoretickou možnost při svržení atomové bomby? A kolik lidí kvůli tomu chtělo zakázat vyučování chemie a fyziky, ačkoliv poznatky z těchto disciplin skýtají mnohem větší možnost zneužití při nesrovnatelně větší účinnosti?
To je tedy můj náhled na věc (i když poslední bod tak trochu odbočuje od původního tématu). Máte nějakou podobnou zkušenost? Pokud ano, jak na Vás zapůsobila?
Nakonec se omlouvám, chtěl jsem to dát jako příspěvek do fóra, ne jako článek, jak jsem omylem učinil.
Toranaga
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » sob 15. říj, 2005 22:57

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » sob 15. říj, 2005 23:12

®ádnou podobnou zkušenost zatím nemám (z až tak vyhroceného konfliktu) a ani po ní netoužim. Můj malý střet proběhl beze zbraní, bylo to jen lehké kočkování. Pokud jde o pocity, ze samotné akce si nic nepamatuji.
Jinak se k tvému střetu dá říci pouze měli jste oba kliku, když jste přežili a nikdo z vás není zraněn.
To, že jsi jej nebyl schopen "dorazit" je normální a chvályhodné. Nejsi žádný zabiják, ale obyčejný člověk. Navíc Tvá dorážka by se na nutnou sebeobranu nedala uhrát. Pokud tam byl nějaký svědek, tak by jsi měl později u soudu problémy.

Takže gratuluji k tvému ukázkovému vyřešení konfliktní situace

RBR

PS: Mohl by jsi blíže popsat co následovalo po tvém úderu? Mám na mysli zda a jak jsi kontroloval soupeře po akci.
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toranaga » sob 15. říj, 2005 23:21

Inu, hlava mu poskočila dozadu a padl na záda....vůbec se mu nechtělo vstávat, takže o nějaké kontrole nemůže být řeč...vlastně se začal pomalu sbírat až po chvíli...
Toranaga
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Gino » sob 15. říj, 2005 23:35

Co ti na to říct, Toranaga? Snad jen, že se stalo to, proč cvičíš. Reagovalo tvé tělo... ne ty :-) Je to sice blbě řečeno, ale kdo zná, pochopí :-) Snad ti to dodá motivaci cvičit dál... neznám tě, ale už podle toho jak píšeš si nemyslím, že by sis začal myslet "už se ubráním, už se nemusim zdokonalovat" :-D

Hodně štěstí v dalších min. 15ti letech - smysl to má.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MartinMartin » ned 16. říj, 2005 7:30

Mel jsi stesti,no mozna to nebylo stesti, jen me mrzi ze jestli to ten parchant prezil priste se urcite pojisti necim vetsim,ucinejsim. :evil: Dost pochybuju,ze ho to odradi. Nepredpokladam,ze bys tu zalezitost predal policii...?
MartinMartin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » ned 16. říj, 2005 8:45

To je zbytečný,páč Policie s tím v tomhle případě nic neudělá....nedošlo k žádné úhoně....maximálně by to řešila jako přestupek.....
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toranaga » ned 16. říj, 2005 10:09

Policie by s tím skutečně nic nedělala a pokud ano, jediný, kdo by strávil čas u výslechu, bych byl stejně já, takže to v podstatě dopadlo nejlépe, jak to dopadnout mohlo. Ale na jednu věc jsem přece jen zapomněl - jestli se někdo domnívá, že lidi kolem někomu v takové situaci pomohou, šeredně se plete (mám dojem, že se jedná o velmi vzácné výjimky). :(
Toranaga
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Sai » ned 16. říj, 2005 11:14

:lol: ani bych se nedivil kdyby pak policie obvinila tebe za napadení a pokus o ublížení na zdraví :lol: :lol:

:lol: tady by mě to nijak zvlášť nepřekvapilo :lol: :lol:
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

atack

Příspěvekod Kwai_Cheng » ned 16. říj, 2005 17:36

Podle mě jsi udělal co bylo třeba a v tu chvíli to bohatě stačilo, máš můj obdiv... Mimochodem, škoda žes mu alespoň nezlámal hnátu či dvě...myslim, že pak by od něho byl chvíli pokoj. Čet sem to jen tak letmo, ale pověz, kde to bylo (pokud možno s podrobnostma), jestli jste byli sami, a jestli si počkal až se chuligán probere, jestli něco řekl, jestli si mu nůž sebral a hlavně proč tě napadl, nebo proč si myslíš, že tě napadl...Dík za odpověď.
Kwai_Cheng
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Toranaga » ned 16. říj, 2005 20:30

Kde to bylo, bych si nechal pro sebe - spokoj se konstatováním, že to bylo v odpoledních hodinách na veřejném prostranství - sami jsme rozhodně nebyli, ovšem kolemjdoucí taktně předstírali, že nic nevidí... :oops:
Počkal jsem do chvíle, kdy se začal vzpamatovávat, nůž jsem mu samozřejmě sebral, mám ho tu jako pochybný suvenýr...
Důvod napadení mi zůstal utajen, namouduši si nejsem vědom ničeho z mé strany, co by mohlo dát záminku....a o to je celá věc děsivější, protože člověk, který napadá bez důvodu...co na to říct... :cry:
Toranaga
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Senior » pon 17. říj, 2005 7:32

jestli se někdo domnívá, že lidi kolem někomu v takové situaci pomohou, šeredně se plete (mám dojem, že se jedná o velmi vzácné výjimky).

Já se ani tak moc nedivím, že se lidem moc nechce jít hned někomu na pomoc, není to nezájem, nebo sobeckost, je to obyčejný strach, jak z útočníka, tak z dalších událostí - vyšetřování atd. Není kolem nás málo případů, kdy ten, kdo chtěl pomoct, na to nakonec sám doplatil. A není to jen ve špatných zákonech, je to leckdy i v přístupu policie a soudů, zachránce je často podroben téměř stejnému vyšetřování a procedurám a nepříjemnostem jako zločinec - takže i proto si každý své hrdinství sakra rozmyslí.
I já sám za sebe říkám, že bych určitě nešel bezhlavě do všeho, jistě že bych aspoň volal policii, nebo tak něco, ale "tělem a čelem" bych do toho šel asi jen v případě mých blízkých. Na pocty im memoriam -při vší úctě k již vyznamenaným- zvysoka seru.

Senior.
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod S474N » pon 17. říj, 2005 7:45

A to ti neco rekl ? Pripadne co ? Podle toho by se dalo totiz poznat, jestli se mu neco nelibilo, anebo naopak libilo (treba tvoje penezenka)...
-=:: Lepší být souzen jedním, než nesen čtyřmi ::=-

Citát dne: "Rychlejší, než 158 na drátě, je 357 na opasku ."
S474N
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tokugawa » pon 17. říj, 2005 8:29

Toranaga píše: ...nůž jsem mu samozřejmě sebral, mám ho tu jako pochybný suvenýr...

Byt tebou radeji ho zahodim. Pri vlastni akci radeji zakopnout nekam do krovi, nebo zlomit a hodit do kanalu, aby ho na tebe nemohl pouzit a zdrhat. Nic si sebou neberu. Jinak se bohuzel vystavujes nebezpeci, ze Te sikovny pravnik "udela" na loupeznem prepadeni. Pokud to bude hodne drahy nuz (treba Spiderco nebo Benchmade) muze se to dokonce klasifikovat jako trestny cin a nejen prestupek. Dnes bohuzel uz nejde jen o to prezit podobny stret, ale take pak moct presvecit urady, ze mate ciste ruce. :?
tokugawa
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Zpět na fullkontaktní sporty a MMA (mixed martial arts)...