Amater píše:Zdravim všechny. Chtěl jsem se zeptat, jestli když vás někdo napdane, tak jestli přemýšlíte, o tom kam ho udeříte nebo prostě jenom bijete a bijete dokud stojí na nohou. Protože mě se stává, že jakmile se s někým rvu (jen občas-když mě napdane), tak jakmile dostanu ránu do obličeje, tak jsem naprosto nepříčetnej, jako kdyby mi prostě vypnul mozek a najednou prostě nepřemíšlí a biju tak dlouho pokud neleží on, popř. já na zemi. Tak by mě zajímalo, jestli je to u vás stejný, že prostě více méně neuvažujete logicky, ale jde vám o to jakýmkoliv způsobem soupeře zničit. Jinak by mě zajímalo, jak by to bylo řešený, kdyby mě někdo napadl a měl by třeba v ruce půlitr nebo byl by i bez něj a já bych mu prašil hlavou o bar pořádně a omylem bych o zabil, nebo jinak. Jestli by si za to mohl jít člověk sednou nebo by to brali jenom jako sebeobranu.
Pokud je mi známo, tak v zákoně se hovoří, že se zpravidla nepovažuje z a překročení mezí nutné obrany, pokud obránce usmrtí útočníka, jestliže mu hrozí těžká újma na zdraví , jestliže způsobí obr. útoč. těžkou újmu na zdraví, jestliže mu hrozí ublížení na zdraví . To znamená, že vlastně vždy můžeš útočníkovi způsobit o něco větší újmu, než hrozí tobě. Celá nutná obrana je podle mně řešena docela dobře, až na moment, že ty se můžeš bránit jen proti trvajícímu, či přímo hrozícímu útoku, což je problém. Jelikož někdy ty sám musíš začít, aby sis ubránil svůj prostor ( když útočník zkracuje vzdálenost a je už nebezpečně blízko). Další problém je v soudcích, jelikož ti se mnohdy nerozhodují podle zákona, ale spíš podle toho, jestli vstanou z postele tou správnou nohou. A taky si myslím, že je zřemně nějaká poptávka po tom, aby tyto věci byly řešeny tak, jak mnohdy řešeny jsou, to znamená v neprospěch obránce. Z celospolečenského hlediska je zřejmně žádoucí, aby se lidi prostě nervali, aby si raději zklopil v každé situaci uši a utíkal. Nevím jestli je to dobře, protože tím se vytváří atmosféra strachu, nechuti pomoci druhým.
Co se týká té první části, tak já docela nějaké myšlenky během rvačky mám ( taky jsem se porval, jen když mně někdo napadne, respektive vždy jsem počkal, až letěl úder). Určitě není dobré, pokud kopeš, či jinak mlátíš ležícího soupeře, protože to už přece jeho útok netrvá

Na závěr bych ti poradil tohle: pokud dojde k nějakému konfliktu, tak vždy zavolej policii a dej to taky těm lidem na vědomí. Zkus se nervat, kdoví koho uzemníš ( třeba to může být synek nějakého vysoce postaveného policisty, právníka či podnikatele) a v dnešní zkorumpované době rozhodně nemůžeš spoléhat na to, že právo zvítězí.