Obrana

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Re: Obrana

Příspěvekod josefmlady » čtv 28. dub, 2005 15:50

Amater píše:Zdravim všechny. Chtěl jsem se zeptat, jestli když vás někdo napdane, tak jestli přemýšlíte, o tom kam ho udeříte nebo prostě jenom bijete a bijete dokud stojí na nohou. Protože mě se stává, že jakmile se s někým rvu (jen občas-když mě napdane), tak jakmile dostanu ránu do obličeje, tak jsem naprosto nepříčetnej, jako kdyby mi prostě vypnul mozek a najednou prostě nepřemíšlí a biju tak dlouho pokud neleží on, popř. já na zemi. Tak by mě zajímalo, jestli je to u vás stejný, že prostě více méně neuvažujete logicky, ale jde vám o to jakýmkoliv způsobem soupeře zničit. Jinak by mě zajímalo, jak by to bylo řešený, kdyby mě někdo napadl a měl by třeba v ruce půlitr nebo byl by i bez něj a já bych mu prašil hlavou o bar pořádně a omylem bych o zabil, nebo jinak. Jestli by si za to mohl jít člověk sednou nebo by to brali jenom jako sebeobranu.

Pokud je mi známo, tak v zákoně se hovoří, že se zpravidla nepovažuje z a překročení mezí nutné obrany, pokud obránce usmrtí útočníka, jestliže mu hrozí těžká újma na zdraví , jestliže způsobí obr. útoč. těžkou újmu na zdraví, jestliže mu hrozí ublížení na zdraví . To znamená, že vlastně vždy můžeš útočníkovi způsobit o něco větší újmu, než hrozí tobě. Celá nutná obrana je podle mně řešena docela dobře, až na moment, že ty se můžeš bránit jen proti trvajícímu, či přímo hrozícímu útoku, což je problém. Jelikož někdy ty sám musíš začít, aby sis ubránil svůj prostor ( když útočník zkracuje vzdálenost a je už nebezpečně blízko). Další problém je v soudcích, jelikož ti se mnohdy nerozhodují podle zákona, ale spíš podle toho, jestli vstanou z postele tou správnou nohou. A taky si myslím, že je zřemně nějaká poptávka po tom, aby tyto věci byly řešeny tak, jak mnohdy řešeny jsou, to znamená v neprospěch obránce. Z celospolečenského hlediska je zřejmně žádoucí, aby se lidi prostě nervali, aby si raději zklopil v každé situaci uši a utíkal. Nevím jestli je to dobře, protože tím se vytváří atmosféra strachu, nechuti pomoci druhým.

Co se týká té první části, tak já docela nějaké myšlenky během rvačky mám ( taky jsem se porval, jen když mně někdo napadne, respektive vždy jsem počkal, až letěl úder). Určitě není dobré, pokud kopeš, či jinak mlátíš ležícího soupeře, protože to už přece jeho útok netrvá :P problém je, že jsou lidi, které musíš opravdu vypnout, aby nezautočili znova. Srazíš je jednou, oni se prostě zvednou a jdou znovu a znovu a znovu. Zastaví je až otřes mozku a bezvědomí. Bohužel jsem nikdy nebyl natolik duchapřítomný, abych zkusil někomu ubrat kyslík uderem na břicho, prý to pomáhá.

Na závěr bych ti poradil tohle: pokud dojde k nějakému konfliktu, tak vždy zavolej policii a dej to taky těm lidem na vědomí. Zkus se nervat, kdoví koho uzemníš ( třeba to může být synek nějakého vysoce postaveného policisty, právníka či podnikatele) a v dnešní zkorumpované době rozhodně nemůžeš spoléhat na to, že právo zvítězí.
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod josefmlady » čtv 28. dub, 2005 16:03

raduz píše:Tiez si myslim, ze treba zachovat pokoj a rozvahu, ale niekedy je to tazke.Ked Ti nejaky curak nadava a popripade uraza tvoju rodinu, tak to s Tebou cuka a prekonat chut prerezit mu nos na druhu stranu hlavy je je hrozne tazke. Ale asi to fakt nestoji za to. Potom su z toho nedajboze aj tazsie urazy a kopec naslednych problemov (uz sa mi to stalo :( )

Rozhodně bys zachovat chladnou hlavu měl, když tak na urážky odpovídej slušně a s přehledem, to většinou nasere toho druhého ještě víc a ty máš dobrý pocit z toho, že jsi se nenechal urážet a zároveň jsi nepoužil síly.
josefmlady
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 28. dub, 2005 17:17

Josefmlady - Trochu se pleteš....ten zákon řeší i situaci,kdy útok ještě nezačal,ale bezprostředně hrozí.......tzn.když někdo zkracuje vzdálenost s úmyslem útočit,již můžeš reagovat.
Celý problém spíše spočívá v následném vyšetřování....viz případ Maxa a jeho zásah proti násilí na ženě(spousta očitých svědků a stejně byl odsouzen 8O :( :cry: :evil: ).
Jinak si myslím,že máš trošku pravdu ve svém tvrzení o "poptávce".

PS-Jo,to v Americe.....to jsou magoři....ten zákon o použití zbraně.Nejdřív střílej a teprve potom se ptej......to koukám,Amerika se stane válečnou zónou...... :?
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chorche » čtv 28. dub, 2005 17:23

jo jo, ten novy zakon je opravdu sila. Jen je mi lito tech, co si sahnou pro mobil do kapsy a skonci s dirou v hlave. Ale snad nekdo dostane rozum a jeste to zrusi.
chorche
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Toman » čtv 28. dub, 2005 17:53

Nutnou obranu a krajni nouzi tady nevyresime. Je to pripad od pripadu.

Nejdulezitejsi je aby na svedky to pusobilo tak ze ja jsem se prat nechtel treba dvakrat ustoupim ale do nekonecna to nejde to vime vsichni. Pokud svedci nejsou je to jedno. Ale bohuzel nikdy nevime jestli se nekouka babka z okna nebo jestli nebudeme mit home video. Je to problem.

Co kdyz nekoho sestrelim jakmile zatne pest (utok hrozi), ale svedkove akorat potvrdi ze ja jsem uderil prvni.
O to ale jde. Nebo ne?
Nechci cekat az mi prilitne hak na pant a ja budu mesic sosat polivky brckem. Myslim si ze hranice mezi utocnikem a obrancem muze z pohledu svedku velice tenka.

Myslim plati takovy pekny porekadlo:

Lepsi teplej kriminal nez studenej hrobecek

Kdysi mi nekdo rekl neco velice zajimavyho. Pokud ste obrance a nekoho sestrelite a nevypada to jako obrana. (rupne vam v bedne, rudo pred vocima, nevydrzite slovni hrozby atd...) Jakmile prijedou cajti starat se agresora jako o babicku miliardarku, ktera to ma za par.

No nevim. Timto zpusobem sem to zatim neresil
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 29. dub, 2005 17:37

Poskytnout po "akci a reakci" pomoc je povinnost daná zákonem(stejně jako u nehody).....i když je to celkem na palici,někdo Tě chce zabít,Ty mu to "překazíš" a ještě se o něj postarej,aby náhodou neměl bebí.... :evil: :evil: Ale na druhou stranu,nevíš,jestli "ten chudáček" náhodou neumírá hlady,nemá čím nakrmit děcka a proto byl donucen okolnostmi jít po Tobě.......no nic,nechám toho :roll:

Chorche- V Americe???Rozum????????????????To snad ani nejde,ne?!
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...