sebeobrana pro ženy

krev, pot, slzy a adrenalin - na ulici neplatí fair play!

Jen mala poznamka k pistolim a nozum

Příspěvekod Targa » čtv 19. led, 2006 10:52

Je to tady sice OT, stejne jako neustale se opakujici reci o tom, kdo ho tam ma a kdo ne (kungfu). Ale nest ! Omar Martinez je IMHO dost hroznej, jeho stylem bych bouchacku odebirat radeji nechtel. A kdyz si zminoval Krav Magu, odzbrojovacky pistole jsou v nekterych principech shodne s odzbrojenim noze na kratkou vzdalenost. Hlavne ve fazi zafixovani zbrane a neutralizace utocnika.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » čtv 19. led, 2006 10:53

NAIA píše:
pavela píše: No, teda to jsi mě dostal, řekni mi které BU řeší namířenou pistoli s nataženym kohoutkem? ®ÁDNÉ, na to ti žádný moderní přístup nebo inovace BU nepomůže!!! atd atd...

No tak třeba Krav Maga, Kappap, již zmiňovaný Jim Wagner, Ben Cooley, Omar Martinez... chces dalsi? Mimochodem to jsou ty moderní styly (aspon podle mě, ale jde jen o název, tak tomu říkám já tak se do mě hned neobouvej).
Jinak jestli myslíš že je to samé co s nožem tak ani moc ne:)

No a jinka nejmenuji je Garciovi a Gracie:) A Proč tvrdíš že je to tradiční když jsi to nikdy neviděl?
No když se to jmenuje Jiu Jitsu??? To je podle mě tradiční japonské umění, jestli se nepletu
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » čtv 19. led, 2006 11:13

Prave ze se pletes, je to "tradicni Brazilske" Jiu Jitsu:)

No ja jsem neřekl že ta pistole je uplně jina než nůž, ale třeba to že můžeš zlomit ukazováček na spoušti, chování závěru při výstřelu atp... to je jiné.

Jinak s tim Omarem.... mě taky bůhví jak neoslnil, ale z toho včeho by se daly vybrat cca 4 dobré techniky
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 19. led, 2006 11:17

NAIA píše:Jo a ještě jsem si vzpomněl...
S tim Boxerskym povstani to byl špatnej příklad, využití BU proti střelné zbrani. To je chyba těch boxeru ze to podcenili. Ale teď na tebe muže vytahnout krochnu každej drban a je lepší to trocha pocvičit. A že ti jinedá na tělo? Jak asi mířil Lubina na to ženskou v parku než vystřelil na chudáka Velíška???????
Čoveče, já nevim, jak to probíhalo, jsem tady hrozně daleko od Evropy, akorát jsem zaregistroval, že se něco takovýho stalo, do toho parchanta to měl někdo nasypat jakmile tu bouchačku vytáh, kdybych tam byl udělal bych to, na BU vysrat. Obecně jsem chtěl říct polopaticky, pokud je pistol na těle, je určitá šance a dá se samozřejmě použít tradiční umění-to znamená odklonit úhel výstřelu než to zmáčkne,( to je hlavní point) a pak už se dá udělat cokoliv, i ty aikidistický tanečky samozřejmě. Pokud stojí pistolník v odstupu, je šance tak akorát vyjednávat, a na to žádné moderní BU nepotřebuju, stačí psycho příprava.(a zkoušeli jsme to s klukama,dobrejma pistolníkama od PČR, když je pistole na těle, nebo v zóně kam dosáhnu, povedlo se mi vybrat 7 výstřelů(slepejma :lol: ) z 10ti, samozřejmě ale bez stresu, věděl jsem, že jsou to slepý, ve skutečnym konfliktu je třeba počítat i se stresem, a to jde rychlost a úsudek rapidně dolu. Pokud je to na dálku samozřejmě 0% :idea: ).
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kurt78 » čtv 19. led, 2006 11:26

Jendis píše:.......Ten pán má výsledky,lidi,kteří u něj prošli kurzama taky.....má hodně praxe,umí naučit a ví,o čem mluví......a co učí.Pokud bych měl tu možnost jít k němu,neváhal bych......!!!!!!

jo , mozna by to chtelo vlastny new topic o jimovi, musim, este skusit cosi o nom pozhanat, lebo vim, ze sa rika , ze je machr,... malo informaci, stefani:)

4all: uhybejte!!! Obrázek
kurt78
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 19. led, 2006 11:27

NAIA píše:Prave ze se pletes, je to "tradicni Brazilske" Jiu Jitsu:)

No ja jsem neřekl že ta pistole je uplně jina než nůž, ale třeba to že můžeš zlomit ukazováček na spoušti, chování závěru při výstřelu atp... to je jiné.

Jinak s tim Omarem.... mě taky bůhví jak neoslnil, ale z toho včeho by se daly vybrat cca 4 dobré techniky
No vidíš, tak co tomu řikaji Jiu Jitsu, to je japonsky??? To je jasný s pistolí, už jsem na to odpověděl. Tady všichni řeší až druhou fázi obrany, ta ale nastává až po fázi první, a to je to,jak zařídit aby se ta kulka nezavrtala do těla žejo.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Makoto+Med

Příspěvekod MED » čtv 19. led, 2006 11:29

V ukazkach obcas pouzivate dva utocniky za sebou, neberou to vase ucastnice jako nacvik obrany proti vice lidem ?
není to nácvik útoku více lidí, je to snaha dotlačit obránkyni na hranici fyzických a psychických možností - ubrání se jednomu a hned se na ní sápe další - tady se pak projeví jak moc se jim podařilo zadrilovat základní techniky
jinak se holky učí obranu proti útočníkovi ve dvojici - dvě kamarádky jdou noci-

Pouzivate behem kurzu povzbuzovani, "hecovani" publikem ? Napriklad k vybuzeni vetsi agresivity ? V zaveru kurzu a v zaverecnem testu je to samozrejme kontraproduktivni.
používáme hecování a navádění, nevím jestli je to kontraproduktivní na závěr kurzu - oni většinou ke konci vůbec nevnímají okolí

Pri spravne provedenem "dokopani" se balite do polohy nenarozeneho ditete, pricemz ruce davate pred oblicej bez ohledu na to, zdali byla hlava zasazena nebo ne. Netrenovany respektive "nikdy predtim nezmlaceny" utocnik takhle zpravidla nereaguje. Pasivne si kreje hlavne ta mista, kam dostal.
díky za postřeh - to budeme muset změnit :D

díky za komentář
MED
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Toman » čtv 19. led, 2006 11:42

NAIA píše: je to "tradicni Brazilske" Jiu Jitsu

To víš, že není.

Do Brazílie to přitáhl Konte Koma (Count Koma) vlastním jménem Maeda, který tam začal vyučovat Carlose Gracie (jehož dědeček byl byl Skotský emigrant:-)
japonský jiu jitsu jako revanč za nějaké laskavosti, kterých se mu dostalo od Gastao (Carlosův otec) Gracieho, jenž měl politický vliv a pomáhal japonským emigrantům. Následně se začal od svého bratra Carlose učil mimo jiné i Helio a právě ten to pojal trošku jinak.

Čili je to modifikovaný japonský jj, ale rozhodně ne tradiční Brazilský.
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » čtv 19. led, 2006 11:54

Ježkovi voči, vy ty řeči o obraně proti pistoli myslíte vážně? :D
mám pocit, že jakmile bych měl někde pistoli, kdekoliv, na těle, na dva metry nebo bůh ví kde, poseru se strachy a budu si dávat děsnýho majzla abych se nehnul rychleji, než je zdrávo. Kromě toho, myslíte, že je má smysl řešit písmem takhle krizové situace? Někde jsem četl, že sensei Funakoši chodil kolem rohů domů obloukem, aby na něj náhodou někdo nezaútočil ze zálohy. Vypadá to, že takhle chodí polovina lidí, co sem přispívají :D
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod NAIA » čtv 19. led, 2006 12:06

Toman píše:
NAIA píše: je to "tradicni Brazilske" Jiu Jitsu

To víš, že není.

Do Brazílie to přitáhl Konte Koma (Count Koma) vlastním jménem Maeda, který tam začal vyučovat Carlose Gracie (jehož dědeček byl byl Skotský emigrant:-)
japonský jiu jitsu jako revanč za nějaké laskavosti, kterých se mu dostalo od Gastao (Carlosův otec) Gracieho, jenž měl politický vliv a pomáhal japonským emigrantům. Následně se začal od svého bratra Carlose učil mimo jiné i Helio a právě ten to pojal trošku jinak.

Čili je to modifikovaný japonský jj, ale rozhodně ne tradiční Brazilský.

Ja to vim, ma to kořeny v Japonsku, ale je to tak jiné, že jsem napsal ze je to "tadiční Brazilské". Ale to bysme se mohli takto dostat az do Shaolinu že?

Tu pistoli už tu řešit nebudu, protože to není na téma sebeobrana ženy. Je lepsi to umet, protože teď se ty zbarně používají. A jak se zachváš... To nikdo neví, ale postoj "rozklepu se a nic neudělám" je házení flinty do žita. Vím o holce, kterou přepadl nějakej zmrd s pistolí a reagovala... ne technicky ale borec utekl. Tak proč bys to nedal ty?
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » čtv 19. led, 2006 12:13

Protože by mě mohli zastřelit. Promiňte, jsem zbabělec.
Lidičky proberte se :!: :roll:
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Targa » čtv 19. led, 2006 12:40

používáme hecování a navádění, nevím jestli je to kontraproduktivní na závěr kurzu - oni většinou ke konci vůbec nevnímají okolí

Nevim, jestli jsme si dobre rozumeli, myslim tim hecovani ve stylu "Jooo, ses dobra, dej mu jeste, nakopni ho poradne, neboj se ho", apod. Plus zaverecny potlesk na konci akce.
Kontraproduktivni to rozhodne je v zaveru u spousty lidi. Dokud obranci funguje sluch, nejaka cast mozku to povzbuzovani vnima, cimz dostava psychickou podporu, ktera v realu neexistuje. Muzes to prirovnat k hracum prvni ligy, kdyz by meli sehrat utkani bez skandujicich fanousku. Mozna 2 mesice jednou tydne je u nekterych jedincu kratka doba na to, aby to zvladli bez psychicke podpory, ty holky jsem prubezne nevidel, nemuzu rict...
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod MED » čtv 19. led, 2006 13:02

Nevim, jestli jsme si dobre rozumeli, myslim tim hecovani ve stylu "Jooo, ses dobra, dej mu jeste, nakopni ho poradne, neboj se ho", apod. Plus zaverecny potlesk na konci akce.
Během kurzu je na začátku hecujem mi - jsou to ale spíš rady typu - kopniho sem, lámej prsty, uteč atp., lekci od lekce jak se ty holky víc znají, tak to zacínají dělat oni - stáváme se pro ně společným nepřítelem :D .
K závěrečným lekcím a hecování - jak tak o tom přemýšlím musím uznat, že máš pravdu, v reálu tam budou sami - dík za postřeh
MED
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » čtv 19. led, 2006 13:10

yin píše:Protože by mě mohli zastřelit.

:!: :!: :!: :idea: :idea: :idea: Přesně...nikdo neví,jak se zachová,až do toho temného otvoru bude koukat ze starny,která není až tak příjemná.... :wink: *už jsem koukal a nic moc teda,povím Vám*(ale jak bylo řečeno,nepatří to sem.....)...a je lepší neriskovat :!: :idea:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Makoto+Med

Příspěvekod Targa » čtv 19. led, 2006 13:34

Kombinace psychicke podpory a tlaku zaroven (metoda cukru a bice) neni jednoducha zalezitost. Urcite na to mate nekoho zkuseneho, ktery vidi vysledky okamzite na miste, kdezto ja jenom tipuji na dalku.

Uff, koncim s pripominkami. Snad vam prijdou k duhu. Puvodne jsem nechtel ani na vas reagovat, Jarda Kolcun ma u mne vroubek, z doby asi pred 5 lety, ale kdyz je to pro dobrou vec .... Tak hodne stesti a at vam nekdo trenovanejsi nenakopne ledviny, ci pater.
Targa
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Makoto » čtv 19. led, 2006 14:01

Targa píše:Mel jsem ted hodne prace a v podstate uz nemam moc dotazu. No, neco by se naslo. V ukazkach obcas pouzivate dva utocniky za sebou, neberou to vase ucastnice jako nacvik obrany proti vice lidem ? Pouzivate behem kurzu povzbuzovani, "hecovani" publikem ? Napriklad k vybuzeni vetsi agresivity ? V zaveru kurzu a v zaverecnem testu je to samozrejme kontraproduktivni. Pri spravne provedenem "dokopani" se balite do polohy nenarozeneho ditete, pricemz ruce davate pred oblicej bez ohledu na to, zdali byla hlava zasazena nebo ne. Netrenovany respektive "nikdy predtim nezmlaceny" utocnik takhle zpravidla nereaguje. Pasivne si kreje hlavne ta mista, kam dostal. Vsiml jsem si toho take u jednoho kurzu made in USA, kdy byl v ucastnicich vyslovene trenovan nebezpecny reflex. Chlap lezici na zemi a zakryvajici si oci je automaticky vyhodnocen jakozto vyrizeny, adeptka ho ignoruje, dost casto se k nemu toci zady, apod.
Jinak zenske v "americky" vedenych kurzech muzou vasim ceskym holkam docela zavidet. Dost casto se tam mlati do chlapa, ktery je natolik obalen, ze na nem je videt jenom pusobeni kineticke energie na nezive teleso, nikoliv ucinky uderu a kopu na lidsky organismus.

Zdar vse, jsem zpatky, styskalo se mi , doufam, ze vam take :wink:
K dotazum:
RE: Vice utocniku za sebou - Urcite ne. Ucime je, jak bojovat s utocnikem, pokud jsou dve. Jak si mohou navzajem kryt zada a pomoci se zbavit blbecka. Vice utconiku za sebou ma jiny duvod.
RE: Hecovani - ano, vetsinou spontanne ostatni holky povzbuzuji a ocenuji spravne provedenou techniku. Jde vsak spise o to, aby si navzajem dodali sebeduveru, ktera jim stale jeste chybi. U tohohle se zastavim vice. Jeste jsem to vse neprocital, ale mam pocit, ze tohle je nejcasteji nepochopena cast ukazek. Takze predstavte si, ze jako divka prijdete na kurz, kde vam reknou: "Ukazeme vam, jak zvysit vase sance se ubranit, ale rozhodne necekejte, ze se ubranite kazdemu (mimochodem, je to i v textu na nasem webu). Mozna vam doted kazdy tvrdil, ze zenska nema sanci proti chlapovi. Neni to pravda, vse je pouze o nacasovani a spravne zvolene technice." A pak je ucime. Ruku v ruce s tim jim zvysujeme sebevedomi, respektive lepe receno davame jim sebevedomi, ktere predtim nemeli. ALE vzdy jim rikame, ze maji jenom jednu jedinou sanci a pokud ji propasnou....Enjoy it :)
Nejde tedy o vymyvani mozku a la WT (bez urazky, ale prosel jsem si tim a vim sve). Nasim cilem je presvedcit je, ze to nesmi vzdat hned na zacatku, protoze to stejne nema cenu. Predchozi vetu si prectete nekolikrat, nez se znovu budete ptat ohledne prehnanenho sbebevedomi, usetrime si vsichni cas :wink: Pri zaverecne hodine do nich jdeme vcelu natvrdo, pracuje stres, strach, vybavuji se pouze ty techniky, ktere se jakz takz naucily. Nastesti jsme natolik zkuseni, ze vime, jak na kterou zatlacit, aby se psychicky neslozila. Staci toto vysvetleni ohledne sebeduvery?
RE: reflex - Hmm...pravda, na tohle si dame pozor, diky za upozorneni.

BTW, presne takove pripominky jsem puvodne ocekaval. Z tvrzeni typu: "to nefunguje" se nikdo nic vice nedozvi. Pokud to dle vaseho nazoru nefunguje (a skutecne tomu muze tak byt, ucime se), pak prosim reknete, co tam nefunguje. Bud vyvratim, nebo potvrdim. Takze za vyse uvedene konkretni dotazy jeste jednou diky :) Jo ale predtim si prectete predchozi prispevky, nebavi me vysvetlovat jiz vysvetlene :) (Uz chapu Andromedu odpovidat na nektere dotazy :wink: )

Next please :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 19. led, 2006 14:32

patrik píše:Jen poznámka. Nechci Tě nijak podceňovat, ale "tradiční džúdžucu" v Čechách taky moc neuvidíš. Ono totiž něco jako tradiční džúdžucu moc není...Je to of topic, ale jen jako reakce a pro představu. Vždycky jde o konkrétní rjú, podobně jako u kendžucu. Takže Takenouči rjú džúdžucu (15. století) je něco jiného než Sosuišicu rjú džúdžucu (19. století)... Ani jedno ale neuvidíš u nás. Snad někdy v budoucnu...
U nás je téměř výhradně k vidění moderní džúdžucu, které podobně jako to brazilské vychází především z džúdó...

Nesouhlasim. Vice viz historie jujutsu v CR na strankach jujutsu.cz. Ve zkratce - do Evropy se JJ dostalo diky namornikum a pak cs. vojakum z legii, kteri utikali z Ruska pres Vladivostok do Japonska. U nas se vyucovalo nejdrive JJ a pak prevladla jeho sportovni forma, coz bylo Judo. Hlavne diky tomu, ze Jigoro Kano delal propagacni turne (byl i v Praze), kde vyzdvihoval klady Juda (jak by taky ne, kdyz ho vytvoril). Kolem roku 1942 se definitivne JJ vytratilo z vyuky. V sedesatych a sedmdesatych letech se pokouseli vzkrisit JJ, ale kde nic nebylo, ani...no vsak to znate. Tak udelali kravinu a snazili se implementovat karate do juda nebo do juda pridali kopy a udery a hned to bylo JJ. Prave diky tomu melo JJ tak spatnou povest (a bohuzel jeste stale ma, protoze mnozi v tomto trendu pokracuji). JJ se cvicilo jako sebeobranne umeni. Tecka. No sport, no uctivani x-teho predka, coz znamena, ze se s dobou upgradovalo a prizpusobovalo modernejsim zpusobum boje. Principy stejne, ale techniky se upravovaly. Diky tomu se to nekdy znovu prehouplo do sportu (fighting system, Duo system) nebo do hezkych kombinacnich technik, ktere by na ulici zkousel malokdo...Nejvetsi problem v soucasne dobe je, ze prave tyhle esteticko kombinacni techniky mnoho skol povazuje za realnou sebeobranu a nevaha ji ucit i verejnost (a i v kurzech sebeobrany pro zeny). Sam vim minimalne o trech oddilech JJ v CR. Pripravujeme na toto tema serial clanku, kde chceme jit od nejstrasich technik, pres bludy az k nasemu chapani JJ jako sebeobranneho umeni. A tak jako se v kungfu (sorry kolego Pavelo za ten vyraz :wink: ) objevilo spousta radoby mistru, tak i zde je par talentovanych, ale neschopnych prekrocit svuj vlastni stin a premyslet, jestli to, co se naucili od sveho mistra, ktery se to naucil od sveho mistra, ktery....., skutecne funguje i nyni....Drtiva vetsina z nich nema zkusenosti z realneho boje a tak je casto videt neuveritelne veci prezentovane jako sebeobranna technika :-) Jak je to v kungfu (sorry kolego Pavelo za ten vyraz :wink: ) asi dokaze rici vice muj oblibeny kolega Pavela :wink:
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 19. led, 2006 14:36

andromeda píše:Jen přidám názor - Nejde o to, abu byly vymyšleny nové pohyby - vše už tu je. Jsou ale nové situace a současná přemodernizovaná společnost na přeplněné planetě - to tu ještě nebylo. Proto nové systémy - nové přístupy.

100% souhlas. A prave tenhle upgrade systemu mnoho mistru odmita z mnoha duvodu, vcetne poruseni tradice a ja nevim ceho jeste. Kua je to bojove umeni a ne balet, ktery se delal stejne pred dvema sty lety jako i ted. Musi to fungovat a kdyz to nefunguje, pak je to krasna spartakiada v kimonech.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 19. led, 2006 14:38

2Makoto
Popravdě nepochopil jsem, s čím nesouhlasíš, ale to nevadí, protože je to OT.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 19. led, 2006 14:39

player píše:Zdar ve spolek.Take jsem shledl videa od Makoty.Take mam k tomu jiste vyhrady,ale uz to tu bylo vice ci mene zmineno...napriklad mi prislo legracni,jak po takovejch lajdackejch podrazech(dali se to tak vubec nazvat) se ty borci zritej na zem apod.
Ale vzal bych to z jine stranky a sice by me zajimalo,jak tedy jinak,ci lepe zenu naucit se branit?

Huraaa...konecne se snad budeme bavit o tom, jak to udelat, aby to fungovalo a nerozebirali pouze proc to NEMUZE fungovat. Diky :D
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na sebeobrana, streetfighting a reálný boj...