od F4ust » úte 17. úno, 2004 20:23
petr g.: rád bych jen okrajově zasáhl do diskuze, nechci se tě nějak dotknout, ale souhlasím s DMC, že většina z toho, co tu píšeš, jsou typické romantické bullshity, kterými tě nejspíš někdo na tréninku pravidelně krmí, nebo jsi si je načetl v populárně-"odborné" literatuře, která bývá jen málo kdy objektivní. Rád bych se například vrátil ke klasickému bullshitu o tom, že "tradiční technické" údery známé z karate/tkd po letech tréninku prorážejí olověné pláty a drtí kosti, četl jsem fyzikální studii ze 70. let, jež zcela jasně prokázala, že například obligátní rotace pěsti při úderu přidá na síle kolem 10%. O jakých "vědeckých podkladech" to tu mluvíš? Přerážení smrkových destiček a křídových krychliček nemá s qi/ki moc společného, mrzí mě to...
Dál, zaráží mě, pokolikáté už se setkávám s argumentem, že boxeři, kickboxeři a vůbec lidé praktikující sportovní bojové disciplíny (moderní karate, sportovní wushu, tkd) odejdou po pár měsících do penze s vymláceným mozkem a zničenými šlachami, svaly a klouby, zatímco tradicionalisté si budou tužit zdraví do devadesáti. zajímalo by mě, o kolik je objektivně přínosnější "tradiční", často velmi svéhlavý trénink, obsahující obvykle sto let překonané metody strečinku, nepřirozeně nízké postoje, lahůdky jako skákání v kliku na kloubech, nepravidelné a velmi nesystematické posilování, ukemi na parketách, v očích zamindrákovaných "romantiků", o kterých tu mluvil ukropcany, "správně" drsné a přehnaně tvrdé páky a údery atd., oproti naprosto moderním metodám moderních stylů s pravidelným a účinným posilováním a otužováním celého těla, strečinkem, a tréninkovým plánem, který nikoho nenutí dělat nic, co nechce nebo nemůže, jen proto, že je to "tradiční" a nevyhnutelné? Díky za odpovědi