Jake bojove umeni cvicit?

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod F4ust » úte 17. úno, 2004 20:23

petr g.: rád bych jen okrajově zasáhl do diskuze, nechci se tě nějak dotknout, ale souhlasím s DMC, že většina z toho, co tu píšeš, jsou typické romantické bullshity, kterými tě nejspíš někdo na tréninku pravidelně krmí, nebo jsi si je načetl v populárně-"odborné" literatuře, která bývá jen málo kdy objektivní. Rád bych se například vrátil ke klasickému bullshitu o tom, že "tradiční technické" údery známé z karate/tkd po letech tréninku prorážejí olověné pláty a drtí kosti, četl jsem fyzikální studii ze 70. let, jež zcela jasně prokázala, že například obligátní rotace pěsti při úderu přidá na síle kolem 10%. O jakých "vědeckých podkladech" to tu mluvíš? Přerážení smrkových destiček a křídových krychliček nemá s qi/ki moc společného, mrzí mě to...

Dál, zaráží mě, pokolikáté už se setkávám s argumentem, že boxeři, kickboxeři a vůbec lidé praktikující sportovní bojové disciplíny (moderní karate, sportovní wushu, tkd) odejdou po pár měsících do penze s vymláceným mozkem a zničenými šlachami, svaly a klouby, zatímco tradicionalisté si budou tužit zdraví do devadesáti. zajímalo by mě, o kolik je objektivně přínosnější "tradiční", často velmi svéhlavý trénink, obsahující obvykle sto let překonané metody strečinku, nepřirozeně nízké postoje, lahůdky jako skákání v kliku na kloubech, nepravidelné a velmi nesystematické posilování, ukemi na parketách, v očích zamindrákovaných "romantiků", o kterých tu mluvil ukropcany, "správně" drsné a přehnaně tvrdé páky a údery atd., oproti naprosto moderním metodám moderních stylů s pravidelným a účinným posilováním a otužováním celého těla, strečinkem, a tréninkovým plánem, který nikoho nenutí dělat nic, co nechce nebo nemůže, jen proto, že je to "tradiční" a nevyhnutelné? Díky za odpovědi
F4ust
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

re

Příspěvekod F4ust » úte 17. úno, 2004 22:00

s tím souhlasím, nicméně pro tradiční styly podle mě (dohad:)) paradoxně platí přesný opak, že před padesáti, nebo spíš sto a více lety, byli špičkoví mistři na mnohem vyšší úrovni než ti dnešní, viz například prokazatelné postavy historie čínské kungfu/wushu. ale to už jsem si jen tak postesknul;)
F4ust
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 17. úno, 2004 23:01

Ale totéž platí třeba i pro boxery!!!Ještě na divokém západě se boxovalo třeba na 50 i více kol a to kolo končilo až pádem jednoho ze soupeřů na zem!!!!Ukažte mi jediného boxera,který by toho dnes byl schopen.... 8O
Lidé jsou dnes všeobecně pohodlnější....nebojím se říci měkčí!!!!Není se ale co divit...nic nás nenutí být tvrdými!!!!Civilizace nás ničí.... :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 17. úno, 2004 23:47

jak říkával Bruce Lee:
"Když si můžeš vybrat kam soupeře trefit, vždy si vyber oči, rozkrok nebo holeň!!"

Jenomže bohužel se podle této rady nedá řídit za každých okolností.... Za normálních civilních podmínek by to hrozilo flastrem z důvodu úmyslného ublížení na zdraví (možná i trvalé následky). Já osobně jsem se dostal do potyčky několikrát a měl jsem možnost bez jakéhokoli problému se na tyto místa trefit, ale co bych z toho měl? Pěknej průůůůser.... (pro vyjasnění: nemluvím o zápasech v ringu, ale o prostých situacích, které se stávají na ulici).

Z toho ale vyplývá jedna důležitá věc - nezáleží na bojovém umění jaké kdo dělá, ale na tom jak je kdo šikovný, mrštný, přizpůsobivý a hlavně chladnokrevný.

Jinak jak se tady bavíte o různých b.u., tak si myslím, že všichni máte svou pravdu. Každý děláte nějaké b.u. (myslím tím i box apod.) a každý tenhle způsob boje má svoje dobré a špatné věci. Právě v tomto bych chtěl navázat na legendárního Bruce Lee, který se snažil najít právě z každého typu b.u. to nejlepší, zahrnout si to do svého stylu a přizpůsobit si to pro sebe tak, aby to skutečně fungovalo. Tohle se snažil naučit i své žáky, přizpůsobit si b.u. pro sebe. Vytvořil si tak principy pro boj (nazval je Jeet Kune Do), které opravdu fungovaly. Uměl se pak ve rvačce přispůsobit komukoli, nehledě na jeho typ b.u.

Pointou je, že každý, kdo dělá b.u. proto, aby se uměl rvát, by si měl vytvořit své principy nebo zakladní myšlenky svého boje, které budou opravdu fungovat.

Tuhle myšlenku nám zanechal Bruce Lee a buďme mu za ni vděční.

Zdravím všechny
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 18. úno, 2004 6:39

V jádru vlastně vůbec nezáleží na stylu,který praktikuješ....nejstrašnější zbraní je lidský mozek!!!Ale je fajn,že se v téhle debatě snaží každý doporučit nějaký styl a vysvětluje i zhruba proč.Hlavně bez urážek a celkem v klidu!!!!Takhle si tazatel udělá obrázek i o lidech a jejich nátuře....
Teď jen,abych to nezakřiknul a nezačalo to tu vypadat jako na jiných fórech..... :P :P :lol: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PrayingMantis » stř 18. úno, 2004 7:03

Byla tady řeč o Bruce Leem a o tom, co dělá cvičení s lidským tělem. Stojí proto za zmínku, že Bruce Lee vybral ze všeho to nejlepší (radši bez komentáře... 8O ) a zemřel v 33 letech. Tomu, že to bylo zaviněno reakcí na prášky věří už jen pár Evropanů, co si to přečetli v nějakém časopise... Omlouvám se, asi je to trochu mimo téma... :)
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. úno, 2004 9:36

Nevím jestli vlastně nepíšu zbytečně, měl bych spíš pracovat, ale některý pohledy na věc mě zaráží.

1. Moderní wu shu, box, karate - odporuje povaze a filosofii BU. Není pravdou, že to vše ¨vychází a má kořeny starší než 200 let? Je to přece jen nový postup získání dovedností. Kdyby se něco takového nedělo, nikdy by neexistovali ani tzv tradiční BU, vždyť i ty musel také někdo vyvinout nebo je tenkrát naučili mimozemšťani pár vyvolených?

2. Myslím že cvičím tradiční styl, ale používáme, také nové metody nácviku. Není to přece něco kostnatého. Nebudu nacvičovat něco metodou, která je překonaná atd.

Ale vlastně je to jedno, stejně si bude každej plácat na tom svém písečku.
Všem hodně zdaru Luo.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 18. úno, 2004 10:21

to ukropcany:

Trvam na svem predchozim tvrzeni, bez ohledu na to, cos dopsal Ty nebo nekdo dalsi...

Patrik Orth
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. úno, 2004 10:26

F4ust: tvoje predstavy o tom, co jsou tzv. "tradicni" b.u. jsou stejne zkreslene jako predstavy mnohych tzv. "tradicionalistu" o tzv. "modernich" b.u. prestan generalizovat a placat nesmysly.

PM

www.hungga.org
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod irzounek » stř 18. úno, 2004 11:22

Anonymní píše:F4ust: tvoje predstavy o tom, co jsou tzv. "tradicni" b.u. jsou stejne zkreslene jako predstavy mnohych tzv. "tradicionalistu" o tzv. "modernich" b.u. prestan generalizovat a placat nesmysly.

PM

www.hungga.org

Cest PM,
:lol: , divim se, že to adresujes jenom F4ustovi :lol: ... "Moderní"..."Tradiční"... bla bla bla...
Kdybych chtel neco napsat jako odpoved na dotaz v tomhle auditku, asi bych hodne chvalil a dobre popsal to co sam delam - a nepsal bych o tom co ostatni delaji spatne, nebral bych si do ust a nekomentoval nic cemu nerozumim - nic co jsem "videl z rychliku" (nebo o cem mi vypravel Pepik Skocdopole z vedlejsiho dvorku, "co uz to jede hrozne dlouho", asi CELE tri roky :lol: ), co jsem cetl ve "FIGHTERS" nebo videl v TV... Ono totiz kdyz sam jsem v kritizovanem b.u. nemel uspech (ktery jsem tak moooc chtel), ze jsem mu nerozumel, nechapal, nevydrzel, videl jak mi TO z tehle duvodu NEJDE... ono to automaticky nemusi znamenat, ze je neco spatneho na tom CO jsem cvicil a uz vubec to ze me nedela experta, ktery to muze posuzovat, porovnavat a pak znalecky radit ... Mozna je problem v tom, KDO to cvicil :wink:, nebo pripadne KDO to vyucoval (coz by u nas mohlo byt take aktualni)...
Ja osobne, jestli dovolite abych pridal svoji radu PIMKOVI (tomu kdo se puvodne ptal), bych doporučil nevybirat podle b.u., ale podle trenera/ucitele/instruktora/sifu/guru/velmistra (zabere to trochu casu, ale pak to vydrzi a bude stat za to)... Na "stylu" ani tak nesejde (pisu "ani tak", ne ze "vubec nezalezi" - agresivni hovado si urcite nevybere Tai Ji Quan, protoze tam je trener sympatak co tomu navic fakt do hloubky rozumi - i kdyz takovym bych to zrovna doporucil :wink: !) neb blbec udela z "dobreho stylu" to co je on sam :wink:.
zdar a silu
yw
http://www.wing-chun.cz
irzounek
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. úno, 2004 12:07

Yiwan: me nebavi cist slovenske prispevky, slovenstinu rad posloucham, ale nerad ctu (trauma z detstvi, kdy jsem musel cist Draculu ve slovenstine) - no offense to our Slovak brothers:-)

ne vazne - myslel jsem samozrejme vsechny zaprisahle-nepritele-vseho-zkostnateleho-tradicniho-zkameneleho-stagnujiciho-nevyvijijejiciho-se-atd. rozdelit b.u. na dva tabory a tvrdit - tohle (zastaraly, tradicni) je k nicemu, tohle (vyvyjejici se, moderni) je k necemu je proste pitomost, zalezi jen a jen na skole a uciteli a taky na zakovi,, co vsechno od cviceni b.u. ocekava.

predstava, ze praktici "tzv. tradicnich" stylu ziji v 19. stoleti a ze se cvici stejne jako pred 50 lety je proste smesna, stejne jako predstava, ze lidi se prali na ruznych mistech a v ruznych casech uplne jinak. koukali jsme se sifu na dokument "Fighting Mad", coz jsou sestrihy realnych fightu z ulice, a sifu rikal - "vsude stejny". jaky div, ze, v Hongkongu se asi v hospode tezko fackujou jinak.

last but not least, v b.u. je jako v kazde jine cinnosti propastny rozdil mezi amatery a profiky - srovnavat typka, ktery si jde jednou dvakrat tydne zacvicit a typka, ktery dre x hodin denne 6x tydne pod dohledem dobreho ucitele je proste nesmysl.

PM

www.hungga.org
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MiQing » stř 18. úno, 2004 13:30

Co kdyby ses šel podívat na trénink různých stylů, něco z toho pak zkusil a třeba tě to chytne. Nemusí to být ten "nejúčinnější" styl ani ten nejlepší učitel - ale třeba tě to bude bavit, zlepšíš si kondici, budeš se cítit líp a časem třeba začneš dělat něco jiného. Jestli jsi třeba z Prahy, pozvala bych tě na capoeiru. Nijak ji neprosazuju, sama jsem naprostý začátečník. Ale moc mě to chytlo a už bez ní nemůžu být. Připrav se na to, že když tě něco začne opravdu bavit, budeš chtít trénovat třeba každý den a když nějaký den nebude trénink, můžeš být třeba rozladěný až vteklý prostě proto, že ti to bude chybět. Radost z pohybu je asi dost droga :-) Přeju hodně štěstí, abys našel něco, z čeho budeš mít dobrý pocit (přestože tě čeká hodně bolesti z namožených svalů, puchýře, modřiny...). Capoeira je hra, ale byla jsem teď na týdenním semináři, kde se makalo naplno 6 hodin denně a viděla jsem, že když to někdo opravdu umí, tak by se s tím asi slušně ubránil. Sama jsem hodně těžká a malá, takže mám nízko těžiště a normálně mě jen tak někdo na zem nedostane, ale naučili nás tam takovou techniku, že si za mě kdokoliv (třeba takový střízlík - holka co má o 30kg míň) stoupne a složí mě a ani jí to nedá práci. Duchovní rozměr si nakonec můžeš najít ve všem (taky jsem ho hledala a protože jsem ho na běžných trénincích nenašla, tak jsem 10 let nic nedělala - což je blbost!) - a "růst" budeš už když budeš muset překonávat bolest a občas i svou vlastní lenost a pohodlnost... Třeba najdeš fajn partu, pojedeš někam na seminář, uvidíš nějakého mistra a ten se po mnohahodinovém tréninku dostane i k tomu, aby řekl trochu "teorie" - možná ti bude stačit i to.
Ahoj,
Milada
MiQing
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod MiQing » stř 18. úno, 2004 13:39

Teda aby mě někdo nevzal doslova - capoeira není jenom "hra", jak jsem napsala, ale hra dvou lidí je v ní taky, alespoň já to tak vnímám a to jsem hledala - něco, co může být boj, ale dá se to dělat i v přátelském duchu, pro radost. Člověk se o sobě dost naučí i tím, když musí potlačit soutěživost; asi máme v sobě, že chceme ukázat, co už umíme, že můžeme soupeře překvapit (že uděláme rychle něco, co nečekal) - ale v capoeiře je těžší spolupracovat, když "hrají" dva lidé ve dvojici proti sobě - snažit se, aby hra pořád plynule pokračovala dál. Někdy se člověk "musí" "potlačit", když hraje s o hodně slabším soupeřem (s někým, kdo trénuje třeba jen tři měsíce a skoro nic neumí) - můžeš pozorovat, co to dělá s tvou myslí... :-)
Hlavně si neklaď sám nějaké překážky - typu mám brýle, jsem moc těžký, moc malý, moc velký, moc neohebný, moc starý, mám moc práce a nemám čas ani sílu chodit po večerech na tréninky, moc se potím a funím a dupu apod. ;-)))))))))))) Prostě s něčím začni, vydrž a užij si to!
:-) Milada
MiQing
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » stř 18. úno, 2004 13:44

MiQing píše: ...jsem moc... moc malý... moc neohebný, moc starý, mám moc práce a nemám čas ani sílu chodit po večerech na tréninky, moc se potím a funím a dupu apod. ;-))))))))))))

jeee, to neni Pimek, to jsem ja :lol:

PM

www.hungga.org
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PM

Příspěvekod F4ust » stř 18. úno, 2004 14:56

zase jsem se tě dotknul? :D "generalizuju" tu při reakci na předchozí bláboly o tom, jak čtyřicetikilová "tradiční" karatistka posléze hravě porazí těžkotonážní sportovní karatisty, kteří si mimo jiné tou dobou již budou léčit celé tělo, zničené od tréninku "moderním" způsobem, o tom, jak sportovní karate/box/mt/tkd a další protiřečí "fYlozofii" (?) a tradičním hodnotám etc.

jinak si troufám tvrdit, že (dobrá, abych negeneralizoval) velká část "tradičních praktiků" cvičí to samé a tím samým způsobem, co a jak je naučili jejich instruktoři a mistři a je zase ti jejich před x lety a na jakýkoliv metodický vývoj neberou ohled.
F4ust
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod yingjowpai » stř 18. úno, 2004 14:56

Pimek, v Praze bych doporučil Ultimate hung fu club Anakonda nebo Self knock out wing fu club Až do dna. :lol: :lol:
yingjowpai
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » stř 18. úno, 2004 18:28

Zdravím PM

No,jestli mi chceš tvrdit,že dříve se lidé prali úplně stejně jako dnes,tak promiň,ale teď plácáš hovadiny zrovna Ty....
Lidé,stejně jako bojové styly a umění války se stále vyvíjejí...což je fakt,který nemůžeš popřít!!!!!
Dneska nás už nic nenutí bojovat o holý život....jsme civilizovaní 8) 8) ....dříve byl takový boj na denním pořádku....
Jinak souhlasím,že se dnes všichni perou stejně....ale to už jsem naznačil v předchozích odpovědích.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MiQing » stř 18. úno, 2004 19:09

Myslím, že pořád ještě bojujeme, ale jinak - přetvářkou, intrikami, pomluvami, drby... ;-(
Nepřijde vám to dneska horší?
A takhle "civilizované" je to třeba u nás, ale co mnohem chudší země? Už si ani neuvědomujeme, že někde se žije na ulicích a skutečně občas bojuje o život.
M.
MiQing
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » čtv 19. úno, 2004 9:51

F4ustovi :lol: ... "Moderní"..."Tradiční"... bla bla bla...
Kdybych chtel neco napsat jako odpoved na dotaz v tomhle auditku, asi bych hodne chvalil a dobre popsal to co sam delam - a nepsal bych o tom co ostatni delaji spatne, nebral bych si do ust a nekomentoval nic cemu nerozumim - nic co jsem "videl z rychliku" (nebo o cem mi vypravel Pepik Skocdopole z vedlejsiho dvorku, "co uz to jede hrozne dlouho", asi CELE tri roky :lol: ), co jsem cetl ve "FIGHTERS" nebo videl v TV... Ono totiz kdyz sam jsem v kritizovanem b.u. nemel uspech (ktery jsem tak moooc chtel), ze jsem mu nerozumel, nechapal, nevydrzel, videl jak mi TO z tehle duvodu NEJDE... ono to automaticky nemusi znamenat, ze je neco spatneho na tom CO jsem cvicil a uz vubec to ze me nedela experta, ktery to muze posuzovat, porovnavat a pak znalecky radit ... Mozna je problem v tom, KDO to cvicil :wink:, nebo pripadne KDO to vyucoval (coz by u nas mohlo byt take aktualni)...

Tohle bych docela podepsal...

Patrik Orth
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 19. úno, 2004 10:21

ukropcany píše:4Patrik - drahy moj, ale ja som Ta predsa do nicoho nenutil (ako by som cez net mohol, ze)... tvrd si co chces...na to je predsa tato diskusia...zijes v slobodnej zemi! :P

:lol:
No, me si sice nenutil... ale cely svet si presvedcoval o tom, ze "vsechno ohledne b.u. je to na hovno a sracky" a jedine to prave je prece "...box".

Vzdyt to preci muzes rici, kdyz uz si cvicil aikido a dzudzucu... a byl si z toho celej rozlamanej.

Patrik Orth
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně