BU & populární omyly

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Anonymní » úte 10. srp, 2004 11:48

... MT, KB jsou dobré pro rvačky, aikido tak pro relaxaci a poničení kloubů, na boj je k ničemu :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » úte 10. srp, 2004 12:48

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:48, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » úte 10. srp, 2004 12:58

... další velmi rozšířený omyl - tzv. sportovní karate nefunguje v praxi

Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 10. srp, 2004 12:58

pucmaz píše:Sorry ale bu 武 neznamena prestat bojovat, ale ma spis vic vyznamu jako napr. silny, prudky ale i bojovy.

mno, pucmaz, ty mluvíš japonsky, já ne... proto jsem koukal do chytrých knížek...

prý by to mělo být něco jako "zastavit kopí" doslova... ale ve slovnících je silný, nebo prudký...

tedy mluvím o výkladu (a původu) toho znaku, nepřekládám ho

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » úte 10. srp, 2004 13:04

patrik píše:samozřejmě... než budeme OT... a protože už to tu párkrát proběhlo...

Osobně jsem chtěl říct, že nemusím cvičit bojové umění proto, abych se pral na ulici respektive že dobré bojové umění ještě neznamená, bojové umění, které je gut pro pouliční boj

Patrik

BU který není dobrý pro boj (reálnej) není umění bojový ale pohybový nebo tak.
A BU cvičíme, aby jsme se dokázali bránit, tedy bojovat. Ale jestli Ti Tvoje "použití" nějakýho umění pomůže, až budeš mít třeba přeraženou čelist, líp než doktoři, pak je to asi O.K.
Je sice hezký pozvednout pomocí BU třeba ducha, mysl nebo i kondičku, ale bojové umění je od slova bojovat.
Boj samozřejmě nevyhledávám, to by byla psychická porucha, ale jsem realista a už se nikdy nechci bojovým uměním nějak pozvedávat a falešně upokojovat. Mě jde o to, abych nedostal nakládačku. (a tim nemyslim okurku :-))
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 10. srp, 2004 13:08

Virgee píše:
patrik píše:samozřejmě... než budeme OT... a protože už to tu párkrát proběhlo...

Osobně jsem chtěl říct, že nemusím cvičit bojové umění proto, abych se pral na ulici respektive že dobré bojové umění ještě neznamená, bojové umění, které je gut pro pouliční boj

Patrik

A BU cvičíme, aby jsme se dokázali bránit, tedy bojovat. Ale jestli Ti Tvoje "použití" nějakýho umění pomůže, až budeš mít třeba přeraženou čelist, líp než doktoři, pak je to asi O.K.
Je sice hezký pozvednout pomocí BU třeba ducha, mysl nebo i kondičku, ale bojové umění je od slova bojovat.
Boj samozřejmě nevyhledávám, to by byla psychická porucha, ale jsem realista a už se nikdy nechci bojovým uměním nějak pozvedávat a falešně upokojovat. Mě jde o to, abych nedostal nakládačku. (a tim nemyslim okurku :-))

jak už jsem psal... to už tu bylo... myslíš, že s naginatou se bojuje? určitě ano, ale myslíš, naginatista až půjde z tréninku a někdo ho napadne v metru, začne vypalovat dvoumetrovou dřevě-bambusovou naginatu, aby se ubránil?

prostě bojové umění má víc než tenhle rozměr

nelam si s tím hlavu - já nic nenapsal

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Box

Příspěvekod Virgee » úte 10. srp, 2004 13:08

Picard píše:
Virgee píše:
Picard píše:
Virgee píše:A co se kondice a BU týká - Souhlasím. Síla a odolnost jsou tím nejdůležitějším (a to jak z hlediska těla tak i mysli)

jak u ktereho - co treba u Kjudo? - To me privadi na dalsi

BU jsou pouze takove kde jde o boj beze zbrane v primem kontaktu

a z toho odvozene ->

BU je pouze Karate, dzudo kungfu, kickbox ostatni ne :-)

Neexistuje BU (teda funkční BU) kde by nebyla důležitá síla a odolnost - prostě můžeš s člověkem bojovat měkce bez síly, ale když ho chceš sejmout, prostě sílu potřebuješ. Nemluvím o tuhosti ale o síle.

Napr. u toho Kjudo je mnohem dulezitejsi schopnost koncentrace a cit rukach a co ja vim co jeste - a je to BU a je plne (letalne) funkcni.

Moje pointa je, ze rodina BU je sirsi, nez si lide casto mysli a casty omyl je vztahovat BU pouze na kungfu karate kickbox apod. Nic proti temto BU samozrejme.

A už jsi to Kjudo použil v opravdovym pouličnim boji? Pokud ano, použil jsi ho přesně podle jeho principů, myšlenek a já nevim co ještě? Zamysli se.
Jo, a o citu mi povídej, dělám VT, takže něco málo o citu a měkkosti jsem už slyšel.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » úte 10. srp, 2004 13:10

Anonymní píše:... MT, KB jsou dobré pro rvačky, aikido tak pro relaxaci a poničení kloubů, na boj je k ničemu :lol:

A jé, asi další aikidista, co? Promiň, ale ke komukoliv kdo aikidu věří jsem velice velice nedůvěřivý.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 10. srp, 2004 13:11

Virgee takze Kjudo podle tebe neni bojove umeni?
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » úte 10. srp, 2004 13:12

patrik píše:
Virgee píše:

Patrik

jak už jsem psal... to už tu bylo... myslíš, že s naginatou se bojuje? určitě ano, ale myslíš, naginatista až půjde z tréninku a někdo ho napadne v metru, začne vypalovat dvoumetrovou dřevě-bambusovou naginatu, aby se ubránil?

prostě bojové umění má víc než tenhle rozměr

nelam si s tím hlavu - já nic nenapsal

Patrik

Tak to je jasný. Souhlasím, dobrej argument. Ale pak je mu to bojvý umění vlastně k ničemu, protože ho nemůže nikdy využít. Lidi, co to vymysleli určitě mysleli na schopnost použití. A oni to využili. Pro nás je to už ale pasé. Je to ztráta času, trénovat BU a neumět (nemoct) bojovat když je to potřeba.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » úte 10. srp, 2004 13:13

Picard píše:Virgee takze Kjudo podle tebe neni bojove umeni?

To jsem neřekl. Asi jsem to špatně vyjádřil či co.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 10. srp, 2004 13:19

Tak to je jasný. Souhlasím, dobrej argument. Ale pak je mu to bojvý umění vlastně k ničemu, protože ho nemůže nikdy využít. Lidi, co to vymysleli určitě mysleli na schopnost použití. A oni to využili. Pro nás je to už ale pasé. Je to ztráta času, trénovat BU a neumět (nemoct) bojovat když je to potřeba.

To je presne ten omyl co jsem psal - omezeny pohled na bojova umeni, vztazeni pouze na kungfu, karate a apod.

Neznas toho tolik, abys mohl odsoudit BU ktere na svete delaji miliony lidi, jako ze nema smysl ho delat. Zkus se napred trochu zamyslet nez zacnes vypoustet podobna moudra :-)

Naginata, Kjudo atd. i kdyz nemaji vyuziti v tom tvem poulicnim boji jsou plnohodnotna bojova umeni. A ma smysl je delat. Pokud si zadne takove nikdy nedelal, tak tezko muzes tvrdit opak. Pokud to nema smysl pro tebe jeste neni duvode je odsoudit jako takove. Napred premyslej, pak pis.

Bojova umeni se nerovnaji street fighting, maji mnohem sirsi rozmer. (Samozrejme jednou z hlavnich veci je umeni boje, jinak by to nebyla BU)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Expert

Příspěvekod Anonymní » úte 10. srp, 2004 13:25

No chlapi tak já taky přispěju svou troškou... na jedné diskuzi na www.nyx.cz jsem se dozvěděl následující informace...vše od stejné identity, která si řiká NICTUKU a jak jsme zjistili má za sebou dva roky tréninku TKD ITF:

NICTUKU O TKD:

TaeKwonDo je extrakt ze dvou korejskych sportu, ktere samy o sobe byly extremne ucinne, je to cely o fyzice a dynamice pohybu, kdy se pocita s gravitaci, atp. ... Ten dan se da zvladnout za rok jentaktak(pocita se s tim, ze se trenuje skoro kazdy den), ale da se to, pokud je clovek nadany. Jde o to, ze spousta lidi rika, ze se bojove sporty uci dlouho, at uz treba Aikido(z toho si TaeKwonDo bere nektere obranne prvky pri nedostatku prostoru), ale jsou to jen kecy, protoze tzv. filosofie bojovych umeni je jen spajta s moralkou naroda, ktery umeni uziva, tudiz napr. ja jako evropan nepochopim moralku japonskou a koneckoncu ji ani chapat nechci, nebot mam moralku svou, kterou nehodlam menit jenom proto, ze bych se chtel neco naucit. To bych byl z velmi levneho kraje a pekny ubozak. Zkratka psychikou se da velmi dobre stimulovat technika, ale neni to stezejni vec, na ktere napr. TaeKwonDo stoji. Je to sport pro bez vyznamne filosofie. Je to proste technika. A me to vyhovovalo, protoze jsem si nemusel deformovat svoje, ego, ktere je i tak o hovne, ale to uz kecam o necem, co se nepatri.

koneckoncu je to bolsevickej sport, ale na druhou stranu je jeden z nejucinnejsich :)

TaeKwonDo vzniklo v roce 1958. Vyladil ho nejakej general, kterej zvladal TaeKwon(bojovy styl rukou) a chtel neco novyho, neotrelyho. Je to bolsevickej sport se vsim vsudy (jen v posledni dobe se to uvolnilo). Proc by taky jinak vznikla WTF? Trosku premyslej.

No a ted se dostáváme k pointě věci, expert na TKD nám poví proč je KF lepší než thajský box

ad Kung-Fu: mno nevim, kde beres ty informace, ale mam dojem, ze opravdovi mistri Kung-Fu(ne evropsky kasparci typu naseho Radima Hladika, nebo jak se jmenuje) jsou zrali na zbrojni pasy. O tom, co zvladaj se zadnymu taiboxerovi ani nezdalo. Taibox je porad dost neucelnej sport z hlediska vyuziti pohybu a telesnych abilit.

o tom, co umej taiboxeři vim docela dost, staci se kouknout na jekejkoliv zapas a zjistis, ze jejich pohyby jsou casto znacne neucelny atp. Delal jsem TaeKwonDo vcelku dlouho, abych se naucil, ze sila sportu neni v efektu, ale v uspore pohybu. A ta v Thaiboxu rozhodne neni, viz udery nartema jiny demence, ktery se daj blokovat velmi efektivne a velmi, velmi bolestive. Je to o naplni sportu. Napr. Kung Fu je staveny na smrtelnej boj a na boj proti zbranim, kdezto thaibox je sport. To s tim vse souvisi.

Uf že by příbuzný pana Poláka?

Masta
www.thaiboxmagazine.cz
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 10. srp, 2004 13:44

Virgee píše:
Anonymní píše:... MT, KB jsou dobré pro rvačky, aikido tak pro relaxaci a poničení kloubů, na boj je k ničemu :lol:

A jé, asi další aikidista, co? Promiň, ale ke komukoliv kdo aikidu věří jsem velice velice nedůvěřivý.

ale ta věta není jen o aikido (není to diskuze, která BU je nejúčinnější - na toto téma nediskutuji).
Ta věta říká, že MT, KB je dobré na rvačky = že MT dělají rváči - s tím ale nelze souhlasit.
aikido tak pro relaxaci a poničení kloubů, na boj je k ničemu = že budu z relaxovaný s poničenými klouby - s tím také nelze sohlasit.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » úte 10. srp, 2004 14:14

Přidal bych ještě jeden omyl:
nějaká BU se cvičí kvůli filozofii. To je kec jak noha, bohužel na zdejším fóru dost rozšířený.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Picard » úte 10. srp, 2004 15:03

hrom píše:Přidal bych ještě jeden omyl:
nějaká BU se cvičí kvůli filozofii. To je kec jak noha, bohužel na zdejším fóru dost rozšířený.

Nevim proc - ruzni lide delaji ruzna BU z ruznych duvodu, nevim proc by filosofie nektereho BU nemohla byt jeden z duvodu proc jej delat :?: :?:
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 10. srp, 2004 15:11

Picard píše:
hrom píše:Přidal bych ještě jeden omyl:

Nevim proc - ruzni lide delaji ruzna BU z ruznych duvodu, nevim proc by filosofie nektereho BU nemohla byt jeden z duvodu proc jej delat :?: :?:

taky jsem nad tím dumal, ale řekl bych, že hrom myslel, že omyl je, že když neděláš bu kvůli strýtfajtinku, děláš ho kvůli filosofii... to znamená, pouze tyto dvě roviny

tedy osobně nedělám bu ani z jednoho z těch dvou důvodů :wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sennin » úte 10. srp, 2004 15:32

Populární omyly BU v ČR:
... jediné správné WT/VC/VT/WCH je EWTO :lol:
...Iaidó je meditace s mečem v pohybu :lol:
...R.Hladík cvičí a učí kung-fu :lol: :lol: :lol:
...jediná osobnost Ninjutsu v ČR je Luboš Pokorný :wink:
...Patrik Orth nedělá BU pro boj :lol: :wink:
...jediným skutečným znalcem na Muai Thai je Péťa Macháček :wink:
...všichni, kdo cvičí v Číně (ekv. v Japonsku, v Thajsku, v USA ap.) jsou jediní odborníci, ostatní ničemu nerozumí :lol: :lol: :lol:
Marek Pszczolka
Jeet Kune Do CZ
http://www.jeetkunedo.cz/
Sennin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » úte 10. srp, 2004 16:30

Měl jsem na mysli, že když je s nějakým BU spojena nějaká filozofie, či přesněji řečeno pro vysvětlení jeho fungování se užívá filozofických termínů, hned má někdo pocit, že takové BU je intelektuální kratochvíle, kterou provozují lidé s hlavou širší než ramena, kteří se nechtějí zapotit nebo si špinit ručičky skutečnou a jedinou pravou pouliční realitou.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod hrom » úte 10. srp, 2004 17:10

Měl jsem na mysli, že když je s nějakým BU spojena nějaká filozofie, či přesněji řečeno pro vysvětlení jeho fungování se užívá filozofických termínů, hned má někdo pocit, že takové BU je intelektuální kratochvíle, kterou provozují lidé s hlavou širší než ramena, kteří se nechtějí zapotit nebo si špinit ručičky skutečnou a jedinou pravou pouliční realitou.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně