YDMC píše:Kendo jsem videl (ale mozna to nebylo to "pravy" kendo, to vis, to je tim vysokym bullshit faktorem), no a? Jaky je argument?
To ze u mece nebo luku se nemusis presvedcovat o pouziti na somraka je fakt - ja ale mluvil o vztahu k PRAXI, coz jaksi dneska serm a lukostrelba nemaji. Pokud neni treba mit vztah k praxi, tak si muze clovek cvicit co chce a je vysmatej.
Ale jinak - copak se v kendo neporadaji souteze, kde sermujes s protivnikem? Nebo to taky neuznavas?
O tom jaky kata jsou nebo nejsou uz byla tady svedena spousta diskuzi....ale zkusim se zeptat jinak - napsal jsi ze kata jsou podle tebe nejefektivnejsi treninkova metoda. A ja se ptam, nejefektivnejsi na co? Jaky je jejich efekt?
1) kendo je tak intenzivni trenink, ze dost casto odchazis po ctyrech
2) praxe, praxe a zase praxe... tady se porad mluvi o tom, co je funkcni a co ne... ja si (osobne) myslim, ze stejne jako maj Japonci vymakane prave to strileni, sermovani nebo treba dzukendo (boj s bajonetem, v nemz se dodnes poradaji souteze), tak maj vymakany ty sve aikida, kenda, karate nebu dzuda... otazka je, co z toho jeste funguje po upravach nedouku, kteri je komentuji
3) jo, jo, zavody v kendo mam rad - tam poznam, jak jsem pomaly a hloupy... pravda take je, ze kendo je moderni disciplina, ktera vznikla (na zaklade tech starych) nekdy po druhe sv. valce
4) s tema katama je to tak, ze tu stale mluvime o fungovani neceho, co asi tezko dokazu popsat. cvicim Sinto Muso rju dzodo a ty katy, ktere se v nem cvici (s partnerem, ktery pouziva mec) fakt fungujou... Tedy, pouzivas utoky na ruzna mista, jenze je nikdy nemuzes provest tak, abys cloveka skutecne zasahl. To bys ho zrejme asi fakt zabil. Ta kata, tedy skonci, tak, abys udelal 100 procentni uder, zatimco Tvuj partner (ze shora uvedenych duvodu) uhne... ustoupi. asi Ti to moc nepomhlo... Pravda ale je, ze takhle se dodnes tyto skoly uci, aby se technika prenesla na dalsi generaci beze zmen - protoze tu techniku nekdo vymyslel, pouzil a predal. Mluvim-li o kate, tedy nemyslim na bouchani do prazda, ale uceni se spravnym pohybum, vzdalenosti, nacasovani, vizualnimu kontaktu...
Patrik