Gino píše:Patriku... já používám "senpai"... jelikož "sensei" je v naší terminologii titul pro držitele min. toho opět zmiňovaného 1.Danu .-)) Na seminářích se mi občas stane, že mi děcka řeknou "hai sensei", nebo "domo arigato sensei"... nezbývá mi, než je opravit, že ten titul mi nenáleží... byť učím a hlavní význam toho slova je učitel. Jsem prostě "jen" starší žák .-)
Gino píše:A k tomu tykání... svému učiteli v dojo vykám a oslovuji ho jeho titulem sensei. Mimo dojo jsme dobří přátelé, takže mu normálně tykám. Ale dojo je jiný svět... svět bojových umění a jistá pravidla je v něm dobré dodržovat .-)
Jendis píše:Ale v obouch případech vám to funguje,ne?A o to jde....![]()
Gino píše:Patriku... já používám "senpai"... jelikož "sensei" je v naší terminologii titul pro držitele min. toho opět zmiňovaného 1.Danu
patrik píše:
Iaidó & kendó je hodně o organizaci, takže je těžké (obzvlášť v našich podmínkách) určit, kdo je ten, který nás vlastně učí...
...o tom asi Picard - opři se do mě![]()
Patrik
pucmaz píše:Tady v Japonsku zadne rozdeleni na zakovske a mistrovske stupne neni. Je absurdni si s prvnim danem nechat rikat mistr. Vlastne ani nevim, jak se japonsky mistr rekne, senseni je proste sensei. A mala tech. pozn.: senseie mate jenom jednoho. Nezalezi na tom, jaky ma technicky stupen, je to proste vas ucitel. Jsou sice vyjmky, napr. pri setkani s panem Miyagi bylo vhodne oslovovat jej sensei, ale to uz je zalezitost spis japonstiny, nez tech. stupnu.
V dojo je clovek, ktery vede uterni treningy a i kdyz ma sedmy dan, nepripada v uvahu jej oslovovat sensei...
A slova senpai a kohai se jako osloveni vubec nepouzivaji, pouziva se proste jmeno. Popravde by jste se tady dost znemoznili, kdyby jste na nekoho volali senpai/kohai.
Picard píše:pucmaz píše:a proc si myslite, ze kdyz je to v Japonsku, ze to musi byt hned spravne?
Tak tos trefil hrabicek na hlavicku. Tohle by si melo taky spousta lidi uvedomit.
Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků