Technické stupně v bojových uměních

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Příspěvekod Gino » stř 28. črc, 2004 8:03

Jendis - díky .-)

Patriku... mno, to je ono to "Dá rozum, že člověk, který dodržuje nějakou tradici, musí respektovat, že 1. dan je víc než žádný dan... to já respektuju, ale taky si ten 1. dan musí uvědomit, že prostě jenom déle cvičí.." - s tím souhlasím. To je podle mě pravda.

Bolo... ano, po získání 1.Danu, kde si většina blbů myslí, že je konec, to všechno teprve začíná. Je to takové zakončení žákovských stupňu mj. znamenající, že jsi schopný záčátečnické techniky provést precizně, že ovládáš své tělo z hlediska pohybu a že máš už i nějaké to správné smýšlení o boj.umění a bude ti tedy dovoleno "nakouknout" do dalších komnat a stát se opět o něco zkušenějším.

A Patriku.. ještě něco... napsals, že 1.Dan není nic mistrovského... hm, jasně, ale to už bychom si jen hráli se slovíčkama. A to můžem taky ať jsme kde jsme .-) Asi se zase vrátím k tomu, co jsem napsal v uplně prvním příspěvku do této diskuze a tudíž, že priority lidí a jejich zájmy by měli být jinde .-) Řešit to pořád dokola srovnávat... každý dělá co umí.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 28. črc, 2004 8:11

Patriku... já používám "senpai"... jelikož "sensei" je v naší terminologii titul pro držitele min. toho opět zmiňovaného 1.Danu .-)) Na seminářích se mi občas stane, že mi děcka řeknou "hai sensei", nebo "domo arigato sensei"... nezbývá mi, než je opravit, že ten titul mi nenáleží... byť učím a hlavní význam toho slova je učitel. Jsem prostě "jen" starší žák .-)
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 8:20

Gino píše:Patriku... já používám "senpai"... jelikož "sensei" je v naší terminologii titul pro držitele min. toho opět zmiňovaného 1.Danu .-)) Na seminářích se mi občas stane, že mi děcka řeknou "hai sensei", nebo "domo arigato sensei"... nezbývá mi, než je opravit, že ten titul mi nenáleží... byť učím a hlavní význam toho slova je učitel. Jsem prostě "jen" starší žák .-)

Jsme u slovíčkaření :wink: senpai X kohai (starší žák X mladší žák)... Sensei v naší terminologii (japonské :wink: ) je učitel a na to (oficiálně a formálně) první dan nestačí.

Mě děcka i dospělí říkají Patriku, tykaj mi... a senseiové v našem dódžó nejsou.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 28. črc, 2004 8:25

Mno vidíš.. Patriku .-) Holt někde je striktně dané, kdo sensei je. Opět se to odvíjí od toho co studuješ a jaké na to vaše organizace klade nároky.

A k tomu tykání... svému učiteli v dojo vykám a oslovuji ho jeho titulem sensei. Mimo dojo jsme dobří přátelé, takže mu normálně tykám. Ale dojo je jiný svět... svět bojových umění a jistá pravidla je v něm dobré dodržovat .-)
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 8:29

Gino píše:A k tomu tykání... svému učiteli v dojo vykám a oslovuji ho jeho titulem sensei. Mimo dojo jsme dobří přátelé, takže mu normálně tykám. Ale dojo je jiný svět... svět bojových umění a jistá pravidla je v něm dobré dodržovat .-)

Mno v případě svých učitelů je z mé strany vykání normální v dódžó i mimo něj... ale je to mnohdy problém poznat, protože s nimi komunikuji anglicky...

Patrik
Naposledy upravil patrik dne stř 28. črc, 2004 8:31, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 28. črc, 2004 8:31

Ale v obouch případech vám to funguje,ne?A o to jde.... :wink: :lol:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 28. črc, 2004 8:33

Hm, to bych mohl tak akorát rukama a nohama, jelikož anglicky umím sotva žbleptnout .-) Ale začnu se učit, koneckonců mám výhodu v tom, že můj učitel je rodilý mluvčí a trávím s ním tolik času, jak jen to jde .-)

Takže budiž probráno toto tema (z mého pohledu) se stejným závěrem, jako jsem měl i předtím... nejde to srovnávat protože ty stupně májí BU jiná, v každém BU mají jiný význam... a obecně se na západě přeceňují černé pásy - respektive lépe řečeno... není černý pás, jako černý pás.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 8:38

Jendis píše:Ale v obouch případech vám to funguje,ne?A o to jde.... :wink: :lol:

To jo... jde jen o to množství lidí, jejich úroveň a také věk... To se nijak neliší od světa kolem dódžó.

Můj učitel džódó bude mít šedesát, má menkjó kaiden a je to jedna konkrétní osoba. Né každej kdo má vyšší stupeň než já a náhodou mi opraví nějaký pohyb...

V případě aikidó, kde je množství vyučujících vyšší a prostředí dost anonymní bych podobný přístup viděl u toho, který mě učí nejdýl (6. dan)... a u kohokoliv, kdo přijede jako host a koho vlastně vůbec neznám.

Iaidó & kendó je hodně o organizaci, takže je těžké (obzvlášť v našich podmínkách) určit, kdo je ten, který nás vlastně učí...

...o tom asi Picard - opři se do mě :wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 28. črc, 2004 9:59

Gino píše:Patriku... já používám "senpai"... jelikož "sensei" je v naší terminologii titul pro držitele min. toho opět zmiňovaného 1.Danu

Vidis - a v nasi terminologi to je jine. Jak muzes od 14tileteho vyrostka (ovsem s 1.danem) chtit, aby se zacal chovat jako nejaky sensei? :-) Sice cvici BU jiz dejme tomu 6 let, ale je to proste zacastecnik. 1. dan je zacatek cesty.

Myslim ze takhle to bylo u vsech BU, ale nektere se v Evrope trochu posunuly, protoze lidi s vysokym stupnem tu je mene, nez v Japonsku takze tu neni problem mit s prvnim danem "vysoky stupen"

S tim precenovanim prvnich danu souvisi i precenovani zakovskych kju.

Vzdycky me dostavaji plakaty typu - Seminar vede Franta Novak, 3. kju :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 28. črc, 2004 10:09

patrik píše:
Iaidó & kendó je hodně o organizaci, takže je těžké (obzvlášť v našich podmínkách) určit, kdo je ten, který nás vlastně učí...

...o tom asi Picard - opři se do mě :wink:

Patrik

No ja s tim problem nemam :-]

Je to tim, ze proste napr. Kendo je hrozne masova zaletitost, a nemas tam zadnou hlavu stylu, nebo uzkou skupinu vysokych ucitelu, u kterych bys sledoval linii predchozich senseiu a pak rikal muj sensei je ten a ten, jehoz sensei byl ten a ten. Ve Kendo to proste nema smysl - takovychto ucitelu je v Kendo mraky a mraky.

Hlavne v nasich podminkach je dulezite jezdit hodne na seminare a delsi staze do zahranici (nekolikrat do roka), protoze je nas v CR opravdu docela malo.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 10:13

jj

Patrik

P.S.
problém to není... a hlavně kendisti maj rozum, takže až přijede třeba Jana do Zlína (3. dan pro nezúčastněné), nemusím jí říkat sensei, stejně jako Tobě :wink:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 10:31

Tak to beru zpátky :wink: Právě mi psal Picard, že mu musím říkat sensei... :lol:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » stř 28. črc, 2004 10:34

Patriku tomu jsem nerozuměl... jako když říkám učiteli sensei, byť je to jinak kamarád, tak jsem hloupý? :D :D
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 28. črc, 2004 10:35

patrik píše:Tak to beru zpátky :wink: Právě mi psal Picard, že mu musím říkat sensei... :lol:
Patrik

S takovou kazni to daleko nedotahnes ....

GrandMaster. Picard-o-mega-hitech-sensei, CsC
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 10:36

Gino píše:Patriku tomu jsem nerozuměl... jako když říkám učiteli sensei, byť je to jinak kamarád, tak jsem hloupý? :D :D

žkovy voči... kde jsem to napsal?

Patrik :oops:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » stř 28. črc, 2004 10:55

.
Naposledy upravil pucmaz dne úte 30. pro, 2014 11:51, celkově upraveno 1
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 11:02

pucmaz píše:Tady v Japonsku zadne rozdeleni na zakovske a mistrovske stupne neni. Je absurdni si s prvnim danem nechat rikat mistr. Vlastne ani nevim, jak se japonsky mistr rekne, senseni je proste sensei. A mala tech. pozn.: senseie mate jenom jednoho. Nezalezi na tom, jaky ma technicky stupen, je to proste vas ucitel. Jsou sice vyjmky, napr. pri setkani s panem Miyagi bylo vhodne oslovovat jej sensei, ale to uz je zalezitost spis japonstiny, nez tech. stupnu.
V dojo je clovek, ktery vede uterni treningy a i kdyz ma sedmy dan, nepripada v uvahu jej oslovovat sensei...
A slova senpai a kohai se jako osloveni vubec nepouzivaji, pouziva se proste jmeno. Popravde by jste se tady dost znemoznili, kdyby jste na nekoho volali senpai/kohai.

jj tady ve Zlíně máme podobné informace...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 28. črc, 2004 11:03

Pucmaz, proste je to v ruznych BU ruzne. To co jsem psal bylo o Kendo, u jinych BU bude standard napr. pro onen 1. dan jiny. Proste to nema smysl zobecnovat pro vsechna BU.

Na Kendo se ucitelum rika sensei naprosto bezne (jako pripona ke jmenu, napr. Asano-sensei, Saito-sensei ....) i oni si mezi sebou rikaji stejne. Tedy pokud jsou v hierarchii na tom stejne.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 28. črc, 2004 11:08

pucmaz píše:a proc si myslite, ze kdyz je to v Japonsku, ze to musi byt hned spravne?

Tak tos trefil hrabicek na hlavicku. Tohle by si melo taky spousta lidi uvedomit.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 28. črc, 2004 11:14

Picard píše:
pucmaz píše:a proc si myslite, ze kdyz je to v Japonsku, ze to musi byt hned spravne?

Tak tos trefil hrabicek na hlavicku. Tohle by si melo taky spousta lidi uvedomit.

Na druhé straně, mluvím-li o tradičním přístupu, je to zřejmě vhodný vzor... Spousta lidí si tady mnoho věcí obhajuje tím, že přece nejsme Japonci, a tak to dělají dost jinak.

Otázka je, kolik z toho na nás můžeme aplikovat a kolik prostě nechceme používat, když jsme to nepochopili... a jsme líní na tom dělat.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na bojová umění a sporty obecně