pcimler píše:Zdravím všechny,
Chtěl bych se zeptat, jaká BU lze začít dělat v pozdějším věku a ještě dosáhnout aspoň nějakého úspěchu, případně co lze očekávat. Mám na mysli skutečně prakticky použitelné BU, ne pouze zdravotní tchaj-ti apod. Nepište mi prosím, že začít lze kdykoliv cokoliv. Rád bych znal střízlivé názory bez přehnaného optimismu.
Abych byl trochu konkrétní. Je mi 35, asi 188/89. Nejsem nijak tlustý nebo nepohyblivý, ale prostě jsem nikdy žádné BU nedělal. Poslední asi 3 měsíce se snažím trochu vylepšit kondici (kliky, jednoručky, atd.)
Jak je to s požadavky na flexibilitu v jednotlivých BU ? Prostě provaz neudělám ani omylem. Dá se toho v tomto věku ještě vůbec dosáhnout aniž by si člověk poškodil klouby nebo šlachy ? A je to skutečně nutné ? Jsem na tom asi tak, že ve stoje dlaně položím před sebe na zem, ale to je tak maximum.
Dá se nějak napsat jakou by člověk měl mít kondici když chce začít s BU. Já vím, že někdo by možná napsal, že kondice se postupně zlepší samotným cvičením BU, ale myslím to tak, čeho by člověk měl být schopen aby bylo cvičení BU efektivní a nebyl mrtvý hned po úvodní rozcvičce. Také těžko se budu učit např. něco v nízkém postoji, pokud se mi po půl minutě rozklepou kolena a veškerou energii a soustředění budu muset věnovat tomu abych se vůbec udržel na nohách. Dá se to nějak kvantifikovat, např. udělat x kliků, x dřepů, x sed=lehů, uběhnout x km, x * zvednout y kg např. jednoručku apod.? Nebo můžete někdo napsat jak vypadá např. Vaše rozcvička abych měl nějaké porovnání se svou kondicí ?
Díky za Vaše názory.

graver píše:Záleží na tom, proč chceš začít a co od toho čekáš.
Já začal taky zhruba v tvém věku - mladším se už samozřejmě nevyrovnám, nikam to asi nedotáhnu, ale bavím se.

teď nymyslím abys trénoval na maraton i když by to rozhodně neuškodilo a snažil se zvedat ohromné váhy. Síla je potřeba samo ne na úkor pohyblivosti, ale to ti s posilováním doma nehrozí.....
 teď nymyslím abys trénoval na maraton i když by to rozhodně neuškodilo a snažil se zvedat ohromné váhy. Síla je potřeba samo ne na úkor pohyblivosti, ale to ti s posilováním doma nehrozí.....

,. Tohel momentálně neudělám ani já jelikož léčím problémy s bederní páteří
,. Tohel momentálně neudělám ani já jelikož léčím problémy s bederní páteří   ale v kopech, úderech a technikách mi to nevadí a neomezuje mě to. I takhle udělám rad dva přemet dopředu, dozadu, různé gymnastické blbiny atd.. U tohodle cítím jen problémy se zády, ale nemá to nic dělat s rozsahem v předklonu....
  ale v kopech, úderech a technikách mi to nevadí a neomezuje mě to. I takhle udělám rad dva přemet dopředu, dozadu, různé gymnastické blbiny atd.. U tohodle cítím jen problémy se zády, ale nemá to nic dělat s rozsahem v předklonu....

a ani se o něj nesnažím z toho už jsem vyrost (né že bych se neroztahoval to je potřeba, ale do roštěpu nee) a že bych pociťoval nějaké omezení či třeba problém stability při kopu na hlavu vyššího soupeře se mi nezdá, ale čím lepší rozsah budeš mít tím lépe pro tebe, ale zas tak potřeba to není a otázka jaký styl si vybereš kde je co potřeba. Také jsi vcelku vysoký tak to budeš mít snažší bych řek.
  a ani se o něj nesnažím z toho už jsem vyrost (né že bych se neroztahoval to je potřeba, ale do roštěpu nee) a že bych pociťoval nějaké omezení či třeba problém stability při kopu na hlavu vyššího soupeře se mi nezdá, ale čím lepší rozsah budeš mít tím lépe pro tebe, ale zas tak potřeba to není a otázka jaký styl si vybereš kde je co potřeba. Také jsi vcelku vysoký tak to budeš mít snažší bych řek.

ALe je fakt ze i to tak nekdy delam, ale omezene.
 ALe je fakt ze i to tak nekdy delam, ale omezene.

a take obcas zranení nedovoli
 a take obcas zranení nedovoli    

.
 . 

Jak už zde bylo naznačeno, kvalitní trenér je prakticky nezbytností... Pokud bys to například zkusil s boxem (kickboxem, thaiboxem...) a na nějakém druhém, třetím tréninku ležel s klepajícima se rukama, vypláznutým jazykem, mžitkama před očima a tepem 200 na zemi pod box. pytlem a nad tebou ječel na trenéra si hrající šílenec s vyholenou hlavou něco jako: "Ku*va makej ty shnilotino!", tak ho rozhodně pošli třeba do ******, nebo do **** a najdi si jiný oddíl (klub).
 Jak už zde bylo naznačeno, kvalitní trenér je prakticky nezbytností... Pokud bys to například zkusil s boxem (kickboxem, thaiboxem...) a na nějakém druhém, třetím tréninku ležel s klepajícima se rukama, vypláznutým jazykem, mžitkama před očima a tepem 200 na zemi pod box. pytlem a nad tebou ječel na trenéra si hrající šílenec s vyholenou hlavou něco jako: "Ku*va makej ty shnilotino!", tak ho rozhodně pošli třeba do ******, nebo do **** a najdi si jiný oddíl (klub).  Co se týče volby pro tebe vhodného BU, těžko říct... Záleži na tobě, co tě bude bavit. Pokud ti jde o praktickou sebeobranu i fyzičku, můžeš zkusit například kombinaci boxu a Krav - Maga. Box ti dá základ "práce" rukama a dobrou kondici, KM doplní sebeobranné techniky. Obojí je poměrně jednoduché se naučit. Pokud by nevyhovovalo tohle, tak bych zkusil třeba nějaký oddíl Jiu - Jitsu zaměřený na praktickou sebeobranu, nebo možná i Wing Chun...
  Co se týče volby pro tebe vhodného BU, těžko říct... Záleži na tobě, co tě bude bavit. Pokud ti jde o praktickou sebeobranu i fyzičku, můžeš zkusit například kombinaci boxu a Krav - Maga. Box ti dá základ "práce" rukama a dobrou kondici, KM doplní sebeobranné techniky. Obojí je poměrně jednoduché se naučit. Pokud by nevyhovovalo tohle, tak bych zkusil třeba nějaký oddíl Jiu - Jitsu zaměřený na praktickou sebeobranu, nebo možná i Wing Chun... 

Taky proto se chystám paralelně poznat něco reálnějšího (když dovolí zdraví a čas), ale spíš na úrovni seminářů, než nějak pravidelně...
  Taky proto se chystám paralelně poznat něco reálnějšího (když dovolí zdraví a čas), ale spíš na úrovni seminářů, než nějak pravidelně...

pcimler píše:Díky všem za odpovědi, dodali jste mi trochu odvahy. Asi ještě pár měsíců budu cvičit sám než se do něčeho pustím. Hlavně bych potřeboval výrazně zlepšit nohy, protože např. nějaký nižší postoj tak minutu a mám celkem dost, dřepy taky nic moc. Taky bych rád vyzkoušek Suzukiho strečink.
Ještě bych se chtěl zeptat jak psal Lada že už se v tomto věku nezpevňují kosti. Jak tomu mám rozumět ? Je nějaké výrazně větší riziko zlomeniny ? Měl bch se některým úderům už úplně vyhnout ? A co třeba přerážecí techniky ?

nevím proč bys měl teď trénovat hodinu vydržet v nízkém postoji...
 nevím proč bys měl teď trénovat hodinu vydržet v nízkém postoji...
 samo stát se může ale je to spíše, ale to většinou tak prst, nos...Eentuelně kdybybs to moc přepálil a moc trénoval a přeháněl to mohla by se dostavit únavová zloměnina.
 samo stát se může ale je to spíše, ale to většinou tak prst, nos...Eentuelně kdybybs to moc přepálil a moc trénoval a přeháněl to mohla by se dostavit únavová zloměnina.

) - prostě se snažím dělat všechno, co sensei chce po ostatních, kteří jsou třeba o čtvrt století mladší. Nejde mi to, neudělám to tak dobře a nepřeháním to, ale zkouším to...
 ) - prostě se snažím dělat všechno, co sensei chce po ostatních, kteří jsou třeba o čtvrt století mladší. Nejde mi to, neudělám to tak dobře a nepřeháním to, ale zkouším to...

a kupodivu mi to neroztrhlo prdel a nevykroutilo kyčle, jak jsem si vždycky myslel, že se stane, ale bolelo to a od té doby jsem to raději nezkoušel. Když se holt smíříš s tím, že už nebudeš Jet-Li, tak nikdy není pozdě začít.
  a kupodivu mi to neroztrhlo prdel a nevykroutilo kyčle, jak jsem si vždycky myslel, že se stane, ale bolelo to a od té doby jsem to raději nezkoušel. Když se holt smíříš s tím, že už nebudeš Jet-Li, tak nikdy není pozdě začít. 

, ale je fakt, že hodně věcí vidím jinak, než kluci věku málem mého syna a někdy je to výhoda. A vůbec mi nevadí, že jsem začal tak pozdě. Jsem už na sebe opatrnější než dřív, to však vůbec neznamená, že vyžaduju nějaké jemnější zacházení na tréninku.
 , ale je fakt, že hodně věcí vidím jinak, než kluci věku málem mého syna a někdy je to výhoda. A vůbec mi nevadí, že jsem začal tak pozdě. Jsem už na sebe opatrnější než dřív, to však vůbec neznamená, že vyžaduju nějaké jemnější zacházení na tréninku. 

pcimler píše:Díky všem za odpovědi, dodali jste mi trochu odvahy. Asi ještě pár měsíců budu cvičit sám než se do něčeho pustím. Hlavně bych potřeboval výrazně zlepšit nohy, protože např. nějaký nižší postoj tak minutu a mám celkem dost, dřepy taky nic moc. Taky bych rád vyzkoušek Suzukiho strečink...
 Co se týče strečinku - přiměřený strečink jako takový je ve všech BU prakticky nezbytností a to jak z funkční, tak i zdravotní stránky. Tím je ale myšleno protáhnout hlavně svaly a šlachy, na nějaké extrémní zvyšování kloubního rozsahu (rozštěp, provaz) se klidně vykašli. Zažil jsem trenéra Karate (už nevím jakej dan), kterej nikdy nedělal rozštěp až dolů, šel prostě jen tak nízko, kam ho klouby pustily. Myslím že říkal něco jako: V tréninku i takto na hlavu naprosto bez problému kopnu a když se mne na stará kolena klouby zeptají, co jsem dělal v mládí, budu v pohodě. Věděl co říká, protože byl myslím lékař - ortoped.
  Co se týče strečinku - přiměřený strečink jako takový je ve všech BU prakticky nezbytností a to jak z funkční, tak i zdravotní stránky. Tím je ale myšleno protáhnout hlavně svaly a šlachy, na nějaké extrémní zvyšování kloubního rozsahu (rozštěp, provaz) se klidně vykašli. Zažil jsem trenéra Karate (už nevím jakej dan), kterej nikdy nedělal rozštěp až dolů, šel prostě jen tak nízko, kam ho klouby pustily. Myslím že říkal něco jako: V tréninku i takto na hlavu naprosto bez problému kopnu a když se mne na stará kolena klouby zeptají, co jsem dělal v mládí, budu v pohodě. Věděl co říká, protože byl myslím lékař - ortoped.  Tak jako tak - v případě sebeobrany kopy na hlavu stojícího útočníka také nepoužiješ, protože pokusit se o něco takového například v zimě na ulici, tedy nerozehřátý, nerozhýbaný a neprotažený - to smrdí vlastním sebepoškozením... A k extrémním tréninkům obecně - když bys tady na fóru zašmejdil v různých tématech, nalezneš příspěvky některých kluků, kteří trénovali BU denně několik hodin a trénovali by asi dál, pokud by dnes neměli zničené klouby a podobně. Takže to nepřeháněj, aby ti časem jako jediné vhodné BU nezůstal šerm francouzskou holí...
  Tak jako tak - v případě sebeobrany kopy na hlavu stojícího útočníka také nepoužiješ, protože pokusit se o něco takového například v zimě na ulici, tedy nerozehřátý, nerozhýbaný a neprotažený - to smrdí vlastním sebepoškozením... A k extrémním tréninkům obecně - když bys tady na fóru zašmejdil v různých tématech, nalezneš příspěvky některých kluků, kteří trénovali BU denně několik hodin a trénovali by asi dál, pokud by dnes neměli zničené klouby a podobně. Takže to nepřeháněj, aby ti časem jako jediné vhodné BU nezůstal šerm francouzskou holí... 

snažím se zůstávat a prostě cvičit. Doporučil bych ti netrénovat jen sám,ale najít si oddíl. Tam si myslím, že pod vedením kvalitního trenéra můžeš dělat větší pokroky.
 snažím se zůstávat a prostě cvičit. Doporučil bych ti netrénovat jen sám,ale najít si oddíl. Tam si myslím, že pod vedením kvalitního trenéra můžeš dělat větší pokroky.
Hark píše:
Klouby a šlachy si nezničíš, pokud budeš mít dobrého učitele a pokud budeš zátěž postupně zvyšovat. Vyrovnaná výživa je taky důležitá, později při intenzivním cvičení je třeba doplňovat soli (odcházejí potem) vápník, draslík (prevence křečí), ovoce, zelenina (vitamíny), tekutiny (aby neodešly ledviny), jednou, dvakrát týdně minerálka, a taky kolagen - želatina, vepřové koleno, atd.

Zpět na bojová umění a sporty obecně
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků