ja vim, ze jsem trochu hnidopich na terminologii, ale opet mi to neda.
Reflexy, vec vrozena(dychani) nebo ziskana(podmineny reflex) je okamzita reakce organismu na stimul nervove soustavy. Priklad - neco bouchne a clovek sebou trhne, a az pote si uvedomi, co se stalo. Nekdo mi da ranu a ja ji okamzite vratim

, a pak se divim, co jsem provedl
Mentalni dovednosti - zde jde o naucene chovani, nad kterym mam kompletni kontrolu. To je prave to vedome pozorovani okoli, hlidani problemovych jedincu apod.
Z reflexu se nikdo paranoik nestal, ani z dovednosti. Paranoia je psychicka porucha, kterou si urcite nevypestujete tim, ze budete sledovat okoli a prubezne ho vyhodnocovat. Mimochodem tohle je krasne videt u maminek na hristi s malymi detmi - povidaji si, a zaroven mimochodem chyti za limec dite tesne pred padem

, pochybuji o jejich paranoie
Samozrejme, pokud to budete prehanet, vypestujete si asocialni chovani, pripadne nejakou lehkou poruchu osobnosti (laicky receno: budete svemu okoli za magora

).
Co se mne tyka, ja muzu potvrdit rychlejsi reakce v uhybani (manzelka otevre kuchynska dvirka do me hlavy a ja uhnu

), chytani (dceruska rada shazuje veci ze stolu), i nejaka ta lepsi trefa (chudak pes... nemel na me skakat, kdyz je blato

)
Ad dovednosti - nebloudim myslenkami, kdyz jdu po chodniku, kontroluji, jestli vidim priznaky nejakeho potencialniho problemu, pripadne se snazim adekvatne reagovat...
No a trochu jsem si posunul nasiraci hranici - min se rozciluju. Ale kdyz to bouchne, jsem porad ten vztekloun