Vedlejší účinky

nespecializované diskuzní fórum, zabývající se problematikou bojových umění a sportů obecně

Vedlejší účinky

Příspěvekod Emiel » pát 25. led, 2008 18:33

V jednom topicu jsem četl, jak se postupně někteří dostali od tématu a začali češit vedlejší účinky cvičení BU a BS a následně se zase dostali jinam. někdo i navrhl, že by se o tom mohl založit i nový Topic, tak ho zakládám ;).

Nuže. Jaké vedlejší účinky má na vás cvičení vašeho BU nebo BS?

Já osobně zatím necvičím dlouhou dobu. Na to, že cvičím tradiční BU, velice krátce (od poloviny listopadu), ale i tak už si získávám mimovolné reflexy.
Například: Místo když potřebuju něco podejít, abych se ohnul, tak se přikrčím, držím záda rovně a podejdu to tak ,abych si držel správně těžiště těla..
Například...
Nebo také, téměř nevidomky si u hodně lidí kontroluju, jestli nemají skryotu zbraň. Když má mtřeba náhodný konflikt, držím si vzdálensot ap odezírám, že má třeba za kalhotama kudlu. ;)
Never get into fights with ugly people because they have nothing to lose.
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pát 25. led, 2008 21:03

Ano, vedlejší účinky se najdou v jakýkoliv činnosti si myslím, ale každý by si podle mě měl hlídat,aby z reflexů nepřešel k paranoie.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pát 25. led, 2008 21:11

Hmm, jedine snad to, ze kdyz sem pri mrazech uklouzl na prechodu, tak ze sem nepad na zadek, ale vybalancoval to do nizkeho postoje:)
Spis me ovlivnuje vic jiny konicek, nez BU.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » pát 25. led, 2008 21:25

ja vim, ze jsem trochu hnidopich na terminologii, ale opet mi to neda.

Reflexy, vec vrozena(dychani) nebo ziskana(podmineny reflex) je okamzita reakce organismu na stimul nervove soustavy. Priklad - neco bouchne a clovek sebou trhne, a az pote si uvedomi, co se stalo. Nekdo mi da ranu a ja ji okamzite vratim :wink:, a pak se divim, co jsem provedl

Mentalni dovednosti - zde jde o naucene chovani, nad kterym mam kompletni kontrolu. To je prave to vedome pozorovani okoli, hlidani problemovych jedincu apod.

Z reflexu se nikdo paranoik nestal, ani z dovednosti. Paranoia je psychicka porucha, kterou si urcite nevypestujete tim, ze budete sledovat okoli a prubezne ho vyhodnocovat. Mimochodem tohle je krasne videt u maminek na hristi s malymi detmi - povidaji si, a zaroven mimochodem chyti za limec dite tesne pred padem :-) , pochybuji o jejich paranoie :idea:

Samozrejme, pokud to budete prehanet, vypestujete si asocialni chovani, pripadne nejakou lehkou poruchu osobnosti (laicky receno: budete svemu okoli za magora :twisted:).

Co se mne tyka, ja muzu potvrdit rychlejsi reakce v uhybani (manzelka otevre kuchynska dvirka do me hlavy a ja uhnu :-) ), chytani (dceruska rada shazuje veci ze stolu), i nejaka ta lepsi trefa (chudak pes... nemel na me skakat, kdyz je blato :twisted:)

Ad dovednosti - nebloudim myslenkami, kdyz jdu po chodniku, kontroluji, jestli vidim priznaky nejakeho potencialniho problemu, pripadne se snazim adekvatne reagovat...

No a trochu jsem si posunul nasiraci hranici - min se rozciluju. Ale kdyz to bouchne, jsem porad ten vztekloun :lol: :twisted:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pát 25. led, 2008 21:46

to je na mě moc chytrý.
:D
Ale já to myslel tak, že je jesný že nebezpečí může číhat všude a je zdravý se před ním chránit, vyhýbat se mu nebo ho odvrátit, to jo, plně souhlasím, ale je podle mě paranoja, když to nebezpečí vidím v klukovi, co drží klacík ze stromku a myslím, že mě napadne(samozřejmě to zveličuju, ale víte jak to myslím)
:D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » pát 25. led, 2008 21:47

migli:
A přesně o tom mluvím ;)

Ještě si u reflexů mohl rozlišit na podnícené a nepodnícené.
Nepodnícené refelxy jsou ty, které nedokážeš nijak ovlivnit - Automaticky zadržíš pdo vodou dech, sací reflex atd.

Podnícené se dají anučit a ovládat. Ty jsou právě v BU - Jde na tebe rána, automaticky, bez myšlenkovitě kryješ a protiútočíš.
Dá se sem zařadit i to trhnutí, když něco bouchne. dá se to naučit ovláda,t že setřeba ani nelekneš. Dále se dá odnaučit reflexiví mrkání, když ti někdo dává pěst na obličej atd.. V tom, mylsím, BU docela dost pomáhá.

Pokud jde o paranoiu, tak tu byhc nehrotil. Ona je někdy zdravá, ale zase mít každého za potencionálního protivníka a podle otho se k němu chovat je už trochu moc ;)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » sob 26. led, 2008 0:43

2 wushupetr:

ja ti rozumim, ale paranioa je lekarska diagnoza, zatimco ty popisujes chovani posuka - proste nespolecenske vzorce chovani :-). Jinak si ale rozumime :wink:

2 emiel:
ty podminene reflexy se daji ziskat, to dokazoval napr. Pavlov, ale reflex se z definice prave ovladat neda :idea:. Ale to ted neresme, tohle je jen o nastudovani definice toho ktereho terminu :-)

Jeste k paranoidnimu chovani - "To, ze trpis stihomamem, jeste neznamena, ze po tobe nejdou" :lol::lol::lol::lol:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jacopo » sob 26. led, 2008 8:45

Ta poslední věta je hodně dobrá :lol:
Jacopo
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod TF » sob 26. led, 2008 12:04

no určitě už jsem taky něak poznamenanej :lol: minule když sem seděl vedle jednoho fotbalového hřiště a zničeho nic na mě letěl něaký zbloudílý míč tak jsem okamžitě přešel do boxerského krytu :lol:
TF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emiel » sob 26. led, 2008 12:39

TF:
Zajímavé a odpálkoval si ten míč zpět? Hned protiúder na míč... ;)
Emiel
mistr diskutér
mistr diskutér

Zpět na bojová umění a sporty obecně