Moderátor: Picard
horal píše:Už mám nějaké roky a tak pro mě cvičení karate není o sportovních utkáních. Cvičím pro sebe. S obdivem sleduji některé mistry a to jak dlouholetým cvičením proměnili své tělo. Někteří mi připadají jako z kamene. Uvědomil jsem si, jak měkký jsem po těch mnoha letech mého cvičení a rozhodl se to změnit. Zabýval jste se někdo podobnou úvahou? Jak zdokonalit tělo, vypěstovat tvrdost takovou, kdy se o vás přerazí prkno a s vámi to nehne.
Gino píše:Tohle téma je poměrně zajímavé a škoda, že zapadlo...
horale... my v budžucukanu cvičíme tzv. "kotekitae", což není nic jiného, než klasické otloukání, které znají jak japonské, tak čínské styly. Forem kotekitae je víc a to jak obyčejným mlácením se ve dvojicích do předloktí (předloktí o sebe), tak nácvik krytů - obojí až tak, že to bolestí skoro nejde vydržet (posiluje to psychiku taky, hihi) a dělají se z toho pěkné modřiny a podlitiny. Možná se jako forma kotekitae dá brát i makiwara, kde se udíráním do ní také otloukají jak klouby, tak předloktí, dlaně atp.
Kotekitae se pak cvičí nejen na ruce, ale i na nohy - okopávání holení do oblastí nad kolenem. Člověk se učí jak odhad vzdálenosti, načasování, tak techniku a přesnost a zároveň si zvyká na bolest a otužuje se.
Nebo se tvůj názor změnil od té doby, co jsi navlékl rukavice a začal cvičit sanda?
ukropcany píše:Ja osobne otužovanie nemám rád, lebo v tom nevidím prínos... v dobrej bitke áno, tam má človek všetkého dostatok, ale konkrétne k tejto izolovanej veci nemám pozitívny vzťah... aj kvôli tomu čo píše ranař... vydržať úder keď ho čakám je iné ako keď o ňom neviem... aj keď teda beriem, že niekomu jednou ranou vypnúť ruku je sexy...otázka je, či to takto funguje aj v boji... ľudia dobúchali tak rozsekaní, že nejaký bum po ruke je nič... najhnusnejšie údery sú "štrajchy", kedy udierajúci človek úder ani poriadne necíti, že trafil, ale súper je off...
fakt píše:Fajn napíšu svojí zkušenost s otužováním:
...
1) AKJ - přehozy jako v judu, šlapání po sobě, ragby na rozcvičku
...
4) xbox - sparring
...
zbek píše:co je kungfu - 3 hvězdy ?![]()
Dik
Clarke píše:ad1) Tak to máme podobný. U nás na AKJ je to fotbal - s tím že kdo má míč není "hájenej" (teoreticky, v praxi jde každej po každým). Údery, kopy, i takedowny jsou povolený. Nedávno sice z týhle rozcvičky měla jedna holčina zlomenou ruku v zápěstí, ale jinak souhlas: pokud si člověk dává majzla a nikdo se nechová jako idiot, tak má sice naraženiny, ale odolnost velkou. I tu psychickou, ono vlítnout do šrumce a ten míč si vybojovat, to chce srdíčko.![]()
Zpět na japonská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků