NAGINATA

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

NAGINATA

Příspěvekod patrik » čtv 29. črc, 2004 10:43

Onehdá tu proběhl dotaz na možnost cvičit Naginatadó...

Dám to i do budoucích akcí a na náš web (kuk dolů :wink: )

Nicméně 4. - 5. září 2004 povede paní Hideko Zaicu (4. dan JPN) a Jana Soukupová (2. dan) seminář tohoto umění ve Zlíně. (Naginatu lze zapůjčit)

Od tohoto termínu zde (ve Zlíně) budou probíhat pravidelné víkendové tréninky pod hlavičkou Naginata Gorenkai a České federace kendó.

P...
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 29. črc, 2004 13:06

patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

a fotky

Příspěvekod patrik » čtv 30. zář, 2004 5:21

Tady jsou fotky z ukázky
http://www.tenshin.cz/images/naginata/index.html

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » čtv 10. úno, 2005 7:58

:oops:

To je moje oblíbený fórum... tady se se mnou nikdo nehádá... eee k věci:
http://www.tenshin.cz/seminare/naginata-unor.pdf

1) na odkazu je kontakt na pořadatele (nejsem to já :wink: )
2) dávám to i do sekce bude

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » pát 11. úno, 2005 18:02

K čemu je dobré znát tohle japonské BU?
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » pát 11. úno, 2005 18:07

To je hrozný pořád další a další větve BU dyk z toho člověk zblbne...
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Picard » pát 11. úno, 2005 19:12

Bruce_Jirka píše:To je hrozný pořád další a další větve BU dyk z toho člověk zblbne...

Neberte si to nikdo osobne - ale jak tak sleduju nektere prispevky v techto forech, tak me tak napada, ze uz se stalo :)

Jinak bych predpokladal, ze Naginata-do bude asi dobre k nauceni se boje s naginatou, ale to je jen moje domneka...
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » pát 11. úno, 2005 22:39

No ale každej to dává dál a pak to většinou strácí ten pravej smysl :(
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Virgee » sob 12. úno, 2005 12:28

Picard: pěkný vtipný příspěvek :wink: souhlasím, že naginata bude asi k naučení boje s naginatou - jen prostě nějak postrádám užitečnost této znalosti
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 12. úno, 2005 13:33

Virgee píše:Picard: pěkný vtipný příspěvek :wink: souhlasím, že naginata bude asi k naučení boje s naginatou - jen prostě nějak postrádám užitečnost této znalosti

To máš to samé jako s uměním šermu,japonského šermu...boje holí a jiných.Někdo se zajímá o to,někdo o něco jiného :wink:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » sob 12. úno, 2005 17:06

Bruce_Jirka píše:No ale každej to dává dál a pak to většinou strácí ten pravej smysl :(

Naginatadó je bojové umění a ne tichá pošta :)

U nás (v Praze) máme pí Zaitsu (která určitě něco umí a umí naučit - nedokážu to teda nějak moc posoudit, protože tohle necvičím, ale nějak špatně na tom určitě nebude, aspoň pole toho, co jsem viděl), kromě toho sem jezdí na semináře docela hustý borci, takže o ztrácení smyslu bych v tomhle neměl obavy.
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » sob 12. úno, 2005 18:01

Nemyslim zrovna tohle...
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jox » pon 14. úno, 2005 12:22

Bruce_Jirka píše:Nemyslim zrovna tohle...
No, já taky nevidim, že by po uicích couralo moc lidí s naginatou. Ale počke, až dojde ropa nebo padne bomba (zeptej se Usámy kdy). To budou tydle lidi králem... No, ale kromě ulice maj tydle BU stejně spoustu plusů.
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » pon 14. úno, 2005 21:35

Mě opravdu zajímá, jaké plusy mají tato BU, joxi. A to nechci popichovat nebo znevažovat, je to opravdu zájem, nekritický, zvídavý.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pon 14. úno, 2005 22:05

Virgee píše:Mě opravdu zajímá, jaké plusy mají tato BU, joxi.

Nehraju si s naginatou, ale vsadim se že je to podobný jako s jinejma:
Fyzička. Výdrž. Rychlost fyzická i psychická. Soustředivost. Schopnost rychlejch přesunů v prostoru. Schopnost pozorovat protivníka. Dialog s vnitřníma nepřátelema (Líný prase, Bozhlavost, Zbabělost, Pejcha-na-to-že-sem-mistr-světa, Deprese-že-sem-úplnej-idiot a panoptikum dalších...). Zábava. Společnost podobně praštěnejch lidí se kterejma se dá jít na pivko. Rozšíříš si kulturní vobzory a v práci se můžeš vytahovat, že něco víš vo ®aponcku. Chvilkový odsunutí "každodeních" stresů. Až mě bude zas někdo nadávat a já mu nebudu chtít ublížit, tak si ho v duchu navleču na naginatu. A tak. Je toho hodně. I když - s tou podvečerní ulicí za mírného vánku - s tou by to taky chtělo něco dělat. :wink:
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » úte 15. úno, 2005 8:41

(Ačkoliv naginatu necvičím...)

Tedy, jestliže Virgeeho opravdu zajímá něco takového, pokusím se trošku pomoci 8) ... Nicméně, pokuste se vysvětlit někomu, kdo tráví čas koukáním na estrády na Nově, proč se někdo, dívá na dokumenty BBC vysílané na ČT2 a jinde, nebo donuťte někoho, kdo čte Blesk a Story, aby si přečetl něco o historii (jenom příklady a snad bez urážky)...

Když jsem přišel (zhruba před necelým tisícem příspěvků) na tenhle web a tohle fórum, myslel jsem, že má smysl vysvětlovat, že bojová umění se cvičí z mnoha důvodů a zdaleka nejen kvůli strachu z napadení... Teď už je moje snaha a nadšení menší.

Kdokoliv by měl tu potřebu, zjišťovat, proč že se to vlastně ta bojová umění cvičí a mohou cvičit...

1) ať si zadá hledat příspěvky uživatele patrik... už jsem to zkoušel vysvětlit ..., ..., ... a asi i dalším... (doporučuji ťopíky o kobudó, šermu, o katách... )

2) ať si nějaké tradiční nebo spíš netradiční bojové umění jde zkusit... pravděpodobně to nepochopí a odejde pilovat údery do měchu (bez urážky kohokoliv) nebo se bude dál věnovat svému "co kdyby cvičení".

Když jsem začal cvičit před třinácti lety, taky mě zajímalo, co kdyby... a dneska je mi to šumák... Je mi to šumák stejně jako ostatním lidem, kteří kupříkladu žádné bojové umění necvičí, nekupují si střelné, bodné ani jiné zbraně, slzné plyny nebo elektrické obušky... Myslím, že jich ještě pár miliónů bude.

Nicméně i lidi cvičící naginatu mohou mít úplně jiný pohled... mohou zkoušet vysvětlit vztah naginata (nebo i jiné nepraktické BU) a sebeobrana... V tomto případě spíš žena (naginata byla dlouho výhradně ženskou zbraní), vysvětluje, proč by jiné ženy měly cvičit se zbraněmi, ale pánové, pro nás platí IMHO totéž... http://www.tenshin.cz/clanky/zeny_zbrane.htm (o D.Skoss tady http://koryu.com/bio.html#dskoss ).

Vrátím se ke svému pohledu... Cvičím bojové umění, kde se vysvětluje... škola a její pohyby vznikly z pohybů několika zbraní... a jednou z těch zbraní je naginata... Tedy osobně jen a pouze mě zajímalo, jak že vlastně ten pohyb s naginatou funguje. Tedy místo abych si o tom (já osobně) četl v knížkách, šel jsem a zkusil to...

Jenže stejně tak je možné cvičit jen a pouze naginatu, třeba jako jen a poze iaidó, kendó nebo jen a pouze cokoliv, kde se cvičí s něčím, co s sebou dnes a denně netaháte kvůli sebeobraně. A světe div se - proč by se nemohlo cvičit cokoliv, jakékoliv bojové umění z jiného důvodu, než je sebeobrana... Jenže ono to chce někdy otevřít oči a zkusit se podívat z jiného úhlu.

Prostě jsou lidi, kteří cvičej protože... a jsou lidi, kteří cvičej protože... tečka a puntík.

A když to nechcete dělat, nemusíte, nemusíte o tom ani číst, nemusíte se o tom ani dozvědět...

btw Virgee, v tomhle topicu Ti odpověděli 3 lidi, já jsem čtvrtý... určitě chceš znát odpověď.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 15. úno, 2005 9:15

Virgee, kamaráde... bez urážky, ale...

Naginata-do je stará škola bojového umění. Naginata je jakýsi druh nástroje se kterým pracovali ženy (jak už zde napsal patrik) - říkej si tomu třeba halapartna :-) A proč by se s tím nemohli naučit bojovat? Stejně jako se samuraj učil hodně s mečem... ač se dneska meče nenosí...

Jestli hodláš pochybovat (a ty to děláš) o smysluplnosti tohoto umění pro dnešní boj na ulici, pak to dělej i dál, protože svým způsobem máš pravdu. V tom případě patří Naginatado do stejného koše jako kendo, iaido a podobně, protože meč s sebou taky přece nenosíme, nebo ne? A co některé zbraně z karate... sai, nunchaku... kruci proč to ti blbci dělaj, proč to cvičej když na ulici jim to bude k ničemu když to u sebe nemaj? Holt, milý virgee, je vidět, že spousta lidí, co to cvičí je jenom banda hlupáků, že... za to je vidět, kamaráde můj, (bez urážky) že na některá BU stačí ruce a nohy

Víš, my dva už spolu měli tolik debat, že já už nevím co ti říct krom toho, že bych tě poslal třeba za Patrikem aby tě tou naginatou praštil do hlavy :-)) Ne, já vím, sranda... i pak by byla vlastně na nic.

PS: přečti si pozorně co ti napsal jox.
Tomáš Pekárek
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » úte 15. úno, 2005 12:06

Apropooo, nejlepší kombinací BU je možná Naginata a Hokej. Hokej pro reálnou sebevobranu a Naginata na všechno vostatní :lol: :lol:

A kdo ví, třeba je hokej tak úspěšnej pro sebevobranu holejma rukama, protože hokejka je tolik podobná naginatě 8O :mrgreen:

Soráč, že s tim hokejem tolik votravuju, ale na tudle statistiku se prostě nezapomíná, i když to byla třeba kachna :lol:
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » úte 15. úno, 2005 13:37

Díky za všechny odpovědi

Reagovat nemám jak, jen souhlasím.

zajímvá je věta kterou jsem přečetl v článku o ženách a zbraních (http://www.tenshin.cz/clanky/zeny_zbrane.htm) -
"...pár let cvičení se zbraněmi před započetím tréninku umění boje beze zbraně by mohlo zkrátit čas, který je potřebný u žen (nebo u mužů) k dosažení úrovně, ve které se mohou jistě spolehnout na své dovednosti v sebeobraně..."

Z vlastní zkušenosti vím, že zbraně pomáhají rozvíjet časování i jiné aspekty snáz než přímo cvičení pouze s holýma rukama (a nohama).
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » úte 15. úno, 2005 13:43

Aby byla nejaka predstava vo cem je rec, tak tady jsou naky videa

kata

http://www.jikishin-naginata.jp/movie/video03.wmv
http://www.jikishin-naginata.jp/movie/video02.wmv

nejaky kihon

http://www.jikishin-naginata.jp/movie/video01.wmv

Tohle teda neni moderni naginata, ale nejaka stara skola (netusim jaka, zas tolik do toho nevidim)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na japonská bojová umění a sporty...