(Ačkoliv naginatu necvičím...)
Tedy, jestliže Virgeeho opravdu zajímá něco takového, pokusím se trošku pomoci

... Nicméně, pokuste se vysvětlit někomu, kdo tráví čas koukáním na estrády na Nově, proč se někdo, dívá na dokumenty BBC vysílané na ČT2 a jinde, nebo donuťte někoho, kdo čte Blesk a Story, aby si přečetl něco o historii (jenom příklady a snad bez urážky)...
Když jsem přišel (zhruba před necelým tisícem příspěvků) na tenhle web a tohle fórum, myslel jsem, že má smysl vysvětlovat, že
bojová umění se cvičí z mnoha důvodů a zdaleka nejen kvůli strachu z napadení... Teď už je moje snaha a nadšení menší.
Kdokoliv by měl tu potřebu, zjišťovat, proč že se to vlastně ta bojová umění cvičí a mohou cvičit...
1) ať si zadá hledat příspěvky uživatele patrik... už jsem to zkoušel vysvětlit ..., ..., ... a asi i dalším... (doporučuji ťopíky o kobudó, šermu, o katách... )
2) ať si nějaké tradiční nebo spíš netradiční bojové umění jde zkusit... pravděpodobně to nepochopí a odejde pilovat údery do měchu (bez urážky kohokoliv) nebo se bude dál věnovat svému "co kdyby cvičení".
Když jsem začal cvičit před třinácti lety, taky mě zajímalo, co kdyby... a dneska je mi to šumák... Je mi to šumák stejně jako ostatním lidem, kteří kupříkladu žádné bojové umění necvičí, nekupují si střelné, bodné ani jiné zbraně, slzné plyny nebo elektrické obušky... Myslím, že jich ještě pár miliónů bude.
Nicméně i lidi cvičící naginatu mohou mít úplně jiný pohled... mohou zkoušet vysvětlit vztah naginata (nebo i jiné nepraktické BU) a sebeobrana... V tomto případě spíš žena (naginata byla dlouho výhradně ženskou zbraní), vysvětluje, proč by jiné ženy měly cvičit se zbraněmi, ale pánové, pro nás platí IMHO totéž...
http://www.tenshin.cz/clanky/zeny_zbrane.htm (o D.Skoss tady
http://koryu.com/bio.html#dskoss ).
Vrátím se ke svému pohledu... Cvičím bojové umění, kde se vysvětluje... škola a její pohyby vznikly z pohybů několika zbraní... a jednou z těch zbraní je naginata... Tedy osobně jen a pouze mě zajímalo, jak že vlastně ten pohyb s naginatou funguje. Tedy místo abych si o tom (já osobně) četl v knížkách, šel jsem a zkusil to...
Jenže stejně tak je možné cvičit jen a pouze naginatu, třeba jako jen a poze iaidó, kendó nebo jen a pouze cokoliv, kde se cvičí s něčím, co s sebou dnes a denně netaháte kvůli sebeobraně. A světe div se - proč by se nemohlo cvičit cokoliv, jakékoliv bojové umění z jiného důvodu, než je sebeobrana... Jenže ono to chce někdy otevřít oči a zkusit se podívat z jiného úhlu.
Prostě jsou lidi, kteří cvičej protože... a jsou lidi, kteří cvičej protože... tečka a puntík.
A když to nechcete dělat, nemusíte, nemusíte o tom ani číst, nemusíte se o tom ani dozvědět...
btw Virgee, v tomhle topicu Ti odpověděli 3 lidi, já jsem čtvrtý... určitě chceš znát odpověď.
Patrik