©koly Jujutsu v ČR

aikidó, aikidžucu, džúdó,džúdžucu, iaidó, karate, kempó, kendó, kjúdó, kobudó, nindžucu, sumó...

Moderátor: Picard

:-)

Příspěvekod kumori » čtv 29. led, 2009 17:49

4 zm - hakama byla moje srdeční záležitost a vždy, když jsem čučel na leták ČAA, tak jsem rostl při zmínce "hakama povolena od 1.Danu Aikikai" .
Přitom její nošení v rámci BU nebylo NIKDY podmíněno nějakým danem (před i po akceptaci Kano systému).

4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?u karate gi by mne zajímalo, jestli 8 oz nebo 12 oz, ptám se protože jsem cvičil v 8 oz než mi na semináři jeden judoka škubl s rukávem při seoi nage, kdy do toho šel ve stylu judo a natrhl mi rukáv.nějaká oblíbená značka?

co se týká ještě hakama, argument, že se nenosí u začátečníku kvůli tomu, že jim nejsou vidět nohy je směšný a vychází z celkového nepochopení způsobu nošení hakama, bohužel je to argument častý a vychází především z toho, že nám tu hakama ještě moc nezdomácněla a je kolem ní ještě taková "aureola vyjímečnosti"

dá se chápat GOSHINDO jako nový styl jujutsu, vychází-li mimo jiné hakko ryu jj?je to zajímavý styl, jen ten postoj je trochu moc "prkenný"
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » čtv 29. led, 2009 18:11

akusan píše:Kid: Zajímavý! Jen je škoda,že člověk nemá moc na výběr.Skoro všude je jen "sportovní judo",ale možná to je dobře..Kdyby to byla masová záležitost,tak by to zase někdo s něčím mixnul:-)

"Sportovní" judo je dle mého zcela v duchu japonské tradice porovnávání a snahy o to se neustále zlepšovat poměřováním s nejlepšími....jen neustálými prohrami a příjmutím faktu že o vítězstcví se musíš poprat za cenu potu a slz a kolikrát i zranění se z tebe stane bojovník...jediná změna je v tom že pravidla umožňují že zápasy nejsou tolik nebezpečné, ale jinak mám dojem že Japonské bojové umění (obzvášť to samurajlů) neslouží ani tak k boji o holý život ale bylo i v historii prostředkem k prosazení svého společenského postavení a seberalizace...jen mých pět centů :?:
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: :-)

Příspěvekod patrik » čtv 29. led, 2009 18:20

kumori píše:hakama(...)Přitom její nošení v rámci BU nebylo NIKDY podmíněno nějakým danem (před i po akceptaci Kano systému).

Já nevím, co si představíš pod pojmem NIKDY, ale pravda je, že existuje omezení třeba v Kašima šin rjú, kdy hakamu nosí teprve někdo na úrovni šoden (neplést se šodan). Tedy nejdřív je kirigami, potom šomokuroku a ty jsou bez hakamy. (zdroj: Legacies of the Sword; Karl F. Friday, Fumitake Seki).

Stejně tak, myslím, mají jisté omezení žáci senseie Hatakejamy (Tenšin šoden Katori šintó rjú), můžeš kouknout na http://katori.cz nebo se tady zeptat někoho z té školy (ID torao, ingwe).

Od kdy (období) takové omezení je nevím, to se informuj v těch rjúha, jestli Tě to opravdu zajímá. Věřím, že tyto dvě školy nejsou jediné (ale obě měly/ nebo mají v osnovách svou formu džúdžucu)...

Jinak omezení od nějakého stupně v aikidó (byť nevím, jak to souvisí s tímto topicem) má většina existujících aikidó organizací a dódžó.

Omlouvám se za OT.

Patrik
Naposledy upravil patrik dne čtv 29. led, 2009 18:31, celkově upraveno 1
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » čtv 29. led, 2009 18:28

Makoto píše:10.06.1886 se konal v dojo Tokijskeho policjeniho oddeleni souboj mezi Dr.Kano (ktery byl mistrem i aiki jutsu) a sefem policejniho sboru. Jak dopadl asi vite, Kano zvitezil a sef na nasledky souboje zemrel.

Na tohle bych si dával obzvlášť u japonců, se v ší uctou k nim.Četl jsem několik biografií například od Kimury a asi to bylo ošemetností překladu ale tam bylo mrtvých:roll: :roll: .....to že někdo umřel podle biografie ne vždycky znamenalo že opravdu umřel...jinak zajímavý post.
Naposledy upravil Panda dne čtv 29. led, 2009 20:29, celkově upraveno 1
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 29. led, 2009 18:48

Panda píše:
akusan píše:Kid: Zajímavý! Jen je škoda,že člověk nemá moc na výběr.Skoro všude je jen "sportovní judo",ale možná to je dobře..Kdyby to byla masová záležitost,tak by to zase někdo s něčím mixnul:-)

"Sportovní" judo je dle mého zcela v duchu japonské tradice porovnávání a snahy o to se neustále zlepšovat poměřováním s nejlepšími....jen neustálými prohrami a příjmutím faktu že o vítězstcví se musíš poprat za cenu potu a slz a kolikrát i zranění se z tebe stane bojovník...jediná změna je v tom že pravidla umožňují že zápasy nejsou tolik nebezpečné, ale jinak mám dojem že Japonské bojové umění (obzvášť to samurajlů) neslouží ani tak k boji o holý život ale bylo i v historii prostředkem k prosazení svého společenského postavení a seberalizace...jen mých pět centů :?:

znal jsem hodně kluků co dělali celý dětství za komančů judo.hodně jich jezdilo na prkně. a všichni dobře byli velmi dobře pohybově vybavený. a uměli se když to bylo nutný velmi dobře prát.a byli to takový jak se řiká srdcaři.do všeho šli .a uměli velmi dobře padat
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 29. led, 2009 18:51

kumori píše:4 zm - hakama byla moje srdeční záležitost a vždy, když jsem čučel na leták ČAA, tak jsem rostl při zmínce "hakama povolena od 1.Danu Aikikai" .
Přitom její nošení v rámci BU nebylo NIKDY podmíněno nějakým danem (před i po akceptaci Kano systému).

4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?u karate gi by mne zajímalo, jestli 8 oz nebo 12 oz, ptám se protože jsem cvičil v 8 oz než mi na semináři jeden judoka škubl s rukávem při seoi nage, kdy do toho šel ve stylu judo a natrhl mi rukáv.nějaká oblíbená značka?

co se týká ještě hakama, argument, že se nenosí u začátečníku kvůli tomu, že jim nejsou vidět nohy je směšný a vychází z celkového nepochopení způsobu nošení hakama, bohužel je to argument častý a vychází především z toho, že nám tu hakama ještě moc nezdomácněla a je kolem ní ještě taková "aureola vyjímečnosti"

dá se chápat GOSHINDO jako nový styl jujutsu, vychází-li mimo jiné hakko ryu jj?je to zajímavý styl, jen ten postoj je trochu moc "prkenný"

upřímně řečeno moc sem kimono tedy karategi neměl rád.daleko víc by mi vyhovovalo cvičit v triku a teplákách nebo plátákach.to se mi také líbí na čínských bu.taková vetší civilnost a ty užasný obleky :lol:
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RBR » čtv 29. led, 2009 19:55

patrik píše:Stejně tak, myslím, mají jisté omezení žáci senseie Hatakejamy (Tenšin šoden Katori šintó rjú), můžeš kouknout na http://katori.cz nebo se tady zeptat někoho z té školy (ID torao, ingwe).

Omezení nošení hakamy v katori ve větvi Sugino-ha je, ale nevím, zda je to zvykem v celém katori nebo je to na rozhodnutí jednotlivých představitelů. Ani nemám představu od kdy se toto omezení datuje. Myslím, že zakladatel tyto drobnosti neřešil.

Pokud se taháte za rukávy vol z karatistických gi jen ta nejtěžší, většinou jsou to katařská. Potom některé firmy vyrábějí univerzální gi nebo jim také říkají tradiční, jsou něco mezi katařskými gi a gi na kumite. Bohužel u kvalitních katařských gi se dostáváš většinou do vyšších cenových hladin.

RBR
RBR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kamiwaza » čtv 29. led, 2009 20:41

zm píše:Zrušení "páskování" určitě není mrzačení jujutsu, za to se postavím a dám ruku do ohně, ale je také možné to nešťastné páskování provádět různými i jinými neortodoxními způsoby - např. jestliže instruktor své cvičence zná (a to by asi měl), tak co mu brání, aby prostě jednoho dne při nějaké zvláštní příležitosti (např. velký seminář apod.) veřejně ohlásil, že ten a ten dosáhl takového a makového stupně. A tím to hasne.

Naprostý souhlas. Dokonce jsem to i zažil na semináři s LP a nikdo neřekl nic předtem, a ani potem :lol:

Makoto píše:10.06.1886 se konal v dojo Tokijskeho policjeniho oddeleni souboj mezi Dr.Kano (ktery byl mistrem i aiki jutsu) a sefem policejniho sboru. Jak dopadl asi vite, Kano zvitezil a sef na nasledky souboje zemrel. Od te doby jujutsu zacalo ustupovat do pozadi, protoze povest o vitezstvi juda se velice rychle roznesla po okoli.

Nebyl to Kano, ale Saigo Shiro kdo chvatem jama araši při dojo jaburi ukončil údajně čáru života bojovníkovi Ukiji Entaroovi ze školy jujutsu. Ale kdo ví, jak to bylo s úmrtím doopravdy, a zda-li to nebyla jen básnická metafora. Podle všeho to byl nejlepší judo bojovník jaký kdy u Kana v Kodokanu byl.
Tady máš odkaz, tak si to do zítra prosím nastuduj a já tě vyzkouším :D :D :D
http://www.kodokan-judo.cz/akce-rozhodu ... i-judo-195

Kid píše:Dokonce jsem zjistil, že Kano se znal se zakladatelem nějakého stylu karate, na jméno si nevzpomenu, a často jej zval do svého dojo, takže technika úderá a kopů byla v Kodokanu na velice dobré úrovni.

Nevím na jaké úrovni kopy a údery v Ko(č)kodanu :lol: byly, ale ten Okinawan se jmenoval nejspíš Gičin Funakoši - zakladatel šotokan karate a byl to Kanoúv přítel a je pravda, že pár lidí k němu šlo od Kana studovat Karate. Např. Otsuka - wado ryu.
kamiwaza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod akusan » pát 30. led, 2009 0:52

S tou hakamou je to zajímavý.Jen dneska se to asi už moc nedodržuje.Někteří cizinci se snaží bejt víc japoncemi než samotný japonci.Různě hakamu skládají podle taky nějakých pravidel a v japonsku jí samotný japonci po tréninku hodí zmuchlanou do batohu a jdou domů:-)
akusan
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Makoto » pát 30. led, 2009 8:37

kumori píše:4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?u karate gi by mne zajímalo, jestli 8 oz nebo 12 oz, ptám se protože jsem cvičil v 8 oz než mi na semináři jeden judoka škubl s rukávem při seoi nage, kdy do toho šel ve stylu judo a natrhl mi rukáv.nějaká oblíbená značka?

Zdar, pokud budu hovorit za sebe (byvaly judista, pak presel na jujutsu), tak ja vzdy vyuzival judisticke kimono. Jednak jsem se nemusel bat, ze kdyz se do sebe trochu "opreme", ze mi z toho udela vestu a druhak kdyz se spravne naskrobilo, byl problem to udrzet v ruce :-) Pouzivam uz peknych par let Norris a jsem s nimi spokojeny. Rvu se v tom jak na jj, tak i na bjj a zatim mi ani jedno neprasklo. Kalhoty je neco jineho, to uz se mi podarilo roztrhat.
Proto mi prijde kupovani drahych a tezkych kimon zytecne, pokud clovek profesionalne nezapasi. Karategi mi prijde takove forove (bez urazky :-) Nepletu-li se, pak na karate i aikido se pouziva stejne kimono, ze? Jedno mam doma, kdyz jsem experimentoval s kvalitou vs cena a uz ho nepouzivam. Ale to diky tomu, ze ja potrebuju chlapa chytnout za fligr a ne ho jen okopavat ;-)
Naposledy upravil Makoto dne pát 30. led, 2009 8:52, celkově upraveno 1
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 30. led, 2009 8:50

Panda píše:
Makoto píše:10.06.1886 se konal v dojo Tokijskeho policjeniho oddeleni souboj mezi Dr.Kano (ktery byl mistrem i aiki jutsu) a sefem policejniho sboru. Jak dopadl asi vite, Kano zvitezil a sef na nasledky souboje zemrel.

Na tohle bych si dával obzvlášť u japonců, se v ší uctou k nim.Četl jsem několik biografií například od Kimury a asi to bylo ošemetností překladu ale tam bylo mrtvých:roll: :roll: .....to že někdo umřel podle biografie ne vždycky znamenalo že opravdu umřel...jinak zajímavý post.

Jo jo, taky me to napadlo, kdyz jsem cetl ten druhy clanek. Vidim tu vsak jeden zasadni problem. Asi se mnou budes souhlasit, ze stokrat opakovana lez se stava akceptovatelnou pravdou. Tady se obavam, ze stejne tak jako i v jinych bojovkach se vymyslela nejaka hezka legenda, kterou pak prebirali dalsi a dalsi autori (klasicky priklad vznik Wing Chunu). U vyse zminovane knihy me prave napadlo, ze se ten vyklad lisi od ostatnich a vzhledem k tomu, ze ten clovek zil v Japonsku...
Prijde mi az neuveritelne, do jakych podrobnosti je popisovan ten zapas a pritom jujutsu literatura z tej doby je velice vzacna. Ale jinak souhlas, chce to par dalsich informacnich puvodnich zdroju. Mozna zm by nejake vytahnul, kdyz uprednostnuje japonske autory. Nebo patrik?
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Clarke » pát 30. led, 2009 8:56

kumori píše:4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?

Momentálně používám hlavně JJ kimono DanRho Shogun: http://www.danrho.de/danrho/shop_artike ... gnr=339051 Je docela těžký, zvlášť když se propotí, a přišlo s nohavicema s cca 2cm rozdílnou délkou (toho jsem si ale všiml až asi po roce). Ale drží, a vyhovuje mi i poměrně "civilní" střih.
U karate kimon moc nevydrží šňůrky, ani rukávy. Judogi OK, ale bez šňůrek se chalani furt upravujou ... horší jak zdržování při tenise :)
Clarke
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

:-)

Příspěvekod kumori » pát 30. led, 2009 14:29

mno, shogun neni špatný, ale jak říkáš, je dost těžký.Má někdo zkušenost se značkou KWON?Na JJ by mohlo postačit kvalitní značkové gi tak 8 oz nebo 9 oz.Samozřejmě, pokud někdo cvičí JJ, kde dominuje nagewaza, je lepší judo gi.Viděl jsem lidi už cvičit JJ i v úboru na SAMBO.

pravda je, že je celkem problém tady v ČR koupit kvalitní gi,které si můžeš hned vyzkoušet, vše se musí objednávat z katalogu, chápu obchodníky, mít na skladu od každého modelu všechny velikosti tady nejde...
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 30. led, 2009 16:38

kumori píše:4 zm - hakama byla moje srdeční záležitost a vždy, když jsem čučel na leták ČAA, tak jsem rostl při zmínce "hakama povolena od 1.Danu Aikikai" .

Na to rezolutní NIKDY bych si fakt dával pozor, vždyť se stačí podívat na Daitoryu. Tam také nosí hakama až od shodan. A Daitoryu patří ke koryu, ne že ne. V Hakkoryu se hakama po vzoru Daitoryu, ze kterého vzniklo, také nosí až od shodan. A jako důvod se uoficiálně také uvádí ohledně skrytí ashiwaza (a to zejména v oblasti kolenou). Nicméně kdo ví a umí, tak dokáže i vidět.
Malý dotázek - ty sám hakama nosíš?
kumori píše:4 all - Jaké gi ve cvičení JJ upřednostňujete?judogi nebo karate gi?u karate gi by mne zajímalo, jestli 8 oz nebo 12 oz, ptám se protože jsem cvičil v 8 oz než mi na semináři jeden judoka škubl s rukávem při seoi nage, kdy do toho šel ve stylu judo a natrhl mi rukáv.nějaká oblíbená značka?

Já osobně nosím to nejlehčí karategi, příp. kendogi nebo iaidogi. V Hakkoryu se za gi nijak extrémě netaháme, nagewaza je jiná než v normálním moderním jujutsu. Protože Hakkoryu je tradiční bojové umění a vzniklo cestou Daitoryu ze šermířských stylů, dokonce pod hakama nosíme široké obi pro iaido a přes hakama normální černé obi, které znáte z judo, karate, ... To jsme ale šílenci na entou což, když taháme dvě obi, což? Při enbu se v Hakkoryu nosí k hakama vesměs monzuke (pokud je).
kumori píše:co se týká ještě hakama, argument, že se nenosí u začátečníku kvůli tomu, že jim nejsou vidět nohy je směšný a vychází z celkového nepochopení způsobu nošení hakama, bohužel je to argument častý a vychází především z toho, že nám tu hakama ještě moc nezdomácněla a je kolem ní ještě taková "aureola vyjímečnosti"

Možná, ale je to způsobeno pouhým neodstatkem informací.
kumori píše:dá se chápat GOSHINDO jako nový styl jujutsu, vychází-li mimo jiné hakko ryu jj?je to zajímavý styl, jen ten postoj je trochu moc "prkenný"

Určitě se Goshindo dá chápat jako jednu z velmi moderních škol jujutsu. O stylu bych nehovořil, protože se od ostatních škol odlišuje jen v detailech, samotné techniky jsou +/- stejné. Poměrně mladý Alain Sailly sensei při zakládání sám vyšel z běžného moderního jujutsu http://www.profic.info/jiujitsu/goshindo.htm . Z Hakkoryu není možné fakticky v Goshindo vysledovat snad nic. Kdysi jsme s Alainem sensei jezdili společně trénovat do Rakouska do Pinkafeldu, známe se, myslím, dobře, ale o Hakkoryu ve spojení s Goshindo nikdy sám nemluvil, a to ani když probíhaly souběžně na jednom tatami vedle sebe cvičení hakkoryu a Goshindo. Byl jsem hodně překvapený, když jsem se dozvěděl o takto interpetovaném vzniku, protože tréninků Goshindo jsem absolvoval poměrně dost a s Hakkoryu jsem nevysledoval společného nic. Ale to není podstatné. Goshindo je velmi životaschopné a na pohled velmi líbivé, bohužel mnozí žáci Alaina zůstávají právě u této líbivosti, která "táhne" lidi, zejména děvčata. Asi tak - Goshindo v jeho bojové podobě bych osobně věřil snad jen jeho zakladateli, ale jinak je to vynikající metoda kombinace technik, procvičování technik a také fitness.
akusan píše:S tou hakamou je to zajímavý.Jen dneska se to asi už moc nedodržuje.Někteří cizinci se snaží bejt víc japoncemi než samotný japonci.Různě hakamu skládají podle taky nějakých pravidel a v japonsku jí samotný japonci po tréninku hodí zmuchlanou do batohu a jdou domů:-)

Fakt je to s tou hakamou zajímavý a určitě se někteří cizinci snaží být japonštější, než sami Japonci, ale stejně tak se mnozí Japonci (a zejména Japonky) snaží být evropštější, nebo spíš američtější, než Američané sami. Ale to platí i o mnohých Češích. V Japonsku jsem neviděl, že by samotní Japonci po tréninku (keiko) někdy hodili zmuchlanou hakama do batohu a šli domů. Vždy ji hezky složili a uložili. Ani v Japonsku není taková hakama levnou věcí pokud nepočítáme levné hakamy pro západní turisty na Asakusa nebo ty nejlevnější v net-budoshopech pro cizince, které kupujeme my. A pokud ji nesložili, tak v ní maximálně rovnou odešli. Pro ně je to pořád ještě i při pokročilé amerikanizaci normální oblečení. Ale jako my se svými vztaky k věcem jsme různí, mohou být i Japonci různí, že. Mimochodem, to s tím zmuchkláním do batohu jsi sám viděl? Můžeš mi prosím sdělit, kdo to byl, které bojové umění a kterou školu trénoval? A event. kdo je jeho sensei? To víš, abych si na takové dal pozor :wink: .
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod akusan » pát 30. led, 2009 18:32

zm:
Máš pravdu-japonci (hlavně mladý) jsou do ameriky blázni a snaží se být hodně americký-viz moda,"mindráky"(nevím jak to nazvat:-)) z postavy,z očí,atd..Asi je to normální..

Jinak s tou hakamou jsem to viděl na aikidu,ale aikido nedělám,takže ti nepovím co to bylo za školu.Cvičili jsme vedle nich v Budokanu...
Podle mě to záleží na lidech-neříkám,že všichni neskládají hakamu:-),jen někdo to bere prostě jen "cvičební ubor:-)"..
To samý s mečema na stojanu katana,šoto- někdo to dává podle tradice a někdo dává nahoru ten měč co používá víc ...
akusan
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » pát 30. led, 2009 18:48

akusan píše:zm:
Máš pravdu-japonci (hlavně mladý) jsou do ameriky blázni a snaží se být hodně americký-viz moda,"mindráky"(nevím jak to nazvat:-)) z postavy,z očí,atd..Asi je to normální..

Jinak s tou hakamou jsem to viděl na aikidu,ale aikido nedělám,takže ti nepovím co to bylo za školu.Cvičili jsme vedle nich v Budokanu...
Podle mě to záleží na lidech-neříkám,že všichni neskládají hakamu:-),jen někdo to bere prostě jen "cvičební ubor:-)"..
To samý s mečema na stojanu katana,šoto- někdo to dává podle tradice a někdo dává nahoru ten měč co používá víc ...

no mně přijde že to maj spíš hozený tak specificky.že spíš chtěji být jako postavy z manga a anime:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod zm » pát 30. led, 2009 19:08

akusan píše:Jinak s tou hakamou jsem to viděl na aikidu,ale aikido nedělám,takže ti nepovím co to bylo za školu.Cvičili jsme vedle nich v Budokanu...

Tak zrovna u aikidoka mě to docela překvapuje, asi to bude daň "masové" výuce.
A že jsem tak smělý, v kterém budokanu jste cvičili? A co?
Je toho víc, než kolik oko postřehne ...
zm
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod kumori » pát 30. led, 2009 19:58

v hakama už necvičím, asi by to bylo dost bizarní bušit do pytle nebo spárovat v hakama, to by se kluci v gymu asi divili : on je sice starej, ale že by byl i blbej... :lol: měl jsem iwata na semináře a na cvičení danrho.
to co psal kolega o "zmuchlání a strkání hakama do batohu" jsem nikdy neviděl, myslím, že je to výraz neúcty k tomu co nám pomáhá ve cvičení.

goshindo se mi líbí, je dynamické, radost koukat...

osobně jsem nikdy necvičil v judogi, protože si myslím, že není na JJ vhodné, je těžké, neforemné a svádí k provádění technik alá sportovní judo.
Vhodných a kvalitních jujutsugi je málo, snad jen danrho a kwon, rozhodně nedoporučuji kaze, je sice z velmi kvalitní látky a skvěle střižené, ale je to především karategi a pro třeba ju-jitsu nebo jiu-jitsu (konglomeráty judo, karate a aikido, kde dominuje judo) bych si ho nekoupil, ale jak píše Zdeněk san, v hakko ryu by se kaze hodilo.

zdeněk san, říká Ti něco jméno Jan Janssen?
kumori
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod akusan » pát 30. led, 2009 20:31

Zm: Bujinkan.Byl to Budokan v Tokiu-vím jejich tam víc:-)
Super je ,že v tom budokanu vidíš víc BU je tam hodně tělocvičen.Pěkný bylo i pozorovat Lukostřelce..

Kumori: Myslím,že to neznamená,že k tomu nemáš uctu.Pro člověka ,kterej tu hakamu nesloží a je to pro něj jen oblek na cvičení -má třeba větší uctu k
k tomu bojovému umění,než člověk kterej lpí na skládání a na různý serepetičky.Pro mě horší když je na kimonu tisíc různých reklam-ale to už většinou není BU,ale sport.Takhle to vidím já....
akusan
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod patrik » sob 31. led, 2009 9:51

Já jen k tý věci se skládáním hakamy.
Padlo tu

Různě hakamu skládají podle taky nějakých pravidel a v japonsku jí samotný japonci po tréninku hodí zmuchlanou do batohu a jdou domů

Myslím, že jediný pravidlo pro skládání hakamy je to, aby držela tvar a nebyla zmuchlaná (podobně jako u keikogi). Tj. když jí zmuchlanou někam hodím, je to moje věc a bude podle toho hakama příště vypadat. Když chci vypadat, jako dobytek, je to moje vizitka :) Pravda je, že skládání hakamy se občas přeceňuje jako nějaké tradiční cosi, dělá se to "obřadně" po tréninku na tatami nebo jinak... Proti gustu...

Ale je úplně normální hakamu jednoduše několikrát "přehnout" a prostě uložit v tašce, nebo jí prostě pověsit v dódžó. Kromě dětí jsem nikdy nikoho neviděl (ani v JPN), že by hakamu vysloveně zmuchlal.

Ve skutečnosti to skládání dělám taky občas v dódžó (na tatami nebo parketách), páč je čistější než šatny a na podlaze bývá víc místa ;)

Ale ještě jednou, nevím, že by existovala nějaká pravidla, kromě přirozeného postupu, jak hakamu složit, aby si zachovala tvar... Opravte mě, je-li to jinak.

Patrik

P.S.
Zase OT? Sorry, Picarde.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na japonská bojová umění a sporty...